Social media

5 visuele trends op Instagram voor 2019

0

Elk jaar passeren er visuele trends, die soms voortvloeien uit grote maatschappelijke ontwikkelingen en soms vanuit het niets een hype worden. We kunnen niets met zekerheid zeggen, maar we kunnen wel vooruitblikken en voorspellen wat we op Instagram op visueel vlak gaan zien in een kakelvers 2019.

Dagelijks swipen we langs talloze zorgvuldig en minder zorgvuldig opgemaakte beelden op Instagram. We vinden er iets (of niets) van, volgen accounts die ons inspireren en richten ons eigen account naar eigen smaak en met of zonder filters in. Beelden, we zijn er dol op.

1. Invloeden van de natuur

We zijn ons steeds meer bewust van onze ecologische voetafdruk op de wereld en van ons koopgedrag. We zijn geïnteresseerd in duurzame initiatieven, zien het belang daarvan in, en spenderen ons geld liever aan producten die gebaseerd zijn op natuurlijke ingrediënten. Die blik op de wereld, de natuur, zal zich doorvertalen in beelden op social accounts. Steeds meer populaire Instagram-accounts staan in het teken van bijzondere landschappen, wilde dieren en processen die in de natuur plaatsvinden.

Neem het account van @jasoncharleshill die met zijn adembenemende beelden van uitgestrekte landschappen en wilde dieren laat zien hoe bijzonder de wereld is. Of het account @montereybayaquarium, dat de onderwaterwereld in beeld brengt, met de missie om de oceaan te behouden zoals hij is. Of het account @dailyoverview, dat dagelijks een landschap, van stad tot gebergte, van bovenaf laat zien, om als volger de wereld vanuit een ander perspectief te beleven.

2. Beelden als protest

Het wordt steeds belangrijker om als merk ergens voor te staan en om daarmee van maatschappelijke meerwaarde te zijn. Ook om die klanten aan je te binden die hetzelfde gedachtegoed naleven. Diezelfde ontwikkeling zien we terug in beelden. Beelden (inclusief de soms heel uitgebreide captions) worden gebruikt als protest. We willen laten zien dat we ergens voor staan en niets houdt ons tegen om dat online te uiten. Voor de (potentiële) volgers blijkt het daarnaast aantrekkelijk om consistent te laten zien waar je voor staat en waar je voor gaat. We vechten voor iets. Iets dat we niet alleen, maar met elkaar kunnen bestrijden.

Kijk naar Rossana Kluivert, die als missie heeft alle straathonden op de wereld van de straat te halen. Of neem de Amsterdamse onderneemster Nina Pierson, die zeer regelmatig post over hoe we duurzamer met onze aarde kunnen en moeten omgaan. Daarnaast geeft ze tips over hoe je daar als individu aan kunt bijdragen. Ze deelt haar ervaringen met wasbare luiers, duurzame kledingmerken en andere producten en diensten, om haar volgers te inspireren haar voorbeeld te volgen.

Accepteer cookies

3. Minimalisme viert hoogtij

Voortbordurend op bovenstaande, gaan we in 2019 zien dat de ‘protestbeelden’ steeds minimalistischer worden. Designers van posts laten iets weg of voegen iets toe aan een beeld, waardoor visuals een diepere laag krijgen en ons aan het denken zetten. Minimaal productgebruik, grote contrasten en scherp gekozen kleuren kunnen vaak beter een verhaal vertellen dan een actiefoto. Het is een manier om je statement te versterken en daarmee een hoog visueel ontwikkeld publiek aan je te binden.

Kijk maar eens naar het Instagramaccount van het biologisch afbreekbare tampon- en maandverbandmerk Yoni. Zij willen een revolutie starten, door open te zijn over welke ingrediënten hun producten bevatten. Yoni kiest alleen voor ingrediënten die goed zijn voor de vrouw en voor de natuur. Daarnaast willen zij het taboe over menstruatie, dat er nog altijd is, te doorbreken. Dit doen zij door er open over te spreken, maar ook door op hun Instagramaccount beelden te delen die minimalistisch, maar heel treffend zijn. Die passen binnen de tijdsgeest en echt iets aan de kaak stellen.

4. Creatief versus authentiek

Steeds meer mensen gebruiken toegankelijke technologieën, vaak in de vorm van apps, om zelfgemaakte foto’s nog sterker en mooier te maken dan ze zijn. Denk aan het gebruik van apps, waarmee je zonder moeite stop-motions of cinemagraphs kunt maken. Er zijn talloze tools die we kunnen gebruiken om de stopping (en liking) power van onze posts mogelijk te verhogen. De kwaliteit van onze beelden wordt op deze manier steeds beter en de professionaliteit van onze posts stijgt. Niet alleen van ons als persoon, vooral onder merken is dit een ontwikkeling die zich ongetwijfeld zal voortzetten.

Aan de andere kant groeit de hang naar authenticiteit en hoeft het plaatje lang niet altijd perfect gestileerd te zijn. Steeds vaker zien we mensen die zich via Instagram kwetsbaar opstellen en een persoonlijk verhaal delen. Mensen geven zich figuurlijk bloot en dat levert hen vaak contact op met lotgenoten. Zo is er de hashtag #tietverdriet, die Marlien gebruikt om haar strijd tegen borstkanker in beeld te brengen. Op elke post krijgt ze reacties van vrouwen die hetzelfde doormaken. En dat is mooi. En fijn. Dat community-gevoel doet alle betrokkenen goed. Ik hoop dat de rol die Instagram hiermee vervult alleen maar zal groeien in 2019.

Accepteer cookies

5. 2019: het jaar van de personalisatie

We worden steeds persoonlijker op Instagram, we laten onze tekortkomingen net zo goed zien als onze goede eigenschappen. Daarnaast laten de nieuwste technologieën het toe om steeds meer gepersonaliseerde content aan te bieden aan onze volgers. Zo kun je door middel van Stories op maat gesneden verhalen sturen naar een specifieke klant of klanten. Persoonlijk contact met een klant maakt niet alleen de merkattitude van de klant positiever, maar geeft jou eveneens inzichten in de lifestyle, interesses en gedragingen van jouw klanten. Iets dat je weer verse input geeft voor nieuwe content.

In 2016 al, lanceerde het haarverzorgingsmerk John Frieda op Instagram de campagne #shadesofme, waarin je als klant kon aangeven welke haarkleur je hebt. Met een algoritme werd jouw haarkleur gecombineerd met de meest gebruikte kleuren in jouw feed en op basis daarvan kregen volgers een gepersonaliseerde story toegestuurd, met wat die kleurencombi zegt over jouw persoonlijkheid. Dergelijke op maat gesneden, visuele campagnes gaan we steeds vaker zien en vraagt wat van de eerder besproken creativiteit, om op te vallen.

Ergens voor staan & dat delen

Samenvattend zien we dat we ons steeds meer gaan bekommeren om de wereld om ons heen en hoe we deze kunnen verbeteren. We staan ergens voor, we vechten ergens voor en delen dit met onze volgers. Om te inspireren of om een community te bouwen die een bijdrage levert aan de maatschappij. Dat niet alleen, we delen ook onze tekortkomingen en onze fysieke en mentale belemmeringen. Likeminded people haken aan en ook op die manier ontstaat er een community. Wij zijn ons bewust van onze kwetsbaarheid en die van de wereld. En dat manifesteert zich in de beelden die we gebruiken. Of ze nu authentiek of creatief hoogstaand zijn.