Social media

Live op LinkedIn: zó doe je dat (en zo absoluut niet)

0

De LinkedIn Live bètaversie is ondertussen volle bak in trial, maar helaas is het nog niet voor ieder particulier en zakelijk profiel beschikbaar. Omdat we toch wel nieuwsgierig waren naar deze nieuwe feature, besloten we het heft in eigen handen te nemen en de brutale vraag aan LinkedIn zelf te stellen. Of we de de bètaversie alsje alsje alsjeblieft mochten testen? Natuurlijk! Graag delen wij onze ervaringen, opstartproblemen en tips met jullie. Do try this at home!

Even opfrissen

Eerder dit jaar schreven Sebastiaan en Judith al het een en ander over LinkedIn Live. In principe is het idee hetzelfde als bij Facebook en Instagram. Je kunt op ieder moment van de dag ‘live gaan’. Je volgers krijgen hier direct een melding van en kunnen, terwijl ze je live volgen, reageren op je video. Een perfecte manier voor als je nét wat meer interactie wil creëren met je volgers. Tijdens de broadcast kun je realtime op vragen en opmerkingen reageren, waardoor je op een laagdrempelige manier de relatie met je doelgroep en volgers kunt versterken.

Een brutaal mens…

Tot zover de opfrisbeurt. Wij stuurden LinkedIn een berichtje en kregen vervolgens een link naar een aanvraagformulier – ja zeker, it’s as simple as that. Na zo’n twee weken kregen we akkoord om te mogen livestreamen. Aan de slag dus. Maar waar ga je in godsnaam over livestreamen? Want er is maar één eerste keer, en die wilden we natuurlijk gelijk goed doen.

Een hoop ideeën hebben de revue gepasseerd: van het laagdrempelige ‘kijkje achter de schermen’ tot een video waarin we collega’s interviewden. Allemaal vonden we het nét niet geschikt voor die ene eerste keer.

Een keer per kwartaal organiseren we bij Yonego een kennissessie voor klanten en partners, waarin we een specifiek online marketing-gerelateerd thema behandelen. Vaak haakt hier ook een partner bij aan. In dit geval was Google Marketing Platform Sales Partner DQ&A onze sidekick. Tijdens deze sessie gingen we dieper in op de transitie van multi- naar omnichannel.

Zeker ook omdat dit een thema is waar eigenlijk de hele markt mee te maken heeft, leek dit ons de perfecte eerste keer om live broadcasting in te zetten. Zo konden we op een vooruitstrevende manier waardevolle kennis delen met de buitenwereld.

Klaar voor de start? Nee? Niet?

We kwamen er al gauw achter dat er, ondanks het laagdrempelige beeld dat men (lees: wij) van live broadcasting heeft, een hoop organisatie mee gemoeid gaat. Little did we know. Om het jullie in de toekomst zo makkelijk mogelijk te maken, vind je hier zeven tips. Zo wordt jouw voorbereiding en livestream straks een eitje.

Screenshot van LinkedIn waarbij je ziet hoe je LinkedIn Live kunt gebruiken.1. LinkedIn Live werkt alleen met een externe tool

Neem dus de tijd om de juiste tool uit te kiezen. Zodra je toegevoegd bent aan de bèta, ontvang je een mailtje van LinkedIn met hierin informatie voor de laatste puntjes op de i. Hierin vind je ook een aantal streaming-apps terug, met ieder zo haar eigen voordelen. Wij kozen voor Switcher Studio, omdat deze op mobiel het meest gebruiksvriendelijk is. Helaas is deze app alleen compatible met iOS, dus houd hier rekening mee in je beslissingsproces. Je kunt in eerste instantie een gratis versie proberen, zodat je eventueel meerdere apps kunt testen. En natuurlijk om te kijken of LinkedIn Live überhaupt iets voor jouw bedrijf is.

2. Test de app van tevoren

Wij durfden het in eerste instantie niet, omdat we bang waren dat het direct live gestreamd zou worden (zou zonde zijn geweest van al die keuzestress van tevoren). Zolang je er maar voor zorgt dat je nog niet gekoppeld bent met je profiel, kun je ‘streamen’ om te testen of het geluid het doet. Check: dan staat het vinkje bij ‘none’.

3. Je kunt alleen livestreamen met het profiel waarmee je LinkedIn Live hebt aangevraagd

Klinkt logisch, maar dat is het lang niet altijd. Je kunt bij je aanvraag eventueel meerdere e-mailadressen opgeven, zodat collega’s niet van jou afhankelijk zijn.

4. Check. Je. Internet. Verbinding.

Echt. Doe het alsjeblieft. Bij ons was alles uiteindelijk tot in de puntjes geregeld, tot bleek dat de databundel van de smartphone op was. Als je dan ook geen (sterke) wifi-verbinding hebt, kun je het wel vergeten. Gelukkig voor ons was er de hotspot (andere tip).

5. Zorg voor een statief

Het maakt niet uit of je lang of kort gaat streamen, maar het komt nét wat professioneler over als je beeld niet continu schommelt. Worden de mensen thuis tenminste ook niet zeeziek. Tip: je kunt losse houders voor je smartphone kopen om deze te bevestigen aan een professioneel camerastatief.

6. Er is meer omgevingsgeluid dan je van tevoren beseft

Zorg er dan ook voor dat je een (bluetooth) microfoontje hebt, zodat de mensen om wie het gaat te allen tijd goed verstaanbaar zijn. Last minute konden wij die niet meer regelen, waardoor het moment van streamen extra spannend was. Het geluid was voldoende, maar neem hierbij het zekere voor het onzekere.

7. Verzin een toffe beschrijving voor bij de post, en laat je niet verwarren door de app (als je Switcher Studio gebruikt)

In eerste instantie gingen wij er namelijk vanuit dat de ‘titel’ die de app je vraagt in te vullen, de titel van de video zou zijn en niet de beschrijving. Redelijk stom natuurlijk, want waar zou je anders de caption moeten uitwerken? Hoe het ook zij: wees hierin dus alvast net zo crea bea als je normaal gesproken bent, en gebruik hashtags. Vooral #LinkedInLive is een goede toevoeging ;).

Screenshot van LinkedIn Live in een extra app.

Het moment van de waarheid…

Na een flinke voorbereiding was het moment daar: tijd om live te gaan! De zaal zat vol, de presentatoren stonden klaar, we moesten Switcher Studio alleen nog even koppelen met LinkedIn Live en de opname te starten en… het bleef akelig stil op ons beeldscherm. Zo’n 50 hoofden waren onze kant op gericht en de presentatoren wachtten in spanning af op het startsignaal, wat gelukkig niet nog meer druk op ons legde (ahum).

We besloten dat ze maar alvast konden beginnen. Misschien was dit dan toch niet ons moment. Enkele minuten later gooiden we alsnog de livestream open, en met succes. Direct na livegang hadden we al 30 kijkers.

Gedurende de livestream hebben we onze kijkers continu om feedback gevraagd. Dat is een van de voordelen: er is realtime interactie wat jou de kans biedt om echt met je volgers in gesprek te gaan. De interactie vindt plaats via LinkedIn, niet via een externe tool als Switcher Studio. Zorg er dus voor dat je met z’n tweeën de panelen bedient met twee verschillende telefoons. Zo kan de een de daadwerkelijke livestream beheren en de ander reageren op kijkers.

Ook handig om te weten: als je de livestream bekijkt, zien reacties eruit als een soort ‘chatberichten’. In werkelijkheid zijn dit gewoon reacties op je bericht zoals je gewend bent bij een normale post. Als je dus echt die interactie aangaat, creëer je binnen no-time enorm veel bereik.

In het artikel van Sebastiaan en Judith wordt geadviseerd dat een livestream langer dan tien minuten duurt. Die van ons duurde ‘iets’ langer (lees: een uur), maar helaas werd de verbinding met de server na 43 minuten verbroken. Bovendien kregen we van kijkers terug dat de livestream vaak vastliep en ze dus opnieuw moesten laden. Gebruiksvriendelijk is dat natuurlijk niet. Of dit lag aan het feit dat het een trial was van Switcher Studio, durven we niet te zeggen. Misschien toch die hotspot ;).

Wat waren de cijfers?

Ondanks dat de voorbereiding nog wat te wensen overliet, de livestream vastliep en we niet de meest heldere uitleg boven de video hadden staan, hebben 40 mensen bijna de volledige stream gezien. Op het piekmoment keken er maar liefst 60 mensen. Alhoewel dat misschien klinkt als vrij weinig, spreek je hier toch over 40 mensen die dedicated naar een livestream van 43 minuten hebben zitten kijken. Bovendien loopt dit aantal nog altijd op, omdat de video op je tijdlijn blijft staan (in tegenstelling tot wat eerder gedacht werd).

Screenshot van de resultaten van de eerste keer live op LinkedIn.

Achteraf kregen we ook via via heel veel enthousiaste reacties en feedback over de livestream. Dat maakte het vooral succesvol. Veel kijkers hadden de vraag of ze de video nog ergens terug konden zien. Het liefst met ondertiteling, zodat ze ook zonder geluid konden kijken. Dit kun je uiteraard zelf regelen, en is niet iets dat er standaard bij zit. Nu is live ondertiteling ook wel een hele uitdaging, dus de vraag is of je daaraan wil beginnen.

Wat ons betreft heeft juist onze kwetsbaarheid ervoor gezorgd dat mensen zich betrokken voelden, als onderdeel van het experiment. ‘Al doende leert men’ is een gezegde wat hier perfect op aansluit. Wees dus absoluut niet bang om de eerste keer fouten te maken (je hoeft onze fouten in ieder geval al niet meer te maken) en vraag je kijkers om feedback.

Ben je benieuwd naar hoe onze livestream eruit zag? Check hier dan de video, uiteraard, op LinkedIn.

Ga jij binnenkort ook met LinkedIn Live aan de slag? Laat je verwachtingen en bevindingen achter in een reactie onder dit artikel. We zijn benieuwd!