How to, Nieuws

Google Assistent: praat Nederlands met me

0

Het is zover: Google introduceert een Nederlandse versie van de spraaktechnologie Google Assistant. De komende dagen komt Google Assistent naar Android-toestellen met Android 6.0 of hoger – dan moet je toestel wel ingesteld zijn op Nederlands. Heb je een iPhone? De app kun je binnen enkele dagen downloaden vanuit de App Store (iOS versie 10 of hoger). Nu is het wachten tot de Google Home ook in Nederland te koop is. Volgens Google zelf is dat ‘later dit jaar’ het geval.

Kritiek op voice assistants richt zich met name op het feit dat het nog veel van hetzelfde is, maar dan op een ander device. Een mooi voorbeeld van toegevoegde waarde in de Verenigde Staten is het bestellen bij Amazon, via de Amazon Echo (via voice assistant Alexa). Nederlandse retailers lijken daar goed naar gekeken te hebben. Zo komt Albert Heijn met een dienst (een Action on Google) die je vertelt wat in de bonus is, welke gerechten je kunt maken met specifieke ingrediënten én waarmee je boodschappen kunt toevoegen aan je lijstje. Ook kun je via de Google Assistent boodschappen bestellen bij Jumbo, cadeautjes zoeken bij bol.com, een vlucht zoeken bij KLM, en gerechten maken met de kookhulp van KRO-NCRV.

Muziek luisteren via Spotify

Hoewel je de Amazon Echo al wel in Nederland kunt kopen, met Engels als voertaal, is Spotify niet beschikbaar. Een gemiste kans, want smart speakers worden veel gebruikt om muziek te luisteren. Dat begrijpt Google: de assistent heeft meteen een integratie met diensten als Spotify, Netflix en WhatsApp.

Google Assistent Nederlands

Nieuws en weer

Een ander belangrijke functie waarvoor smart speakers en voice assistants op dit moment worden ingezet, is nieuws en weer. In de komende dagen wordt de ondersteuning voor nieuwsbulletins ingeschakeld. 538 Nieuws, ANP, Blendle, BNR Nieuwsradio, NOS, NU.nl, RTL Nieuws, Omroep Brabant en Omroep Gelderland zullen beschikbaar worden. En Buienradar houdt je op de hoogte van de weersvoorspellingen.

De Google Assistent roep je op door op je apparaat de home-knop in te drukken of door “Oké Google” te zeggen. Vervolgens zeg je “Praat met…” om een dienst te activeren.

Google Assistent: het gaat losbarsten

In de Verenigde Staten heeft één op de vijf volwassenen toegang tot een smart speaker. De introductie van de Nederlandse Google Assistent is een stap in die richting. Als Google Home ook te koop is in ons land, gaat het pas echt losbarsten.

Lees ook: De voice assistant: dit is je nieuwe beste vriend.