Tech

Nederland als nieuwe fintech-hub [8 trends]

0

In 2018 waren er meer dan 400 bedrijven actief in de Nederlandse fintech-markt en dat aantal neemt dagelijks toe. Nederland is koploper op het gebied van fintech-innovaties met een bloeiende start-upscene. Nederlandse bedrijven omarmen dan ook de innovatie en transparantie van fintech-start-ups en ondersteunen hen waar ze kunnen. Hoe zit het met de trends?

De mix van traditionele banken en fintech start-ups die op het event Money 20/20 (in 2019 van 3 t/m 5 juni) aanwezig zijn, is samen met de snelle groei van financiële innovatie in Nederland het bewijs van de bereidheid tot samenwerking. De Nederlandse overheid neemt zelfs proactief stappen om te zorgen dat fintech-ondernemers, -start-ups en de rest van de financiële sector toegang hebben tot alle beschikbare kennis om succesvol en compliant te zijn.

Zo hebben De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markt (AFM) een InnovationHub opgericht waar bedrijven op een informele manier vragen kunnen stellen aan DNB en AFM. In het eerste jaar zijn er al 200 vragen gesteld en beantwoord.

Waar staan we met de ontwikkelingen van de Nederlandse fintech-bedrijven? Hieronder bespreek ik acht trends.

1. Data

Men zegt weleens dat data op het moment waardevoller is dan olie. Het is inmiddels een soort betaalmiddel geworden. Dit is vooral het geval in de fintech-scene en met name in de bankwereld, waar consumenten een naadloze, intuïtieve en transparante customer experience verwachten. Door data te analyseren en conclusies te trekken, is het mogelijk deze experience te verbeteren.

Een mooi voorbeeld hiervan is W.UP. Deze leverancier van bankensoftware zet data in om de customer experience te verbeteren. Dat doen ze door:

  • Een mobile-first benadering (het bedienen van 3,8 miljard smartphones)
  • De focus op één product
  • De focus op een bepaald demografisch kenmerk

Hun missie is het veranderen van de manier waarop banken digitale omzet genereren en communiceren met klanten via op AI gebaseerde oplossingen. Dit brengt ons bij het volgende belangrijke thema: AI.

2. Artificial Intelligence (AI)

Vier op de vijf Nederlandse CEO’s zien data, analytics en AI als een cruciaal onderdeel voor de groei van hun bedrijf. Dat blijkt uit een rapport van Forrester. Een ander onderzoek, uitgevoerd door Trends in Fintech, noemt AI als de innovatie die de meeste impact gaat hebben op de ontwikkeling van financiële technologieën. Zowel op korte als op lange termijn. Een van de meest recente trends in fintech is totale automatisering, of volgens een ander rapport (pdf), ‘slimme automatisering’. Dit is een combinatie van continue innovaties in AI, Robotic Process Automation (RPA) en het automatiseren van financiële bedrijfsprocessen.

Het gebruik van Artificial Intelligence in fintech.

3. Security

Cybersecurity is nog steeds een topprioriteit in de financiële sector. Ter illustratie: meer dan 50 procent van de bedrijven lukt het niet om zijn betaalsystemen te beveiligen. Van het voorkomen van datalekken tot de security van mobiele betalingsmogelijkheden en veranderingen rondom PSD2 en open banking. De risico’s die gepaard gaan met de bescherming van zowel financiële assets als data nemen steeds meer toe. Fintechs springen inmiddels ook in dit gat met hun oplossingen.

4. Customer engagement

Klanten van banken en verzekeraars ontvangen het liefst volledig gepersonaliseerde aanbiedingen en willen betere integratie van fysieke en digitale kanalen. Ook is het vertrouwen van consumenten in financiële instellingen groot en neemt dit toe. Fintech draagt hieraan bij, omdat het personalisering, naadloze integraties en optimale user experience (UX) faciliteert voor traditionele financiële instellingen binnen het bank- en verzekeringswezen.

5. Compliancy

Wat je veel hoort is dat de manier waarop Nederland met compliance omgaat en het omarmt, vrij uniek is. In het Nederlandse bedrijfsleven is er zelfs een overeenstemming dat bedrijven Regulatory Technology (RegTech) mogen inzetten om concurrentievoordelen te behalen. Dit verklaart waarom veel Nederlandse bedrijven compliance zien als een kans en niet als een bijzaak of vervelende klus. Het ultieme doel van RegTech is te zorgen dat bedrijven op een naadloze manier governance, risicobeheer en compliance kunnen integreren. En daarmee een einde kunnen maken aan onhandige databases en gescheiden compliance-, risico- en fraudefuncties.

6. Crowdfunding

Crowdfunding is in Nederland de afgelopen jaren snel gegroeid. In 2018 werd in totaal 329 miljoen euro opgehaald, 48 procent meer dan in 2017 toen de teller op 223 miljoen euro stond. In Nederland zijn er specifieke platforms die het mkb in staat stellen groeikapitaal te vinden. Zo helpen enkele fintechs, banken bij het zoeken naar financiering. Maar ook het ontdekken van nieuwe markten en aantrekken van nieuwe klantgroepen zonder een eigen retail-infrastructuur op te zetten en te beheren. Dit stelt rekeninghouders in staat toegang te krijgen tot aanbiedingen zonder een nieuwe rekening te openen bij een andere bank.

7. Open banking en digitalisering

Lange tijd was het normaal om je hele financiële leven bij één bank of financiële dienstverlener te blijven en bij deze organisatie aan te kloppen voor je spaar- en betaalrekeningen, hypotheek, beleggingen en verzekeringen. Tegenwoordig nemen consumenten financiële diensten van verschillende aanbieders af om te profiteren van de beste prijs-kwaliteitverhouding, UX en het meeste gemak.

Dit betekent dat iemand beleggingen doet via GIRO of BUX, betaalrekeningen heeft bij ING, Rabobank of ABN Amro of bij een online bank zoals KNAB, een hypotheek van een online hypotheekaanbieder kiest, spaarrekeningen met Moneyou beheert en in no-time andere valuta regelt via Franx.

8. Blockchain & ICO

We zien dat Nederland nog niet van alle voordelen van blockchain profiteert, maar de belangstelling voor deze wereldwijde trend groeit. Voor de financiële sector zijn vooral Initial Coin Offerings (ICO’s) aantrekkelijk. Dit zijn geprogrammeerde cryptotokens waarmee bedrijven projecten kunnen financieren.

Nederlandse bedrijven zijn terughoudend met het inzetten van ICO’s. Een van de redenen daarvoor is dat de AFM waarschuwt voor oplichtingspraktijken vanwege het anonieme karakter van de transacties. De AFM beschouwt de risico’s als voldoende reden om te adviseren dat ICO’s momenteel niet geschikt zijn voor particuliere beleggers. Desondanks blijft blockchain-technologie in populariteit toenemen onder Nederlandse ondernemers en beleggers.

Dat er veel gebeurt in de Nederlandse fintech-wereld is dus wel duidelijk. En met de huidige interesse, investeringen en motivatie van de Nederlandse bedrijven, zullen we vast nog wel even de trotse koploper blijven op het gebied van fintech-innovaties.