Loopbaan

Vacaturetitels waar je echt niet voor mag kiezen

0

Als je actief bent in recruitmentland, moet je weten waar je mee bezig bent. Sterke vacaturetitels zijn essentieel voor je succes.

Ik preek al enkele jaren over het fundament van recruitment. Het recruitmentfundament omvat alle basispunten die je op orde moet hebben om recruitment zelf goed te kunnen regisseren. Dat zijn:

 1. Een sterke wervingsstrategie
 2. Je hebt een duidelijke employer value proposition
 3. Een arbeidsmarkt-communicatieplan
 4. Een converterende werken-bij-site
 5. Een serieus bereik
 6. Je bent omringd door de beste recruiters
 7. Je hebt een gestroomlijnde hiring-operatie

Lees hier meer over het fundament. Vandaag gaan we wat dieper inzoomen op een specifiek onderdeel van nummer 3 uit het arbeidsmarkt-communicatieplan: de vacaturetitels.

Is die vacaturetitel nu zo belangrijk?

Ja, natuurlijk is die vacaturetitel ontzettend belangrijk! De vacaturetitel in combinatie met de locatie van de standplaats van de vacature is de eerste zoekopdracht die mensen doen richting jouw bedrijf. En als de titel niet aansluit bij het verwachtingspatroon van de werkzoekende, dan wordt je vacature simpelweg niet eens geopend. Er staan nog 276.999 (2019) andere vacatures open die de werkzoekende ook kan bekijken.

Lang verhaal kort: de vacaturetitel die je gebruikt in arbeidsmarktcommunicatie is doordacht en weloverwogen, omdat anders je vacatureteksten niet gelezen worden. Vacaturetitels waar ik persoonlijk nooit voor gekozen zou hebben, zijn ook nog eens op te delen in diverse subcategorieën. Daar gaan we:

 1. Dierenverwijzingen
 2. Intern vakjargon
 3. Hipstertitels
 4. Nietszeggende titels
 5. Misleidende titels

1. Dierenverwijzingen

Iedereen kent ze, maar laat ik ze kort samenvatten, de vacaturetitels met dierenverwijzingen (de hardcore jeuktitels):

 • Commerciële tijgers
 • Echte duizendpoten
 • Horecatijgers
 • Schapen met vijf poten
  (Dit zou ik persoonlijk niet zoeken in mijn team, maar het blijft een kwestie van smaak)

Verder:

 • Spin in het web
 • Jonge honden
 • Vroege vogels
 • Koele kikkers
 • Nachtdieren

Dikke NO GO dus! Alleen dierenartsen en dierentuinen mogen werven met directe verwijzingen naar dieren. Denk je dat je actief solliciterende doelgroep een nieuwe baan zoekt door één van bovenstaande vacaturetitels in te voeren? Dan heb je een afslag gemist zeg maar.

2. Intern vakjargon

Ik verzorgde vorig jaar een training bij een opdrachtgever en daar had ik een geweldig voorbeeld gevonden van het gebruik van intern vakjargon. We zochten de diverse redenen waarom mensen niet solliciteerden bij de diverse uitzendbureaus die (geen) personeel leveren aan een bekende energiemaatschappij. Laten we de energiemaatschappij maar even ABC Energie noemen voor het gemak.

De vacature die ik vond stond geadverteerd onder de titel: ABC Winback 40+. Ik las de vacaturetitel en ik las de vacaturetitel nog eens… Ik ging rustig koffie halen en dacht er nog eens uitvoerig over na. Ik sliep er een nachtje over en ik las de vacaturetitel weer. Ik ging vervolgens de kroeg in, ik bestelde een straffe borrel in mijn eentje en las de titel nog eens. Ik ging vervolgens drie dagen in retraite, ging op mijn kop staan en deed aan soul-searching terwijl ik de vacaturetitel voor me had op een post-it. Uiteindelijk accepteerde ik dat ik hem niet begreep.

Wat betekent het?

Nogmaals, de vacaturetitel bestond uit “ABC Winback 40+”. Ik vroeg tijdens de training aan het publiek wie deze vacature had opgesteld. Met pijn en moeite kwam er een vinger van één van de intercedenten omhoog. Ik vertelde dat ik veel vacaturetitels had gezien in mijn leven, maar hier met alle moeite van de wereld toch echt geen chocolade van kon maken. Dus mevrouw met de vinger in de lucht, kun je me eens uitleggen wat doet een ABC Winback 40+? Want die baan krijg ik met mijn beste bedoelingen niet bij elkaar gefantaseerd. Het antwoord was als volgt:

“ABC is de naam van de werkgever, Winback wil zeggen dat we oud-klanten van ABC vanuit ons callcenter bellen om ze ‘terug te winnen’ en 40+ wil zeggen dat mensen best boven de 40 jaar oud mogen zijn. Vandaar de titel. Oké, als je het zo aan een groep ervaren mensen uit moet leggen, denk je dan dat je de juiste vacaturetitel te pakken hebt?

Ik gok dat er op heel de wereld niet één levende ziel wakker wordt op maandagmorgen en denkt: “Zo, het is maandagochtend, ik ben 45 jaar, het is nu tijd voor een nieuwe uitdaging. Vandaag ga ik eens lekker googelen naar een vacature als Winback 40+ bij ABC ofzo.”

Dus gebruik alleen titels die de rest van de wereld ook begrijpt.

3. Hipstertitels

Hipstertitels, zijn titels gemaakt voor, en door, hipsters. Vacaturetitels waar echt niemand op zoekt, en (waarschijnlijk) alleen grappig en hip gevonden worden door alle mensen die al werken bij het bedrijf die de hipstertitel uit heeft gezet. Deze titels zijn niet door mijzelf bedacht. Hier komen ze:

 • HR & Organisatie Indiaan
 • Programmeerheld
 • Koffie Kunstenaar
 • Groente Artiest
 • Inside Sales Hero

Ik weet me gewoon niet zo goed een houding te geven bij deze functietitels. Dus ik laat het hier gewoon maar even bij.

4. Nietszeggende titels

Creatief in de uitgeefbranche? Volgens mij is dit een vraag, geen vacaturetitel. Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging? Ook dit is een vraag, geen vacaturetitel. En ja, zo worden regelmatig titels gecommuniceerd.

Dan is er nog één ding erger in een vacaturetitel die zojuist op mysterieuze wijze door een “ad random” vraag is vervangen. En dat is een vacaturevraag met het woord “passie” erin verwerkt. Ik zweer dat het echt bestaat:

Heb jij ook passie voor aluminiumprofiel-extrusie?

Mijns inziens een vraag naar de bekende weg. Nee natuurlijk heb ik hier geen passie voor. Ik zoek werk en geen relatie met een stuk metaal.

5. Misleidende titels

Met misleidende titels bedoel ik de opgeblazen functies. Als je een accountmanager zoekt, gebruik dan een vacaturetitel van accountmanager en geen Sr. Business Development Executive. Klinkt sexy, maar je trekt de verkeerde mensen aan, die je in je sollicitatiegesprek of na twee maanden inwerktijd echt teleur gaat stellen. De baan lijkt na de inwerkperiode toch verdacht veel op die van een doodgewone accountmanager. Uiteindelijk heb je hier vooral jezelf mee als werkgever.

Eerder schreef ik een artikeltje over BS vacaturetitels die directeuren en ondernemers zich nog wel eens ooit toe willen eigenen, lees dat verhaal hier.

Hoe kom je er nu achter welke vacaturetitels je wel moet gebruiken?

1. Welke zoekresultaten?

Mijn favoriet: onderzoek naar welke vacaturetitels wordt gezocht in Google. Met een gratis Google keyword-analyse kun je echt kijken naar regionale verschillen. We zoeken als bedrijf regelmatig PHP-programmeurs en weten dat er in Limburg voornamelijk wordt gezocht naar de titel “PHP Programmeur”. In Eindhoven (een half uur verderop) wordt gezocht naar de titel “PHP Software Developer”. Half uur rijden, maar wel een andere zoekopdracht voor dezelfde professional.

De grootste winst in slechts enkele minuten tijd voor één van onze grotere opdrachtgevers was het aanpassen van een vacaturetitel van Salesadviseur naar Accountmanager. Kost niets, veel meer conversie!

2. Welke doelgroep?

Het doelgroepen-dashboard kan je veel vertellen over welke vacaturetitels wel en niet gebruikt worden waar je wel en niet succes mee bent. Een andere optie voor een dergelijke tool is Sidekick.

Zorg dat vacaturetitels aansluiten bij je doelgroep

Onderzoek serieus welke vacaturetitels het beste aansluiten bij de gewenste instroom van je doelgroep. Veranker deze vacaturetitels structureel in je arbeidsmarkt-communicatieplan en controleer op gebruik. Succes jonge marketinghonden, creatieve duizendpoten en recruitment-tijgers!