Social media

Instagram: zo vind & gebruik je hashtags

0

Als je millennials wil bereiken, zit er maar één ding op: Instagram. Maar liefst 46% van deze groep (tussen de twintig en 39 jaar) in Nederland gebruikt Instagram. En het aantal neemt alleen maar toe. Een belangrijk aspect van Instagram-posts is hashtags. Goed gebruik van hashtags kan leiden tot meer bereik, meer interactie en daarmee meer (nieuwe) volgers. Maar hoe gebruik je die hashtags nou eigenlijk?

Hashtagify.me

Veel bedrijven zijn om bovengenoemde reden actief op Instagram. Dit gaat met wisselend succes. Goed gebruik van hashtags kan bijdragen aan succes op Instagram. Om te beginnen is het daarom handig om de hashtags die je van plan bent bij je post te plaatsen, te bekijken op hashtagify.me.

Op hashtagify.me kun je zien hoe populair een hashtag is, of de hashtag trending is en welke populaire hashtags erop lijken. Het doel hiervan is om te kijken of je geen hashtags gebruikt die weinig bereik hebben. Deze kun je namelijk beter weglaten en vervangen door populairdere hashtags.

Wat is het nut van hashtags?

Op Instagram komen mensen op verschillende manieren je posts tegen. Volgers krijgen je posts te zien in hun feed, maar dat zijn mensen die je al als volger hebt. Je wil dat nieuwe mensen je ook weten te vinden. Zo komen we bij de Instagram Explore Tab.

Instagram geeft vrij weinig informatie over hoe ze deze tab samenstellen per gebruiker, maar het werkt onder andere met hashtags. Goede hashtags vergroten de kans dat gebruikers je post in de explore tab vinden. Daarnaast kunnen mensen sinds december 2017 hashtags volgen. Post je dus met de juiste tags, dan heeft je post op twee manieren de kans om bij nieuwe mensen terecht te komen.

Hoe vind ik goede hashtags?

Er bestaan lijsten met goede en populaire hashtags. Het nadeel van gemaakte lijsten is dat ze op een dynamisch platform als Instagram snel achterlopen. Dynamische lijsten en sites met advies hierover zijn ook te vinden. Maar het is nog een heel gedoe om te kiezen uit de juiste populaire hashtags. Bij mijn eigen Instagram-promotie kwam ik na een tijdje zoeken terecht bij Display Purposes. Deze tool geeft mij in een à twee minuten dertig populaire en relevante tags.

Resultaat

En dan de hamvraag: wat is het resultaat van goede hashtags? Op mijn beginnende Instagram-account waar posts vaak rond de dertig likes kregen, was de eerste post met gesuggereerde hashtags een groot succes. Deze post kreeg 84 likes en leverde rond de tien nieuwe volgers op. Dit was voor mij genoeg reden om compleet over te stappen en altijd deze manier van hashtags zoeken toe te passen.

Het loont natuurlijk ook om om je heen te kijken naar wat andere Instagram-accounts gebruiken. In welke ‘richting’ zitten zij met betrekking tot hashtag-gebruik? KLM gebruikt bijvoorbeeld goede hashtags. De luchtvaartmaatschappij gebruikt Instagram over het algemeen ook erg goed.

Hieronder zie je een mooie foto met 26 relevante hashtags. Daarmee probeert KLM in te haken op mensen die reis-hashtags volgen, maar ook op mensen die berichten met foto-hashtags willen zien.

Hashtags KLM op Instagram.

Een ander account dat hashtags goed gebruikt, is Barbier Schorem uit Rotterdam. In de post hieronder zie je dertig hashtags, waarvan de laatste 21 zorgen voor een goede connectie met het barbier zijn.

Instagram-hashtags van barbier Schorem.

Hoe plaats ik nu goede hashtags?

Het valt op dat veel accounts of merken weinig hashtags gebruiken in hun Instagram-posts. Dit kan komen doordat hashtags plaatsen vaak aan het einde van de post komt en dus weinig aandacht ontvangt. Dat is jammer, want zonder goede hashtags wordt het bereik van een post kleiner.

Het vinden van goede hashtags is een vak apart. Heb je een mooie foto met een leuke tekst? Neem dan nog even extra de tijd om de juiste hashtags te vinden. Als je eenmaal goede hashtags hebt, kun je deze later hergebruiken. Zo gaat het vinden van goede hashtags steeds makkelijker en sneller.

Wat zijn jullie ervaringen met hashtags op Instagram? Laat het me weten in een reactie hieronder. Je mag me natuurlijk ook van alles vragen!