Content

Hoe schrijf je een populaire blogserie?

0

Dit artikel is voor degene die veel te vertellen heeft over een onderwerp. Voor het bedrijf dat vooral klanten heeft die te druk zijn om lange stukken tekst te lezen of een korte spanningsboog hebben. En voor wie een extra verdiepingsslag aanbrengen wil. Niet één blog, maar een blogserie schrijven. Je wil dat mensen de hele serie lang aangehaakt blijven. Dat vraagt om een bepaalde structuur en een aantrekkelijke stimulans om ook de volgende blog te lezen. Hoe kom je tot het schrijven van een blogserie en hoe breng je daarin structuur aan, zodat mensen aan je lippen blijven hangen?

Er is weinig over geschreven, dus ik voelde me zo vrij het jou te vertellen… in een enkel artikel.

De voorwaarden voor een blogserie waarbij mensen aangehaakt blijven

Met een blogserie ‘activeer je de smaakpapillen’ van je doelgroep als:

 1. Hij tot in detail ingaat op de behoefte van de mensen die je bereiken wil
 2. Hij van topkwaliteit is: lekker leesbaar, interessant van begin tot eind, concreet en compleet

Heb je een aardige verzameling artikelen, kijk dan eens of je ergens een blogserie-in-de-maak hebt.

De kracht van een feuilleton

Ik heb al vroeg het effect van een feuilleton (vervolgverhaal) mogen ervaren. In havo 4 vroeg mijn leraar Nederlands me een vervolgverhaal te schrijven in de schoolkrant. Hij noemde mij ‘de Yvonne Keuls van de toekomst’ en die naam deed ik eer aan. Ik schreef een feuilleton over alcoholisme in het gezin, op een christelijke school aan de rand van de Veluwe geen gebruikelijk onderwerp. Ik stak mijn nek behoorlijk uit.
Het was zo realistisch geschreven, dat mensen dachten dat ik uit eigen ervaring putte. Onder de laatste aflevering meldde ik dat deze situatie fictief was, want ik kreeg te veel gesprekken met bezorgde docenten. En meewarige blikken van schoolgenoten.

Mijn kunsten stonden echter wel op ieders netvlies en mijn verhaal had impact. In no time kende iedereen mij en dat was best een prestatie voor zo’n grote school.

Ik vertel je dit, omdat daar de kracht zit van een blogserie: je vergroot de kans dat mensen aangehaakt blijven en ambassadeur worden. Mensen willen weten hoe het verder gaat. Ze kijken uit naar je volgende artikel.

laptop bloggen nick-morrison-unsplash

Foto door Nick Morrison via Unsplash

Het zwaan-kleef-aaneffect van een blogserie

Natuurlijk kun je losse artikelen schrijven en in de tekst of daaronder doorlinken naar een aanverwant artikel. Maar je wil dat mensen op je website blijven hangen, meer inspiratie opdoen en terugkomen voor meer. Een blogserie stimuleert dat, omdat je mensen letterlijk uitnodigt om terug te komen en te blijven lezen. En heb je dat zwaan-kleef-aaneffect bereikt, dan onthouden ze je beter. Je bouwt bovendien aan je status als autoriteit op je vakgebied. En aan het vertrouwen van je doelgroep. Mensen die op zoek zijn naar een oplossing, kloppen sneller bij jou aan.

Zo’n serie is dus best lucratief.

Een blogserie schrijven begint bij een goede voorbereiding

Een blogserie schrijven is geen hogere wiskunde. Je hebt echter wel structuur nodig. Begin daarom met het maken van een plan en een planning en schrijf dan pas je artikelen.

 • Maak een onderwerpenlijst, bijvoorbeeld via een mindmap of onderwerpenboom, en geef de volgorde aan via cijfers. Zelf maak ik zo’n mindmap op papier of op een whiteboard met post-its, zodat ik schuiven kan totdat ik tevreden ben
 • Plan de verschillende onderwerpen vervolgens in op je contentmarketingkalender. En blok twee tijden in je agenda als je dat nog niet gewend bent. Een voor de conceptversie en onderzoek en een apart tijdstip voor de definitieve versie en het inplannen van je blog op de website. Een van de voorwaarden voor succes is consistentie, omdat je mensen anders te lang laat wachten op het vervolg
 • Doe onderzoek naar bewijs, data en voorbeelden waar nodig. Vergeet je SEO-onderzoek niet. Je wil immers dat je blogserie straks goed gevonden wordt
 • Schrijf je artikelen eerst in concept en laat ze dan even liggen. De ervaring leert dat in de tijd tussen het concept en de definitieve versie, ideeën voor verbetering en aanvulling opborrelen
 • Zoek het juiste beeldmateriaal erbij
 • Schrijf je definitieve versie en plan elk artikel in op je website, inclusief SEO-titel en meta-omschrijving. En vul de zoekterm(en) in in de alt-tekst van je afbeelding(en).

Zelf schrijf ik meestal de artikelen van een blogserie achter elkaar om in de flow te blijven. Soms is dat echter te zwaar, omdat het hoofdonderwerp te veel onderzoek vergt. Kijk dus goed wat bij jou het beste werkt. De voorbereiding kost je een paar uren. Een blogserie schrijven in concept kost je rustig een hele dag. De definitieve versie opnieuw een dag. Plan je tijd dus ruim.

Een blogserie schrijven, die veel volgers genereert?

Er zijn een paar manieren die zorgen dat de artikelen daadwerkelijk een serie vormen:

 • De simpelste manier om artikelen aan elkaar te koppelen is door in je call-to-action simpelweg door te linken naar de volgende blog. En bovenaan de volgende terug te linken naar de vorige blog. Nodig mensen wel uit actief te zijn en daadwerkelijk door te klikken
 • En dat doe je door bij voorbeeld een voorzetje of cliffhanger. Maak mensen hongerig naar meer: ‘In deel 1 van deze serie/het vorige artikel las je al over de gevaren…’ of ‘Wil jij weten hoe je onze aanpak zelf succesvol toepast? In onze volgende blog doen we die stap voor stap uit de doeken.’ Een simpel ‘Meer weten?’ maakt al nieuwsgierig genoeg om door te klikken, mits je met een kei van een slot komt, waarmee je naar die korte vraag toewerkt. ‘Lijkt dit een onoplosbaar probleem? Gelukkig kan ik vertellen dat dat inderdaad maar zo lijkt. De oplossing die wij uiteindelijk bedachten was anders dan de directie uitgedacht had. Na stevig beraad zeiden ze echter ‘ja’ tegen het plan. Hun probleem is opgelost én […] Weten met welke oplossing wij kwamen…?’

Er zijn een paar manieren om een blogserie te maken. Ik licht de drie meest toegepaste toe, beginnend bij de eenvoudigste.

1. Een lang artikel opdelen in stukken

Een blogserie schrijven op zijn eenvoudigst: schrijf een long form blogpost (een extra lang artikel, bijvoorbeeld een monsterblog) en deel deze op in afleveringen. Plan ze in op je website in de frequentie die mensen van je gewend zijn.

Zo maak je hapklare brokken van je boodschap en blijf je in het vizier. Mensen onthouden jou en jouw expertise bovendien beter als je hen prikkelt terug te komen voor meer informatie en inspiratie.

Een voorbeeld van een artikel in afleveringen

Ik daag je uit om het maximale te halen uit je kennis. Angst om te veel weg te geven is onnodig. Je lezers doen je echt niet zomaar na. Ze mogen het proberen, maar ze lopen niet weg met jouw resultaten.

Zo kun je een blog schrijven met maar liefst 100 tips. Of je daagt jezelf uit om de top 5 daaruit te filteren en schrijft per tip een complete blog.

Een blog over zakendoen in de EU splits je op in de top 5 landen. In de eerste blog leg je in een infographic of in statistieken en grafieken de verschillen naast elkaar. Je eindigt de blog met een ‘Maar hoe ga je nu om met die cultuurverschillen in zakendoen?’ In de volgende artikelen vertel je per land over hun cultuur en taalgebruik, omgangsregels bij het zakendoen en het proces om tot een officiële deal te komen.

Licht het Verenigd Koninkrijk en de Brexit er in het bijzonder uit en schrijf daar een aparte blogserie over. Je komt regelmatig met een update, waarmee je lezers altijd bij zijn met het allerlaatste nieuws rond de Brexit en de gevolgen ervan.
Ja, er wordt al veel over geschreven. Mensen halen echter het liefst hun nieuws van één platform in plaats van dat ze elke keer op zoek moeten naar het laatste nieuws. Help hen tijd en inspanning te besparen door hen te voorzien in een betrouwbaar platform, waarop je hen goed op de hoogte houdt.

Blogserietips

Geef elke blogpost een andere titel of eindig met ‘deel ..’ Laat duidelijk blijken dat het gaat om een serie. Daarmee nodig je mensen uit om terug te komen voor de volgende aflevering.

Refereer aan het eind van elk artikel naar de andere blogposts. Of refereer naar het volgende en aan het begin naar het vorige.

blogserie schrijven laptop andrew-neel-unsplash

Foto door Andrew Neel via Unsplash

2. Een casus diepgaand uitwerken

Een inhoudelijk artikel in een krant of vakblad begint met een pakkende eerste alinea, geeft je vervolgens de hoofdlijn en gaat gaandeweg het artikel steeds dieper in op de details. Je haakt af als je genoeg details hebt naar jouw smaak.

Dat kan ook bij een blogserie, die een casus steeds diepgaander uitwerkt. In elk vervolgartikel ga je dieper in op de materie. Mensen bepalen zo zelf wanneer ze genoeg informatie hebben.

De uitwerking van een casus leent zich voor een wetenschappelijke toon, maar dat ligt aan je publiek.

Zorg dat je artikel van begin tot eind prikkelt voor het zwaan-kleef-aaneffect

 1. Je start met de probleemstelling of het vraagstuk en legt de situatie uit. Je beschrijft de analyse ervan, trekt je conclusie en werkt vervolgens de oplossing uit. Besluit met het resultaat
 2. Je beschrijft bezwaren en problemen die je onderweg tegenkomt en vertelt hoe je deze overwint of oplost
 3. Je eindigt in de vorm van een conclusie en een voorzetje voor de volgende blog, waarin je verder inzoomt. En een call-to-action bij elk artikel, juist omdat jij niet bepaalt wanneer je lezer afhaakt

Help je lezers gemakkelijk door je tekst heen door hem lekker leesbaar te maken

 1. Je zorgt voor een goede indeling, met een prikkelende, heldere uitleg van de inhoud van je blogpost in de eerste alinea, korte alinea’s en tussenkoppen boven de verschillende paragrafen
 2. Korte en lange zinnen wissel je af
 3. Je taalgebruik is actief: laat de lijdende werkwoordsvorm en voltooide tijd (‘wordt gemaakt,’ ‘is gebeurd’) en hulpwerkwoorden als ‘kunnen’ zoveel mogelijk achterwege
 4. Jargon leg je kort uit

Voorbeeld van een casus

Je kunt elke maand een blogserie schrijven. Voor een hr-adviesbureau verzorgde ik lange tijd de wekelijkse blog. We werkten met maandelijkse thema’s. In het eerste artikel legden we een praktijksituatie voor, bij voorbeeld over het jaarlijkse functioneringsgesprek.

Het thema was: wel of geen functioneringsgesprekken voeren? En als je het doet, hoe doe je het dan zo, dat het ook wat oplevert? Dit hr-adviesbureau hanteerde een eigen aanpak. In het eerste artikel lieten we zien hoe het functioneringsgesprek bij hun klant werd georganiseerd en uitgevoerd voordat ze hun aanpak invoerden. En wat het resultaat was. Het doel van de situatieschets was mensen wakker schudden via herkenning: ‘He, dat is bij ons ook zo!’ Het hr-adviesbureau analyseerde het proces en kwam met verbeterpunten. Aan het eind van het eerste artikel gaven we een voorzetje op hun aanpak.

Het tweede artikel was een theoretisch artikel, waarin we hun aanpak uit de doeken deden.
In het derde artikel toonden we hoe deze aanpak in de praktijk brachten bij hun klant en in het een na laatste trokken we de conclusie en vertelden we waarom het zo werkt. We eindigden de blogserie met het resultaat in gemeten cijfers van de klanten bij wie het bureau deze aanpak hadden toegepast, trokken een eindconclusie en herhaalden de call-to-action voor begeleiding met deze aanpak. Deze casus had geen wetenschappelijk, maar een praktijkgericht karakter.

Blogserietip

Voeg de artikelen van een blogserie samen, voeg aanvullende tips toe en maak er een whitepaper van, die mensen gratis kunnen downloaden.

3. Een onderwerp opsplitsen in diverse kleinere subonderwerpen

Een blogserie schrijven is een van de meest effectieve manieren als je details wil bespreken. Of juist de breedte opzoekt. Met een hoofdonderwerp, dat je opsplitst in subonderwerpen, zoek je gemakkelijk de diepgang of verbreding op.

Kun je daarmee iedereen in je doelgroep bedienen? Niet per se, maar dat is ook niet altijd de bedoeling. Of nodig.

Een blogserie schrijven is een van de meest effectieve manieren als je details wil bespreken.

Voorbeeld van een blogserie, opgebouwd uit subonderwerpen

Stel, je wil een blogserie schrijven over het beginnen en onderhouden van een biologische moestuin. Een serie over een dergelijk onderwerp is eindeloos uit te breiden, zowel in de diepte als in de breedte. Je begint echter met de basis: wat versta je onder een biologische moestuin, wat heb je nodig en waar kun je deze zaken vinden? Do’s en don’ts, een planning en plan maken, biologische beginnersgroenten en -zaden, enzovoort.

Blogserietips

Genereer voor elke blogpost een andere (hoofd)zoekterm. Daarmee voorkom je keuzestress bij je doelgroep. Link door naar de andere artikelen in je blogposts. Zorg bovendien dat de zoekterm niet voorkomt in een aanbod- of landingspagina. Je wil namelijk niet dat je blog concurreert met je aanbod in Google.

Voorbeeld: in het eerste artikel over de biologische moestuin is je hoofdzoekterm bij voorbeeld ‘biologische moestuin aanleggen,’ een volgende ‘biologische groenten kweken’ of ‘biologische moestuingrond’ en ‘biologische moestuin zaden.’

samen blogserie schrijven

Een blogserie schrijven, alleen of samen?

Een serie hoef je niet in je eentje te schrijven.

Voorbeelden van samen een blogserie schrijven

Stel een team samen binnen je bedrijf en maak een plan, planning en onderlinge taakverdeling. Laat bij voorbeeld iedereen een artikel opstellen. Je maakt een persoon verantwoordelijk voor het redigeren van de teksten, een voor de plaatsing op de website en een die ze volgens de planning verspreidt over de verschillende kanalen. Elk teamlid deelt de blog verder waar mogelijk.

Of schrijf een vervolgserie met gelieerde vakgenoten. Bij voorbeeld met samenwerkende partners, elk vanuit zijn eigen vakgebied. Ieder kan een los artikel verzorgen of zijn of haar bijdrage leveren aan een integraal verhaal voor de hele serie.

Maak duidelijke afspraken over wie wat doet, wat de planning is en wie fungeert als coördinator. En maak een planning voor de plaatsing (en op welke website) en verspreiding van de artikelen. Spreek ten slotte af in hoeverre eenieder de content inzetten mag voor eigen gebruik, zoals in een training of persbericht.

Een aangehaakt lezerspubliek

Een goed ingestoken blogserie zorgt, dat je lezerspubliek aangehaakt blijft. Gevolg: je kennis én naam blijven beter en langer hangen. Een serie laat bovendien je expertise zien tot in detail.

Er zijn tal van manieren om een blogserie te schrijven. De meest handzame zijn een lang artikel opdelen in meerdere delen, een casus uitgebreid behandelen of een hoofdonderwerp onderverdelen in subonderwerpen. Lezers bepalen zelf welke gedeelte relevant is voor hen en krijgen ondertussen een compleet plaatje van de oplossing van hun probleem.

Een blogserie heeft een gedegen basis nodig, die je gaandeweg verder uitbouwen kunt.

Een blogserie schrijven is geen rocket science, maar vergt wel inspanning om ze goed aan elkaar te koppelen en dus te kijken welke informatie waar hoort. En hoe diep of breed je gaat. Een serie maken met meerdere mensen ontlast je gedeeltelijk. En geeft de deze de extra dimensie van verschillende vakgebieden en dus invalshoeken. Een win-winsituatie.