Social media

Insta-succes: wat kun je leren van Bas Smit?

0

Instagram is hotter than hot. Onder de inmiddels 5,6 miljoen Nederlandse gebruikers bevinden zich 3,4 miljoen social consumers die dagelijks op zoek gaan naar hun portie online content. Vooral de 15 tot 39 jarigen worden door de continue stroom van fresh selfies en gelikte composities met hun hand richting de virtuele hartjes gedreven. Zolang deze voor iedereen nog zichtbaar zijn, natuurlijk. Niet gek voor het platform dat dag in dag uit perfect weet in te spelen op onze ‘need to belong’, FOMO en zoektocht naar sociale goedkeuring.

Nu het 2020 is en Instagram bijna tien jaar bestaat, doet ieder merk mee. Of nou ja: ieder merk probeert mee te doen. Want het creëren van goede content blijkt soms toch nog een stuk lastiger dan verwacht. Helaas bestaat er geen succesformule die werkt voor ieder merk, maar gelukkig kun je wel naar hartenlust kijkjes in de keuken nemen bij anderen. En dat kan ook nog eens verdomd leuk zijn!

Instagram

First things first

Via sociale media kun je als merk constant in contact staan met je doelgroep. Goed om te weten is dat het betrokkenheidspercentage bij Instagramcontent 1,73% is. Ter vergelijking: bij Facebook is dit slechts 0,16%. Nu kun je om het maximale uit je Instagrampagina te halen, tips volgen zoals:

 • Gebruik hashtags. Zet zo veel mogelijk relevante hashtags in en varieer met verschillende setjes per post.
 • Werk met influencers die bij je merk passen.
 • Promoot je content bij je doelgroep.
 • Breng jezelf letterlijk in beeld met selfies.
 • Maak stories, gebruik IGTV en ga live.
 • Post met het oog op het algoritme idealiter één à twee posts per dag.

Goede bruikbare tips, maar ze zijn allemaal pas van toepassing als je content hebt. Het liefst ook nog eens steengoede content. Het draait namelijk uiteindelijk zelfs op Instagram allemaal om de inhoud.

Op zoek naar de heilige contentgraal

Met je Instagramcontent wil je je doelgroep binden. Je vertelt online een verhaal dat moet entertainen, het moet inspireren, herkenbaar en persoonlijk zijn, maar bovenal authentiek.

Heb je de focus op interactie? Dan kun je daarna op zoek gaan naar de heilige contentgraal, het eindlevel van de Instagramgame: user-generated content. Want ook de Instagramdoelgroep vertrouwt berichten van vrienden en personen die zij volgen nog steeds het meeste.

Maar voordat je zoveel meerwaarde voor je publiek hebt dat zij content voor jou gaan creëren, moet je eerst zelf content maken waarnaar mensen speciaal op zoek gaan. En hoewel er natuurlijk meerdere handvatten zijn voor het genereren van een goede contentstrategie en consistente contentstroom, wil ik er eentje uitlichten: het opstellen van contentcategorieën. Oftewel: bedenk herhalende formats met content die je volgers gaan herkennen. Wie hier een meester in is? Bas Smit.

Van Q&A’s vanuit een badkuip tot influencers in het wild

Bal Smit, Bad Smit, Bas Kha Kai, Coca-koning, Keizer Canta, oftewel: Bas Smit. Oké, de laatste twee bijnamen heb ik voor het gemak zelf even aan zijn repertoire toegevoegd, maar de man die tot voor kort overal geïntroduceerd werd als ‘de wederhelft van Nicolette van Dam’ kent vele aliassen.

De persoonlijke en informele verhouding tussen hem en zijn volgers, die onder andere door het gebruik van deze bijnamen belichaamd wordt, komt niet in de laatste plaats door zijn prominente online aanwezigheid. En hoewel zijn huwelijk nog staat, is hij tegenwoordig in het oog van het publiek wel uit de schaduw van zijn partner gestapt. Dat doet hij onder andere met Instagramcontent die alle eerdergenoemde gewenste vakjes, van entertainment tot interactie, keurig afvinkt. Met zijn contentcategorieën als:

 • Father or Bought Her? Waarbij hij via een poll zijn volgers hun mening laat geven over of een stel bestaat uit vader en dochter of suger daddy en partner. Iets dat er tevens voor zorgt dat als ik hier in Los Angeles over het strand loop en om me heen kijk, ik nog maar aan één ding kan denken.
 • #Influencersinhetwild. De wanhopige pogingen van influencers voor het maken van het perfecte plaatje.
 • Bas Smit shirts en Bal Smit kerstballen. Content omtrent de artikelen met zijn eigen hoofd erop die het afgelopen jaar door heel Nederland te zien waren én waarvan de opbrengst naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie ging.
 • Q&A’s vanuit zijn eigen badkuip.

Dit is nog maar een greep uit de categorieën waarmee de immer lachende ondernemer een continue authentieke uitzondering op het soms zo nep-aanvoelende Instagramlandschap verzorgt.

Accepteer cookies

Oké leuk, maar wat levert het op?

Enorm veel kansen. Want zoals in de kersteditie van de Quote te lezen viel, houdt de oud-beurshandelaar met 435 duizend volgers op Instagram zich tegenwoordig vooral bezig met investeren in jonge bedrijven en jong talent:

“Nicolette en ik sluiten het liefst equity for media-deals. Dan leveren wij dus bereik, in ruil voor aandelen. Wij zijn namelijk ondernemers, geen influencers. We willen geen producten aanprijzen, we willen ownen. Als ik moet zeggen dat ik die nieuwe Nikes helemaal top vind, dan voel ik me hoerig. Nu is het: wij hebben schoenen gemaakt, moet je kijken, lachen toch? Dat voelt veel beter. En alleen daarvan al kunnen we uitstekend leven. Het is precies hoe mensen als Kylie Jenner en Ashton Kutcher dat doen; die zijn zelf het merk. En dan kun je alles brengen wat je wilt, want dan willen de mensen van jou eten, drinken, kleden, weet ik veel wat. Daar ben ik vol voor gegaan.”

Kortom: hij zet zijn Instagramcontent in om te ondernemen. Of dit loont? Een kleine greep uit zijn successen van 2019:

 • Van zijn Bas Smit T-shirts en Bas Ballen werden er duizenden verkocht, wat beide keren rond de €200.000 opleverde voor het Prinses Maxima Centrum.
 • Hij bracht in samenwerking met REHAB Footwear een limited edition sneaker uit waarvan binnen no-time alle exemplaren over de digitale toonbank vlogen.

Wat kunnen wij leren van Bas Smit?

Bas Smit is dus zijn eigen merk. Hij post content die authentiek is en onder andere door zijn contentcategorieën is zijn pagina op Instagram een herkenbare plek geworden die mensen graag bezoeken.

Maar hij is natuurlijk niet de enige die terugkerende herkenbare content creëert. Albert Heijn kwam iedere week met een nieuwe ‘boodsgrap’, Coolblue showt elke maand hun ‘Vetste Producten’ en ING brengt je random geldweetjes. Zo leren we niet alleen dat Nederlanders gemiddeld €33,32 euro uitgeven op een date, maar ook voor welke content we terecht kunnen op welke pagina.

De bottomline is dat er voor elk merk categorieën te bedenken zijn die helpen bij een constante (en consistente) contentstroom én zorgen voor een herkenbare Instagrampagina. Hoe? Praat met je doelgroep. Breng in kaart wat zij willen weten en wat jij ze wil vertellen. Vertel je online verhaal aan de hand van herkenbare contentcategorieën die entertainen en inspireren en herkenbaar, persoonlijk en authentiek zijn. Focus je op interactie en ga testen. Oh ja, en blijf kijkjes in de keuken nemen bij anderen!