Loopbaan

Van zzp’er naar team: zo laat je je eenmanszaak groeien

0

Als zzp’er sta je er alleen voor. De meeste startende ondernemers hebben daarom meerdere petten op. Marketing, sales, administratie: er komt veel bij het ondernemen kijken. Misschien wil je op den duur samenwerken met anderen, een team bouwen. Zo kun jij focussen op waar jij het beste in bent en besteed je de andere taken uit. Op deze manier kan je bedrijf groeien. Lang leve een team!

Hoe creëer je als zzp’er een team?

Voor een zzp’er is het lastig om te bepalen wat het juiste moment is om een team te starten. Hier komen veel vragen bij kijken:

 • Is er al genoeg geld om anderen in te huren?
 • Welke werkzaamheden kun je het beste uitbesteden en hoe vind je hier de juiste mensen voor?
 • Voor elk klusje is iemand te vinden, maar hoe regel je dit juridisch?
 • Met welke constructie loop je de minste risico’s?
 • En wat wordt jouw rol als leidinggevende?

We hebben onderstaand stappenplan gemaakt om je op weg te helpen.

1. Het juiste moment

Veel ondernemers denken dat ze al enorm veel geld moeten verdienen voordat uitbreiding mogelijk is. Dat is niet nodig. Zodra je een kleine, vaste cashflow hebt, kun je een team starten. Door werk uit te besteden, speel je jezelf weer vrij voor nieuwe dingen. Voor groei! Bovendien zijn jouw uren waarschijnlijk meer waard dan de uren van het eerste teamlid.

Voorbeeld: als je social media gaat uitbesteden voor 40 euro per uur, en je kunt hierdoor zelf weer een volle dag werken aan jouw core business, zul je deze investering snel terugverdienen.

2. Ken jezelf

Een sterk team begint bij jou. Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet wie je nodig hebt in je bedrijf. Het is daarom handig om eerst bewust stil te staan bij wat jouw talenten zijn en waar je energie van krijgt. En welke dingen doe jij juist niet graag? Dat zijn de werkzaamheden die jij gaat uitbesteden.

Naast deze inhoudelijke check is het ook belangrijk om stil te staan bij je drijfveren. Waarom ben jij begonnen met ondernemen? Wat zijn jouw kernwaarden? Hoe werk jij graag? Jouw teamleden moeten namelijk niet alleen goed zijn in hun werk, maar ook bij je bedrijf en bij jou als persoon passen. Dit betekent niet dat je kopieën van jezelf moet zoeken. Een sterk team bestaat juist uit verschillende mensen die elkaar aanvullen. Maar je moet wel allemaal door een deur kunnen en goed met elkaar kunnen samenwerken.

3. Wie heb je nodig?

Je weet nu globaal welke werkzaamheden je wil uitbesteden en wat voor type medewerkers je zoekt. Maak op basis hiervan een functieprofiel. Om hoeveel uur of dagen werk gaat het? Betreft het een tijdelijk project of een vast dienstverband? Welke vaardigheden en ervaring zijn nodig om de werkzaamheden uit te voeren? Wees zo specifiek mogelijk. Hoe duidelijker je dit plaatje voor je hebt, hoe makkelijker het is om een vacature te maken die precies de persoon aanspreekt die je zoekt.

Tip: schrijf je wensen op. Wat wil je echt dat iemand kan? Schrijf dus niet ‘verantwoordelijk en proactief’ maar ‘je doet wat je belooft, je komt met ideeën en lost zelf problemen op’. Dat is veel concreter. Tijdens de sollicitatiegesprekken vraag je uiteraard naar voorbeelden.

Afbeelding van een zzp'er die zijn team gaat uitbreiden.

4. Welke werkrelatie?

Vanuit juridisch oogpunt is het goed om na te denken over de relatie die je met het teamlid aangaat. Er zijn verschillende vormen, denk aan:

 • Een werknemer op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (in dienst): een investering in je bedrijf en in een persoon, maar goed voor de betrokkenheid
 • Een uitzendkracht: handig voor seizoenswerk of branches met pieken en dalen)
 • Een stagiair: realiseer je goed dat een stagiair er in principe zit om zijn eigen kennis en ervaring te vergroten, niet om voor jou te kopiëren
 • Een freelancer: een expert die zelfstandig en flexibel is, maar natuurlijk ook andere opdrachtgevers heeft
 • Een oproepkracht: ‘een nulurencontract’, maar juridisch vaak net wat ingewikkelder dan het lijkt
 • Een medewerker via payrolling: je zoekt zelf een medewerker, maar een payrollbedrijf neemt de salarisadministratie uit handen (let hierbij goed op de juridische risico’s)

Elke vorm heeft zijn voor- en nadelen. Welke vorm je kiest, is vooral afhankelijk van de aard van de werkzaamheden die jouw teamlid moet verrichten en het risico dat je wil en kunt lopen. Heb jij een strandtent? Dan denk je misschien eerder aan een oproepkracht. Wil jij iemand die echt betrokken is bij je bedrijf, waarin je investeert? Dan is iemand in dienst nemen geen gek idee. Een freelancer inhuren is uiteraard flexibel, maar dit werkt natuurlijk wel twee kanten op.

5. Werven en selecteren voor je team

Weet je wie je nodig hebt en welke werkrelatie jij kunt bieden? Dan is het tijd om te gaan werven. Wil je dit niet zelf doen? Dan kun je hier natuurlijk ook weer iemand voor inhuren.

Een tip voor wie zelf gaat werven en selecteren: plaats de vacature op de kanalen waar jouw ideale kandidaat zich bevindt. Zoek jij een socialmedia-medewerker? Dan kan het een mooie test zijn om de vacature alleen op social media te plaatsen.

Naast je eigen kanalen zijn er ook genoeg groepen op Facebook en LinkedIn waar je de vacature in kunt delen. Vermeld bij de vacature altijd hoe mensen kunnen solliciteren en beschrijf globaal de procedure. Is er een deadline? Hoeveel gesprekken vinden er plaats? En hoe kunnen ze je bereiken voor vragen? Zorg dat het een win-win situatie is, dus laat ook weten wat jij de kandidaat te bieden hebt.

6. Word een leider

Eenmaal begonnen? Met de groei van je bedrijf verandert ook je eigen rol. Je bent niet meer alleen bezig met inhoudelijk werk, maar zult steeds meer bezig zijn met het aansturen van je team. Je zult – deels – veranderen in een leidinggevende. Ondertussen ben je ook nog ondernemer en moet je het overzicht houden en de grote lijnen zien. Waar gaat je bedrijf naartoe? Hoe kun je blijven vernieuwen? En hoe komen er nieuwe klanten binnen?

Misschien wel het lastigste aan je nieuwe rol, is dat je moet loslaten. Je doet niet meer al het werk alleen, maar moet anderen vertrouwen het werk voor jou te doen. Wellicht heb je de neiging om iedereen te controleren en je te bemoeien met details. Dit is niet the way to go. Als leider moet je kunnen delegeren.

Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je team het werk zo goed mogelijk kan doen en dat je een veilige en leuke cultuur creëert. Werk met duidelijke wensen en resultaten en houd je niet meer bezig met hoe iets moet gebeuren. Het geven van vrijheid en verantwoordelijkheid aan je nieuwe medewerkers gaat je bedrijf verder helpen.