Social media

De LinkedIn Insight Tag: wat is het en wat kun je ermee?

0

Een klein stukje code, maar onmisbaar voor iedere organisatie die écht met LinkedIn aan de slag wil. Toch blijkt uit een eigen steekproef onder ruim honderd organisaties dat het gros van de bedrijven de LinkedIn Insight Tag nog niet gebruikt. En dat is zonde, want de LinkedIn Insight Tag geeft zoals de naam al doet vermoeden inzichten.

Waardevolle inzichten. In bijvoorbeeld demografische gegevens van je websitebezoekers. Of in de resultaten van je advertentiecampagnes op LinkedIn. En last but not least geeft de LinkedIn Insight Tag je de mogelijkheid om top-of-mind te blijven bij bezoekers van je website. Genoeg reden dus om ‘m vandaag nog te plaatsen en te beginnen met het verzamelen van waardevolle data.

Hoe werkt de LinkedIn Insight Tag?

De LinkedIn Insight Tag is een klein script dat je op je website plaatst. LinkedIn zelf geeft aan dat het script het beste functioneert in de <body>. Heb je geen idee wat dit is? Vraag je webbeheerder. Meer dan vijf minuten kost het niet om het script te plaatsen.

Het script voor de LinkedIn Insight Tag.

Eenmaal geplaatst wordt het script op iedere bezochte pagina ‘afgevuurd’, waarna het script een kleine analyse loslaat op alle websitebezoekers. Met als doel: het vinden van een LinkedIn user-ID. Is er een match? Dan wordt de data van deze LinkedIn-gebruiker geanonimiseerd opgeslagen. Alles netjes binnen de regels van de AVG (mits je de juiste cookiemelding gebruikt natuurlijk).

En met die anonieme data kun je dan weer hele mooie dingen doen. Bijvoorbeeld een strakke retargeting-campagne.

Retargeting-campagne

Retargeting: het opnieuw bereiken van personen die in een eerder stadium door een bezoek aan je website interesse hebben getoond in jouw product of dienstverlening. Het is een beproefde marketingstrategie die positief kan bijdragen aan de uiteindelijke keuze voor jouw organisatie.

Met retargeting bereik je dus personen die al eens op je website zijn geweest. En dan maakt het niet uit via welk kanaal ze op je website zijn gekomen. Dat kan Google zijn, Facebook of LinkedIn of zelfs rechtstreeks naar aanleiding van een aanbeveling van tante Annie.

Zonnepanelen voorbeeld

Zelf gebruiken we tijdens onze presentatie het voorbeeld van een installateur van zonnepanelen. Het zal je weinig moeite kosten dit voorbeeld op je eigen organisatie te projecteren. Iemand die op zoek is naar zonnepanelen komt 9 van de 10 keer via Google op de website van de installateur. Maar de potentiële klant bezoekt ook websites van concurrenten. Bovendien maakt de klant zeer waarschijnlijk niet direct een keuze, maar zal hij of zij de komende weken de diverse aanbieders met elkaar vergelijken en pas daarna een keuze maken.

Hoe mooi is het dat je in dat geval positief onder de aandacht kan blijven via retargeting. Met diverse boodschappen. Zo complimenteert de installateur zijn websitebezoekers met hun duurzame voornemen. Of rekent hij voor welke besparing de zonnepanelen opleveren. Hij laat tevreden klanten aan het woord en vertelt hoe pro-actief zijn werknemers zijn.

Allemaal boodschappen die via retargeting prominent op de tijdlijn bij de doelgroep verschijnen en bijdragen aan bekendheid en vertrouwen. Allemaal boodschappen die maken dat het kwartje eerder de kant van de installateur opvalt.

Gematchte doelgroepen

Retargeting op LinkedIn gebeurt via ‘Gematchte Doelgroepen’. Deze optie vind je terug onder het tabblad ‘Assets’. Het aanmaken van gematchte doelgroepen is eenvoudig en kan op basis van drie opties. Pagina’s die:

  • met deze URL beginnen.
  • deze exacte URL hebben.
  • een URL hebben die de opgegeven tekst bevat.

De eerste is bedoeld om al je websiteverkeer in een doelgroep te plaatsten. In het geval van KNOX zou hier komen te staan https://www.knox.nl. Alle traffic van zowel homepagina als sub-pagina’s wordt in deze doelgroep opgeslagen.

De tweede is bedoeld om traffic van een specifieke sub pagina op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: https://www.knox.nl/linkedin. In dit geval wordt alleen het verkeer dat op deze pagina komt opgeslagen.

Voorbeeld van het instellen van een doelgroep via de LinkedIn Insight tag.

De derde is bedoeld om personen die interesse hebben getoond in een specifiek product of dienst in een doelgroep te plaatsen. In ons geval zouden we hier het woord linkedin (input is hoofdlettergevoelig, dus kijk goed naar je URL) kunnen plaatsen. Vanaf dat moment slaat LinkedIn verkeer op dat op bovenstaande URL is geweest, maar ook op bijvoorbeeld blogs over LinkedIn. Mits er in de URL het woord LinkedIn staat.

Deze optie is ook geschikt voor employer branding. Bezoekers die een URL hebben bezocht met daarin bijvoorbeeld het woord vacature (mits vacatures op de website op deze manier worden weggeschreven) kun je retargeten met een algemene boodschap over het werken en de werksfeer bij je organisatie. Bezoekers van een specifieke vacature retarget je weer op basis van de tweede optie.

Analyse van je campagnes (Conversies)

Een klik is geen KPI (key performance indicator). Punt. Toch is een klik vrijwel het enige meetbare in een LinkedIn-advertentie zonder LinkedIn Insight Tag. Reden dus om de LinkedIn Insight Tag te plaatsen en direct waardevolle resultaten te verzamelen.

Veel organisaties nemen nog steeds genoegen met een klik om het resultaat van hun campagnes te beoordelen. Maar een klik is lang niet altijd een bezoek aan een website. Sterker nog, uit een analyse van onze eigen campagnes zien we dat ongeveer vijftig procent van alle kliks ook daadwerkelijk op de landingspagina terecht komt.

Hoe je die bezoeken aan een landingspagina dan wel meet? Met de optie ‘Conversies’, eveneens te vinden onder de button ‘Assets’ in het advertentieaccount. Voor het aanmaken van conversies geeft LinkedIn dezelfde opties als bij gematchte doelgroepen.

Analyse van je campagnes met 'Conversies'.

Heb je een conversie gemaakt? Dan kun je deze koppelen aan je campagne en analyseert LinkedIn of personen die je advertentie hebben gezien en/of er op hebben geklikt, op je website zijn geweest of een specifieke landingspagina hebben bezocht. De cijfers hiervan vind je vervolgens weer terug in het advertentieoverzicht.

Customer journey

Het mooie van conversies is dat je er ook meerdere kunt koppelen aan je campagne. Op die manier kun je ook een customer journey meten die personen die je campagne gezien hebben afleggen. Je kunt bijvoorbeeld een conversie maken voor de landingspagina, voor de inschrijfpagina en voor de bedankpagina.

Door alle drie de conversies te koppelen aan je campagne zie je hoeveel personen je landingspagina hebben bezocht, hoeveel personen vervolgens de inschrijfpagina hebben bekeken en hoeveel personen zich daadwerkelijk hebben ingeschreven. Waardevolle informatie die je ook kunt gebruiken voor de optimalisatie van het inschrijfproces.

Demografische websitegegevens

Benieuwd welke bedrijven er op je website een kijkje hebben genomen? De LinkedIn Insight Tag geeft je inzicht! Met behulp van de tool ‘Demografische websitegegevens’ kun je zien van welke bedrijven werknemers jouw website of specifieke webpagina’s hebben bezocht. Een hele gave tool om te gebruiken in het salesproces natuurlijk. Want het staat je natuurlijk vrij om bedrijf X een keer te bellen wanneer je ziet dat die de afgelopen weken meerdere malen op je site is geweest. Zelf gebruiken we Demografische websitegegevens hier regelmatig voor.

Een voorbeeld van een belscript: “Goedemorgen, u spreekt met [hier jouw naam] van [hier jouw bedrijfsnaam]. Ik zag via LinkedIn dat u of uw collega de afgelopen tijd een aantal keer onze website heeft bezocht. Heeft u gevonden wat u zocht of kan ik u wellicht ergens mee van dienst zijn.”

Demografische websitegegevens.

Toegegeven: het is redelijk in your face, maar op het moment dat je uitlegt dat deze data gewoon via LinkedIn toegankelijk is, breekt in de meeste gevallen het ijs. LinkedIn heeft wat dat betreft een goede reputatie.

Overigens zijn het niet alleen bedrijfsnamen die LinkedIn vrijgeeft in de Demografische Websitegegevens. Andere opties zijn Functie, Functietitel, Bedrijfstak, Senioriteitsniveau, Bedrijfsgrootte, Locatie, Land/Regio en Provincie. Dit levert weer interessante data op die je kunt gebruiken als input voor nieuwe campagnes of om bestaande campagnes te tweaken.

Dus, waar wacht je nog op? De LinkedIn Insight Tag maak je kosteloos aan via je LinkedIn-advertentieaccount. En een dag niet geplaatst is een dag geen data verzamelt. Succes met de implementatie en het gebruik!