Content

Welke blogposts scoren het beste? [onderzoek]

0

Af en toe kijk je weer met een frisse blik naar je contentstrategie. Wat werkt? En wat werkt niet? Ik kwam een onderzoek over de anatomie van topartikelen tegen van SEMrush. Dit kan je kan helpen om met een nieuwe blik naar je content te kijken. Ze onderzochten meer dan 700.000 blogposts op basis van een aantal kenmerken, zoals de lengte van het artikel en de lengte van de titel. Er stonden voor mij een aantal opzienbarende zaken in, die ik graag met je deel.

Voordat we beginnen, alvast een eerste kanttekening. Er is geen ultieme formule die voor elk artikel (of merk) zal werken. Alina Petrova (SEMrush) stelt dat hun onderzoek wel laat zien dat er een sterke correlatie is tussen bepaalde karakteristieken van content (zoals de lengte) en de prestaties van een artikel.

De opvallendste bevindingen uit het onderzoek van SEMrush:

  • Longreads van 3000+ woorden krijgen 3x meer verkeer, 4x meer shares en 3,5x meer backlinks dan artikelen van gemiddelde lengte (901-1200 woorden).
  • Artikelen met lange titels (14+ woorden) krijgen 2x meer verkeer, 2x meer shares en 5x meer backlinks dan artikelen met korte titels (7-10 woorden).
  • Zogenoemde listicles (artikelen met lijstjes) krijgen 2x meer traffic en 2x meer social shares dan andere artikeltypes, gevolgd door guides en how-to’s.

[Update 1 juni 2021: SEMrush heeft het onderzoek in 2021 herhaald. Lees welke artikelen het beste scoren, met 4 nieuwe inzichten]

1. De lengte van een blogartikel

Hoe lang moet een blogartikel zijn? 800, 1000, 1500 woorden? Of zelfs langer dan dat? Je zou denken dat mensen het liefst ‘content snacken’ en dat korte blogposts dus ideaal zijn. Het onderzoek van SEMrush laat zien dat juist longreads van meer dan 3000 woorden het beste presteren op het gebied van traffic, shares en backlinks. De hypothese is dat mensen meer betrokken zijn bij artikelen die veel informatie bevatten.

De lengte van blogposts heeft impact op de prestaties.

In SEO-opzicht is long-form content interessant. Langere content betekent meer kans om te ranken op veel verschillende keywords. Maar Google geeft aan dat het aantal woorden geen ranking factor is. En meer woorden betekent niet automatisch dat een blogpost kwalitatief beter is… Ook bestaan er vermoedens dat een combinatie van korte en lange content weleens goed kan werken voor SEO (zie daarvoor bijvoorbeeld dit artikel, dat ironisch genoeg een longread is).

De lengte van je content moet niet leidend zijn. Het hangt af van de zoekopdracht van de lezer én wat hij of zij nou echt nodig heeft. Als je daaraan kunt voldoen in 300 woorden, dan is dat ook prima. Lees voor meer tips op dit gebied dit interessante artikel van Heather Lloyd-Martin, dat ook meer onderzoeken aanhaalt.

The content length should depend on the user query and what your reader needs to see. – Heather Lloyd-Martin

2. De lengte van de titel

Sterke titels maken is een kunst. Je wil een titel die potentiële lezers nieuwsgierig maakt, maar je wil ook zorgen dat de zoekmachines (en dan met name Google natuurlijk) je blogpost hoog laten scoren.

SEMrush deed onderzoek naar de impact van de titellengte op de prestaties van het artikel. En heel verrassend: artikelen met lange koppen (meer dan 14 woorden) krijgen 2x meer verkeer, 2x meer shares en 5x meer backlinks dan artikelen met kortere titels. De conclusie van SEMrush? Een langere titel geeft meer inzicht in de inhoud van het artikel (en dus de waarde voor de lezer). Daardoor trekt het meer lezers, die het vervolgens ook meer delen.

Onderzoek SEMrush: De lengte van de titel heeft invloed op de prestaties van een artikel.

Langere titels, seriously?!

Ik ben oprecht verrast door het scoren van die lange titels. Ik kende bijvoorbeeld dit onderzoek van HubSpot (uit 2017), waar titels onder de 14 woorden beter scoren. Ook toont Google lange titels niet in hun geheel, zoals hier te lezen bij Moz.

Ik vraag me verder af of het een cultuurverschil kan zijn: houden Engelsen van langere titels? In het onderzoek zijn artikelen in allerlei talen meegenomen, maar veruit de meerderheid was Engelstalig.

Bij Frankwatching proberen we (ook op basis van eigen onderzoek) titels kort te houden. En dat is een worsteling, juist omdat je niet te cryptisch wil zijn én qua SEO ook wil scoren. Onze ervaring (tot nu toe dan) is: kortere titels (maar niet té kort) scoren over het algemeen beter op ons platform.

Hoe zit dat bij jouw blogs en artikelen? Heb je weleens gekeken naar de lengte van de titels? Op basis van dit onderzoek zou je het best eens kunnen testen… Zou die langere titel toch beter werken?

3. Het ‘type’ blogpost in de titel al verwerken

Je kiest een format voor je artikel, zoals een stappenplan, een lijstje of een interview. Dit format kun je ook alvast in de titel van de blogpost verwerken. SEMrush onderzocht het effect daarvan op de prestaties van artikelen.

Onderzoek SEMrush over blogposts: het type artikel heeft ook impact op de prestaties.

Uit het onderzoek blijkt dat artikelen met lijstjes in de titel het beste scoren. Ze krijgen tot 2x meer verkeer en shares in vergelijking tot andere typen artikelen. Jawel, de bekende ‘listicle’ (X dingen die je moet doen…, X manieren om… ) is het populairst. Daarna volgen guides en how-to-artikelen. Dat lijstjes en praktische artikelen goed werken zijn vast geen verrassing. Maar wel goed om nog eens bevestigd te zien. 🙂

Meer resultaten van het onderzoek kun je hier bekijken.

Blijf zelf nadenken en test!

Nu moet je natuurlijk niet je contentstrategie omgooien en als een gek longreads en lijstjes gaan maken. 😉 Het blijft draaien om de kwaliteit en relevantie van je content. En variatie in je content is ook belangrijk, anders wordt het wel erg saai en voorspelbaar. Het onderzoek laat interessante kenmerken zien waar je mee kunt testen bij het maken van nieuwe blogposts. Maar je moet altijd zelf blijven nadenken én meten wat voor jou en jouw doelgroep werkt.

Ik ben benieuwd: herken jij iets van deze onderzoeksresultaten? Is er iets in je contentstrategie wat je dit jaar anders wil gaan doen? Laat het weten via de reacties hieronder.

Dit artikel verscheen eerder in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.