Online marketing

Juist nu zichtbaar blijven met jouw horeca-bedrijf: 11 online marketingtips

0

Misschien heb je als horecabedrijf in deze tijden geen budget om iemand in te huren om jouw online positie te verbeteren. Toch is het zonde om de kansen die er zijn dan maar links te laten liggen. Om horecabedrijven op weg te helpen voordat het hoogseizoen (hopelijk!) kan beginnen, deel ik deze 11 tips om de online zichtbaarheid alvast te verbeteren.

1. Lokale SEO

SEO staat voor Search Engine Optimisation. Oftewel het organisch (zonder per bezoeker te moeten betalen) gevonden worden in Google. De zoekmachine wordt steeds slimmer in het opvangen van allerlei signalen om de beste antwoorden bovenaan te zetten in de zoekopdrachten. Een van deze signalen is de locatie waar de zoeker zich bevindt. Met enkele slimme aanpassingen zorg jij ervoor dat jouw website deze signalen doorgeeft aan Google voor betere lokale vindbaarheid voor jouw horeca-onderneming.

Voer dan ook de volgende acties uit voor jouw website:

  • Richt je Google Mijn Bedrijf-profiel in (zie tip 3)
  • Zorg dat je wordt weergegeven op lokale en regionale (horeca)platforms, inclusief vermelding adresgegevens
  • Voeg je adres en openingstijden toe aan je website (footer, contactpagina, speciale openingstijdenpagina). Bonus: doe dit met behulp van schema markup.
  • Vermeld jouw plaatsnaam in titels, tags en beschrijvingen
  • Verzamel zoveel mogelijk reviews (niet specifiek lokaal, maar het helpt je wel je te onderscheiden van lokale concurrentie)
  • Integreer Google Maps in je contactpagina of footer

Verschillende van deze acties kunnen simpel doorgevoerd worden met de Yoast SEO plug-in voor jouw website.

helai-restaurant-rotterdam-reviews

Afghaans restaurant Helai uit Rotterdam is recent gestart met het bezorgen van eten. Zij hebben vanaf het begin hun klantenkring actief betrokken in het verzamelen van reviews via offline en online verzoeken. En met resultaat.

2. Display advertising (met routebeschrijving)

Display advertising is de benaming voor het adverteren met zogeheten banners op een set aan websites. Oftewel de beeldadvertenties die iedereen wel kent van bijvoorbeeld nu.nl. Deze vorm van adverteren kan bijvoorbeeld op basis van locatie, interesses, leeftijd, op specifieke websites of een combinatie van deze factoren.

Dit biedt jouw horeca-onderneming dus een kans om een relevante doelgroep te bereiken die zich in de buurt van jouw zaak bevindt. Bovendien kun je door een koppeling met Google Mijn Bedrijf ook nog eens je banner voorzien van routebeschrijving. Zo kunnen mensen na het zien van jouw advertentie om 10 voor 6 in de avond rechtstreeks naar jouw restaurant lopen zodra het weer open is.

3.Richt Google Mijn bedrijf in

Via Google Mijn Bedrijf kun je jouw Google bedrijfspagina claimen. De resultaten van deze bedrijfspagina’s zie je normaliter rechts of relatief bovenaan in de zoekresultaten in een apart blok. Meestal worden hier contactgegevens zoals bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, website en openingstijden getoond. Verder is er ruimte om vragen te stellen/beantwoorden, worden reviews getoond, kun je mooie afbeeldingen van je bedrijf tonen en is er zelfs ruimte voor gratis marketinguitingen (daarover later meer).

Zorg dat je jouw bedrijfspagina claimt, voeg gave foto’s toe en vul zoveel mogelijk relevante gegevens in. Hier worden zowel Google als mensen die naar jou zoeken blij van.

4. Maak gratis reclame via Google Posts

Zojuist benoemde ik het al. In Google Mijn bedrijf heb je de ‘Google Post’-functionaliteit. Hiermee kun je naar eigen inzicht een boodschap communiceren die 7 dagen blijft staan in jouw blok van Google Mijn Bedrijf. Dit wordt dus zeer duidelijk getoond bij ongeveer elke keer als iemand jouw bedrijf opzoekt. En het is ook nog eens gratis.

Dit is een ideale manier om jouw nieuwste menu, aanbiedingen of producten te communiceren met jouw doelgroep. Uiteraard is dit niet ter vervanging van social media of e-mailmarketing, maar additioneel.

5. Optimaliseer SEO voor jouw niche

SEO zorgt ervoor dat Google (en dus zoekers) jouw website goed kunnen vinden. Het lastige hieraan is wel dat meerdere bedrijven dit doen. Als je dus gevonden wil worden op ‘restaurant Amsterdam’, dan concurreer je direct met alle grote jongens die SEO uitbesteden. Wel kun je bijvoorbeeld ranken op ‘Hollandse stamppot restaurant Groningen’. Dit is namelijk veel specifieker qua zoekterm, waardoor er minder concurrentie op zit.

Zorg ervoor dat je website dus deze niche-zoektermen bevat (titels, URL’s, teksten, alt tags van afbeeldingen). En zorg ervoor dat je doorlopend content deelt met jouw doelgroep over deze niche. Denk hierbij aan het delen van gerechten, recepten en verhalen over jouw producten via bijvoorbeeld blogs, social media en e-mailmarketing.

Haesje Claes op Google.

 

Haesje Claes Restaurant doet goede zaken door voor SEO in te zetten op de traditionele Hollandse keuken.

6. Maak look-a-likes van je bestaande klanten

Zoals je weet zit praktisch heel Nederland dat een smartphone bezit op tenminste 1 social platform, dus ook jouw klanten. Binnen deze social media wordt de mogelijkheid geboden om een lijst van jouw klanten te uploaden (geen zorgen, dit is geanonimiseerd en legaal) om vervolgens door bijvoorbeeld Facebook vergelijkbare profielen te zoeken van jouw klanten.

Deze profielen kun je benutten in een gerichte advertentiestrategie om jouw doelgroep in jouw regio te vinden, te benaderen en uiteindelijk tot klant om te turnen.

7. Bereik je doelgroep via social media

Deze tip had je vast al verwacht. Natuurlijk moet je vooral niet alleen betaald je doelgroep bereiken op social media. Met Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat, Pinterest en TikTok heb je genoeg keuze. En je kunt het zelfs allemaal doen als jouw doelgroep er waarde aan hecht. Belangrijke overwegingen in de keuze voor welke socialmedia-platformen je benut, en op welke manier, zijn:

  • Welke platforms gebruikt je doelgroep? De doelgroep op Snapchat is aanzienlijk jonger dan op LinkedIn.
  • Wat voor informatie nemen zij tot zich op deze platforms? Zijn het video’s of teksten? Grappige berichten of waardevolle content. Spits jouw content toe op het platform.
  • Hoe krijg ik interactie met mijn doelgroep? Zenden is natuurlijk al goed, maar interactie nog beter. Bedenken een tactiek waarin de doelgroep ook met jou gaat communiceren.
  • Wees zo uniek mogelijk. Er zijn veel restaurants en horeca-ondernemingen in Amsterdam, hoe zorg je dat ze jou volgen en onthouden?

8. Maak video-content

Er zijn talloze opties om videomarketing in te zetten. Je kunt natuurlijk een bedrijfsvideo (laten) maken als eerste stap. Verder kun je bijvoorbeeld (zelfs live) de sfeer in je zaak delen via social media, how-to video’s maken voor YouTube, over het turbulente leven als horeca-ondernemer vloggen of zelf iets geheel nieuws verzinnen. Alleen YouTube heeft al meer dan een miljard gebruikers. Bovendien doet videocontent het altijd erg goed op social media en is het een mooie aanvulling voor je website.

Accepteer cookies

 

Het bedrijf Wavemountdora neemt de geduldige kijker op Instagram mee in hun bereidingsproces. Het bedrijf is goed voor 161.000 volgers.

9. Doe aan e-mailmarketing

Die nieuwsbrieven leest toch niemand? Fout! E-mailmarketing is een uitstekende manier om te communiceren met potentiële klanten. In tegenstelling tot social media geeft het je bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer uitgebreide toelichting te geven indien nodig of om meerdere boodschappen in één bericht te verpakken. Zorg ervoor dat klanten weten dat ze gemaild worden en maak het elke keer de moeite waard.

Steak n shake op Instagram.

 

Bij Steak ’n Shake bieden ze een gratis gerecht aan wanneer je lid wordt van hun ‘e-club’. Ze promoten dit in hun Instagram bio. Gegarandeerd dat dit een steady flow aan aanmeldingen voor hun e-maillijst oplevert.

10. Nodig (Micro-)influencers uit om eens langs te komen

Influencers… Je ontkomt er niet aan in 2020. Maar de meesten zijn best aardig en je kunt er niet omheen dat ze in meer of mindere mate invloed hebben op het gedrag van hun volgers. Probeer het zelf eens? Leg contact met influencers in jouw regio en vraag ze om eens naar jouw horeca-zaak te komen, jouw gerecht te proberen of vernoem een cocktail naar ze. Even een post op Instagram als bedankje en je bent toch weer beter zichtbaar. Zorg natuurlijk wel dat de influencer in kwestie aansluiting heeft met jouw doelgroep.

11. Maak een ‘Insta-Wall” in jouw zaak

Mond-tot-mondreclame blijft de beste vorm van reclame die er is. Gelukkig kun je dit altijd zelf een handje helpen. Richt bijvoorbeeld een muur in jouw ruimte speciaal in voor Instagramfoto’s en vermeld jouw merknaam op deze muur. Je kunt ook maandelijks een gratis etentje verloten onder iedereen die jouw zaak op social media tagt. Help mensen een handje, zodat ze jou kunnen helpen!

Ik daag jullie uit om alle tips deze zomer te benutten. We hopen met zijn allen dat de horeca er zo snel en zo goed mogelijk weer bovenop komt na deze moeilijke tijden.