Customer experience

Personalisatie in e-commerce: de volgende stap voor meer conversie

0

Is het je gelukt om het aantal bezoekers op je website te vergroten? Weten steeds meer potentiële klanten je webwinkel te vinden? Een volgende stap is het verbeteren van de conversie van je webwinkel. Personalisatie speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van je conversieratio. In dit artikel zoom ik in op wat e-commercepersonalisatie is en wat dit jou kan bieden.

Definitie van e-commercepersonalisatie

Onder personalisatie in e-commerce verstaan we het persoonlijk aanspreken van potentiële klanten. Er zijn verschillende manieren om personalisatie toe te passen. Belangrijk is dat potentiële klanten nog meer betrokken raken bij je webwinkel en zich herkennen in wat je aanbiedt. Sluiten de merken op de homepage van je webshop bijvoorbeeld aan op het budget van de gemiddelde bezoeker? Kiest een bezoeker doorgaans voor de goedkopere merken, of zoekt hij of zij dure producten? Het is slechts een voorbeeld van een vraag die je jezelf kunt stellen.

Gepersonaliseerde (landings)pagina’s voor jouw bezoekers

Een belangrijke component in het toepassen van personalisatie binnen e-commerce is het creëren van gepersonaliseerde (landings)pagina’s voor bezoekers. Om tot deze pagina’s te kunnen komen heb je data nodig. Heel veel data! Waar komt een bezoeker vandaan? Hoe beweegt een bezoeker zich normaliter over je website? In welke producten zijn bezoekers uit specifieke gebieden het meest geïnteresseerd? Op basis van deze informatie kun je slimme software gebruiken, om pagina’s van persoonlijke productaanbevelingen te laten voorzien. Deze producten passen bij wat binnen de interesses van een potentiële klant valt.

Recent bekeken items weergeven

Vergelijkbaar met het implementeren van persoonlijke productaanbevelingen, is het tonen van recent bekeken items. Voor het gebruik van deze vorm van e-commerce personalisatie heb je geen slimme software nodig. Vaak zit deze functie standaard in de webshop software die je gebruikt voor het bouwen en onderhouden van je webwinkel. Door meermaals herinnerd te worden aan deze producten, zal een klant sneller overgaan tot de aanschaf hiervan. Mogelijk twijfelde de klant nog bij het kijken van de productpagina. Zonder een overzicht van de meest recent bekeken items, zal een klant het product eerder vergeten.

Voorbeeld van 'producten eerder bekeken door jou' op een website.

Personaliseer pagina’s op basis van locatie

Een van de opties om e-commercepersonalisatie toe te passen, is het creëren van klantprofielen op basis van hun digitale gedrag en interesses. Diezelfde klantprofielen zijn ook in te richten op basis van iemands locatie. Mogelijk wil je potentiële klanten uit België een ander product aanbieden, dan iemand uit het noorden van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan producten die specifiek zijn voor landen. Artikelen voor fans van het Belgische voetbalelftal zijn namelijk niet interessant voor Nederlandse voetbalfans.

Een ander voorbeeld is Netflix of Amazon Prime. Hier komen sommige series of films eerder uit in Amerika. Wil je deze toch kijken dan krijg je een melding te zien dat de serie niet beschikbaar is op jouw locatie.

Fleabag op Amazon Prime.

Maak speciale campagnes op basis van gebruikersgedrag

Gebruik de verzamelde data binnen je webshop om het gedrag van bezoekers te analyseren. Dit kan bijvoorbeeld met Google Analytics, wat je een beeld geeft van de route die een klant volgt. Op welke pagina wordt de website verlaten? Welke producten worden vaak samen bekeken? Dit geeft je hele waardevolle inzichten, die je kunnen helpen bij het creëren van nieuwe klantprofielen.

Iemand die Product Y koopt, is wellicht ook geïnteresseerd in Product X. Blijkt uit de verzamelde data dat deze gedachte klopt? In dat geval kun je op de pagina van Product Y een pop-up tonen, waarin je Product X met korting aanbiedt. Andersom kom je Product Y aanraden op de pagina met Product X.

Bied gepersonaliseerde gidsen aan

Het koppelen van verschillende producten in je webshop kan op de reeds beschreven wijze. Maar er zijn meer mogelijkheden! Maak bijvoorbeeld gebruik van een koopgids. In een koopgids kun je verschillende producten uit je assortiment met elkaar vergelijken. Aan de ene kant toont het je kennis over producten. Aan de andere kant helpt het consumenten om een keuze te maken. Deze gidsen zijn daarbij de ideale bron voor het koppelen van producten, waardoor een klant naast Product Y ook Product X afneemt. Het helpt je niet alleen de conversie van je webshop te verbeteren, maar ook de omzet hiervan.

Tip: voorzie een koopgids altijd van verschillende call-to-actions, waarbij je een geïnteresseerde aanzet tot het doen van een aankoop. Je kunt beginnen met een call-to-action die lezers aanzet tot het bekijken van meer informatie over specifieke producten. Naarmate men verder in de koopgids komt, kun je de call-to-actions steeds meer toespitsen op het afnemen van een product. Als een lezer niet geïnteresseerd zou zijn, was deze immers al eerder afgehaakt.

Koopgids in relatie tot SEO

Om nog meer uit een koopgids te kunnen halen, doe je er verstandig aan het schrijven hiervan te combineren met een zoekwoordenonderzoek. Op welke zoekwoorden wil je beter gevonden worden? Hoe kun je deze in een koopgids verwerken? Door meer content aan je webshop toe te voegen, zul je steeds beter vindbaar zijn in zoekmachines. Vanzelfsprekend is SEO breder dan het toevoegen van content alleen.

Word persoonlijk in e-mailmarketing

E-commercepersonalisatie wordt niet alleen toegepast binnen webwinkels. Ook daarbuiten kun je een persoonlijke benadering gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de advertenties die je binnen zoekmachines of op sociale media plaatst. Of wat te denken van je marketingcampagnes per e-mail? Probeer verschillende klantprofielen te maken en e-mailadressen over deze groepen te verdelen. Elke groep krijgt vervolgens een eigen nieuwsbrief met producten, die specifiek voor deze groep interessant zijn.

Voorzie een nieuwsbrief niet alleen van nieuwe producten of aanbiedingen. Probeer zoveel mogelijk waarde toe te voegen voor een geïnteresseerde! Dit doe je bijvoorbeeld door te verwijzen naar een interessant blog of koopgids op je website.

Zo kun je bijvoorbeeld in Spotler een selectie maken op basis van Orderhistorie en de permissie Nieuwsbrief. En zo kun je op tal van mogelijkheden gebruik maken van personalisatie binnen e-mail markering

Selectie op basis van orderhistorie.

Maak gebruik van personalisatietools

Ik beschrijf in dit artikelen verschillende mogelijke toepassingen van personalisatie voor e-commerce. Maar het kan lastig zijn om de implementatie hiervan volledig zelf te doen. Gelukkig bieden diverse online tool hulp bij het verbeteren van je conversie in webwinkels. Een van de meest geschikte personalisatietools is OptinMonster. Deze tool kun je zowel gebruiken bij een webwinkel in WooCommerce, als in een webshop van Shopify.

Een andere interessante tool is Monetate. Deze tool helpt je klantprofielen aan te maken en je webwinkel op basis daarvan verder te personaliseren. Het is zelfs mogelijk om personalisatie toe te passen op individuele klanten!

Andere interessante tools voor personalisatie

Onderstaand vind je een overzicht van verschillende andere personalisatietools voor e-commerce. Met welke van deze tools ben jij al bekend?

Aan de slag met personalisatie

Zet ook een volgende stap in het succes van je webshop door gebruik te maken van personalisatie. Kies voor het gebruik van een van de beschreven tools in dit artikel, of ga eerst zelf aan de slag. Je kunt starten met het toevoegen van de meest recent bekeken items door een klant. Combineer dit met het verzamelen van data van geïnteresseerden en hierop gebaseerde (landings)pagina’s. Het zijn twee goede eerste stappen in het optimaliseren van je conversieratio!

Ben jij al bezig met personalisatie in jouw webwinkel? Laat het hieronder weten, ik ben zeer benieuwd.