How to

Online (net)werken: 8 lessen van een digital nomad

0

Netwerken en klanten vinden gaat doorgaans het makkelijkste via offline events en face-to-face meetings. Maar hoe pak je dit aan nu dit niet meer mogelijk is? Voor digital nomads is online (net)werken een dagelijkse bezigheid. Het werven van klanten vanuit het buitenland is in dat opzicht vergelijkbaar met klantenwerving vanuit huis. Daarom deel ik als digital nomad graag acht tips.

Ik krijg vaak de vraag ‘hoe ik blijf netwerken als ik in het buitenland ben’ of ‘hoe ik klanten binnenhaal als ik niet in Nederland ben’. De eerste keer dat deze vraag mij gesteld werd, moest ik even nadenken. Hoezo zou netwerken en klanten vinden voor mensen in het buitenland een belemmering zijn? Ik werk regelmatig als digital nomad en heb een krachtig netwerk.

Online marketing- en salesstrategie

Toen ik er verder over nadacht, kwam ik tot de conclusie dat ik mijn netwerk en klanten te danken heb aan mijn online zichtbaarheid en vindbaarheid. Ongeacht mijn bestemming laat ik mezelf goed zien en weten mensen mij te vinden. Hierdoor heb ik zelf nooit problemen gehad wat betreft acquisitie. Misschien heb ik mijn online marketing- en salestechnieken juist te danken aan het feit dat ik regelmatig remote werk.

Al vanaf mijn eerste maand als zelfstandig ondernemer werk ik af en toe vanuit het buitenland. Ik weet dus niet beter dan dat ik zichtbaar moet zijn en klanten moet vinden via het internet. Offline netwerken en face-to-face meetings zijn voor mij nooit een optie geweest.

Acht tips voor locatie-onafhankelijk werken

Als je al ondernemer bent en pas na een tijdje de overstap maakt naar een locatie-onafhankelijk bestaan, is het lastiger. Vanuit je offline strategie moet je plots online ‘aan de bak’, en dat kan natuurlijk een struggle zijn. Ik licht acht kansen toe en geef suggesties voor hoe je het kan aanpakken als je klanten wil vinden zoals een digital nomad.

1. Zorg voor vaste klanten

Wie geen vaste klanten heeft, moet elke maand opnieuw bekijken hoe het salaris weer bij elkaar gesprokkeld gaat worden. Dit is niet alleen zenuwslopend en vermoeiend, maar ook tijd- en geldtechnisch niet handig. Telkens losse klantjes vinden en binnenhalen kost veel meer moeite dan een grote vaste klant vinden en binnenhalen.

Je kunt daarom beter focussen op doorlopende klanten: klanten die telkens weer wat afnemen. Idealiter werk je met een retainer: een vast bedrag per maand. Het heeft mij veel zekerheid gegeven toen ik net voor mezelf was begonnen en het is uitermate handig als je veel werkt vanuit het buitenland.

2. Omschrijf je focus en ideale klant

Weten hoe je bekend wil staan en bij wie helpt enorm bij het aantrekken van de juiste klanten. Wil je een reputatie als ijzersterke contentstrateeg? Dan doe je er goed aan daar zo veel mogelijk over te delen.

Wat je aandacht geeft groeit, dus besteed volop aandacht aan de werkzaamheden waar jij meer van wil. Weet ook goed wie jouw ideale klant is en steek je communicatie daarop in. Met een tone of voice die bij jouw ideale klant past spreek je deze ook echt aan.

3. Vraag om testimonials

Het is enorm krachtig als een ander jou aanbeveelt. Daarom moet je vooral niet vergeten om testimonials van eerdere en bestaande klanten op jouw website te zetten. Dit geeft mensen echt het laatste zetje om met jou in zee te gaan. Zeker als ze jou niet live kunnen ontmoeten, is het extra zaak om hun vertrouwen te winnen met steengoede testimonials van anderen.

Omdat bijna niemand uit zichzelf een testimonial achterlaat, is het handig om er een (of twee) keer naar te vragen. Deel de testimonials vervolgens niet alleen op je website, maar bijvoorbeeld ook op je Linkedin-profiel.

4. Wees actief op sociale media

Wie niet online zichtbaar is, kan niet verwachten dat de klanten op hem of haar afkomen. Gelukkig zijn daar sociale media: gratis middelen om aan je eigen zichtbaarheid te werken. Dus: deel die blog, reageer onder een oproep of help een andere ondernemer eens op weg.

Facebook-groepen bieden volop kans om je kennis te delen. Maak daar gebruik van. Steek zo’n reactie niet direct commercieel in, maar focus je eerst op het opbouwen van expertstatus.

5. Maak gebruik van online tools

Dat je als digital nomad niet in real life kunt netwerken of bij een prospect kunt langsgaan, betekent niet dat je diegene niet kunt ontmoeten. Lang leve online tools! Door Skype, Zoom of Whereby is het tegenwoordig zo makkelijk om even te bellen en elkaar te zien, terwijl je je allebei in een ander land bevindt.

Geen gedoe met telefoontjes: de tools van deze tijd werken gewoon via het internet. Wellicht even wennen, maar uiteindelijk zal ook je klant blij zijn. Online ontmoeten is veel minder tijdrovend dan ouderwets afspreken.

Digital nomad aan het werk.

6. Blijf top of mind

Online zichtbaar zijn en expertstatus krijgen is geen kwestie van eenmalig in de krant komen. Met een blogpost, Instagram Story of podcast-interview ben je er niet. Zichtbaar zijn is een never ending story. Het is de kracht van herhaling waarmee je echt succes gaat boeken.

Plan dus elke week wat tijd in om te werken aan je online zichtbaarheid. Schrijf een blog, post waardevolle tips op social media en werk aan je PR. Maak eens een gastblog voor een ander platform of laat je interviewen over jouw expertise.

7. Wees goed vindbaar

Je kunt klanten vinden en je kunt gevonden worden. Dat laatste is natuurlijk ideaal – en zeker voor digital nomads. Zo hoef je zelf niet actief op zoek, maar komen de klanten aanwaaien als een tropisch briesje.

De beste manier om vindbaar te zijn, is en blijft SEO. Wie hoog eindigt in de zoekresultaten van Google, moet de klanten straks nog van zich afslaan. Wat hierbij wel belangrijk is, is een gebruikersvriendelijke website die goed converteert. Haal die websitebezoekers binnen via waardevolle blogs en duidelijke call-to-actions. Een gratis kennismakingsgesprek kan een prospect over de streep trekken. Bovendien verzamel je op die manier meteen de contactgegevens.

8. Maak goede afspraken

Tot slot is het zaak om goede afspraken te maken (en je daar aan te houden). Iedere professional doet hier goed aan natuurlijk, maar als locatie-onafhankelijk ondernemer heb je al snel de schijn tegen. Mensen denken toch vaak dat je grotendeels vakantie viert en zijn bang dat het werk op de tweede plek komt. Bewijs het tegendeel!

Spreek bijvoorbeeld af op welke tijden en manieren je bereikbaar bent voor klanten. Een out-of-office moet duidelijk zijn, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Het kan handig zijn om een bepaalde tijdzone te kiezen waarbij je meer klantcontact hebt. Uiteraard is goed internet eveneens een vereiste. Een eigen simkaart met mobiel internet maakt dat je niet afhankelijk bent van de lokale wifi.

Als jij deze acht tips gebruikt, zul je zeker genoeg klanten hebben. Ook als je vanuit het buitenland werkt als digital nomad!