Customer experience

Affiliate marketing: verhoog je conversie met subID’s [6 onmisbare tips]

0

Als affiliate mis je relevante informatie over bezoekers die je website via een affiliate-link verlaten. Zonde, want je wil weten via welke link ze dat doen. En wat ze op de website van de adverteerder doen, is ook interessant. Welke bezoeker koopt daadwerkelijk iets bij de adverteerder en wat koopt die? Met SubID-tracking weet je snel heel veel meer over je bezoekers. Daardoor kun je eenvoudig het conversiepercentage op je bestaande bezoekers verhogen. Hoe werkt dat? Ik vertel het je in dit artikel aan de hand van zes tips.

In dit artikel ga ik ervan uit dat je weet hoe je SubID’s kunt instellen. Weet je niet hoe dat werkt? Lees dan de uitleg van bijvoorbeeld Daisycon of Awin.

Tip 1. Stel zo snel mogelijk SubID’s in

Elk belangrijk affiliate-netwerk ondersteunt tegenwoordig SubID’s. Over het algemeen werken ze ook allemaal op dezelfde manier: je voegt een variabele toe aan de affiliate-trackinglink om vervolgens rapportages te kunnen maken op die specifieke link. Zo kun je zien hoeveel clicks, leads en sales er uit de link kwamen. Hier kun je conclusies uit trekken en op basis daarvan voer je verbeteringen door op je website.

Tip 2. Hou een makkelijke structuur aan

Heb je veel uitgaande links op je website? Dan is het handig om die allemaal (apart) te voorzien van SubID’s. Je zult vervolgens zien dat je een bepaalde structuur moet aanhouden om het overzicht te kunnen bewaren. Als je posities in je SubID’s gebruikt – bijvoorbeeld om bannerposities of plaatsen van je links door te meten – raad ik je aan om altijd dezelfde benamingen te gebruiken. Zo weet je altijd welke positie je precies bedoelt.

Tip 3. Koppel je SubID’s aan je (betaalde) verkeersbronnen

Iedere affiliate gebruikt landingspagina’s die speciaal zijn ingericht voor een bepaald doel. Denk bijvoorbeeld aan een direct sale of een inschrijving.

SubID's koppelen

Heb jij ook pagina’s die je speciaal inrichtte voor bezoekers die van bepaalde (betaalde) verkeersbronnen komen? Zorg dan dat je op die pagina’s je affiliate-trackinglinks voorziet van SubID’s met die relevante bezoekersinformatie. Zo koppel je direct je affiliate-commissies aan verkeersbronnen! Hiermee kun je zien welke bron rendabel is en, misschien wel belangrijker, welke verkeersbron juist niet. Je kunt dit natuurlijk ook doen voor campagnenamen, zoektermen en device types.

Tip 4. Gebruik meerdere SubID’s tegelijk

Zoals je bij de vorige tip las, kunnen SubID’s behoorlijk in lengte uitlopen. Wat veel affiliates niet weten, is dat een steeds groter aantal affiliate-netwerken de mogelijkheid biedt om meer dan één SubID te gebruiken. Gebruik je bijvoorbeeld ‘homepage-banner-linksboven-adverteerderA’ als SubID, dan is die al redelijk lang.

Het is handiger als je deze reeks kunt opdelen in vier losse SubID’s. Zo krijg je een beter overzicht. Dit doe je bijvoorbeeld door ‘subid1=homepage’, ‘subid2=banner’, ‘subid3=linksboven’ en ‘subid4=adverteerderA’ in te stellen. In veel gevallen gaat het namelijk alleen maar om het toevoegen van extra variabelen aan de affiliate-trackinglink.

Probeer dit weer zo goed mogelijk te combineren en structureren met netwerken die de ondersteuning van meerdere SubID’s niet bieden. Anders krijg je te maken met een warboel aan gegevens die je niet gemakkelijk kunt analyseren.

Tip 5. Zet SubID’s ook in als je cloaked links gebruikt

Veel affiliates gebruiken cloaked links. Hiermee is onderhoud in je affiliate-trackinglinks erg eenvoudig. SubID’s gebruiken, is nu helaas wat lastiger. Maar gelukkig bestaan er handige tools om dit probleem op te lossen.

tools SubID's toepassen

Voorbeelden hiervan zijn Pretty Links en ThirstyAffiliates voor WordPress. Met deze plugins kun je eenvoudig je links beheren, maar ook gemakkelijk SubID’s toevoegen aan je affiliate-trackinglinks. Naast deze plugins zijn er ook andere (minder bekende) varianten. Zoek in WordPress-plugins eens op ‘cloaked links’.

Tip 6. Baseer je marketingstrategie volledig op SubID’s

Met de voorgaande tips krijg je inzicht in je rendabele verkeersbronnen, posities en pagina’s. Het doel is om die ene winstgevende parel te ontdekken en uit te melken. Maar al die SubID’s inzichtelijk maken, structureren en analyseren, is een behoorlijke klus. En die wordt nog groter als je website groeit.

Gebruik speciale tools

Om je SubID’s te automatiseren en al die informatie snel en goed te kunnen analyseren, kun je gebruikmaken van speciale tools. Een voorbeeld van zo’n tool is Ivanhoe.io. Met deze tool kun je, aan de hand van dynamisch gegenereerde SubID’s, websitebezoekers koppelen aan jouw Google Analytics-rapport. Zo hoef je ze niet handmatig te structureren en krijg je je affiliate-omzet automatisch als e-commerce-transacties in Google Analytics te zien.

De profielen van de daarbij horende bezoekers, inclusief gedrag op je affiliate-website, blijven daaraan gekoppeld. Zo kun je écht starten met optimaliseren, en vallen je bezoekers na een uitgaande klik naar een adverteerder nooit meer in een zwart gat!

Het ultieme eindresultaat

Bijna twaalf maanden geleden startte ik met het handmatig bijhouden van SubID’s. Het gaf me vrij snel een goed beeld van welke elementen ik kon verbeteren. Zo kon ik mijn tijd besteden aan het verbeteren van posities, adverteerders en betaald verkeer.

Hoe gedetailleerder de SubID’s waren, des te betrouwbaarder mijn analyses werden. Na een paar maanden stapte ik over naar SubID’s automatisch beheren met behulp van de beschreven tools Pretty Links en Ivanhoe.io. Dit zorgde ervoor dat het conversiepercentage op bepaalde adverteerders verhoogde, ik sommige posities schrapte en ik pagina’s opnieuw indeelde. Het bevestigde voor mij dat beslissingen nemen op basis van data veel nuttiger is dan beslissingen nemen op basis van gevoel.

Ben jij al aan het werk met SubID’s? Zie je hoe ze je kunnen helpen met het verbeteren van resultaten? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Deel ze met me in een reactie hieronder.