Schrijven

3 schrijftrends voor 2025: een blik op de toekomst

0

2020 is nu al een bijzonder jaar. Veranderingen gaan snel, maar zeker dit jaar. Veel bedrijven hebben al jaren naar 2020 toegeleefd en speciale doelen gesteld. Nu veel mensen verplicht thuis moeten blijven is er ineens meer tijd om naar de toekomst te kijken. Welke schrijftrends kunnen we over vijf jaar verwachten? En hoe houd je stand in dit decennium?

1. Geef je website een persoonlijkheid

I know, (web)teksten personaliseren is niks nieuws. Dat weet je wel. Echter, in de jaren 20 is het geen mooie marketingtruc, maar een vereiste. De bezoeker van je website verwacht het. Zinnen als ‘Bent u op zoek naar een goede tekstschrijver?’ waren in 2010 al achterhaald en zorgen nu alleen maar voor minder verkoop. Deels doordat de manier van zoeken en gebruik verandert, deels doordat je doelgroep verzadigd is met deze clichés en anders aangesproken wil worden.

Real time personalisatie

De lezer wil steeds centraler staan. Door de techniek van tegenwoordig ben je dat ook gewend. Voor je neus worden advertenties al aangepast naar jouw interesses en op grote sites leren ze van je keuzes en passen beïnvloedingstechnieken real time aan. In 2025 gaat dat nog wat verder.

Software voor deze personalisatie-automatisering worden steeds meer aangeboden door verschillende leveranciers en daardoor ook steeds betaalbaarder. De grote jongens hebben al flink getest en de kinderziektes ontdekt. Nu wordt het al steeds meer ook door kleinere bedrijven gebruikt. Nog een paar jaar en het is een standaard gebruik.

Oké ik denk niet vóór 2025, maar het zal me niet verbazen als realtime-personalisatie wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld Google Analytics of er een toevoeging wordt gemaakt.

Gebruik je nog geen personalisatie-tools, bekijk dan goed het gedrag van je bezoekers via bijvoorbeeld Analytics. Kijk wat ze doen, welke zoekwoorden ze gebruiken en waar ze afhaken. Personaliseer je website zoveel mogelijk dat deze gebruikers zich helemaal thuis voelen op je site.

Schrijf voor je doelgroep

De grote giganten gaan alleen nog maar machtiger worden. Ze worden meer en meer platforms waar kleinere bedrijven ook hun diensten kunnen verkopen. Die bestelling die je laatst bij Bol.com deed, werd door ander bedrijf geleverd. Merk je niks van. Bol.com wordt er groter van en jij als kleinere retailer hebt een verkoop, waar je commissie over betaalt, verder groei je niks. De volgende keer bestellen ze weer bij Bol.com en dan (ongemerkt) via je concurrent.

Kijk goed welke doelgroep jij wil aanspreken en focus je daar vol op. Wil je eruit springen tussen de grote jongens? Zorg dan dat de bezoeker zich aangesproken voelt op jouw site. De Babyboomers, Generatie X en patat-generatie kennen nog de tijd dat ze geen nummertje waren. Dat zijn ze wel bij de grote reuzen.

Zeker nu ze steeds meer een nummertje gaan zijn, komt er waarschijnlijk rond 2025 een kantelpunt dat ze dat niet meer willen. Daar zit een mooie kans voor jou. Millennials kennen dat ook wel, maar kunnen makkelijker accepteren dat ze een nummer zijn. Maar als de massa dat niet meer wil, zullen zij ook omslaan. Ook Generatie Z wordt steeds een grotere doelgroep als kopers, als je nu al begint om je daarop te focussen, heb je in 2025 een mooie voorsprong.

De generatie-tijdlijn om gebruik te maken van de schrijftrends.

Richt je op één persoon

Kijk maar eens naar hoeveel chatprogramma’s en apps er bij zijn gekomen in de afgelopen jaren. Dan merk je hoe belangrijk persoonlijke communicatie is. Niemand wil een nummer zijn. Als je niet persoonlijk aangesproken wordt, verlies je snel je aandacht en klik je weg. Wil je de lezer vasthouden? Dan is het straks noodzakelijk dat je hem persoonlijk aanspreekt.

Schrijf zoals je tegen een persoon zou spreken. Beeld je in dat ik tegenover je zit en je het rechtstreeks tegen mij hebt. Hoe zou je dan praten? Gebruik directe zinnen en spreek me aan met je of u. Zou je tegen mij humor gebruiken? Wees dan niet bang om dit op je site ook te doen. En het is echt niet erg om af en toe wat maatschappelijk onverantwoorde termen te plaatsen of je fouten toe te geven, dat kunnen we straks best hebben.

Wees niet bang om de massa te verliezen, maar focus je op die geïnteresseerde lezer tussen de rest. Een massa is tenslotte niks anders dan een groep individuen.

2. Schrijf zoals mensen zoeken

De SEO-optimalisatie gaat komende jaren veranderen en dat heeft mede te maken met de technologie en voice search. Meer en meer mensen hebben een Google Home, Alexa van Amazon of gebruiken Siri of Cortana. Steeds vaker worden zoekresultaten in deze ‘slimme apparaten’ opgegeven.

De technologieën zijn echter nog niet heel ‘slim’. Op bijna driekwart van de vragen wordt nog geen antwoord gegeven. Maar in 2025 is dat anders. De apparaten zijn dan slimmer, maar begrijpen je ook beter. En mensen gaan het meer gebruiken.

Accepteer cookies

Tips om te scoren met voice search

Eigenlijk zijn er twee soorten antwoorden die je van je slimme apparaat krijgt: of een voorgelezen antwoord met een link naar de site of een verwijzing naar een lokaal bedrijf. Lokaal vindbaar zijn is daarom erg belangrijk. Straks vraag je gewoon aan Siri waar je een paraplu kunt kopen en je wordt naar de dichtstbijzijnde winkel gestuurd (of naar jouw winkel iets verder, omdat jij wel hebt geoptimaliseerd).

Wil je scoren in voice search? Focus je dan op deze punten:

  • Ruim 90% van de voice search zijn (nu nog) de nummer 1 posities in Google. Bovenaan staan is dus van nog groter belang. Maar dit zal wel afnemen. Ik weet niet of dat gebeurt voor 2025. Nog even focussen op nummer 1 dus.
  • Voice search is gek op featured snippets (positive 0 in Google). Gebruik daarvoor H-tags en bulletpoints, verwijs naar bronnen, formuleer de zoekvraag (tip: FAQ) en zorg dat je site veilig is (SSL verbinding > HTTPS)
  • Hetzelfde geldt voor rich snippets zoals reviews.
  • Google Voice geeft voorkeur aan goed werkende sites. Zorg dat je site responsive is, de laadtijd minimaal is en optimaliseer en comprimeer je afbeeldingen.
  • Mobiele sites zijn in 2025 belangrijker dan desktopsites. Maak een mobiele site en ga daarna pas optimaliseren naar desktop in plaats van andersom. Google gaat ook voorrang geven aan mobiele sites.
  • Go local. Lokale zoekresultaten zijn superbelangrijk. Maak je snippets lokaal, gebruik lokale termen in je tekst en update Google Mijn Bedrijf.

Je bent niet ‘het bedrijf wat wil vertellen’, maar ‘de klant die wil weten’.

Schrijven voor voice search

Het belangrijkste bij schrijven voor voice search is je mindset. Je bent niet ‘het bedrijf wat wil vertellen’, maar ‘de klant die wil weten’. Verplaats je in de potentiële klant, bedenk wat hij of zij wil weten of hebben en hoe diegene dat zou vragen.

  • Gebruik vraagstellingen en commando’s in je tekst. Een gebruiken zal bijvoorbeeld vragen ‘waar vind ik rode laarzen’. Als je die vraag gebruikt op je site, word je sneller gevonden. Dit kan soms lastig zijn in de tekst zelf. Denk daarom aan titels of maak een FAQ-pagina. Meestgebruikte woorden in voice search zijn: ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘hoe’. ‘Welke’ en ‘wat’ doen het ook goed.
  • Focus je op long tale. Gebruik precieze, gedetailleerde zoekwoorden zoals in het punt hierboven. Zet die het liefst in titels en bulletpoints.
  • Verwerk de plaatsnamen of plaatsen waar je actief bent in de tekst. Dit werkt goed voor de lokale zoekopdrachten.
  • Bedenk in welke fase van een koop de bezoeker zit en zorg voor relevante informatie en dat het vervolg pad duidelijk is.
  • Schrijf voor lezers op een klein scherm. Schrijf korte zinnen en korte alinea’s. Druk veel vaker op de enter knop tijdens het schrijven. Zet belangrijke informatie op belangrijke plekken. Bedenk dat de kleine scherm lezer vooral naar het midden van het scherm kijkt. Vermijd struikelwoorden zoals jargon, lastige termen en gebruik geen (onduidelijke) afko’s.
  • En als laatste tip: schrap schrap schrap. Lees je tekst vanaf je telefoon hardop voor? Hoor je jezelf haperen? Zin herschrijven.

Gebruik je u of je in 2025?

Ik hou van de ‘u/je-discussie’. Zoveel voor- en tegenstanders voor beide vormen. Laatst had ik een discussie met iemand hierover. Hij gaf aan dat hij juist ‘u’ gebruikt en steeds meer mensen dat fijn vinden. Komt er net als bij het zijn van een nummertje een kantelpunt in het gebruik naar ‘u’? Of willen we juist steeds meer ‘je’?

Wat gebruik jij zelf? Ben je daar al uit? Ik adviseer altijd om te kijken naar hoe je de telefoon opneemt of hoe je in een klantgesprek spreekt. Zeg je daar ‘je’? Doe dit dan ook op de site. Sowieso is het hiervoor ook belangrijk om te kijken naar je doelgroep, maar ook naar de situatie.

‘Je’ is informeler en geeft je het gevoel dat je dichterbij diegene staat. Dat persoonlijke is steeds belangrijker, dus ‘je’ past daar goed bij. Maar bij een klacht wordt dat amicale juist niet altijd gewaardeerd. Het is goed om te kijken of dan ‘je’ nog steeds past, of dat je beter over kunt schakelen naar ‘u’. Belangrijk is dan wel dat deze persoon iemand anders is. Het is gek als je ineens omschakelt naar ‘u’. Sowieso als je gesprekspartner ‘u’ gebruikt: doe dat dan ook.

Onverwachts kantelpunt

Terug naar de toekomst. Toch zit hier wel een kantelpunt, maar wellicht anders dan je verwacht. Er wordt tegenwoordig veel ‘je’ gebruikt. Je zou kunnen denken dat dit omslaat naar ‘u’, omdat mensen er klaar mee zijn.

Maar onze ouders hebben geleerd om ‘u’ tegen vreemde te zeggen. Wij hebben dat weer van hen geleerd, maar ook dat je soms best ‘je kunt zeggen. Wij leren onze kinderen wellicht al niet eens meer om ‘u’ te zeggen. Of we leren het ze wel, maar zeggen zelf ‘je’ en zoals je weet kopiëren kinderen veel.

De nieuwe generatie wordt daarom niet meer zo sterk opgevoed met ‘je’. Dit in combinatie met het persoonlijke en ook de wens om allemaal hetzelfde te zijn (genderneutraal), zal ‘u’ langzaamaan vervagen en wordt ‘je’ net als het Engelse ‘you’ status- en leeftijdneutraal.