Social media

Zo ontwikkel je een succesvolle Pinterest-marketingstrategie

0

Steeds meer bedrijven zijn actief op Pinterest. Onderzoek van Newcom laat zien dat het de op één na snelste stijger op het gebied van socialmedia-platformen is in Nederland (na Instagram). Inmiddels maken al 3,5 miljoen Nederlanders er gebruik van. Dat aantal stijgt nog steeds. Een krachtig kanaal om in te zetten voor je marketing dus.

Pinterest-marketing is anders dan marketing voor andere socialmedia-platformen. Om succes te hebben met Pinterest is het belangrijk dat je weet wat dit platform onderscheidt van andere soorten social media. Er is een specifieke strategie nodig om daadwerkelijk meer websitebezoekers te krijgen via Pinterest.

De kracht van Pinterest

Mensen zoeken op Pinterest actief naar tips, ideeën en inspiratie in de vorm van afbeeldingen. Ze zijn op zoek naar een lekker recept, de perfecte feestoutfit of inspiratie voor hun nieuwe kantoorinrichting. Voor lifestyle-onderwerpen lijkt het een voor de hand liggende keuze, maar het werkt voor praktisch iedere categorie. Mensen zoeken op het platform bijvoorbeeld ook naar tips over bloggen, SEO-optimalisatie en boekhouden.

Zelf deel ik vooral tips over marketing en social media. Pinterest is namelijk veel meer dan alleen maar leuke plaatjes bekijken en bewaren. Het gaat juist om de informatie achter zo’n afbeelding. Hieronder lees je meer over de kracht van het platform.

Van plaatjes naar websitebezoekers

Op Pinterest verleid je mensen met prachtige plaatjes die ze graag willen delen. Ze klikken op afbeeldingen voor meer informatie. Deze afbeeldingen linken naar tips voor een reis naar Frankrijk, een gratis checklist voor nieuwe bloggers of een webshop waar je die leuke broek kunt kopen. Na het klikken op de afbeelding komen ze dus op jouw website. Dan is het aan jou om zo’n websitebezoek om te zetten in een inschrijving voor je nieuwsbrief of klant. En juist dat is de kracht van Pinterest.

Organisch verkeer naar je website toe

Pinterest zorgt voor meer verkeer naar websites toe dan de meeste andere socialmedia-platformen. Alleen Facebook zorgt voor meer bezoekers van websites of blogs. Maar bij Facebook moet je daar tegenwoordig dan ook voor betalen. En advertenties op Facebook worden steeds duurder. Op Pinterest verloopt dit verkeer organisch (lees: gratis). Het is dus een krachtig kanaal om verkeer op je website te krijgen zonder daarvoor te betalen.

Organisch verkeer naar je website via Pinterest

Tegenwoordig krijg ik meer dan 90% van mijn verwijsverkeer via Pinterest! Ik noem het ‘verwijsverkeer’, maar in Google Analytics zie je het terug bij je socialmedia-verkeer. Officieel is het natuurlijk een socialmedia-kanaal.

Maar als je het inzet als marketingtool, dus zodat consumenten je vinden, moet je het beschouwen als zoekmachine. Dan moet je dus ook een SEO-strategie toepassen. Bovendien zitten gebruikers vooral op het platform om hun eigen borden te vullen en niet zozeer om te liken en reageren.

De lange houdbaarheidsdatum van content

Een ander groot voordeel van Pinterest is dat de plaatjes vindbaar blijven. Ze verdwijnen niet naar onderen op de tijdlijn, zoals bij Facebook en Instagram het geval is. Een paar dagen na plaatsing levert een Facebook-post nauwelijks nog iets op omdat niemand hem meer ziet. De gemiddelde houdbaarheid van een Tweet is achttien minuten.

De gemiddelde houdbaarheid van een pin (post op Pinterest) daarentegen, is vier maanden. Content op Pinterest heeft dus een lang leven. Mensen bewaren afbeeldingen op hun borden, maar ze zijn ook goed vindbaar op zoekwoorden. Daardoor kun je één of zelfs twee jaar later nog steeds veel bezoekers op je website krijgen vanwege die ene pin.

De werking van Pinterest

Allereerst wil ik een misverstand uit de wereld helpen. Pinterest behoort officieel tot de categorie socialmedia-kanalen. Je kunt anderen volgen en op anderen reageren. Toch is het geen socialmedia-platform zoals Facebook en Instagram. Eigenlijk is het helemaal niet zo sociaal.

Pinterest is geen socialmedia-platform zoals Facebook en Instagram.

Mensen zitten niet op Pinterest om met elkaar te verbinden of te reageren op elkaars pins. Het gaat er hierbij dus niet zozeer om dat anderen zien wat je doet. Ze hoeven jouw vakantiefoto’s niet te zien en jij hoeft de foto’s van een nieuwe puppy niet leuk te vinden. Bewaar die persoonlijke updates voor Facebook of Instagram.

Informatie, inspiratie, ideeën & oplossingen

Mensen zitten op Pinterest omdat ze actief zoeken naar informatie, inspiratie ideeën en oplossingen. Dit kan gaan over allerlei verschillende onderwerpen. Vaak heeft het te maken met hun volgende aankoop. Het is dus vooral een visuele zoekmachine en bookmarking-site. Een gebruiker zoekt bijvoorbeeld naar nieuwe ideeën voor de tuin of marketing-tips. En de inspiratie en ideeën die ze vinden, bewaren ze op hun eigen borden binnen het platform.

Net zoals bij de content op Google en YouTube zit er een algoritme achter Pinterest. Het algoritme verspreidt content die mensen bewaren weer onder een groter publiek. Het verschijnt bijvoorbeeld op de home feed van gebruikers en rankt hoger in de zoekresultaten.

De juiste content

Wil jij Pinterest inzetten voor je marketing? Deel dan content waar potentiële klanten naar zoeken. Maar deel ook content die inspirerend en goed vindbaar is, zodat mensen deze vinden, bewaren en er graag op klikken. Er zijn verschillende essentiële ingrediënten voor succes:

  • Zoekwoorden: Pinterest is vooral een zoekmachine. Daarom is het belangrijk om Pinterest-SEO te gebruiken. Daarmee kun je ranken voor zoektermen op Pinterest. Dat geldt niet alleen voor je profiel, maar ook voor je borden en pins.
  • Evergreen content: je pins en content moeten evergreen zijn (tijdloos). Zo kunnen gebruikers die op een bepaalde term zoeken weer op je pin terechtkomen, ook als dat een tijdje na plaatsing is. Zorg dus dat de content die je nu deelt over een half jaar of jaar nog steeds relevant is.
  • Kwalitatief hoogwaardige afbeeldingen: mooie afbeeldingen trekken de aandacht. Daarnaast bewaren mensen dat soort plaatjes graag en klikken ze er op. Met mooie afbeeldingen bereik je een groter publiek.

Lange termijn

Onthoud dat Pinterest-strategieën om de lange termijn gaan. Maar met een beetje geduld en de juiste strategie kan het veel websiteverkeer opleveren. Een voordeel daarbij is dat deze websitebezoekers actief zoeken naar ideeën. Vaak hebben ze dus een koopintentie.

websiteverkeer door Pinterest

Dat geldt ook voor verkeer vanuit Google, maar het is veel lastiger om op Google te ranken. Met Pinterest gaat het veel sneller en zie je eerder resultaten. Simpelweg omdat daar minder concurrentie is dan op Google.

Pinterest & jouw bedrijf

Ik denk dat Pinterest voor ieder bedrijf kan werken. Als je potentiële klanten actief zijn op het platform is goed om het toe te voegen aan je marketingmix. Je kunt natuurlijk altijd eerst een onderzoekje doen. Vraag klanten of en hoe ze het gebruiken. Zelfs als je zelf niet actief bent op Pinterest kunnen anderen je content al delen.

In Google Analytics zie je hoeveel mensen via het platform op je website terechtkomen en op welke pagina’s. Dat vind je op de volgende manier: acquisitie > sociaal > overzicht > Pinterest. Via deze link zie je pins die rechtstreeks van je website komen. Dit zijn de pins van jezelf en die van anderen. Hier ontdek je dus welke posts het goed doen.

Op Pinterest kun je ook zoeken op zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf. Als dit resultaten oplevert voor profielen, namen van borden, omschrijvingen van borden en omschrijvingen van pins, is het een goede indicatie van dat het kanaal een interessante optie voor je is.

Een succesvolle Pinterest-marketingstrategie

Het doel van je strategie is zowel op Pinterest aandacht krijgen van potentiële klanten, als via Pinterest meer bezoekers naar je website trekken. Hoe maak je een strategie die zorgt voor meer clicks naar je website?

1. Bepaal je marketingdoelen

Om je succes te meten, heb je natuurlijk duidelijke doelen nodig. Meestal gebruiken bedrijven Pinterest voor meer websiteverkeer, om brand awareness op te bouwen of om verkoop te stimuleren.

Bepaal eerst wat je uiteindelijke doel is en bedenk vervolgens hoe je Pinterest hiervoor kunt inzetten. Als je doelen duidelijk zijn, is het tijd om je account en website te optimaliseren voor het platform.

2. Maak je website Pinterest-vriendelijk

Natuurlijk heb je een professionele, mobile responsive-website, want de meeste pinners gebruiken het platform op hun mobiel. Plaats ook regelmatig nieuwe content. Dit kun je doen in de vorm van blogs, podcasts en video’s.

mobile responsive-website met relevante content

Maak je website dus Pinterest-vriendelijk. Dat betekent dat je verticale afbeeldingen (2:3 ratio) toevoegt bij al je blogs en op al je pagina’s. Pas ook de alt-tekst aan, want deze verschijnt automatisch als pin-beschrijving als mensen een afbeelding van je website pinnen. En gebruik overtuigende titels bij je blogs. Deze verschijnen namelijk onder pins in de smart feed.

Voeg een pin-knop toe om het mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken om afbeeldingen van je website te delen op Pinterest. Hiervoor bestaan allerlei plugins. Zodra je een blog online zet, deel je zelf ook de pin van dat artikel op Pinterest. Bovendien repin je deze pin naar je andere borden en naar groepsborden.

3. Maak een zakelijk account

Voor Pinterest-marketing heb je een zakelijk account nodig. Daarvoor kun je je bestaande profiel omzetten. Met een zakelijk account krijg je inzicht in statistieken. Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in welke pins het goed doen, zodat je je succes kunt meten.

Verifieer daarnaast je website. Je krijgt dergelijke informatie dan ook met betrekking tot het aantal bezoekers dat doorklikt naar je website. Claim ten slotte je website, zodat Pinterest weet dat je betrouwbaar bent en het je pins vaker toont. Je kunt dan rich pins gebruiken en adverteren.

4. Gebruik de juiste zoekwoorden

Zoekwoorden zijn het belangrijkste aspect van Pinterest. Je kunt waanzinnige pins delen die linken naar waardevolle content, maar als niemand ze ziet, levert het niks op. Voeg dus relevante zoekwoorden toe aan je profiel en aan titels en omschrijvingen van borden en pins. Dan heb je de grootste kans dat gebruikers je vinden.

De meeste mensen gebruiken de zoekbalk om pins te vinden. Doe daarom zoekwoorden-onderzoek om te ontdekken welke zoekwoorden mensen gebruiken als ze naar jouw product of dienst zoeken. De zoekbalk van Pinterest is hiervoor handig. Als je iets intypt, krijg je allerlei suggesties. Dit zijn termen waar gebruikers veel op zoeken.

5. Wees consistent

Consistentie is belangrijk in al je marketing-uitingen. Dus ook op Pinterest. Het gaat niet zozeer om wat jij interessant vindt, maar om waar je ideale klanten (mits ze een relatie hebben met jouw aanbod) naar zoeken. Maak voor hen borden aan en deel pins met content die voor hen relevant is. Ben je socialmedia-adviseur? Deel dan socialmedia-tips. Kies niet voor recepten omdat die het goed doen op Pinterest. Daar kun je verborgen (of geheime) borden voor gebruiken.

Pinterest beloont actieve gebruikers door ze aan te bevelen en een betere positie te geven in de feed. Ondanks dat het niet per se uitmaakt hoeveel je pint, ga je het met één post per dag niet redden. Hoe vaker je pint, hoe beter. Maar gelukkig kun je dit automatiseren en heb je er bijna geen omkijken meer naar. Zelf gebruik ik Tailwind om mijn pins in te plannen.

6. Analyseer je resultaten

Kijk welke pins goed scoren en voor veel verkeer naar je website zorgen. Bekijk hiervoor je statistieken goed. Met een zakelijk account heb je toegang tot de statistieken van Pinterest zelf. Maar je kunt ook Google Analytics gebruiken.

Analyseer resultaten

Om dit te doen, ga je naar je Google Analytics account en klik je als volgt door de tool: acquisitie > sociaal > overzicht > Pinterest. Hier bekijk je je top 5. Denk na over wat deze pins gemeen hebben. Gaan ze over hetzelfde onderwerp? Hebben ze dezelfde look? Of gebruik je bepaalde zoekwoorden? Als je weet waarom juist deze pins goed scoren, kun je meer succesvolle pins maken.

7. Zorg voor een goed converterende website

Pinterest-marketing kan dus zorgen voor meer verkeer naar je website. Maar het heeft geen zin om zoveel mogelijk bezoekers naar je website te sturen als er verder niks gebeurt. Je wil natuurlijk dat deze mensen vaker terugkomen. Het liefst worden ze klanten. Alleen het hebben van een account en het delen van mooie plaatjes is daarvoor niet genoeg.

Zorg daarom voor een goed converterende website. Neem mensen aan de hand als ze op je website komen. Laat ze volgende stappen zetten. Verleid ze om door te klikken naar andere artikelen en zich aan te melden voor je nieuwsbrief. Hierdoor kun je met potentiële klanten in contact blijven en vertrouwen opbouwen. Denk dus na over wat je wil bereiken met bezoekers die via Pinterest op je website komen. En zorg dat je hier een systeem voor hebt.

Eigen content versus content van anderen

Je moet dagelijks veel pinnen. Het liefst verander je elke keer de afbeeldingen en teksten. Je kunt pins van anderen pinnen om je borden een beetje te mixen (zo lijk je sociaal) of omdat je lid bent van tribes en groepsborden.

De meningen hierover verschillen, maar mijn advies is om minimaal 50% van je Pinterest-content, content van jezelf te laten zijn. Sommigen beweren dat 80% of zelfs 90% eigen content beter is.

Met de juiste strategie naar een stroom aan potentiële klanten

Succes op Pinterest vereist de juiste strategie. Je moet goed weten hoe het platform werkt. Het is meer een zoekmachine dan een socialmedia-kanaal. Gebruik daarom SEO-technieken om het beste resultaat te behalen.

De langetermijn-strategie vereist voorbereiding, geduld en een strategische benadering. Maar vervolgens kan het de komende maanden en zelfs jaren zorgen voor een stroom aan potentiële klanten naar je website.

Zet jij Pinterest al in op zakelijk vlak? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Deel ze met me in een reactie hieronder!