Content

12 videoformats voor een onuitwisbare eerste indruk van je bedrijf

0

Hoe kun je video inzetten om awareness te genereren voor jouw aanbod? Wat voor video past bij jou en hoe bepaal je of je videocampagne succesvol is? In dit artikel lees je concrete tips om je strategie te bepalen en 12 bewezen videoformats.

Zowel binnen B2C- als B2B-markten heeft video zich bewezen als een bijzonder effectief en veelzijdig marketingkanaal. In de awareness-fase wil je zoveel mogelijk geïnteresseerden bereiken met jouw aanbod. Met een videocampagne in de awareness-fase gaan veel prospects voor het eerst kennismaken met je bedrijf of aanbod. Je wil natuurlijk dat de eerste indruk zo goed mogelijk is.

Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om een soort video te kiezen die aansluit bij jouw doelen en aanbod. Hieronder vind je 12 videoformats die elk hun eigen kwaliteiten hebben. Zo kun je aan de slag met een effectieve videostrategie voor jouw bedrijf.

Kies de juiste videoformats

Binnen het kader van informeren en aantrekken zijn verschillende soorten video’s zeer geschikt. De eerste vraag die je jezelf mag stellen is of je structureel videocontent wil publiceren, of eenmalig. De 12 videoformats hieronder zijn onderverdeeld in soorten die zich beter lenen voor structurele- of juist eenmalige publicatie.

1. Videoformats voor structurele publicatie

Video als onderdeel van een contentstrategie voor de lange termijn is erg populair en effectief. Vaak vinden dergelijke formats of series hun thuisbasis op een socialmedia-platform of videohosting-service als YouTube.

Thought leadership-video’s

Een erg succesvolle manier om te werken aan je expertstatus en je reputatie als autoriteit, is kennis te delen in een serie video’s. Deel jouw visie op het vakgebied en actuele ontwikkelingen. Bespreek studies en onderzoeken, bekende cases of laat op een andere manier zien dat jij dé kenner bent in je vakgebied.

De truc is om hierbij de salespitch echt achterwege te laten. Puur door de associatie met kennis en betrouwbaarheid die je krijgt door consequent goede content te publiceren, zullen volgers vanzelf aan je denken als ze tegen een probleem aanlopen. Dat jij vervolgens kunt oplossen.

Natuurlijk werkt dit soort content ook als het gaat om praktisch toepasbare kennis of vaardigheden. Doordat Gamma online helpt met klus-tutorials, raken doe-het-zelvers op een laagdrempelige verder vertrouwd met Gamma als bouwmarkt.

Accepteer cookies

Webinars

Een andere populaire vorm om kennis te delen en zelfs in gesprek te komen met je prospects, is door webinars te hosten. Webinars zijn eigenlijk presentaties in lezing- of workshopvorm die online plaatsvinden. Er zijn opgenomen webinars en interactieve webinars.

Bij interactieve webinars stream je via een live-verbinding en kunnen je kijkers vaak meedoen door een chatservice. Zo kunnen er over en weer vragen worden gesteld en kun je dus echt in gesprek. Dit staat je toe om optimaal gebruik te maken van je rol als expert, door specifieke waarde te bieden aan je kijkers en hun problemen te bespreken.

Q&A’s

Gerelateerd hieraan zijn Q&A-video’s. Als je met structurele content een gevolg gegenereerd hebt, kun je een oproep doen om vragen te stellen die je dan in een volgende video zult beantwoorden. Zo creëer je betrokkenheid en maak je van je volgers een levende community.

Zo’n Q&A-video kun je opnemen en uploaden, of je kunt het livestreamen op YouTube of andere social media. Met de bijzondere toegevoegde waarde dat kijkers er ter plekke bij aanwezig zijn en betrokken worden bij het moment. Dit is extra leuk als je live opneemt op je werkplek en er ook collega’s in beeld zijn of een deel van je werk- of productieproces. Zo krijgt de kijker meteen een indruk van je bedrijfscultuur.

Hieronder vind je een voorbeeld van ondernemer Jorg Ruis. Met zijn bedrijf Culture Builders helpt hij bedrijven en teams aan een gezonde bedrijfscultuur, waarin werknemers hun beste werk kunnen doen. Met deze live Q&A kan hij vakinhoudelijke kennis delen én een deel van zijn persoonlijkheid tonen. Op die manier biedt Jorg een laagdrempelige en inhoudelijke kennismaking met zijn dienstverlening voor HR-professionals, die mogelijk op zoek zijn naar hulp bij bedrijfscultuur.

Accepteer cookies

Thought leadership, webinars en Q&A’s: zelf doen?

Vaak werkt het bij deze kennisvideo’s, webinars en Q&A-video’s prima om hierbij gewoon vanaf een camera op statief te filmen in een logische setting. Bijvoorbeeld je kantoor, conferenceroom met whiteboard op de achtergrond of voor een green screen, zodat je in de nabewerking nog visuele ondersteuning kunt toevoegen.

Met zo’n eenvoudige opstelling zou je dit soort content ook goed zelf kunnen produceren. Let wel even op goed geluid en schenk wat aandacht aan je belichting. Om de video’s een spontane en laagdrempelige uitstraling te geven, zou je ze ook kunnen opnemen als vlog met een camera of telefoon. Ook hierbij geldt: let op dat je geluid op orde is en vergeet niet dat het achteraf nog gemonteerd moet worden.

Vlog

Een vlog kan überhaupt een heel sterk middel zijn voor je bedrijf. Het biedt een spontane, persoonlijke en laagdrempelige inkijk in het dagelijks reilen en zeilen van je bedrijf. En geeft bovendien een unieke blik achter de schermen. Door de persoonlijke aanpak kan het gemakkelijker zijn om een vaste schare volgers op te bouwen.

Terwijl je de kijkers meeneemt door de dagelijkse praktijk van je bedrijf, kun je natuurlijk ook ruimte inlassen om kennis te delen, je oplossing te verbinden aan praktijkvoorbeelden, vragen te beantwoorden en andere interessante branchegenoten aan het woord te laten.

Social content

Als je mikt op het genereren van een online gevolg, is het produceren van video’s voor social media een van de geschikte videoformats. Platforms als Instagram, Snapchat, Facebook, LinkedIn en ook TikTok hebben allemaal hun eigen sterke kanten. Je haalt er het grootste resultaat mee als je rekening houdt met de kenmerken van het platform dat je kiest.

Centraal staat in ieder geval dat het direct aan moet spreken, ook zonder geluid, en dat het engagement ontlokt. De salespitch mag je hier achterwege laten, het gaat echt om inhoudelijke content. Shares, reacties en likes helpen als katalysator voor je bereik.

Social video’s doen het vaak goed als ze een hoge amusementswaarde hebben, voornamelijk op de platforms die meer in de privésfeer worden bezocht. Of als ze echt heel duidelijke waarde bieden qua informatie of kennis, zoals op een zakelijk platform als LinkedIn.

2. Videoformats voor eenmalige publicatie

Voor eenmalige video’s in de awareness-fase zijn er ook veel verschillende videoformats.

Commercials

Een voor de hand liggende optie is een goede commercial. Een reclame die het probleem of de behoefte van jouw doelgroep schetst, jouw oplossing presenteert en heel duidelijk de vraag beantwoordt wat de waarde is van jouw aanbod.

Het doel is niet om reclame te maken voor alles dat je doet. Je doel is om concrete waarde te communiceren of om je merkwaarden naar buiten te brengen en brand te verstevigen. Hieronder zie je een commercial die zonder al te veel tekst toch een duidelijk narratief biedt. Zo wordt vol ingezet op brand en merkwaarden.

video marketing commercial

Prerolls

Een variant op de commercial is de preroll. Dit zijn de advertenties die draaien voor, tijdens of na videocontent, bijvoorbeeld op YouTube. Deze komen in twee vormen, één waarbij de kijker jouw preroll na 5 seconden kan overslaan en één waarbij de gehele preroll moet worden uitgekeken.

Je kunt natuurlijk je commercial of andere bedrijfsfilm als preroll laten draaien, maar het verdient sterk de aanbeveling om een preroll echt als op zichzelfstaande uiting te benaderen en een eigen script en design ervoor te ontwikkelen. De video wordt namelijk in een heel andere context gekeken dan je overige bedrijfsfilms of videomarketinguitingen.

Je kijker wordt immers gedwongen om je video te kijken, al is het maar voor 5 seconden. Het is dus van groot belang dat je hem zo ontwerpt dat er zoveel mogelijk kijkers verleid worden om toch verder te kijken en door te klikken naar je website of aanbieding. Een preroll-campagne kan erg effectief zijn, ook al heeft de kijker eigenlijk geen keuze.

Explainer-video’s

Een explainer-video in deze fase gaat er voornamelijk om dat je uitlegt hoe jouw aanbod het probleem van je prospects oplost. Een fase verder kun je echt de diepte in gaan op productniveau, maar in deze fase is het aan te raden om het meer bij de grote lijnen te houden. Een animatievideo leent zich in het bijzonder voor uitleg en probleemanalyse, omdat de stapsgewijze beeldtaal helpt om complexe dingen te vereenvoudigen. Zie bijvoorbeeld deze hieronder van EVA Explainer Video Agency.

Accepteer cookies

Animated infographics

De geanimeerde infographic helpt om de situatie of de markt te duiden waarin jouw bedrijf zich voortbeweegt. Het is ook een elegante manier om resultaten uit het verleden te communiceren of de operatie van je bedrijf in kaart te brengen.

Alles wat gekwantificeerd of geanimeerd kan worden, kan in een video kort en overzichtelijk worden samengevat. Een infographic biedt zo een laagdrempelige manier om in korte tijd toch een boodschap met grote informatiedichtheid te communiceren.

Bedrijfsfilms (maar pas op)

Een populaire videosoort is de bedrijfsfilm. Traditioneel gezien was dit vaak een film die het gehele bedrijfsproces van aanvraag en klantcontact tot productie, levering en eindgebruiker in beeld bracht. Het gevaar met dit type video is dat ze al snel te lang kunnen duren en te algemeen zijn om echt een doel te kunnen dienen.

Voor een prospect die een oplossing voor zijn probleem zoekt, is het misschien niet direct belangrijk om te zien hoe je productieproces eruit ziet. Vaak is maar een klein deel van de video relevant voor je kijker. Als het te lang duurt voordat dit deel aan bod komt, is de kans groot dat kijkers afhaken.

Een recent voorbeeld van een moderne bedrijfsfilm die kort en krachtig duidelijk maakt waar het merk voor staat en wat het te bieden heeft is deze, van Magioni. De kunst is om het kort te houden en echt de aandacht te leggen bij de waarde die je biedt of wat je wil uitstralen als merk.

Tenzij je natuurlijk een geniale viral video hebt ontwikkeld zoals de dinosaurus hieronder, dan is (bijna) elke lengte geoorloofd.

Accepteer cookies

Mood films

De mood film of teaser-video helpt om de juiste toon te zetten. Omdat het voornamelijk inspeelt op emotie en nieuwsgierigheid wordt dit type video veel ingezet bij bijvoorbeeld de promotie van evenementen. Zonder de details te weten, kun je zo toch al in de stemming komen voor een event.

Het is ook een uitstekend soort video om een hype te creëren of te anticiperen op de lancering van een nieuw merk, product of soort dienstverlening. Soms ontwikkel je met een goede mood film zelfs de beruchte fear of missing out, de angst om iets bijzonders te missen.

Documentaire

Het sprekende aan de documentaire is dat je op een cinematische manier en zonder opsmuk of subjectiviteit je verhaal kunt vertellen. Omdat het geen klassieke reclame betreft, maar een inhoudelijke, filmische ervaring, is de kans aanwezig dat kijkers langer de aandacht behouden en zo je boodschap meekrijgen.

Zo kun je ook een doelgroep bereiken die anders moeilijker benaderbaar is. Binnen het model van probleem en oplossing biedt de documentaire bovendien legio mogelijkheden om je boodschap beeldend te maken. Omdat het gekoppeld wordt aan persoonlijke verhalen of authentieke voorbeelden uit de echte wereld, bouw je ook op een natuurlijke manier geloofwaardigheid op.

Zet video-advertenties in

Omdat je in de awareness -fase zoveel mogelijk mensen in je doelgroep wil bereiken, kan het een goed idee zijn om te adverteren met je video. Zo kun je het bereik van je video strategisch vergroten. Er zijn legio mogelijkheden om je videocontent betaald te distribueren.

Hierbij kun je denken aan advertenties op YouTube (zie prerolls) via Google Ads, maar ook aan andere socialmediakanalen. Welk kanaal je ook kiest, de targeting-opties zijn op alle platforms tegenwoordig zeer uitgebreid en effectief. Dat betekent dat je de doelgroep voor je video-advertentie haarfijn in kunt stellen. Zo adverteer je ook een stuk kosteneffectiever.

Als je nog in een fase van marktonderzoek zit, kan het ook de overweging waard zijn om juist heel breed in te zetten met je advertentie. Je ziet dan daarna in je statistieken terug bij welke doelgroep je aanbod en video aanslaan, en bij welke niet. Zo kan een videocampagne een handige manier zijn om je marktonderzoek uit te breiden.

Think mobile first

Al jaren wordt er vanuit de tech-giganten gestuurd op het mobile first-denken bij de ontwikkeling van digital content. Google is in 2018 al mobile first gaan indexeren, waarbij de performance van je mobiele website dus leidend is. Specifiek voor video heeft Facebook vorig jaar al tools gelanceerd om gemakkelijk videocontent voor mobiel te creëren. Dit is allemaal niet voor niets, want videoconsumptie op mobiel groeit jaarlijks met 100%.

Vooral in het geval van socialmediakanalen kun je niet meer om de mobiele ervaring heen. Houd hier dus rekening mee bij het ontwikkelen van je videocontent. Denk bijvoorbeeld even twee keer na over de aspect-ratio, maar ook over ondertiteling en het tempo.

Bepaal KPI’s om succes te meten

Om te kijken of je video aanslaat bij je doelgroep en of deze na de eerste indruk inderdaad verleidt om meer te leren over je bedrijf of aanbod, kun je kijken naar de videostatistieken en je campagneprestaties. Goede indicatoren zijn:

  • het aantal kijksessies
  • de lengte van die sessies
  • het aantal keren dat de video volledig is afgekeken, afgezet tegen het totaal aantal kijksessies
  • het aantal clicks naar je landingspagina
  • de sessieduur op die landingspagina
  • het aantal commentaren, likes of shares onder de video

Om te kunnen beoordelen of je de campagne een succes kunt noemen, kun je denken aan een key performance indicator als websitetraffic gegenereerd door je videocampagne. Dit kun je meten door een tracking-link te gebruiken in je videocampagne.  Maar het is vaak ook eenvoudig te meten in de prestatiestatistieken van je website (vooral als je een unieke landingspagina gebruikt voor je videocampagne), of van het kanaal waar je campagne op draait.

Door te kijken naar de nieuwe traffic op je website, het klikgedrag, het aantal bezochte pagina’s, de bounce rate en meer van dit soort gebruiksstatistieken, kom je erachter of je er in geslaagd bent om de interesse te wekken in jouw oplossing voor het probleem van je doelgroep.

Welke metrics of indicatoren je ook gebruikt op video- of campagne-niveau, het is belangrijk om hier voor aanvang van de campagne goed naar te kijken en duidelijk meetbare doelen te stellen. Je moet van tevoren al weten wat nodig is om de campagne achteraf succesvol te kunnen noemen.

Aan de slag met videoformats

Er zijn dus allerlei formats om je videostrategie in te gieten en verschillende vragen om je van tevoren goed over te buigen. Houd bij de keuzes die je maakt heel goed in de gaten wat past bij jouw bedrijf en hoe je jouw huidige marketinginzet zo effectief mogelijk kunt ondersteunen. Als je op die manier een weloverwogen plan voor video maakt, dan kun je met video hele mooie resultaten bereiken.