Social media

Hashtags in jouw marketingstrategie: zo boek je resultaat

0

De hashtag speelt een fundamentele rol in socialmedia-marketing. Merken gebruiken steeds meer hashtags om hun producten en/of diensten op de markt te brengen. Als je als marketeer de stap nog niet heb gezet, of als jouw strategie nog geen concrete resultaten heeft opgeleverd, dan is dit artikel voor jou.

Wat is een hashtag?

Een hashtag kun je definiëren als een term of een verzameling van termen die gebruikt worden na het #-symbool. In technische termen is het een soort metadata-tag (#blog, #socialmedia, #content).

Hashtags zijn op de meeste socialmedia-platforms te vinden en vooral op Facebook, Twitter en Instagram. Mensen gebruiken ze om inhoud met een specifiek thema of onderwerp te categoriseren en te vinden. 71% van de socialmedia-gebruikers past hashtags toe.

In marketingtermen stellen hashtags bedrijven in staat om met hun publiek in contact te komen. Marketeers voeren socialmedia-campagnes uit met bepaalde hashtags om de betrokkenheid te vergroten.

Wist je dat er gemiddeld 125 miljoen hashtags per dag worden getweet?

Ik deel enkele belangrijke punten waar je rekening mee moet houden voor jouw hashtag-marketingstrategie.

Blijf op de hoogte van de trends

Je kunt je onderscheiden van de concurrentie door een al bekende trend te gebruiken. Een trending hashtag geeft een onderwerp of evenement aan dat binnen een bepaald tijdsbestek zeer populair is.

Als je trending hashtags vindt die op de een of andere manier gelinkt zijn met je activiteiten of bedrijf, kun je content maken en die hashtag toevoegen. Door een trending hashtag te gebruiken die betrekking heeft op jouw activiteiten, vergroot je het bereik en de zichtbaarheid van je inhoud.

Zo bereik je mensen die jou niet volgen, zo kun je jouw product beter op de markt brengen. Het moet natuurlijk wel in lijn zijn met je algemene contentstrategie. Als je gewoonlijk altijd serieus blijft in je posts, en dan plots een challenge hashtagt, dan zal dat vreemd overkomen.

Je kunt tools zoals Hashtagify gebruiken om vinger aan de pols te houden bij de actuele onderwerpen. In principe toont Twitter ook de trends aan de linkerkant van je bureaubladscherm.

Voer behoorlijk onderzoek uit

Hashtags vinden die voor jou werken kan lastig zijn. Voordat je een hashtag gebruikt, moet je zeker zijn dat die voor jou geschikt is. Je moet een aantal statistieken analyseren voordat je voor een bepaalde hashtag kiest:

  • Het aantal posts die de hashtag gebruiken
  • De populariteit van de hashtag op het platform
  • De frequentie van de posts die de hashtag gebruiken
  • De betrokkenheid op posts die de hashtag gebruiken

Zodra je tevreden bent met de bovenstaande gegevens over een bepaalde hashtag, ben je er klaar voor. Je kunt gebruik maken van tools voor hashtag-analytics voor een beter en dieper inzicht in hashtags.

Tip: met Instagram kun je eenvoudig een zoekterm (hashtag) intypen, je ziet dan alle berichten die gebruik maken van die hashtags. Hou ook de actieve betrokkenheid van jouw publiek bij die hashtags in gedachten. Als er geen engagement is, loop je meer risico dat je campagne zal mislukken. Een laatste best practice is om controversiële hashtags te vermijden, omdat die je merkimago kunnen beschadigen. Hier vind je een lijst met vaak gebruikte hashtags per domein.

hashtags

Maak gebruik van speciale gelegenheden

Er zijn geen betere tijden om met je fans in contact te komen dan het festivalseizoen en de feestdagen. Het gebruik van thematische hashtags gerelateerd aan festivals en evenementen kan een grote engagement booster zijn voor jouw merk.

Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je de hashtag in de juiste context gebruikt. Hoe meer de hashtag gerelateerd is aan jouw activiteiten, hoe meer betrokkenheid het zal opwekken. De enige voorwaarde is dat het wel degelijk bij jouw merkimago en waarden past.

Maar waarom werkt dat? Het ding met dit type hashtags is dat mensen graag deze inhoud delen. Dat kan jouw post of tweet helpen om viraal te gaan. Een ander pluspunt is dat er een heleboel opties zijn om uit te kiezen als het gaat om vakanties en festivals. Je hoeft alleen maar de evenementen te kiezen die nauw verwant zijn aan jouw activiteiten.

Gebruik ‘branded hashtags’

Ja, je kunt jouw eigen merknaam als hashtag gebruiken om de boodschap te verspreiden. De hashtag moet unieks zijn en mensen aan jouw merk doen denken. Het kan de bestaande tagline van jouw merk zijn of een korte zin die goed aansluit bij jouw activiteiten. Mensen moeten op alle socialmedia-platforms gemakkelijk naar jouw bedrijf kunnen verwijzen met behulp van jouw branded hashtag.

Het motief achter het gebruik van branded hashtags is het vormen van een unieke, herkenbare identiteit voor jouw merk. Dit zal je publiek in staat stellen om de hashtag te gebruiken als ze met jou in contact willen komen via social media.

De hashtag moet kort en gemakkelijk te onthouden zijn. Als jouw merknaam bijvoorbeeld MaakDeWereldBeter is, dan kun je de hashtag #mdwb gebruiken. Ondertussen kennen we allemaal de #ShareACoke van Coca-Cola. Bedrijven over de hele wereld gebruiken hashtags om een community te vormen en nu is het jouw beurt om dat te doen.

Voer een concurrentieanalyse uit

Dit is een andere manier om je te onderscheiden van de groep. Het laat zien hoe goed je jouw huiswerk hebt gedaan. Het analyseren van alle hashtags die gebruikt worden door jouw concurrenten geeft jou een completer beeld van waar je staat.

Profiteer van het feit dat je concurrenten het harde werk al hebben gedaan. Je moet de bestaande gegevens kapitaliseren en gebruiken om eigen hashtags te creëren.

Let vooral op deze zaken als je jouw concurrenten bespioneert:

  • De hashtags die ze gebruiken
  • Het soort posts waarin deze hashtags worden gebruikt
  • Betrokkenheid van de gebruikers bij deze campagnes

Ten eerste kun je alle bovenstaande gegevens gebruiken om jouw eigen campagne te starten met nieuwe hashtags. Ten tweede kun je een aantal coole ideeën tegenkomen waar je aanvankelijk nooit aan zou hebben gedacht.

Begin niet te spammen

Niemand houdt van spam. Ook niet jouw publiek. Zelfs als je goede inhoud levert, raad ik je aan om jouw berichten niet vol te stoppen met elke mogelijke hashtag. Vertrouwen verbindt je volgers met jou. Ze houden niet voor niets van je merk en je berichten. Het is dus jouw plicht om je hieraan te houden.

Dit omdat we allemaal weten wat er daarna kan gebeuren. Je volgers zullen je waarschijnlijk beginnen ontvolgen of kunnen jou zelfs blokkeren.

Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat jouw merkimago niet wordt beïnvloed door spammy hashtags. Het kost veel tijd en moeite om een goede reputatie op te bouwen voor jouw bedrijf, maar het zal slechts enkele irrelevante en spammy berichten vergen om de naam te ruïneren.

Meet de doeltreffendheid

Na al het harde werk dat je in het plannen van een unieke hashtag-strategie hebt gestoken, is het van het grootste belang dat je je hashtag-campagnes in de gaten houdt.

Het meten van de resultaten van jouw campagnes stelt je in staat om veranderingen door te voeren. Zo weet je wat voor jou werkt en wat niet. Zonder het succes van jouw hashtag-campagnes te analyseren, zul je niet zeker weten wat je nu moet doen.

Er zijn veel analytische tools die je kunt gebruiken om jouw campagnes te analyseren en zo een stap voor te zijn op je concurrenten. Je moet rekening houden met de betrokkenheid van jouw posts en aantal volgers. Tijdens het monitoren van je campagne kun je ook in contact komen met verschillende influencers in jouw niche. Zo kun je op een heel ander niveau interactie en verbinding met jouw publiek tot stand brengen.

Pas je aan het platform aan

Op Facebook post je andere zaken dan op Instagram of Twitter. Het is dus niet meer dan normaal dat je jouw hashtag-strategie moet aanpassen aan het platform.

Hier een aantal tips per platform:

Een strategie met hashtags

Hashtag-marketing wordt nogal onderschat. We beseffen het misschien niet, maar er is veel potentieel in hashtag-marketing. De juiste hashtags gebruiken op social media kan een wereld van verschil maken in de betrokkenheid van jouw publiek. Ook al heb je een groot aantal volgers op social media, het is niet altijd even gemakkelijk om ze met elkaar in contact te laten komen en ze een community te laten vormen.

Een goede planning met een goede socialmedia-strategie kan jouw merkimago verbeteren. Het gebruik van hashtags staat centraal in elke socialmedia-strategie en het juiste gebruik ervan stelt jou in staat om je bedrijf beter op de markt te brengen.

Waar wacht je nu nog op?