Online advertising

Adverteren op Pinterest: dit moet je weten

0

Adverteren op Pinterest. Het duurde ‘ietsje’ langer dan verwacht, maar we kunnen in Nederland uit de startblokken op het nog steeds groeiende inspiratieplatform. Grote namen als Ikea, de decoratieve bouwmarkt Karwei, culinair platform Allerhande en modemerk Scotch & Soda testten met veelbelovende resultaten. Vanaf 4 april 2019 is het platform voor alle adverteerders opengesteld. In dit artikel alvast een kijkje in de Pinterest-keuken, al is het via de achterdeur.

Pinterest: de feiten & cijfers

Wereldwijd heeft Pinterest maandelijks 250 miljoen actieve gebruikers. Samen zijn zij goed voor 175 miljard pins. Volgens het Nationaal Social Media onderzoek van Newcom Research zijn er in 2019 3,5 miljoen Pinterest-gebruikers in Nederland, een toename van maar liefst 18% ten opzichte van 2018. Pinterest behoort daarmee nog niet tot ‘de grote 5’ en moet WhatsApp (11,9 mln), Facebook (10,1 mln), YouTube (8,7 mln), Instagram (4,9 mln) en LinkedIn (4,6 mln) nog voor zich dulden.

Ook in dagelijks gebruik blijft Pinterest groeien. Gebruikten vorig jaar 587.000 Nederlanders Pinterest dagelijks, in 2019 zijn dat er 734.000. Gebruikers die stuk voor stuk op zoek zijn naar inspiratie. Of het nu gaat om inrichting, kleding, reizen, recepten, technische snufjes, kunst of doe-het-zelf-ideeën. Bovendien zien zij het platform als belangrijke informatiebron bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Als bedrijf en adverteerder op Pinterest krijg je de kans om in een vroegtijdig stadium in de klantreis in beeld te komen bij de juiste doelgroep en jouw ideeën en producten uit te lichten. Lees hier over de eerste ervaringen van Karwei, Allerhande en Scotch & Soda.

Pinterest

Een bedrijfsprofiel

Om adverteerder te worden op Pinterest, moet je een bedrijfsprofiel aanmaken (of je persoonlijke profiel omzetten) en je website claimen en koppelen aan Pinterest. In Nederland was er tijdens het schrijven van dit artikel nog geen mogelijkheid om advertenties aan te maken. Om toch toegang te krijgen tot de advertentieomgeving, heb ik het Verenigd Koninkrijk tijdelijk geselecteerd bij account-instellingen (de eerder genoemde achterdeur). Dan verscheen de lang verwachte tab ‘advertenties’ wél in je profiel. Update 4-4-2019: je kunt deze link gebruiken.

Een campagne maken

Een campagne maken doe je in de Pinterest Ads Manager. Daar kun je stap voor stap je campagne creëren en je doel, looptijd, doelgroep en budget bepalen.

Je kunt binnen de advertentie-omgeving de volgende doelstellingen selecteren:

Binnen ‘merkherkenning opbouwen’:

  • Merkherkenning (help mensen je merk, producten en andere diensten te ontdekken)
  • Videoweergaven (trek meer aandacht met je video’s en zorg dat mensen je merk leren kennen)

Binnen ‘overweging beïnvloeden’:

  • Verkeer (leid meer bezoekers naar je website)
  • App installatie (zorg dat mensen je app downloaden en installeren)

De doelstelling bepaalt mede welk soort advertentie je kunt selecteren. Er zijn er 4:

1. Gesponsorde pins

Standaard pins waarvoor je betaalt en waarmee je zichtbaar wordt op de tijdlijn van je doelgroep, op categoriepagina’s en binnen zoekresultaten.

2. Gesponsorde videopins

Clips die je kunt plaatsen als pins om mensen te helpen jouw merk te ontdekken (zien, horen en beleven) via Pinterest.

Een gesponsorde pin van Pinterest Nederland

Een gesponsorde pin van Pinterest Nederland

Een gesponsorde pin van Nike

Een gesponsorde pin van Nike

3. Gesponsorde app-pins

Deze pins zorgen voor bekendheid en distributie van jouw app onder je doelgroep op Pinterest. Ze maken het mogelijk voor mensen om iOS- en Android-apps te ontdekken en te downloaden.

4. Gesponsorde carrousels

Een pin met meerdere beelden, zodat je bijvoorbeeld steeds meer in kunt zoomen op details van je product.

Een gesponsorde app pin van Stocard

Een gesponsorde app pin van Stocard

Val op met je pins

Pinterest is een visueel platform, dus het is heel belangrijk om met je pins op te vallen. De looks en de inhoud bepalen de waarde van je pin en daarmee ook je zichtbaarheid en effectiviteit. Met andere woorden: of je ‘pinteressant’ bent! Pinterest heeft enkele tips voor je als het gaat om beeldafmetingen en kwaliteit.

Een carrousel (bron: Pinterest for Business)

Een carrousel (bron: Pinterest for Business)

Targeting instellen

Nadat je je gesponsorde pin(s) hebt gecreëerd, stel je je targeting in:

Doelgroep-targeting

Hierbij zijn verschillende soorten doelgroepen:

  • klantlijsten
  • bezoekers aan je site (retargeting)
  • mensen die eerder betrokken waren bij je pins
  • vergelijkbare doelgroepen (act-a-like targeting)

Interesse-targeting

Profiteer optimaal van de unieke kennis van Pinterest. Wat vinden mensen interessant? Voeg interesses toe die gerelateerd zijn aan jouw aanbod.

Trefwoorden-targeting

Trefwoorden-targeting helpt je mensen te bereiken die een specifiek idee op Pinterest zoeken.

Leeftijd-targeting

Het targeten van mensen binnen een bepaalde leeftijdscategorie is tot op heden alleen nog maar mogelijk in de VS.

Als je een Scandinavische kantoorinrichter bent, probeer te targeten op interesses als ‘Scandinavië’, ‘kantoormeubilair’, ‘kantoor aan huis’ en ‘modern interieur’.

Meten, weten en verbeteren

Het voordeel van een Pinterest-bedrijfsprofiel is dat je toegang krijgt tot een uitgebreid rapportage-dashboard. Hier kun je je campagneresultaten zien, het succes van je pins meten en een beter inzicht in je doelgroep krijgen. Met deze informatie kun je lopende campagnes optimaliseren en wordt je volgende campagne nog succesvoller!

De campagne ‘pinnen is winnen’ van Ikea Nederland, waarbij de maker van het mooiste bord op Pinterest zijn of haar ‘wishlist’ kon winnen. Je moest hiervoor minimaal 15 pins van Ikea ‘repinnen’.

Een kwestie van tijd?

Adverteren op Pinterest in Nederland is sinds 4 april 2019 mogelijk. Veel succes met je advertenties, we lezen je ervaringen graag onder dit artikel!