Loopbaan

Recruitment & voice: experimenten met potentie

0

De opmars van voice lijkt niet te stoppen. Niet zo gek, want dit is de meest primaire en efficiënte interface die de mens heeft. Besturing met je stem is veel natuurlijker, handiger en sneller dan swipen of typen. Dit kan de omgang met diensten en producten drastisch veranderen. Voor recruitment zien we de eerste voorzichtige toepassingen. Vooralsnog lopen andere industrieën voor.

Steeds meer mensen hebben een Alexa of Google Home voor smart home-toepassingen. Naar schatting zijn er nu al 3,25 miljard devices met een voice assistant. In de VS gaat inmiddels 20 procent van alle zoekopdrachten van Google via voice.

Waar staan we?

In de VS is voice mainstream en gaat de adoptie van van de technologie veel sneller dan in Nederland. Daar heeft 1 op de 5 volwassenen inmiddels direct toegang tot een smart speaker. Door de nog onduidelijk toegevoegde waarde, lage naamsbekendheid en mogelijke privacy-issues gaat de adoptie langzamer in Nederland. In Europa hebben consumenten, in tegenstelling tot de VS, bijvoorbeeld het recht op verwijdering van persoonlijke data en mogen organisaties deze data alleen met uitdrukkelijke toestemming verhandelen. Bij ons zijn het dus vooral de innovators en de early adopters die voice gebruiken.

Vision, balls en budget?

Tijdens RecruitTech2019 deelde voice-expert Maarten Lens-Fitzgerald zijn visie en de mogelijke impact op recruitment. Volgens hem heb je voor voice op dit moment als bedrijf drie dingen nodig: visie, budget en balls.

1. Visie

Kijk goed waar het van toegevoegde waarde kan zijn voor je klant. De techniek werkt het beste als het afgestemd is op de intentie van de gebruiker. Dat wil zeggen: wat wil de gebruiker bereiken? En wat is dat magische moment wanneer de klant jou nodig heeft?

2. Budget

Het devies is experimenteren, leren en dus ook leergeld betalen. Daarnaast kosten de procesintegraties tijd en dus geld.

3. Balls

Je moet het lef hebben om te experimenteren met nieuwe technologieën waarvan de toegevoegde waarde voor je product of dienst nog ontdekt moet worden.

No balls, no glory!

KLM, Rabobank en Albert Heijn zijn al druk aan het experimenteren met voice. In lijn met de visie om dé reisassistent te zijn, kun je bij de KLM met je stem je reizen boeken. Bij Rabobank kun je via een stemassistent je saldo checken en Appie stelt een recept samen op basis van de restjes die je opnoemt. Leuke experimentele toepassingen, maar nog niet de disruptieve veranderingen die je van voice kunt verwachten.

Voice en recruitment

In recruitment experimenteerden McDonald’s, Allianz en Timing al met voice-toepassingen. Via Allianz kun je meer leren over de kernwaarden en het recruitmentproces, je kunt interviewtips krijgen en zelfs sollicitatievragen oefenen. Als je echt wil solliciteren, word je alsnog doorverwezen naar de website. De toepassing van Timing geeft informatie over de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor werkgevers, en heeft ook een korte WAB-quiz. Vooralsnog is voice nog nergens als kernfunctie geïntegreerd in het recruitmentproces. Het blijft zoeken naar de ultieme use case.

Ondertussen zijn er volop toepassingen te bedenken.

Getargete advertentiecampagnes

Getargete advertentiecampagnes met voicesearch: op basis van specifieke voice-requests van kandidaten worden vacatures gericht aan hen voorgesteld. Als ik Google zou vragen om een leuke baan als online marketeer, dan kan Coolblue door een retargetingcampagne als eerste genoemd worden.

Apps die banen zoeken

Apps die banen zoeken voor kandidaten: in de VS zijn er al apps die kandidaten helpen om beschikbare banen te vinden. Je geeft aan waar je naar op zoek bent en de voice-assistent geeft een lijst met vacatures door.

Kandidaten screenen

Screenen en assessments van kandidaten: via voice kun je makkelijk een persoonlijkheidstest doen, waarmee je mogelijke bias kunt uitgesloten. De voice-assistent neemt een interview af met de kandidaat, waarna de assistent vervolgens zijn of haar persoonlijkheid analyseert. Op basis van de antwoorden en stemanalyse brengt de assistent een advies uit.

Ondersteuning

Ondersteunend in het sollicitatieproces: het maken van afspraken via een voice-assistent kan het werk van de recruiter gemakkelijker maken.

Testen, testen, testen

De Google Assistent, Amazon Alexa, Apple met Siri en Samsung met Bixby gaan hard. Zo komt voice komt snel voor iedereen (op alle apparaten) beschikbaar.

Voice wordt in 60 procent van de gevallen mobiel gebruikt – en mobiele zoekopdrachten zijn vaak lokaal gericht. Door trial en error zullen we ontdekken hoe dit recruitment gaat beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld vacatures plaatsen op jobboards die voice ondersteunen. Dan zie je of actieve kandidaten dit al gebruiken. Verder kun je een locatietag aan een vacature toevoegen om de vindbaarheid via voice te vergroten. Goed testen is belangrijk om op een goede manier tot concrete resultaten te komen en de ‘Voice of Recruitment’ te worden.