Verdieping

Naar een publieke cloud migreren? Bepaal eerst de richting & strategie

0

De cloud kan je allerlei voordelen bieden, zoals sneller nieuwe functionaliteit toevoegen aan je applicatie of sneller nieuwe klanten aansluiten. Of geen slapeloze nachten meer door je onvoorspelbare groei. De hamvraag is: waar begin je?

Als je op het woord cloud via Google zoekt, krijg je 4,5 miljard pagina’s als resultaat. Het is een thema dat op de een of andere manier leeft. Volgens Gartner zal vanaf 2020 elke nieuwe softwareleverancier in de cloud starten. Dat levert veel vragen op. Wat is de cloud eigenlijk? Is de cloud wel veilig? Wat wil je bereiken? Waarom zou je naar de cloud moeten? Hoe gaat die cloud voor je werken? En in welke stappen ga je de cloud dan omarmen om zo je applicatie beschikbaar te krijgen en te houden?

Wat is de cloud?

De cloud is een containerwoord en is multi-interpretabel. In dit artikel bedoel ik met cloud het aanbieden van een applicatie (bijvoorbeeld een webshop) vanuit de publieke cloud. Bekende leveranciers zijn Amazon, Google en Microsoft.

In het kort komt het erop neer dat je applicaties niet langer op servers bij jou op kantoor of in een gehuurd datacenter staan. Deze leveranciers hebben allerlei oplossingen zodat jij efficiënt gebruik kunt maken van de enorme opslagcapaciteit en rekenkracht die zij beschikbaar hebben. In mijn vorige column schreef ik dat we vaker betalen voor het gebruik. Zo is de publieke cloud bedoeld. Alleen blind in de lucht springen omdat iedereen het doet, is niet de beste strategie.

Verschillende scenario’s relevant voor de cloud

Het vormen van een cloud-strategie heeft nog even niets te maken met techniek. Het is eerst belangrijk om de vraag te beantwoorden waar je naar toe wil. Wat je ambitie is. En hoe je waarde kunt blijven toevoegen om zo de concurrentie voor te blijven.

De ontwikkelingen gaan steeds sneller en volgen elkaar in een hoog tempo op. Het is haast niet meer te doen om alles zelf te blijven volgen. Ik geloof in het motto: Snoeien, Bloeien en Groeien. Begin eerst bij het inventariseren van wat je hebt en ga dat dan terugbrengen, ook wel consolideren. Daarna kun je gaan optimaliseren, zodat je kunt bloeien met een nieuwe start.

Dan komt de techniek om de hoek kijken. Hoe kun je die slimmer voor je laten werken? Dit kan bijvoorbeeld met de mogelijkheden van automatisering. Hiermee zorg je dat terugkomende taken en processen niet langer handwerk zijn. Of denk aan kunstmatige intelligentie. Dit is technologie die reageert op data of impulsen. Op basis daarvan kan het beslissingen voor jou nemen of taken uitvoeren. Zo kun je groeien met meer winst, minder kosten of sneller naar de markt gaan.

Bij deze processen kan de cloud een rol spelen:

Scenario's om naar de cloud te migreren.

Periodieke processen

Dit zijn processen die af en toe voorkomen. Dat kan het verwerken van loonstroken of de maandelijkse facturatie zijn. Deze processen kun je niet wegdenken. Toch kun je echt geld besparen als je de rekenkracht uitschakelt als je de processen niet gebruikt. Je zet de lampen in de garage toch ook uit als je er niet bent? In de publieke cloud is dit eenvoudig te realiseren. Zo kan er een taak worden aangemaakt die deze rekenkracht maandelijks beschikbaar stelt.

Sneller groeien

Stel, jouw marketingcampagne is enorm succesvol. De aanmeldingen of aankopen schieten door het dak heen. De transacties vliegen om je oren en er komt al snel rook onder de motorkap vandaan. Van tevoren kun je moeilijk inschatten hoe succesvol je zal zijn. Maar niet beschikbaar zijn kun je je niet veroorloven in deze altijd-aan-tijd. Maar wat nou als je sneller groeit dan je dacht? Zoals deze drie Nederlandse startups: Reiskundig.nl (groeide met 1.296%), Sendcloud (groeide met 1.666%) en fintechbedrijf NBWM (groeide met 4.652%). In dit scenario kan de cloud als een elastiek meebewegen.

Black Friday en Cyber Monday strategisch de baas blijven

Een ander voorbeeld is onvoorspelbaar groeien. Denk aan de piekmomenten voor webshops. In het begin waren de meeste webshops in de aanloop naar de feestdagen druk. Als marketeer wil je dat je klanten naar jouw online winkel komen en jouw producten kopen. Onderstaande afbeelding laat zien hoe technische capaciteit traditioneel wordt ingekocht. De bovenste lijn laat de beschikbare capaciteit zien en de onderste lijn het gebruik ervan.

Benodigde capaciteit van de cloud voor webshops.

Aanwezige capaciteit versus nodig bij een webshop of productiebedrijf.

Wat nou als die 20% extra capaciteit niet genoeg is? Zo was de Sint alleen al goed voor 12 miljoen iDEAL-transacties. Nu hebben we ook Black Friday en Cyber Monday die aan populariteit winnen. Ze zorgden voor 10 miljoen iDEAL-transacties. Een tijdelijk onbereikbare of een hele trage applicatie kost potentieel meteen geld. En ongewenst draag je dan bij aan omzet voor de concurrent.

Wanneer zit dat cloud-pak niet als gegoten?

Ik kan mij voorstellen dat we op een gegeven moment migratie-moe zijn. Bij grotere organisaties en in bepaalde branches zie je dat de publieke cloud in twijfel wordt getrokken of zij verlaten de cloud. Een argument is dat de factuur onvoorspelbaar zou zijn, de bill shock genoemd. Daar komt bij dat de prijs van traditionele opslag en servers daalt, waardoor het verleidelijk lijkt om een eigen cloud te bouwen.

Je bent 100% afhankelijk van een werkende internetverbinding. Dat heb je natuurlijk altijd. Maar als je applicaties en data lokaal staan kun je wel doorwerken. Het is zeker een belangrijk aandachtspunt voor je strategie: een betrouwbare internetverbinding. Die afhankelijkheid geldt ook voor de cloud-aanbieder en de beherende IT-organisatie.

We lezen dikwijls over de falende of budget overschrijdende IT-projecten. De projecten die goed gaan, krijgen minder aandacht. Een onderdeel van je strategie is om te bepalen welke cloud-partij en IT-organisatie je vertrouwt. Of ga je het zelf doen? Sowieso relevant om over na te denken bij het vormen van je strategie.

Kies het pak dat jou past

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je gaat tijdig aan de slag met de marketingplannen. Toch lijken we de technologie achter de applicaties te vergeten of te onderschatten. Zo waren er afgelopen jaar een aantal webshops die door het bezoekersgeweld bezweken. Dat wil je natuurlijk niet.

Het kiezen van een cloud-strategie draagt positief bij aan je ambitie. Kies je nu eerst een kortetermijn-oplossing en ontwikkel je later een nieuwe versie? Of ga je daar nu meteen in investeren? Zoals altijd: bezint eer ge begint. Zelf geloof ik in de fail fast, fail cheap-gedachte. Beginnen met een klein onderdeel, helpt je te begrijpen wat de impact op je klant of product kan zijn. En dan ga je stapje voor stapje verder moderniseren.

Ga je wel of niet naar de cloud? Wat is de impact op je applicaties en organisatie? Iets wat we vaak vergeten: zorg voor een exit-strategie. Hoe snel kun je die cloud uit of naar een andere cloud? En wat kost dat? Leg dat vast en toets dat doorlopend.