Seks sells, shockcampagnes & de banaan: 5 opvallende PR-momenten uit 2019

Seks sells, shockcampagnes & de banaan: 5 opvallende PR-momenten uit 2019

Het begin van het nieuwe jaar leent zich perfect voor het terugblikken op vijf opvallende PR-momenten uit 2019. Want wie is er niet dol op lijstjes? Van ‘de grootste PR-ramp aller tijden’ tot ‘vrouwonvriendelijke bloemkolen’ en een banaan van 120.000 dollar. Zijn deze PR-momenten jou ook bijgebleven?

1. De PR-ramp van het jaar: het interview van Prins Andrew met de BBC

Laten we beginnen met een goed voorbeeld van hoe het niet moet: het interview dat prins Andrew aan de BBC gaf over zijn vriendschap met veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein. Volgens veel communicatieprofessionals ‘een van de grootste PR-rampen aller tijden’.

Het was de bedoeling van de prins om zo snel mogelijk zijn reputatie naar het grote publiek toe te herstellen. Maar nadat presentatrice Emily Maitlis de prins urenlang vragen stelde over zijn relatie met Epstein en de beschuldigingen dat hij zelf ook schuldig was aan seks met een minderjarige vrouw (iets dat hij altijd heeft ontkend), was er niets van zijn goede reputatie over. De prins werd na het interview gedwongen zijn publieke functie neer te leggen.

De PR-ramp van het jaar: het interview van Prins Andrew met de BBCDe grootste kritiek op het interview was dat hij geen empathie toonde tegenover de slachtoffers en bizarre en ongeloofwaardige antwoorden en alibi’s gaf. Achteraf bleek dat de communicatieadviseur de prins had afgeraden een interview te geven, maar dat hij dit advies in de wind sloeg.

Wat we hiervan kunnen leren? Zoek als publiek figuur niet op eigen houtje de publiciteit op als je onschuld nog bewezen moet worden. En luister altijd naar je communicatieadviseur!

2. ‘K Heb Hele Grote Bloemkolen

Blijkbaar geldt het anno 2019 nog steeds: sex sells. De introductie van de bloemkoolbodem van New York Pizza deed veel stof opwaaien en dat heeft ze vast geen windeieren gelegd. Op de poster is een vrouw te zien die twee grote bloemkolen voor haar blote lichaam houdt, met daarboven de tekst: ‘Zo lekker kan bloemkool zijn’. Duidelijk geïnspireerd op de carnavalshit van André van Duin, maar dat zal de gemiddelde bezoeker van New York Pizza een worst wezen…

Foto van de PR-stunt van New York Pizza.

De campagne kreeg veel kritiek en werd vrouwonvriendelijk genoemd. Anderen vonden de verwijzing naar de carnavalshit grappig en gedurfd in de tijden van de #MeToo-beweging. New York Pizza gaf in een reactie aan dat de bloemkoolpizza’s goed verkopen en dat er veel over de campagne werd gepraat. Het doel was wat hen betreft bereikt. Wat we hiervan kunnen leren? Dat er – in sommige gevallen – dus niet zoiets als slechte PR is.

Accepteer cookies

3. Lize Korpershoek

In het kader van sex sells, maar dan juist ‘het niet hebben van’: de documentaire ‘Mijn seks is stuk’ van Lize Korpershoek (34). In deze documentaire onderzoekt Lize waarom haar zin in seks binnen haar relaties vaak verdwijnt na de eerste verliefdheid. Ze gaat in gesprek met haar moeder, verschillende therapeuten, haar eerste vriendje én haar huidige vriend.

De documentaire mocht op veel publiciteit rekenen, maar haar interview in De Wereld Draait Door deed bijna net zo veel stof opwaaien als de documentaire zelf. Zo werd het ongemakkelijke gesprek met Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Adriaan van Dis besproken in onder andere Trouw , Het Parool, De Volkskrant en NRC.

Screenshot van een documentaire van Lize Korpershoek.

4. Een banaan van 120.000 dollar

Dit heb je niet kunnen missen: de banaan die kunstenaar Maurizi Cattelan op de kunstbeurs Art Basel in Miami Beach tegen een muur had geplakt. Het kunstwerk (‘Comedian’) was in een serie van drie uitgebracht en moest 120.000 dollar opbrengen. De hype werd nog groter toen een andere kunstenaar er performance art van maakte en de banaan opat. Dat kon gewoon, want de ophef rond het kunstwerk was precies waar Cattelan op uit was.

Het kunstwerk zette aan het denken: de banaan was overal te zien, van sociale media tot in alle kranten. De reacties varieerden van ‘is dit kunst?’ tot ‘een krachtig statement’. De ophef over het kunstwerk is dus deel van het kunstwerk, en daarom geslaagd te noemen (de bananen zijn alle drie verkocht).

Foto van het kunstwerk van kunstenaar Maurizi Cattelan: de banaan.

5. Shockcampagne: Victim Fashion van ProRail

In april 2019 lanceerde ProRail de campagne ‘Victim Fashion, created by accident’. Deze campagne bestond uit een kledinglijn met (nagemaakte) kapotte shirts en broeken die jongeren droegen toen zij een treinongeluk kregen. Vrij shockerend dus, en de campagne viel daarom ook niet bij iedereen in de smaak. Al helemaal niet bij medewerkers van de NS. De beelden van de campagne zou hen herinneren aan de traumatische ongelukken op het spoor waar zij mee te maken hebben gehad.

Foto van de shockcampagne: Victim Fashion, created by accident.

Op de website van de campagne waren de gescheurde kledingstukken te zien van de slachtoffers, met naam en leeftijd. De campagne was volgens ProRail hard nodig omdat het aantal dodelijke ongevallen rond het spoor sinds 2016 stijgt. Desondanks is de campagne door de kritiek stopgezet, maar door de nationale en zelfs internationale aandacht is de doelstelling wel bereikt, aldus het bedrijf.

Een goed voorbeeld van aandacht krijgen met een negatieve boodschap: iets dat volgens ProRail nodig was om op te vallen tussen alle socialmediaberichten.

2019 was een jaar vol mooie campagnes en opvallende PR-momenten. Wat is jouw favoriet van 2019?

Blog