Audiotrends: smart speakers zijn de toekomst

0

U roept, wij draaien. De stemgestuurde apparaten zijn in opkomst. Waar smartphones en smart tv’s Nederland linea recta bereikten, laat de smart speaker vanwege de taalbarrière op zich wachten. Dit jaar zal het beginnen: Google verwacht dat over drie jaar al 60 procent van alle zoekopdrachten door stemmen worden gedaan. Vooral gestimuleerd door de smart speakers. En als Apple gaat deelnemen aan deze rondedans, dan moet het wel een succes worden. Over gebruiksmogelijkheden, veranderend (koop)gedrag, privacy, de markt en de spelers – en dan was er nog die moordzaak. Bereid je voor.

Wat zijn smart speakers?

Een smart speaker is een draadloos apparaat dat wordt aangestuurd door spraak. Er zit een virtuele assistent in, die op artificial intelligence (AI) werkt, zoals Siri in Apple-producten. Op deze manier kan het apparaat handsfree worden gebruikt, vooral via ‘hot words’. De stemmen klinken intussen veel natuurlijker dan vroeger. Dat komt door het gebruik van nieuwe technieken, zoals NLP (Natural Language Processing) en leerfuncties. Uitdaging voor de aansturing zijn de diversiteit aan talen, en vooral dialecten of accenten.

Ze werken stand alone of op basis van P2P (peer-to-peer), waarbij ze communiceren met Macs, pc’s, smartphones en (thuis)netwerken. Ze delen daarmee informatie, geheugen en processing power, waarmee ze elkaar versterken. Sommige speakers hebben ook een scherm, om visuele respons te tonen.

amazon echo

Privacyoverwegingen

De apparaten luisteren in default mode altijd mee met gesprekken binnen hun bereik. Of nog een stapje verder: ze herkennen wie in huis is, aan de hand van voetstappen of muziekkeuze – daar moet je ook maar tegen kunnen. Deze functie kan wel worden uitgezet, maar dan is stemactivering niet mogelijk. Tenslotte worden gesprekken of vragen opgeslagen in de cloud als leermoment, om verdere opdrachten te vergemakkelijken. Deze kunnen wel weer worden verwijderd, maar dat verlangt kennis en actie. Dit is overigens niet voor alle apparaten hetzelfde.

Voor marketeers is dit aspect ook van belang: wat kun je, wat mag je? Zoals Facebook ongegeneerd miljarden gegevens opslaat en verkoopt, voordat er regelgeving ontstaat die dit enigszins aan banden legt – de dienst is tenslotte gratis, dus de aanbieder bepaalt – zo zal het ook bij smart speakers enige tijd kosten voordat de regels omtrent privacy duidelijk worden.

Fun fact: in de VS werd bij een moordonderzoek gevraagd om de door Echo opgeslagen geluiden, maar dit werd door Amazon geweigerd – totdat de eigenaar toestemming gaf om de opname vrij te geven. Vorige jaar belde een smart speaker zelfstandig met 911 bij een geval van huiselijk geweld, hoewel de details hierover wat vaag zijn. CSI 2018.

Wat kun je hier als marketeer mee?

Volgens analisten zijn de mogelijkheden eindeloos: van discrete advertenties, contentabonnementen, en premiumdiensten tot enterprise solutions. Deze technologie biedt ongekende kansen voor het meten van gebruik, perceptie, interactie, resultaat en ROI.

De groei van deze markt overtreft alle projecties, en gaat veel harder dan destijds de smartphone. De apparaten worden snel doorontwikkeld en gaan binnen afzienbare tijd een prominente rol in onze huizen spelen. Zeker als die steeds meer connected worden. Het is een vervanging van de kostbare domotica van de laatste 10-20 jaar, uitgebreid met entertainment, zoekfuncties, agenda, koopgemak en meer (ja, zelfs voor de gezelligheid!). Dit hangt natuurlijk ook samen met de trend om ‘alles’ in de cloud te doen, én de gewenning aan de mogelijkheden van de smartphones.

uitgaven consumenten smart home

5 zaken waar de marketeer op moet letten

De smart speakers veranderen koopgedrag. De impact en perceptie van deze apparaten op het dagelijks leven beschrijf ik hieronder, maar AdAge waarschuwt dat marketeers nú al moeten inspringen op het fenomeen.

1. De uitleg van klanken

Stemgestuurd betekent min of meer de uitleg van klanken. Let er dus op dat je de consument om de juiste zaken laat vragen om jouw merk te bereiken. Als een merk voor verwarring kan zorgen – een afkorting, of een leuke woordspeling – neem dan stappen om dit te beperken. Zó smart zijn die speakers namelijk (nog) niet.

2. Content in sociaal verband

Luisteren komt terug in sociale interactie: niet meer met je oordopjes in je eigen ding doen, maar een apparaat dat alles wat er wordt gezegd afluistert. En de familie verzamelt zich rond dat apparaat omdat het fun is, als ware het de familie Doorsnee uit de jaren vijftig. Bijna de helft van de gebruikers geeft aan dat de huisgenoten hierdoor meer tijd met elkaar doorbrengen. Dit biedt marketeers de kans om content te maken of sponsoren, die vervolgens in sociaal verband wordt geconsumeerd.

3. Het neemt obstakels weg

Realiseer je dat een smart speaker obstakels wegneemt uit het koopproces: precies de reden dat Amazon, met al zijn marketingstimulansen, zo succesvol is geworden. En zoals je hieronder kunt lezen, groeien de uitgaven door deze devices nog eens exponentieel.

4. Kennis en informatie is een kans

Een overgrote meerderheid van de gebruikers geeft toe nog niet veel te weten over het apparaat en de gebruiksmogelijkheden. De marketeer kan een leidende rol spelen bij de ‘opvoeding’! Denk hierbij ook aan het aspect van privacy.

5. Het bereiken van 55-plussers

Er ontstaan opvallende kansen om de groep van 55-plussers te bereiken. Zij bleven bij eerdere technologische ontwikkelingen achter, maar zullen hier wel massaal instappen.

De smart speaker wordt aangeprezen als een leuke gadget. In feite is het een heel goedkope, frictievrije computer (vanaf 29 dollar) die staat te wachten om een bestelling op te nemen. Daar moet de marketeer op inspringen.

AdAge besluit:

We are just scratching the surface of all the opportunities that smart speakers bring to consumers, content, brands and marketers.

Op dit moment beschikken de devices nog niet over standaardformaten voor advertenties of merkboodschappen. Wel worden reclames in gestreamde content gewoon doorgegeven.

Wat doen smart speakers?

Het is niet zomaar een gadget, een mooi ontworpen extraatje in je huis. Een smart speaker verandert voor de meeste gebruikers duidelijk hun gedrag. Zowel door het overnemen van bestaande functies, als het toevoegen van nieuwe gewoontes. Het apparaat kan zo’n 15.000 (!) taken verrichten – maar dat gebeurt nog niet.

Google home en Amazon Echo

Een recent onderzoek in de VS van de NPR (pdf) laat het volgende zien:

  • 39 procent van de gebruikers stapt over van het luisteren naar traditionele radio naar het nieuwe speeltje
  • 34 procent gebruikt de smartphone minder
  • 30 procent gebruikt de tv minder
  • 25 procent gebruikt de pc of tablet minder

Opvallend is dat ook een kwart van de gebruikers overschakelt van printpublicaties naar de smart speaker, de volgende klap voor uitgevers van kranten en tijdschriften. Bij 17 procent van de groep wordt een ander geluidssysteem vervangen, zoals de toch niet ouderwetse Sonos.

Wat betreft nieuwe gewoontes: 71 procent luistert meer naar audio/radio dan voorheen, en meer dan een kwart gaat nu ook over op podcasts.

De devices zijn geprogrammeerd met ‘skills’, bijvoorbeeld de mogelijkheid om muziek af te spelen, vragen te beantwoorden of een Uber te bestellen.

De gesprekspartner wordt wakker gemaakt met een zogenaamd wake word, een trigger die de interactie met de AI-assistent opent.

De Amerikaanse markt

In de VS beschikt op dit moment al 16 procent van de huishoudens over een stemgestuurde interface, ruwweg verdeeld tussen 11 procent Alexa van Amazon en 4 procent Google Home. Dat zijn 39 miljoen Amerikanen (pdf), ruim een verdubbeling binnen zes maanden. Een kwart van hen heeft zelfs twee apparaten, een vijfde heeft er drie of meer. Bijna de helft geeft aan van plan te zijn nóg een device toe te voegen.

smart speakers markt VS

Dit aantal werd flink gestimuleerd door de kerstperiode, waarin 7 procent van de Amerikanen een apparaat kocht of kreeg. Desgevraagd geeft nu al twee derde van hen aan dat ze niet terug willen naar een leven zonder smart speaker. De meesten zeggen dat het net is of ze iemand hebben om tegen te praten – wat natuurlijk ook een beetje zo is. Bijna 70 procent heeft hun vrienden aangemoedigd om er ook een te kopen.

Een belangrijk neveneffect van dit soort diensten is de verbreding van de acceptatie van slimme technologie, inclusief de nieuwe generatie domotica. Bovendien beïnvloeden de smart speakers het gedrag van consumenten, nog veel sterker dan de smartphone dat deed.

Uit een enquête van Reuters Institute (pdf) onder 187 uitgevers in 29 landen, bleek onlangs dat 58 procent van hen dit jaar vaker wil experimenteren met audio voor smart speakers.

De Nederlandse markt

In Nederland is de trend ook al ingezet. Google komt in het Nederlands (zie hieronder), Blendle breidt zijn audio-team flink uit. Vrij Nederland leest sinds kort zijn eigen stukken voor en de wetenschapsredactie van NRC gaat dat binnenkort ook doen. BNR zegt in NRC dat ze bouwen  aan een ‘smart radio’-app, met subsidie van Google. Een algoritme ‘beluistert’ al het audio-aanbod en hangt er automatisch trefwoorden aan, zodat je uiteindelijk tegen je telefoon moet kunnen zeggen: ‘Ik heb 20 minuten en ik wil alles weten over Brexit’. Dan worden de laatste Brexit-fragmenten voor je gebundeld.

onderzoeksresultaat smart speaker

Gebruikers van smart speakers

Gebruikers zijn netjes verdeeld over mannen en vrouwen. Er zijn vooralsnog ongeveer 28 functies gedefinieerd, waarvan de gemiddelde bezitter er 7,5 gebruikt. Bijna driekwart van de gebruikers geeft toe dat ze niet genoeg van het apparaat afweet om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Volop ruimte voor groei dus.

Het leeuwendeel (90%) van de (potentiële) gebruikers wil een smart speaker hebben om muziek te luisteren, vragen aan te stellen of gewoon omdat het leuk is om deze nieuwe gadget te hebben. Driekwart wil het voor nieuws en informatie, vanwege de stemgestuurde functie en gebruiksgemak, of de kwaliteit van het geluid, soms ter vervanging van een oude radio. De helft wil hun muziekkeuze verbeteren of verbreden, luisteren naar sport, gesproken uitzendingen of podcasts. Ook de helft geeft aan dat het aansturen van andere apparaten belangrijk is – dus de domoticafunctie. Het vermaken van kinderen is slechts in 36 procent van de gevallen een reden, hoewel 88 procent van de gebruikers toegeeft dat de kinderen blij zijn met de smart speaker.

Na de eerste maand zie je dat een derde van de eigenaars het apparaat evenveel gebruikt, maar bij meer dan de helft groeit het gebruik aanzienlijk. Bijna iedereen (92 procent) deelt de smart speaker met andere leden van het huishouden.

Gebruik van smart speakers gedurende de dag

Hoe gebruiken deze tevreden leden van de early majority de smart speaker gedurende de dag?

  • ’s Ochtends van 5 tot 9 vooral voor verkeer, het weer en nieuws
  • Van 9:00 tot 15:00 is de agenda of boodschappenlijst van belang
  • Tussen 17:00 en 19:00 speelt eten de hoofdrol (zoeken restaurant, recepten of bestellen van maaltijden)
  • Van 19:00 tot 21:00 worden games gespeeld, boodschappen verstuurd naar andere apparaten of kinderverhalen opgediept
  • Van 21:00 tot middernacht gaat het vooral om het aansturen van de huishoudelijke apparaten, audioboeken of het zetten van de wekker.

Het gebruik is redelijk gelijkmatig verspreid over deze perioden.

Meestal staat het apparaat in de woonkamer of in de keuken, maar soms ook in de slaapkamer. Je zou je af gaan vragen wat de functie daar is…

verschillende smart speakersDesgevraagd laat twee derde van de gebruikers weten graag zo’n device in de auto te willen hebben (BMW, let op: je kunt hier vroeg instappen – en waarschijnlijk zal ook TomTom hier al eens goed naar gekeken hebben!). 60 procent wil het ook op de telefoon of via de tv, terwijl een derde het ook wel een goed idee vindt voor op het werk.

Het is handig als er gasten zijn, niet alleen omdat veel van de functies kunnen worden gebruikt in gezelschap, maar vooral ook om te laten zien hoe hip en happening je wel niet bent. Zo’n 60 procent schakelt de speaker in voor muziek ten behoeve van het gezelschap. Een derde gebruikt het ook om het weerbericht op te vragen of het antwoord op een vraag te krijgen: ondersteunt het een discussie? (of wordt er bij Trivial Pursuit vals gespeeld?)

Minder grote groepen (10 tot 20%) maken gebruik van hun speeltje om een grap te vertellen, de tijd te controleren, een sportuitslag op te vragen of een game te spelen.

onderzoeksresultaten gebruik smart speakers

Koopgedrag via smart speakers

Omdat de smart speaker zowel informatie levert, als gebruiksgemak bij het bestellen van artikelen, wordt het koopgedrag nu al sterk beïnvloed. Kopers zijn, niet verwonderlijk, met name 18 tot 34 jaar (45%) en 35 tot 54 (39%). Iets meer dan de helft heeft kinderen in het huishouden, maar die groep bestelt tweemaal zo vaak als de ‘kindervrijen’.

Een derde van de gebruikers zegt een artikel te hebben toegevoegd aan hun winkelmandje om later even te bekijken, nog een derde geeft aan een artikel te hebben onderzocht voor latere aankoop. Een kwart bestelde nieuwe producten, en een kwart plaatste ‘één-kliks’-herhalingsbestellingen.

Huishoudelijke artikelen en elektronica

Het gaat hier met name om huishoudelijke artikelen en elektronica (meer dan 50%), gezondheids-en beautyproducten, dagelijkse boodschappen en producten voor het huisdier (45%), huis-en tuinproducten (28%).

Aankoopbedragen liggen bij een derde van de kopers tussen de $50-99, maar bij een derde ook boven de $100 bij een enkele besteding – 10 procent zelfs boven $200.

Deze bestellingen worden vooral gedaan tussen 15:00 en 21:00. De drie tijdvakken hierbinnen (15:00-17:00, 17:00-19:00 en 19:00-21:00), scoren allemaal vergelijkbaar. Maar vanaf 5 uur ’s morgens begint de klikker al te lopen, en die stopt pas rond middernacht. Alleen ’s nachts is het even rustig. 2 procent kan niet slapen, en dan is zo’n gadget ook wel leuk als afleiding.

Interessant is ook dat 28 procent aangeeft vanwege de smart speaker een betaalde muziekdienst, zoals Spotify of Apple Music, te hebben aangeschaft. Nog een groter aantal zegt dat ze na ingebruikneming meer geld uitgeeft bij Amazon of Google, de merken van de apparaten.

De spelers in de markt

Zoals gebruikelijk bij de doorbraak van een nieuwe techniek, springen alle grote jongens, en een paar kleine, direct op deze markt. Geleid door Amazon (al lang niet meer het oubollige boekenhuis dat het ooit was) en innovator Google, volgen nu ook Apple en Samsung. Amazon en Google delen nu samen 92 procent van deze markt, wereldwijd. Zij waren gedurende het laatste kerstseizoen graag bereid de hardware met verlies te verkopen om marktaandeel te winnen.

De apparaten zijn ontworpen voor de Amerikaanse markt, en werken grotendeels nog alleen in het Engels, maar er wordt hard gewerkt aan onder andere Nederlandse versies.

besturing smart speakers

De verwachting is dat er wereldwijd dit jaar meer dan 56 miljoen apparaten gaan worden verkocht, van vier verschillende aanbieders, tegenover 33 miljoen vorig jaar.

Amazons Alexa

Alexa is de ‘intelligente persoonlijke assistent’, en wordt gebruikt in de apparaten Echo, de mini-versie Echo Dot, en de draagbare versie Amazon Tap. Een (gratis) Amazon-account en wifi zijn nodig om de Echo te laten werken. Er is geen abonnement nodig.

Amazon werkt sinds 2010 aan dit besturingssysteem (er werken maar liefst 5.000 mensen aan!). Het is een verdere uitbreiding van haar elektronische diensten, waarvan de e-reader Kindle het eerste succes was. De lancering in 2015 was exclusief voor Amazon Prime-leden, maar werd later dat jaar breed beschikbaar. In Amazon’s eerste Super Bowl advertentie, in 2016, kwam Alexa prominent voor.

36 landen

Intussen zijn er 36 landen waar Echo verkrijgbaar is, maar niet in alle talen. Wel werden vorig jaar Duits en Japans geïntroduceerd, en ook de Queen’s English, zodat Britten goed verstaan worden. Canadezen en Indiërs worden gefaciliteerd met hun ‘dialect’.

Informatie die Alexa geeft komt van Wikipedia, AccuWeather, iHeartRadio, BBC en ESPN. Pandora en Spotify zijn ingebouwd, je kunt Apple Music en Google Play Music zelf aansluiten.

De skills zijn ook door derden te bouwen via de Alexa Skills Kit en de Smart Home Skill API. Alle codes staan in de cloud, waardoor software-updates makkelijk zijn, en ongemerkt kunnen gebeuren.

Het wake word is Alexa, maar dit kan door de gebruiker worden veranderd in Amazon, Echo of Computer. Alexa biedt extra koopgemak: als je vraagt “Alexa, what are your deals?”, worden suggesties gedaan met speciale aanbiedingen. Deze functie wordt echter door slechts een kwart van de eigenaars gebruikt, en slechts 4 procent is hier ook op ingegaan. Vreemd genoeg zijn niet alle bestellingen te plegen, en kun je maar één ding tegelijk bestellen.

Amazon biedt de Alexa stem als service aan voor andere aanbieders en devices. Begin deze maand raakte ze echter wereldwijd haar stem even kwijt, door een storing bij Amazon Web Services (zoals in 2016 in de Super Bowl-reclame voor de grap al werd gesuggereerd).

tweet amazon echoEn er zijn nog wat meer storinkjes: begin deze maand doken de berichten op dat Alexa op ongepaste momenten ‘heksachtig’ begint te lachen, letterlijk (en ik gebruik dit correct) weigert instructies op te volgen, of zelfstandig begint met het verschaffen van informatie, zoals een lijst met uitvaartondernemingen. Dat kan ook voor de gezelligheid zijn, natuurlijk – ze wil misschien gewoon meedoen! Het gelach werd zelfs trending op twitter. Amazons reactie: “We’re aware of this and working to fix it.

Google Home

Eind 2016 volgde Google met hun smart speaker, de Home. De dame die je hier te woord staat heeft de fantasievolle naam ‘Google Assistant’ gekregen. Zij werd in 2017 ook tewerkgesteld op andere Android-devices, inclusief die van derden. Gevolgd door een hele serie apparaten, zoals tablets, auto’s en smart home appliances.

De app is stemgestuurd, maar kan desgewenst ook via een toetsenbord worden bediend. Via de ingebouwde camera kunnen objecten worden herkend, maar deze functie staat nog in de kinderschoenen. Dit jaar worden smart displays verwacht, een smart speaker met een scherm. Het wake word is OK Google.

Via een in 2017 gepresenteerde software development kit kunnen derden nu ook apps bouwen die met de Google Assistant draaien. Deze is al geïntegreerd met Raspberry Pi in Audi en Volvo, evenals in huishoudelijke apparaten van iRobot, LG en General Electric.

Geen warenhuis, wel shoppen

Google heeft zelf, in tegenstelling tot Amazon, geen eigen warenhuis. Via de Google Express-dienst kunnen gebruikers shoppen bij een aantal grote ketens, zoals Whole Foods, Costco en Bed Bath & Beyond. Ook kun je geld overmaken met Google Home, en herkent het muziek (à la Shazam). Experts zijn te spreken over de functionaliteit, die beter wordt geacht dan Siri en Windows’ Cortana.

Zeer binnenkort wordt Home verwacht in het Nederlands (en nog 20 nieuwe talen). Via LinkedIn werd een schrijver gezocht die de Nederlandse versie persoonlijkheid gaat geven. Je moet dan wel naar Londen, New York of Mountain View verhuizen. Met de beschikbaarheid van het Nederlands zal straks meer Google-hardware in Nederland te koop zijn, met naast Google Home ook de Pixel-smartphones.

Dat AI bij Google serieus wordt genomen, blijkt wel uit de slinkse ‘aankoop’ van de leidende AI-researcher Ashwin Ram van Alexa, vorige maand. Hij is nu technical director AI voor Google Cloud, en bij die transactie zijn waarschijnlijk miljoenen gemoeid. Eerder huurde Google de befaamde image recognition expert Fei-Fei Li in, en als hoofd Google Cloud Machine Learning Group werd Jia Li bij Snapchat weggekaapt.

Fun fact: Google heeft een historie van diversiteit en gelijkheid. Om aan te tonen dat de Home niet alleen vader en moeder apart herkent, maar ook verschil kan maken tussen vader en vader in een gay huishouden, lanceerden ze vorig jaar de commercial ‘Carpool’ waarin ze dat lieten zien. De echtgenoten gingen daar echter met elkaar om als vrienden, zonder intimiteit of afscheidskus. Qua diversiteit een gemiste kans (dat doet Suitsupply toch anders).

Accepteer cookies

Apple’s HomePod

Traditioneel laat: midden vorig jaar kondigde Apple de HomePod aan. Vanaf februari van dit jaar werd er echter pas uitgeleverd, en dan nog uitsluitend in de VS, het VK en Australië. Met een prijs van $349 ligt dit apparaat vanzelfsprekend hoger in de markt dan de collega’s. Apple volgt niet de prijsdumping van Amazon en Google.

Hoewel het als voice first werd gepresenteerd, leunt het vooral op muziek – en daarom heeft de Pod hoge kwaliteit geluidsleveranciers. Het wordt ook vaker vergeleken met Sonos dan met Echo. De ingebouwde AI wordt vooral gebruikt om de output te optimaliseren.

smart speaker

Het wake word is Hey Siri, en als zij meeluistert, wordt dat vormgegeven door een koele LED-animatie op het device. Het schijnt dat je er rustiger van gaat praten. In het kader van privacy: Apple benadrukt dat de Pod niet meeluistert naar alles dat wordt gezegd, als zij niet is geactiveerd. Tekst wordt versleuteld en geanonimiseerd, en wordt gewist nadat de AI de intentie heeft bepaald.

Geluidssysteem

De HomePod is niet bedoeld voor de keuken, waar Echo oorspronkelijk wel werd geplaatst. Met de nieuwe AirPlay 2 kun je je geluidssysteem opzetten, ook met een tweede HomePod: het geluid wordt dan keurig verdeeld.

Omdat dit apparaat niet, zoals telefoons, is uitgerust met noise cancellation microfoons, is de spraakherkenning volgens experts de beste in zijn soort. Andere functies dan muziek zijn echter nog onderontwikkeld, en er is nog geen kit voor derden om mee te rijden op deze Siri-trein.

Cortana

Cortana, genoemd naar een karakter uit Microsofts Halo game, is de virtuele assistent voor Windows 10 en de nieuwste Windows-telefoons, die vanaf 2009 is ontwikkeld en in 2013 voor het eerst werd gepresenteerd.

De dame is ook verkrijgbaar voor iOS, Android, Xbox, Skype en Alexa, en is ‘diep geïntegreerd’ in de Edge-browser. In het laatste geval kan zij bijvoorbeeld openingstijden vinden van een winkel of restaurant dat in de browser staat, coupons toevoegen of weerinformatie tonen. In de auto verleent ze ook haar diensten via Windows in the car. De informatie die Cortana kan verschaffen, wordt uit Bing gehaald. Andere bronnen worden geblokkeerd, wat hen op kritiek kwam te staan vanwege misbruik van machtspositie.

De ontwikkeling van de device INVOKE, in samenwerking met Harman Kardon, leverde vorig jaar een stijlvolle smart speaker op.

microsoft cortana invoke

Bijzonder zijn de ‘niet storen’-functie die een bepaalde tijdsspanne blokkeert, een serie gezellige Easter Eggs, en het feit dat Cortana bij de WK van 2014 desgevraagd de eerste 14 wedstrijden correct voorspelde – totdat ze Brazilië foutief boven Nederland plaatste.

Naast Engels is Cortana verkrijgbaar in 7 wereldtalen.

Samsungs Bixby

Bixby werd begin 2017 aangekondigd, naast de Galaxy S8. Al in 2012 introduceerde Samsung een stemgestuurde dienst, de S Voice, maar Bixby was een flinke stap voorwaarts. Hij werd ook toegepast in de witgoedproducten van Samsung, zoals de Familly Hub-koelkast en later ook in de tv. Een developer kit maakt het ontwikkelen van apps door derden mogelijk.

samsung bixbyBixby biedt naast de stemgestuurde app Voice, ook de Bixby Vision. Dat is een camera die objecten herkent en augmented reality biedt. Daarnaast is het in staat is om teksten te vertalen, QR-codes te lezen en bekende landmarks te herkennen.

Naast Engels worden ook Koreaans en Chinees ondersteund. De recensenten en gebruikers waren niet erg onder de indruk van Bixby.

Spotify

Streamreus Spotify dreigt terrein te verliezen aan de Apples van deze wereld. Ze zijn nu voor een deel afhankelijk van de compatibiliteit van de hardware van concurrenten, en dat kan ze wel eens opbreken.

Vorige maand ging het gerucht dat Spotify nu zelf een speaker ontwikkelt, het eerste hardwareproduct van het Zweedse bedrijf, dat category defining moet worden. Of het alleen gaat concurreren met de HomePod van Apple (die nog vooral op muziek leunt, en dan alleen op Apple Music), of rechtstreeks de strijd aangaat met Alexa, moeten we afwachten. Met de stootkracht van Spotify, met 159 miljoen gebruikers, kan toch een en ander worden verwacht…

Nieuw tijdperk van techniek: direct interactie

Gokken op het succes van Alexa en haar kompanen is een veilige gok. Het gaat om een nieuw tijdperk van de techniek. Consumenten hebben interactie met het web, met retail, apps en andere apparaten in het huis, met merken en advertenties – gewoon door te praten. Nu ook schermen al worden toegevoegd, zoals bij Echo Show en Spot, ontstaat ook potentieel voor visuele communicatie en videoreclame.

Enige haast is geboden om als marketeer tijdig in te kunnen stappen op deze nieuwe trein, die als een HSL rijdt. Wees voorbereid!

Dit artikel is het resultaat van een studiereis die de Europese branchevereniging voor de tv- en radioindustrie (de egta) onlangs organiseerde naar de VS. De doelstelling was onder andere om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van audio- en radio(reclame) in de VS in kaart te brengen – dit vooral omdat zij voorlopen op Europa. De belangrijke trends naast smart speakers zijn consolidatie, podcasts en streaming- en on demand-diensten. .