Online marketing

Featured snippets: met jouw website bovenaan in Google

0

“Wat is Netflix?”, “Wanneer mag ik met pensioen?”, “Hoeveel verdient een piloot?”. Zomaar een aantal vragen die je aan Google kunt stellen. Wat deze vragen gemeen hebben? Google laat je direct het antwoord zien. Het antwoord wordt weergegeven in een featured snippet en biedt grote kansen voor SEO. In dit artikel lees je er meer over.

Google is steeds beter in staat om de vragen van gebruikers te begrijpen en te interpreteren. Het aantal zoektermen waarop Google zelf al antwoord geeft, neemt toe. Veel bedrijven maken hier echter nog geen gebruik van, terwijl het juist nu met de lancering van de Nederlandstalige Google Assistant van grote meerwaarde kan zijn om hiermee jouw website extra onder de aandacht te brengen. Ik vertel je graag meer over deze onderbelichte kans.

Wat is een featured snippet?

Een featured snippet (niet te verwarren met een rich snippet) is een speciale sectie bovenin de zoekresultatenpagina van Google. Hier wordt antwoord gegeven op de vraag van de bezoeker. De vraag wordt beantwoord met informatie die van websites van derden wordt gehaald.

Het doel van de featured snippet (ook wel Google Answer Box genoemd) is om de bezoeker direct antwoord te geven op zijn of haar vraag, zonder dat er verder doorgeklikt hoeft te worden op een van de zoekresultaten. Het antwoord op de vraag kan verschijnen in de vorm van een alinea, opsommingslijst of tabel.

Featured snippet op desktop

Wat betekenen featured snippets voor SEO?

Het doel van zoekmachineoptimalisatie is het zo prominent mogelijk maken van jouw website in de organische zoekresultaten. Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, staat de featured snippet opvallend boven alle organische zoekresultaten. Je ziet een stuk tekst en een ondersteunende afbeelding. Omdat alleen de betaalde resultaten nog boven de featured snippet staan, wordt dit ook wel ‘positie 0’ genoemd. Positie nul kent nog twee andere grote voordelen:

Featured snippet op mobiel1. Groot in beeld op mobiel

De featured snippet neemt op desktop al veel ruimte in beslag, maar op kleine schermen van smartphones des te meer. Afhankelijk van de lengte van het antwoord, kan jouw website het grootste gedeelte van het scherm van de bezoeker in beslag nemen. Zie ook het voorbeeld hierboven.

Met het gegeven dat meer dan 50% van alle zoekopdrachten in Google via een mobiel apparaat gedaan worden, levert dit mooie kansen op om het scherm van de gebruiker over te nemen.

Featured snippet in Google Assistant2. De kansen van voice search

Featured snippets spelen ook een belangrijke rol in gesproken zoekopdrachten. De antwoorden die zichtbaar zijn in deze uitgelichte snippets, worden namelijk door de virtuele assistent van Google gebruikt om antwoord te geven op de vragen die gebruikers hardop stellen. Als gebruikers meer willen weten, kunnen ze op hun smartphone doorklikken naar jouw website.

De verwachting is dat in 2020 vijftig procent van alle zoekopdrachten via voice search of spraakopdrachten gedaan worden. Met de lancering van de Google Assistent in het Nederlands afgelopen week voor zowel Android als iOS, is er op dit gebied ook een grote stap gezet.

Tegen het einde van het jaar komt de slimme Google Home-speaker in ons land, wat ook gegarandeerd zal bijdragen in het aantal gesproken zoekopdrachten. Het wordt nu echt tijd om jouw website hierop voor te bereiden.

Klikken gebruikers dan nog wel door naar mijn website?

Het meestgebruikte argument om je website niet weer te geven in de featured snippets (hier bestaat een stukje code voor die je in je website kunt opnemen), is dat er voor de gebruiker geen reden meer is om door te klikken naar de website die het antwoord geeft. Je hebt immers al antwoord gekregen op (een deel van) je vraag.

Case studies van Search Engine Land en Hubspot tonen aan dat er juist een hogere Click-Through-Rate (CTR) op positie 0 is. En dat is op zich niet zo gek, een gebruiker kan nog niet helemaal tevreden zijn met het antwoord en meer informatie willen. Of er zijn aanvullende vragen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de fase waarin de gebruiker zich bevindt. Zoals aan het begin van de customer journey. Door gebruikers al vroeg in aanraking te laten komen met jouw merknaam, kan dit in een latere fase leiden tot een conversie.

Hoe komt mijn website bovenaan als featured snippets?

Het is aan Google om te bepalen of de informatie van jouw website direct getoond wordt in de vorm van een featured snippet. Er zijn factoren die hierbij meespelen, waaronder jouw autoriteit, zoekvolume en de opmaak van de content. Ik geef je graag een aantal tips om de kans op een prominente positie te vergroten. Deze geven je geen garantie om getoond te worden, maar Google is wel in een snel tempo het aantal vragen waarop antwoorden gegeven worden aan het uitbreiden.

Tip 1. Onderzoek waar mensen op zoeken

Het is belangrijk om te weten met welke vragen potentiële klanten zitten. Een handige tool die ik hiervoor gebruik is Answer The Public. Vul op deze website een relevant zoekwoord in en krijg direct een overzicht van gerelateerde vragen die mensen in Google intypen. Deze vragen beginnen meestal met: Wat, Hoe, Hoeveel, Wanneer en Welke.

Als je in Google Analytics ook de zoekopdrachten binnen jouw website bijhoudt, kun je nagaan of hier interessante zoekwoorden of vragen in staan.

Tip 2. Controleer of er al een antwoord op deze vraag wordt gegeven in een Google Answer Box

Google geeft nog niet op alle vragen zelf een antwoord. Controleer of de zoekmachine bij de vragen die je hebt genoteerd bij tip 1 hier al een featured snippet voor weergeeft. Als dit niet het geval is en er zit voldoende zoekvolume op, dan is het verstandig om hiermee aan de slag te gaan.

Geeft Google al een antwoord op de vraag, dan is het zinvol om na te gaan of je de concurrentie kunt overtreffen. Kijk hierbij naar de positie van jouw website, de relevantie en vooral hoe jij het antwoord op de vraag kunt verbeteren.

Tip 3. Zorg voor de juiste opmaak

Het moet voor Google duidelijk zijn welke content op jouw website antwoord geeft op de vraag van de gebruiker. Dit doe je door de vraag (zo exact mogelijk) in een kop (bijvoorbeeld een H1, H2 of H4) te zetten, met het antwoord direct daaronder. Zorg hierbij voor een schone code.

Onderzoek wijst uit dat een antwoord van ongeveer 40 tot 50 woorden het meest succesvol is. Het antwoord kun je geven in de vorm van een alinea, een opsommingslijst of een tabel. Gebruik hiervoor wel de juiste HTML-elementen.

Tip 4. Optimaliseer continu je ranking in de organische zoekresultaten

Om met een antwoord op de zoekresultatenpagina te komen, hoef je gelukkig niet met je website op nummer 1 te staan in de organische zoekresultaten. De kans om jouw antwoord te laten zien is al erg groot als je in de top vijf staat. Zelfs als je met jouw website op de eerste pagina staat, is het mogelijk om dit waardevolle plekje te claimen.

Klaar om positie 0 in te nemen?

De featured snippets bieden een mooie kans om met je website prominent(er) aanwezig te zijn in de zoekresultaten. Ga daarom direct aan de slag met bovenstaande tips om de content van jouw website te optimaliseren. Ik ben benieuwd naar jullie resultaten. Sta jij al op positie 0?