Content

11 handige PR-tips en -tricks die altijd werken

0

Schrijf een gastblog, gebruik de Issuekalender en focus op lokale media. Het zijn 3 van de 11 tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat de media aandacht aan jou besteden. Deze PR-tips en -tricks werken altijd en zetten je volop in de spotlights.

1. RUM (Roept U Maar)

Deze Facebook-groep is bedoeld voor journalisten. Zij plaatsen hier oproepjes als ze op zoek zijn naar interviewkandidaten. Denk aan een oproep als: ‘voor een artikel in een groot vrouwenblad ben ik op zoek naar vrouwelijke ondernemers die werken volgens Het Nieuwe Werken’. Mensen die zich aangesproken voelen en lid zijn van deze Facebook-groep (aanmelden is gratis), kunnen reageren en ‘kans’ maken op een interview.

Word dus vooral lid van deze groep en reageer op oproepjes die relevant zijn voor jouw bedrijf. Reageer zo snel mogelijk met een persoonlijk privé-bericht en geef direct je contactgegevens. Zo maak je het de journalist makkelijk en vergroot je je kansen. Tip: er is ook een groep voor Belgische journalisten, voor als je meer bekendheid in België wil krijgen.

2. Issuekalender

In de online Issuekalender staan alle dagen, weken en maanden van het jaar die bijzonder zijn. Denk aan Internationale Hamburgerdag, Linkshandigendag of Borstkankermaand. Deze momenten staan vast voor ieder jaar. Ideaal dus om voor relevante dagen van tevoren een inhaker te bedenken. De Issuekalender geeft je de tijd de voor jou relevante dagen, weken en maanden op te sporen en je goed voor te kunnen bereiden. Zo kom je ludiek voor de dag als het moment daar is.

Vergeet ook momenten als Valentijnsdag, Moederdag, zomervakantie, Gay Parade, Sinterklaas, Kerst en de jaarwisseling niet. Kijk waar je op in kunt inhaken om zo weer een PR-momentje voor jezelf te creëren. Dat doen andere grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld HEMA, ook.

3. Focus op lokale media

Weet je niet waar je moet beginnen als het op PR aankomt? Laat de Telegraaf of het FD nog even voor wat het is en start wat kleiner. Benader in plaats daarvan jouw lokale of regionale dagblad of weekblad. Deze media staan over het algemeen te springen om te berichten over succesvolle inwoners. Bovendien is het publiek in veel gevallen nog mega-relevant ook. PR met focus dus, in plaats van schieten met hagel. De grote nationale media zijn voor later!

4. Googel je concurrent

Wie niet bekend is moet slim zijn! Een tip voor alle ondernemers die niet weten waar ze moeten beginnen: googel je concurrenten en kijk welke media over hen hebben geschreven. Door welke media zijn ze geïnterviewd? Op welke media is zijn ze met een gastblog verschenen? Voor offline media kun je dit checken door te zoeken op Blendle. Vervolgens weet je welke media over soortgelijke ondernemers schrijven, en welke media dus ook mogelijk over jouw bedrijf zouden willen schrijven. Dat zijn dus de media waar je jezelf kunt pitchen.

5. Bied je persbericht exclusief aan onder embargo

Deze tip werkt altijd goed als je een persbericht gaat uitsturen: benader jouw favoriete medium een week voordat je het persbericht uitstuurt. In deze mail bied je het persbericht vast onder embargo aan (dit betekent: niet te publiceren voor een door jou gestelde datum) en vraag je of het medium interesse heeft om het persbericht als eerste exclusief te plaatsen.

Als het persbericht relevant is, zullen media vaak geïnteresseerd zijn. Ze zijn altijd blij als ze het nieuws als eerste kunnen brengen. Dit is voor hen een voordeel: ze vergroten hiermee immers hun eigen autoriteit als nieuwsmedium. Win-win dus, want hierdoor heb jij in ieder geval al een toppublicatie binnen. Eventueel kun je ook vast een interview aanbieden.

6. Haak in op actualiteit

Los van de momenten in de Issuekalender, zijn er natuurlijk ook andere momenten waarop je als bedrijf kunt inhaken voor publiciteit. Denk aan de stroomstoring waar Oreo op inhaakte of bol.com met Zwarte Zaterdag. Helaas zie je zulke momenten lang niet altijd van tevoren aankomen. Het is dus zaak om snel te handelen zodra de kans zich voordoet.

Accepteer cookies

Hittegolf? Spoedoverleg met je team om een leuke actie te bedenken. Kabinet gevallen? Sta klaar om daarop in te springen. Los van leuke inhakers op je eigen socialmedia-kanalen, kun je natuurlijk ook media benaderen met een pitch waarom ze jou over het nieuws moeten interviewen. Nieuwe privacywet? Als jurist kun je daar bijvoorbeeld wel iets nuttigs over zeggen.

7. Schrijf een gastblog over een tof event voor een vakmedium

Als bedrijf heb je niet altijd genoeg nieuwswaarde om een persbericht uit te sturen. En de media hebben niet altijd tijd om zelf artikelen te schrijven. Hoe je toch publiciteit krijgt en de media een handje kunt helpen? Schrijf een gastblog over een onderwerp waar jij veel van weet (en waar jouw business over gaat) voor een medium dat veel over dit onderwerp schrijft en dezelfde doelgroep heeft.

Het beste is om eerst een idee te pitchen en na akkoord te starten met schrijven. Zo voorkom je dat je een heel artikel schrijft en het nergens geplaatst krijgt én kun je het artikel helemaal op het medium afstemmen. Tip: pitch dezelfde gastblog nooit bij meerdere media. Media willen alleen exclusieve blogs plaatsen.

8. Meld jezelf aan voor awards

Niets zo goed voor je reputatie als een mooie award of vermelding op een toonaangevende lijst. En daar zijn er genoeg van tegenwoordig! Denk aan de Duurzame 100, VIVA400, FD Gazellen, Sprout 30 onder 30, Website van het Jaar of de Marie Claire Starters Awards. Zoek vooral eens uit welke awards en lijstjes er in jouw branche of regio zijn. Je moet even je bescheidenheid overboord zetten, maar dan heb je wel wat.

Als je het echt moeilijk vindt om jezelf in het zonnetje te zetten, focus je dan vooral op je bedrijf. Dit maakt het minder persoonlijk en dus minder ‘arrogant’. Of vraag of medewerker of buitenstaander om je op te geven.

9. Zoek rubrieken in relevante media

Veel kranten en tijdschriften hebben vaste rubrieken die elke week of maand terugkeren. Voor deze rubrieken zoeken media altijd wel kandidaten. Dus waarom niet het heft in eigen hand nemen en jezelf proactief pitchen voor een rubriek? Wie initiatief neemt zal zien dat dit beloond wordt. Tip: ga naar de AKO of Bruna en blader door de kranten en tijdschriften die voor jou relevant zijn (lees: die door jouw doelgroep gelezen worden).

Je kunt natuurlijk ook online zoeken, want ook online media hebben rubrieken. Of check – wederom – via Blendle.

10. Volg journalisten op social media

Als je weet welke media voor jou relevant zijn, is de tweede stap om uit te zoeken welke specifieke journalisten bij die media relevant zijn. Oftewel: wie je dus ‘moet hebben’ om bij die media ‘binnen te komen’. Van die contactpersonen wil je natuurlijk de e-mailadressen (en vooruit: wie weet ook de telefoonnummers) hebben, maar het is ook handig om ze te volgen op social media.

Veel journalisten gebruiken nog Twitter, maar ook Instagram kan nuttig zijn. Zo ben je niet alleen als eerste op de hoogte van oproepjes, maar weet je ook waar ze mee bezig zijn. Deze info kun je weer gebruiken om jouw pitch persoonlijker te maken. Zo weet je zeker dat de journalist in kwestie zich écht gezien voelt en is een reactie vrijwel gegarandeerd.

11. Maak een zijsprong

Natuurlijk wil je het liefst zo veel mogelijk over je bedrijf praten als je een interview geeft aan pak ‘m beet AD, maar soms (lees: vaak) is het beter om even af te stappen van je eigen business. Maak een zijsprong en praat liever over je vak of branche in het algemeen of zelfs over iets dat nog verder van je core business afstaat. Denk aan het bijzondere pand waarin je werkt, of het feit dat je juist niet vanuit kantoor werkt maar vanaf Bali. Kan een mooie insteek zijn om mee in de media te komen.

Uiteindelijk gaat het erom dat je die (relevante) publicatie binnen sleept én dat je naam en bedrijf daarin genoemd worden. Met een zijsprong heb je simpelweg meer kans op publicatie dan bij een pitch over je core business, omdat het minder commercieel (en dus nieuwswaardiger) is.

Hup, aan de slag met deze 11 tips en tricks! Laat je het weten als je in de media bent verschenen?