Online marketing

5 manieren om je concurrenten in de gaten te houden

0

Bijna iedereen heeft het op school weleens gehad over de concurrentie-analyse. Daarbij gaat het vaak over de bekende modellen, die natuurlijk belangrijk zijn om richting te geven aan deze analyses. In de meeste gevallen geven die modellen echter geen praktische handvatten om de juiste informatie te verzamelen, maar blijft het bij abstracte termen of uitgebreide onderzoeksmethoden waar veel tijd en geld voor nodig is. Daarom deel ik in dit artikel 5 simpele manieren om inzicht te krijgen in je concurrent.

1. Wat zijn de online zoektrends?

Zoekvolumes worden steeds belangrijker. Een de tool die hier op een gebruiksvriendelijke manier inzicht in geeft, is Google Trends. Je kunt in Google Trends het zoekvolume op jouw naam en die van je concurrenten vergelijken zonder dat je een betaalde SEO-tool nodig hebt. Ook kun je zien wanneer er veel en weinig naar jouw merk wordt gezocht. Je kunt deze pieken en dalen vervolgens proberen te verklaren door verdiepend onderzoek te doen.

Screenshot van de tool Google Trends, om je concurrenten te onderzoeken.

De data uit Google Trends geven een beeld van de online merkbekendheid binnen je markt. Je kunt de zoektrends vanaf 2004 bekijken en de deze data downloaden. Naast de online merkbekendheid is het ook interessant om de trends van producten of diensten van je bedrijf te bekijken.

Screenshot van de tool Google Trends, voor concurrentie-onderzoek.

Je kunt ook zien hoe populair een zoekterm in een bepaald land of bepaalde provincie is, en je kunt gemakkelijk inzicht krijgen in gerelateerde onderwerpen en zoekwoorden.

2. Hoe is de online vindbaarheid?

Voor deze tip maken we gebruik van de betaalde versie van de SEMRush SEO-tool (dit is de tool die wij gebruiken, je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van soortgelijke tools). SEMRush geeft de mogelijkheid om nog wat dieper te graven dan dat je met de tool Google Trends kunt.

In veel markten merken we dat er een verschil bestaat tussen de offline en de online concurrenten. Offline concurrenten zijn veelal de partijen met een grote naamsbekendheid bij een breed publiek. Veel van deze concurrenten zul je waarschijnlijk al in beeld hebben. Online voegen zich bij deze al bekende concurrenten ook andere partijen. Deze partijen kunnen vergelijkingssites, tussenpartijen of web only-partijen zijn, die hun online vindbaarheid goed op orde hebben.

Bij het invoeren van een website in SEMRush, komen de volgende gegevens naar voren:

 • De trefwoorden waarop de site gevonden wordt, met de bijbehorende:
  • Positie in Google
  • Maandelijkse zoekvolumes
  • Lastigheidsgraad om te scoren
  • Kosten om bovenaan te staan
 • Het totale aantal maandelijkse bezoekers dat de site zal bezoeken vanuit een zoekvraag in Google.
 • Het aantal maandelijkse bezoekers van de site door een zogeheten ‘branded search’: een zoekopdracht die de naam van het bedrijf of het merk bevat.
 • Het aantal links naar de site, afkomstig van andere sites. Dit is een indicator van de populariteit van de site, maar nog meer van de al geleverde inspanningen op gebied van zoekmachineoptimalisatie.

Screenshot van de tool SEMRush.

Naast deze waardevolle info over de vindbaarheid van een site, geeft de tool aan welke partijen het meest concurrerend zijn op overeenkomstige trefwoorden.

Screenshot van SEMrush waarin je je online concurrenten kunt zien.

Dit inzicht geeft je een fundament voor de verdere bepaling van jouw strategie. Met de verzamelde gegevens kun je:

 • Bepalen of SEO een middel is dat past in je strategie
 • Bepalen of het interessant is om te adverteren op trefwoorden
 • Besluiten om de concurrentie aan te gaan voor een #1 positie
 • Beseffen dat je het roer om gaat gooien, omdat je niet het juiste publiek trekt

3. Wat voor advertenties plaatst de concurrent op social media?

Iedereen weet dat je op LinkedIn en Facebook informatie kunt vergaren over de bedrijfsgrootte of bijvoorbeeld reviews van klanten kunt bekijken. Reviews kunnen je inzicht geven over de kwaliteit van de service of producten van je concurrenten. Als je zelf betere reviews hebt, kun je daar gebruik van maken.

Je kunt ook de advertentie-activiteiten van iedere organisatie op Facebook en LinkedIn bekijken. Op Facebook bekijk je dit door naar de pagina van je concurrent te gaan en vervolgens op ‘Paginatransparantie’ te klikken. Je kunt dan op ‘Advertenties van deze pagina’ klikken en vervolgens krijg je een overzicht van de advertenties van jouw concurrent te zien.

Een advertentie van Nike op Facebook om te kijken wat je concurrent doet.

Hierboven is een voorbeeld te zien van advertenties die Nike op Facebook runt. Op de foto hieronder is te zien hoe dit op LinkedIn is vormgegeven. Helaas is op beide kanalen niet te zien hoe de targeting is ingericht.

ASML

Door de actieve advertenties van jouw concurrenten te bekijken, krijg je inzichten over de focus van de advertentiestrategie. Is deze strategie bijvoorbeeld meer gericht op exposure of op leadgeneratie?

4. Wat wordt er gedeeld op de website?

Je concurrent is met behulp van een goede website misschien wel uitgegroeid tot marktleider. Hoe fijn is het dan om alle informatie hierover te kunnen bemachtigen zonder ook maar iets te hoeven vragen? Maar waar moet je dan op letten en welke informatie kan nuttig zijn?

Teksten

De belangrijkste kernbeloftes of Unique Selling Points (USP’s) staan vaak op de homepage. Dit is het eerste dat potentiële klanten zien. Deze informatie kan je ook iets vertellen over de positionering van jouw concurrent. Zijn de teksten gericht op service, de productinnovatie of op de prijs?

Het model van Treacy en Wiersema om te kijken naar de concurrent.

Model van Treacy en Wiersema

Misschien heb je het al door, deze informatie is nuttig voor het inzetten van het bekende model van Treacy en Wiersema. Aan de hand van de webteksten kun je analyseren of jouw concurrenten zich vooral richten op Product Leadership, Customer Intimacy of Operational Excellence.

Een mooi voorbeeld hiervan is de homepage van Coolblue, waaruit blijkt dat Coolblue zich voornamelijk richt op Customer Intimacy. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de tekst ‘Kies zelf het bezorgmoment dat jou uitkomt’. Dit is een servicegerichte boodschap om het klanten gemakkelijk te maken.

Screenshot van de website van Coolblue.

Beeldtaal

Naast de teksten kun je ook het een en ander opmaken uit het beeldmateriaal dat concurrenten gebruiken. Kijk bijvoorbeeld weer naar de homepage van Coolblue. Je ziet beduidend meer foto’s van medewerkers dan bij concurrent Mediamarkt. Bij Mediamarkt staan de producten, prijzen en aanbiedingen meer centraal. Een bewuste keuze.

Screenshot van de website van MediaMarkt.

De klantenservice heeft daarnaast ook een prominente rol op de website van Coolblue, door het gebruik van de afbeelding. Deze verschillen in beeldgebruik zijn ook weer te herleiden naar de propositie van deze twee elektronicagiganten.

Servicebeloftes

Bij Coolblue, Mediamarkt en bij bijna alle andere spelers in de markt staan onder de menubalk een aantal servicebeloftes. Dit is niet alleen het geval bij de grote webshops. B2B-bedrijven in kleinere niches laten ook hun spierballen zien op hun website. Maak hier gebruik van! Want door deze informatie te verzamelen, kun je een sterkte-zwakteanalyse gebaseerd op de servicebeloften van jouw concurrenten maken.

Producten en diensten

Elke website vertelt je wat een bedrijf doet. Op productpagina’s geven concurrenten de specificaties van de verschillende producten en in sommige gevallen ook de prijs. Een bedrijf dat diensten levert, vertelt op de dienstenpagina’s vaak welke methoden ze gebruiken en wat hun USP’s zijn.

5. Staar je niet blind

Ik raad je aan om je niet blind te staren op een enkel aspect uit deze analyse en een 360⁰ beeld van je concurrenten te creëren. Bepaal vooraf welke aspecten voor jouw analyse het zwaarst wegen en som alle bevindingen overzichtelijk op.

Wil jij aan de slag met het analyseren van je concurrenten? Laat je niet langer belemmeren door complexe modellen als dit niet nodig is. Natuurlijk wil je dat je gefundeerde beslissingen kunt maken, maar sla hier niet in door.