Social media

LinkedIn Live komt eraan! 7 tips om dit zakelijk slim in te zetten

0

LinkedIn Live is live! Wat is het? Wat kunnen we verwachten van deze videodienst? Hoe zijn de eerste streams (in bèta) verlopen? En wat kun je er als zakelijke gebruiker mee? We zijn er voor je ingedoken én vroegen twee video-experts om hun belangrijkste tips. Waar liggen de kansen? Waar moet je aan denken? Here we go!

Wat is LinkedIn Live?

LinkedIn Live moet een live-videodienst worden, vergelijkbaar met die van Twitter, Facebook en Instagram. Er wordt een live-videostream uitgezonden, die iedereen kan volgen op het moment dat jij live gaat. Daarnaast is het heel gemakkelijk om contact met de kijkers te krijgen, omdat zij kunnen reageren of vragen kunnen stellen via een openbare chat.

Wat kunnen we, wanneer verwachten van LinkedIn Live?

Momenteel wordt deze nieuwe functionaliteit in bètaversie uitgerold op LinkedIn. In, hoe kan het ook anders, de Verenigde Staten. LinkedIn Live wordt op dit moment alleen op uitnodiging uitgerold. Vooralsnog zal je het dus met bekende en onbekende influencers moeten doen. Omdat LinkedIn heilig gelooft in deze nieuwe feature, zijn ze achter de schermen druk bezig om met een aantal geselecteerde partijen, kwalitatief goede livestreams te ontwikkelen. Wanneer de uitrol onder een breder publiek  gaat plaatsvinden is momenteel nog niet duidelijk. Als er nieuws is, laten we het weten.

LinkedIn live

Hoe zijn de eerste streams (in bèta) verlopen?

De afgelopen weken hebben we al een voorproefje gekregen van wat gaat komen. Zo kon je als volger van Daniel Roth (editor in chief bij LinkedIn), String Nguyen (‘video evangelist’ bij Shootsta) en Caroline Fairchild (managing news editor bij LinkedIn) al een paar livestreams tegenkomen. Zie de screenshots hieronder.

Desktopversie van LinkedIn Live – String Nguyen

Desktopversie van LinkedIn Live – String Nguyen

Mobiele versie van LinkedIn Live – Daniel Roth

Mobiele versie van LinkedIn Live – Daniel Roth

Desktopversie van LinkedIn Live – Caroline Fairchild

Desktopversie van LinkedIn Live – Caroline Fairchild

Wat direct opvalt? De prominente ruimte in het design voor interactie. Zeker als je het vergelijkt met Instagram Live op mobiel, waar het beeld domineert:

linkedin liveInstagram live

In de desktopversie zie je rechts het veld waar je opmerkingen en vragen kunt neerzetten. Op mobiel is zelfs zo’n driekwart van het scherm voorbehouden aan de likes en reacties. Daarnaast vonden wij de kwaliteit van de stream zeker niet tegenvallen.

Daniel heeft tot op heden één LinkedIn Live gedaan (op de straten van New York vroeg hij passanten naar hun eerste baan). String heeft tot op heden vier livestreams gedaan (waaronder een drie uur durende karaoke). Caroline is ook tweemaal live gegaan. Als je op korte termijn een keer live zo’n sessie wil bekijken, zouden wij ons geld inzetten op String of Caroline.

Livestreams terugkijken?

Vreemd genoeg zijn de livestreams niet terug te vinden onder het kopje video bij de activiteiten op iemands profiel. Wil je ze terugkijken? Ga in het activiteitenoverzicht op iemands profiel naar ‘posts’. Zie ook onderstaande afbeeldingen.

Als je een stream terugkijkt heb je natuurlijk geen live interactiemogelijkheden meer met de zender van de stream, maar je kunt wel een like geven, of reageren op de post en alsnog je vraag stellen.

activiteiten profiel linkedinposts profiel linkedin

Waarom livevideo?

Als we de berichtgeving online mogen geloven, wordt livevideo de nieuwe standaard. In 2018 was bijvoorbeeld al 13% van het websiteverkeer van video’s afkomstig van livestreams. In 2019, zo is de verwachting, zal dit aandeel al groeien richting de 50%. En uit diverse onderzoeken bleek dat live video 3 keer meer bekeken werd, dan vooraf gemaakte video’s. Wat verklaart dit succes? We vroegen het smartphonevideo-expert Geertje Algera.

“Live is al een succes op Facebook, Instagram en Twitter. Ik denk dat dit komt door de authenticiteit van live, kijkers ervaren het als echt, als waar en stoer. De meestvoorkomende reactie als ik live ga op Instagram is: ‘Wow, cool, stoer, dat je dat durft!’ De meeste video’s zijn tegenwoordig gemonteerd, er is in geknipt en geplakt, er zit ondertiteling onder, een muziekje, een intro en een outro. Soms zijn het hele bedachte formats. Bij live zal je het moeten hebben van de inhoud en het zonder al deze bewerkingen moeten doen.

“Dat LinkedIn met live inzet op interactie verbaast mij niet. Livevideo vraagt om interactie met je publiek. Zonder interactie zal het een saaie boel worden. Het beste format is een video met spanning, laat de kijker reageren en zelfs bepalen wat er gaat gebeuren. Dit vergt veel lef, maar het resultaat zal supertof worden.”

live instagram

Op Instagram kun je zelfs met meerdere mensen tegelijk live gaan. Of dit straks ook kan op LinkedIn, is de vraag.

Waar liggen kansen voor zakelijke gebruikers?

Dat video op LinkedIn legio mogelijkheden biedt voor bedrijven, hebben wij vorig jaar al voor je in kaart gebracht. Wat maakt livestreaming dan nu extra interessant? Ten eerste zal LinkedIn, net als met andere nieuwe functionaliteiten, deze dienst actief gaan promoten. Sterker nog, dat doen ze nu al met aankondigingen en notificaties. En ongetwijfeld zal het algoritme livevideo in het begin voorrang gaan geven in de tijdlijn, zoals dat met alle nieuwe features gaat tot nu toe.

LinkedIn Live notificaties

LinkedIn Live in de notificaties als je iemand volgt die live gaat

LinkedIn Live prominent feed

LinkedIn Live wordt prominent in je feed aangeboden, zoals dat met alle nieuwe features gaat.

Natuurlijk is het slim om ook zelf je #LinkedinLive vooraf aan te kondigen (gebruik ook de hashtag!), zodat mensen op het juiste moment kunnen inschakelen. Geef kort aan waar het over zal gaan. Houd in je planning ook rekening met de tijdzone waarin de meeste van jouw volgers aanwezig zijn – en zet dit in de aankondiging.

Aankondiging LinkedIn Live

Aankondiging van een LinkedIn Livesessie

Ten tweede onderscheidt livevideo zich door het momentum dat er is of dat gecreëerd wordt. En daarbij komt ook nog eens de mogelijkheid tot realtime interactie! Dat biedt de volgende mogelijkheden:

  • Maak gebruik van de spanningsboog tijd. Kondig je allernieuwste, superdeluxe product of dienst aan op een specifiek moment.
  • Een vraag en antwoord met klanten of stakeholders (wat betekent de opening van ons nieuwe bedrijventerrein voor de omgeving?).
  • Verslaggeving van een evenement of beurs. Of een verslag van de ALV of AVA, zodat iemand virtueel ook aanwezig kan zijn.

Wat interessant wordt, is of LinkedIn deze dienst ook in besloten vorm gaat aanbieden. De link naar Skype (ook onderdeel van Microsoft) is snel gelegd. We zijn dan ook benieuwd of hier nog synergie gaat plaatsvinden.

Waar moet je aan denken als je aan de slag gaat met LinkedIn Live?

Er zijn verschillende aandachtspunten wanneer je met livevideo aan de slag gaat. We hebben er 7 op een rij gezet én vroegen Olaf Lawerman, CEO van Company Webcast (marktleider in professionele webcasts en webinars), naar zijn ervaringen.

1. Maak een plan

Je hebt het vaker in onze artikelen gelezen: maak een plan. LinkedIn is niet iets wat je ‘er ff bij doet’, wil je de vruchten plukken van je inspanningen. Wat wil je doen met LinkedIn Live? Met welk doel? Voor welke doelgroepen? Welke middelen heb je tot je beschikking?

Olaf: “Ik denk dat LinkedIn Live een goede manier is om meer bereik te creëren voor bijvoorbeeld een bestaand (online) event of bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen. Ik zie het niet als vervanging van bestaande webinars, simpelweg omdat de mogelijkheden qua registratie, interactie en managementrapportages onvoldoende zijn.”

2. Timing is alles!

Selecteer een datum en tijd waarop je doelgroep goed bereikbaar is.

3. Kondig je livestream aan

Als je het moment hebt bepaald waarop je je livestream gaat doen, zorg dan dat je dit vooraf communiceert. Natuurlijk op de kanalen waar je doelgroep ook actief is (op LinkedIn, maar ook via andere kanalen zoals e-mail, andere socials et cetera). Start een aantal weken van tevoren met de promotie, maar schroef de aandacht in de laatste dagen voor livegang op. Grote vraag is of mensen zich vooraf ook kunnen aanmelden voor een aangekondigde livestream. Anders zul je het publiek voornamelijk moeten bereiken door extra aandacht hiervoor in de tijdlijn en via notificaties.

4. Ontwikkel specifieke content!

Ga geen livestreams opzetten die tegelijk draaien op Instagram, Facebook en LinkedIn. Het zijn écht andere socials, met andere doelgroepen, andere behoeften en andere mechanismen. Wij adviseren niet voor niets al jaren om ook niet lukraak updates en blogs te kopiëren die je eerst op Facebook, Twitter of je website hebt gezet. Gebruikers op LinkedIn investeren hun tijd in het netwerk, zorg dat deze investering zich uitbetaalt. Houd het professioneel!

5. Interactie

Zorg dat je vooraf hebt nagedacht over de interactie met je doelgroep. Wanneer doe je dit in je verhaal? Welke vragen stel je? Doe je dit met een poll? Denk ook vooraf na hoe je eventuele stiltes gaat opvullen als er op een bepaald moment niet zoveel mensen vragen stellen.

Olaf: “Wees je ervan bewust dat de interactie bij live-events op social media zijn beperkingen kent. Het grote aantal reacties bij livevideo en te weinig tools om al deze reacties te beantwoorden, beperken de effectiviteit van dit soort livestreams.”

6. Oefen, oefen, oefen

Elke videocontentcreator zal het zeggen: video maken is een kwestie van een lange adem en heel, heel veel oefenen. Probeer veel dingen uit. Live, maar zeker ook door eerst een sessie voor jezelf op te nemen en af te spelen.

7. Evalueer

Zet na een aantal (live)video’s eens op een rijtje wat het je heeft opgeleverd. Wat ging goed, wat kon beter? En gebruik deze informatie voor de volgende keer.

Olaf: “Probeer ook de livestream achteraf nog te promoten. Bij webinars zien we dat 33% van de bezoek achteraf plaatsvindt. Met een goede on demand-strategie kun je dus nog veel extra bereik creëren.”

Bonustips van Geertje

Ben je van plan om een LinkedIn Live te starten? Dit zijn volgens Geertje drie zaken waar je dan rekening moet houden.

Duur van de livevideo

Een goede live is minimaal 10 minuten, want je moet mensen tijd geven om in te schakelen. Belangrijk is ook om steeds even een korte samenvatting te geven voor de kijker die inschakelt. Waar ben je, wat ben je aan het doen? Laat weinig stiltes vallen… blijf praten!

Geluid

Je kunt je audio niet ondertitelen, dus het is extra belangrijk dat je geluid goed is. Gebruik een goede externe microfoon. Geertjes favoriet voor een rustige locatie is de Røde Smartlav+, geschikt voor iPhones en Android-telefoons. Op een drukke locatie heb je een goede richtmicrofoon nodig. En houd buiten ook rekening met eventuele wind.

Techniek

Je bent afhankelijk van twee dingen: batterij en je wifi of 3g/4g. Zorg dus dat deze techniek zo goed mogelijk geregeld is, en test dit van tevoren. Het spreekt voor zich dat op evenementen of plekken waar veel mensen data gebruiken, je verbinding instabiel zal zijn.

Ga je live op je mobiel? Dan heeft Geertje deze 3 extra tips voor jou!

Mobiel-tip 1: ga erop uit

Het grote voordeel van je mobiel is dat je mobiel bent. Ga er dus op uit, en blijf niet op kantoor of achter je computer zitten. Bovendien is het licht buiten meestal vele malen beter dan binnen.

Mobiel-tip 2: veiligheid

Let op je eigen veiligheid en de veiligheid van je spullen. Ga dus geen video’s maken achter het stuur, loop niet achteruit en houd je spullen goed in de gaten (en zorg dat je regelmatig back-ups maakt van de telefoon). Er zijn gevallen bekend van vloggers die live bestolen werden van hun telefoon. Don’t let that happen to you.

Mobiel-tip 3: creëer waarde

Maak geen video die je zelf wil maken, maar verplaats je in je publiek. Waar hebben zij behoefte aan? Creëer content van waarde voor jouw volgers.

Twee soorten livevideo’s

Het zal niet lang meer duren voordat livevideo een dominante plek krijgt in jouw tijdlijn op LinkedIn. Dat zal de eerste tijd waarschijnlijk met de nodige hick-ups gaan, denk aan slechte kwaliteit van de streams, bugs of onnozele onderwerpen (karaoke bijvoorbeeld). Maar wij denken dat er uiteindelijk twee smaken komen bovendrijven. Allereerst de hyperpersoonlijke video’s waarbij het momentum erg bepalend is voor de emotie bij de maker en/of het publiek. Denk aan iemand die nèt te horen gekregen heeft dat -ie is aangenomen, of het bekendmaken van een winnaar van een prijs. Aan de andere kant zullen strak geregisseerde streams de toon zetten, waarbij professionele partijen/studio’s worden ingezet door bedrijven om Q&A’s te houden met belangstellenden, producten worden gelanceerd of nieuws naar buiten wordt gebracht.

Wat verwacht jij van LinkedIn Live?

We zijn erg benieuwd wat jij verwacht/hoopt/gaat doen met LinkedIn Live! Heeft jouw bedrijf al plannen hiervoor? Of heb je je bedenkingen? We horen het graag!