Content

Cornerstone content & monsterblogs: daar maak je Google én lezers blij mee

0

Er zijn ondernemers die alleen op content inzetten. Er zijn ondernemers die geen idee hebben hoe.
Er is een groep die er niet in gelooft. En er is een groep die het gewoon goed doet. Zij staan met hun bestseller content in de grootste bibliotheek ter wereld: Google. Waarom? Omdat ze de investering hierin terugzien in hun opbrengsten.

‘Investeren in artikelen, video’s en wat allemaal nog meer? Het internet is ermee overladen. Waarom zou ik dat te veel verder aanvullen?’ Omdat zowel Google als mensen jouw kennis en kunde nodig hebben. Lees dit artikel en bepaal voor jezelf of en waar je de overload aan content écht aanvult.

‘Content is the reason search began in the first place.’ ~ Lee Odden

Te weinig informatie

Op de basisschool moest ik elk jaar een spreekbeurt houden. Het onderwerp zocht ik zelf uit, maar ik had de goedkeuring nodig van de meester (ik heb slechts twee juffen gehad). Ik mocht de documentatie gebruiken uit de schoolbieb. Die was best beperkt. Vaak haalde ik de informatie uit één boekje. Eigenlijk schreef ik hem dunnetjes over. Die samenvatting leerde ik uit mijn hoofd, want oplezen, dat mocht niet. Toen al vroeg ik mij af waarom ik niet meer over mijn onderwerp kon vinden.

En dit gebeurt mijn tieners ook. Wat ze écht willen (of moeten) weten, vinden ze vaak niet op het internet. Of ze vinden het antwoord in een samenraapsel van filmpjes, blogs en oude werkstukken. De meeste contentstukken staan niet op zichzelf. Zo wordt over mijn vakgebied veel content geschreven en gemaakt, maar vind ik nog genoeg gaten in de informatie. Hoe is dat in jouw vak? En zoek jij je ook weleens suf naar informatie waarvan je denkt dat het toch echt ergens moet staan?

De hoeveelheid aan informatie is overweldigend en toch mist er nog veel. Of het is te versnipperd.

Conclusie: Google is nog lang niet compleet. Herkenbaar? Hier ligt jouw kans.

Vul jij Google aan met jouw bestseller content?

Wetende dat Google’s bibliotheek nog lang niet compleet is, ligt daar een kans voor elk bedrijf. Een kans om de gaten te vullen, alle informatie op één plek te verzamelen en het gemakkelijk toegankelijk te maken. En dat is dan ook mijn oproep aan jou: maak bestsellers van je content.

Waarom noem ik het ‘bestseller content’?

 • Je vult de bieb van Google echt aan en informeert volledig. De allerbeste content inspireert en motiveert bovendien door de inhoud en je manier van schrijven.
 • Daarnaast zorg je dat mensen met gemak bij jouw content terechtkomen. En terugkomen, omdat jouw bestseller content ertoe doet.
 • Jouw online geplaatste kennis en kunde doen bovendien een flinke duit in het zakje.

Hoe? Door jouw content compleet, meer dan de moeite waard én vindbaar te maken. Ik zal je uitleggen hoe jij dat voor elkaar bokst.

Maak Google compleet: schrijf een blogserie

Alle informatie in één blog proppen over een onderwerp mag, maar je hebt een alternatief: een blogserie. Vraag jij je af hoe je aan voldoende relevante informatie komt? Stel een mindmap op rond een hoofdonderwerp. Zet het hoofdonderwerp in het midden en zet daaromheen welke factoren allemaal een hoofdrol spelen in dat onderwerp.

Voorbeeld van een blogserie

Een adviesbureau voor buitenlandse btw gaf me de opdracht een artikel te schrijven over Amazon. Er was nog niets over geschreven en de regels voor afstandsverkopen is anders wanneer je verkoopt via Amazon. Het is hun eerste blog en ik adviseerde een blogserie te maken met als hoofdonderwerp ‘Zakendoen In …’ [het desbetreffende land].

Zoek de breedte op

Je kunt je blogserie uitbreiden in de breedte, zoals een kapper die schrijft over de trends in haardracht en kleur. En vervolgens per trend dieper ingaat op bij wie deze past. Of een adviesbureau dat de mogelijkheden beschrijft om steden te verduurzamen in energie, demografie, economie en ecologie. En zelfs binnen deze gebieden kan het bureau de breedte in. Een onderwerp als ‘energie’ kan worden opgesplitst in blogs over bedrijven, wonen, andere faciliteiten als scholen en ziekenhuizen en dergelijke.

Zoek de diepte op

Bestseller content vind je zowel in de breedte als in diepgang. Een blogserie over ‘duurzame energieoplossingen in uw fabriekshal’ zoekt de diepte op. De producent en leverancier van ecoline, die een verzameling artikelen schrijft over de nieuwste technieken voor kunstenaars ook. En hoe meer ik insteek op de tools die jij kunt inzetten bij het schrijven van een relevante blog, des te verder ik de diepgang opzoek.

Een paar blogtips voor je blogserie

 1. Integreer links naar andere blogs in de serie.
 2. Zorg dat je bestseller content de naam eer aan doet. Jouw blog en blogserie is echt beter dan die van ieder ander. En vult de gaten in de vindbare informatie. BuzzSumo en Google Alert helpen je een handje. Zoek op de zoektermen die jij toepast in elke blog binnen de serie. Lees andermans artikel(en) en maak je eigen beter.
 3. Zoek binnen je bestaande blogs naar artikelen die samen een blogserie vormen. Vul deze aan met nieuwe artikelen om de serie compleet te maken.

Zoek met je cornerstone content en monsterblogs naar de gaten in Google.

Maak je content boeiend én vindbaar: schrijf cornerstone content

Cornerstone content (ook wel pillar content genoemd) bevat een samenvatting van al je blogs over een hoofdonderwerp. Vanaf deze pillar link je door naar alle artikelen die je geschreven hebt over dit onderwerp. En je vult het aan met nieuwe artikelen. Link bovendien rustig door naar je whitepaper, video en andere content over het onderwerp.

Cornerstone content is lang, compleet en-up to-date. Altijd.

Het doel van cornerstone content: je vindbaarheid vergroten. Het liefst op meerdere zoektermen, allen geënt op je hoofdonderwerp.

Een paar voorbeelden van cornerstone of pillar content

De echtscheidingscoach schrijft blogs over samengestelde gezinnen (fusiegezinnen) en alles wat de gezinsleden kunnen tegenkomen en moeten overwinnen om succesvol te zijn. Zij (of hij) kan natuurlijk aan de slag gaan met een blogserie. Én met cornerstone content. Elke blog die zij schrijft over het fusiegezin, komt ook terecht in haar cornerstone blog met een prikkelende samenvatting en een voorbeeld, waarna ze de mogelijkheid geeft door de klikken naar de desbetreffende blog.

Zelf overweeg ik een cornerstone blog te schrijven over rake copy, waarin ik alles verzamel. En dat is veel. De bedoeling is om jou te helpen snel bij de juiste informatie te komen. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat jij verdrinkt in mijn cornerstone content. Tussen de bedrijven door ben ik bezig met een overzicht, waarmee jij straks uitstekend uit de voeten kunt.

Bestseller content via een cornerstone blog, een paar tips

 1. Bovenaan de blog plaats je de inhoudsopgave: je lijst met vragen en problemen die jij behandelt in deze blog. Zo ziet je lezer direct of zijn of haar onderwerp ertussen staat.
 2. Vindbaarheid is essentieel. Daarna prikkeling. Maak elk item in je samenvatting daarom aantrekkelijk genoeg om te informeren en nieuwsgierig te worden naar meer. Ten slotte wil je dat mensen doorklikken. Gebruik daarom voorbeelden uit de praktijk, kom met feiten en laat weten welk probleem lezers oplossen als ze doorklikken naar de blog.
 3. Geef je cornerstone content een naam die aangeeft dat hij volledig is. Verwerk bijvoorbeeld ‘handleiding’ of ‘compleet stappenplan’ in de titel.
 4. Zorg dat je cornerstone content altijd up-to-date en volledig is. En gemakkelijk vindbaar op meerdere longtail-zoektermen.

Vul andermans incomplete content aan: schrijf een monsterblog

Met een monsterblog vertel je inhoudelijk alles over een onderwerp. Vaak is dat geen hoofdonderwerp, omdat deze ongeschikt blijkt voor een enkele blog. Een subonderwerp (afgeleide van het hoofdonderwerp) is geschikt voor een extra lang artikel.

Een monsterblog is een blog van minimaal 2.000 woorden. Ik ken monsterblogs van 30.000 woorden, dus leef je rustig uit. Je kunt zowel de diepte als de breedte in, zolang je het maar houdt bij je onderwerp. Zijwegen verwarren en leiden af.

Een paar voorbeelden van bestseller content in de vorm van een monsterblog

 • De afvalcoach die alle redenen op een rij zet om koolhydraten wel of niet uit je dieet te schrappen als je kilo’s kwijt wil raken. Met verhalen uit haar praktijk. En uitleg waarom het zo werkt. En met eventuele uitzonderingen op de regel.
 • Het lasbedrijf dat een extra lang artikel wijdt aan nieuwe lastechnieken, zijn toepassingen en cases, voordelen en onderzoekscijfers.
 • Je eigen onderzoeksresultaten passen ook voortreffelijk in een monsterblog.

Consumeerbaar voor iedereen: vorm je artikel om naar een podcast- of videoserie

Bestseller content op zijn allerbest is aangeboden in meerdere vormen om meerdere publieksgroepen te bedienen. Ook jouw potentiële koper of opdrachtgever is veeleisend. En ieder heeft zijn of haar manier van informatieverwerking. De een leest graag, de ander kijkt of luistert liever.

Je hebt de tekst en dus je boodschap al. Alles wat je hoeft te doen is deze inspreken of beeldend maken. Nou heb ik het natuurlijk voornamelijk gehad over blogs met een serieuze lengte. Een podcast of vlog is bij voorkeur korter, tenzij jij je publiek langer weet te boeien. Deel je blog daarom op in hapklare brokken en maak er een serie van.

Maak je bestseller content vindbaar: investeer in SEO

Ik ben niet voor niets begonnen met de factor relevantie. Je wil immers dat je content gevonden wordt, maar wat heb je eraan als mensen wegklikken omdat je blog, vlog of podcast niet aantrekkelijk is. Of onvoldoende ingaat op de oplossing en weinig inspireert of motiveert.

Maak dus altijd eerst bestseller content en steek daarna pas in op vindbaarheid. Sla vindbaarheid echter nooit over, anders vinden mensen jou en die bestseller blog nog steeds niet. Je schiet je doel voorbij. En dat is zonde van jouw investering.

Doe SEO-onderzoek op diverse longtail-zoektermen en integreer deze een voor een in je blog.

Help Google een handje: investeer in je bereik

Google helpt jou op deze manier een handje. De rest is aan jou. Je kent vast ondernemers die al hun pijlen zetten op Google. Google is echter slechts één kanaal. En is niet je klant, maar een hulpmiddel. Een van de vele.

Je hebt keuze uit meerdere marketingmiddelen en platformen. Het is aan jou om daar actief je potentiële klanten te vinden, hen aan je te binden en te stimuleren om uiteindelijk bij jou aan te kloppen.

Groeiend netwerk

Zorg daarom, dat je een groeiend netwerk hebt, waarin ook je doelgroep(en) vertegenwoordigd is(/zijn). Online én offline. Online zoek je de platformen waar je beste klanten aanwezig en actief zijn. Offline sluit je je aan bij netwerkclubs en neem je deel aan trainingen, seminars, beurzen en dergelijke waar je gemakkelijk met hen in contact komt. Maak het mogelijk om in contact te blijven, bij voorbeeld door met hen te connecten op LinkedIn, Facebook en/of Instagram

Besmet de lezer

Besmet hen met je bestseller content. Deel minimaal eens per dag een blog, vlog, podcast, quotes, losse tips en adviezen, verhalen en zaken waarmee je bezig bent of die jou en/of je klanten bezighouden. En stel regelmatig een vraag. Je blijft in direct contact met hen door (met hun toestemming) een nieuwsbrief te sturen. Deze voldoet ook aan de voorwaarde van bestseller content: elke mailing is extreem relevant en zorgt regelmatig dat er een gesprek of discussie tot stand komt waar mogelijk.

Start met monsterblogs en cornerstone content voor bestseller content op Google.

Vul Google dus (aan) met bestseller content

Bestseller content vult Googles bibliotheek aan met complete en boeiende informatie. Informatie die bovendien toegankelijk is.
Investeer in de diversiteit van je content, zodat je een grotere groep bedient. Je blog is multifunctioneel, juist omdat de inhoud al bestaat. Maak deze vervolgens vindbaar voor je doelgroep(en), vergroot actief je bereik en je helpt jouw potentiële klanten en daarmee eigen business verder in het zadel.

Investeer jij al in bestseller content?