Content

Video’s snel ondertitelen: handige apps & websites

0

Het ondertitelen van je video kan een vervelend en tijdrovend werkje zijn. Maar wel noodzakelijk. Gelukkig zijn er goede apps, websites en tools waarmee het ondertitelen een stuk sneller kan. In deze video laat ik ze zien!

Apps voor ondertiteling

Laten we beginnen met een aantal apps die het ondertitelen een stuk makkelijker maken. Ten eerste is er Clips, een gratis app van Apple. Hiermee gaat het ondertitelen automatisch. Terwijl je spreekt en je video opneemt, komen de woorden live in beeld. Ik gebruik deze app bijna dagelijks, omdat het me enorm veel tijd scheelt… met name bij het ondertitelen.

Accepteer cookies

CC Add Subtitles is een app waar ik momenteel mee aan het experimenteren ben. Je kunt deze app vinden door in de App Store te zoeken op ‘Add subtitles’. In deze app upload je bestaande video’s. De video’s worden dan getranscribeerd door de app. Nederlands lijkt de app ook goed op te pakken, en je kunt het zelfs laten vertalen in allerlei talen.

CC Add Captions

De app VLLO heeft een handige ondertitelingstool. Je moet wel zelf typen, maar je hoeft geen titels meer aan te maken en op de juiste grootte te zetten.

Websites voor ondertiteling

De website Rev.com gebruik ik bijna wekelijks om een Engelstalige video te ondertitelen. Je stuurt je video naar ze op, en binnen 24 uur krijg je een perfecte transcript van de video. Dat ondertitelingsbestandje upload je dan met je video op LinkedIn, YouTube of Facebook. En je video is ondertiteld!

Amberscript.com doet ongeveer hetzelfde, maar biedt ook Nederlandse ondertiteling aan. Mocht je niet willen betalen voor het transcriben, dan kun je het ook met YouTube doen. YouTube maakt voor elk geüploade video namelijk automatisch een transcript aan. Dit kun je veranderen (komma’s, hoofdletters…) en daarna downloaden. Lees er meer over in dit artikel.

Alle bovenstaande websites werken met losse ondertitelingsbestanden. Dit is een tekstbestandje in bijvoorbeeld SRT- of VTT-formaat, die je los bij je video kunt uploaden op de meeste social netwerken. Wil je liever je ondertiteling branden in je video? Dan kun je het ondertitelingsbestandje en je video samenvoegen in bijvoorbeeld Handbrake.

Software

En natuurlijk kun je ook je video in edit-software ondertitelen. Het verschilt een beetje per edit-software of dat echt handig is of niet. Adobe Premiere en Camtasia bijvoorbeeld, hebben beide een ondertitelingstool. Je kunt dan als het ware meetypen in titels met kant-en-klare ondertitelingsstijl.

Je hoeft dan dus niet meer de titels zelf aan te maken, te verkleinen of een lettertype te kiezen. Maar, ook als je dus geen professionele edit-software hebt, zijn er genoeg opties om je video toch ondertiteld te krijgen. En dat is tegenwoordig echt een must!