Social media

6 redenen om juist wél in de avond actief te zijn op social media

0

Ben je ook zo benieuwd waarom het ene socialmedia-account moeizaam enkele likes bij elkaar schraapt? En het andere een levendige community is met veel bereik? Verschillende elementen dragen bij aan meer activiteit op je socialmedia-kanaal. Ik ontdekte: actief zijn in de avond kan een groot verschil maken.

Dit is eigenlijk heel logisch. Juist ‘s avonds zijn (potentiële) volgers actief. Wij beheren de socialmedia-kanalen van veel organisaties met verschillende doelgroepen. Van schoolgaande jongeren tot ouderen. En we hebben nog geen doelgroep gevonden die niet ’s avonds het meest actief is. Alleen op LinkedIn zijn er uitzonderingen.

Door ’s avonds actief te zijn op social media, vergroot je het bereik van je berichten. Hierdoor krijg je nieuwe volgers en stimuleer je reacties in de toekomst.

Social media in de avond: voor een levendige community met groot bereik

3x waarom berichten op social media in de avond beter scoren

 1. In de avonduren zijn er meer mensen actief op social media. Onderzoek van Coosto laat zien dat de meeste interactie tussen 18.00 en 21.00 uur plaatsvindt. ’s Avonds zien meer mensen je bericht op hun tijdlijn voorbij komen.
 2. Hoe ouder een bericht, hoe langer het op een socialmedia-kanaal circuleert en des te kleiner de kans is dat het nog op de tijdlijn verschijnt van (potentiële) volgers die ’s avonds pas online komen. Een bericht dat overdag geplaatst is, kan als iemand ’s avonds online komt door Facebook worden gezien als ‘te oud’.
 3. Een derde reden waarom je bericht in de avond aan een groter publiek getoond wordt, is omdat er dan minder concurrentie is van andere organisaties. Uit data van Coosto blijkt bijvoorbeeld dat 72% van de Facebookberichten op bedrijfspagina’s tijdens kantooruren geplaatst worden. Op LinkedIn-bedrijfspagina’s is dat zelfs 91%.

3x waarom je juist in de avond op socialmedia-berichten interactie moet aangaan

 1. Allereerst is het goed om te beseffen dat in het algemeen geldt: door (direct) te reageren op de reacties op jouw socialmedia-berichten ga je interactie aan en stimuleer je meer reacties onder je bericht. Hierdoor wordt het bereik vergroot. Want hoe meer interactie er plaatsvindt, hoe vaker je bericht getoond wordt. ’s Avonds komen de meeste reacties, dus juist ’s avonds loont het om de tijd te nemen te reageren.
 2. Door de snelle reactie kun je van je volgers fans maken. Ook hier geldt: juist door ’s avonds te reageren, verras je volgers. Daardoor worden ze sneller een ambassadeur van je organisatie. Door de snelle interactie zijn je volgers geneigd om bij volgende berichten weer te reageren, waardoor ook die meer bereik krijgen.
 3. En last but not least: door in de avond actief te zijn als je volgers ook actief zijn, kun je scherper monitoren wat het sentiment is in de reacties en dit bijsturen.

social media

Social media in de avond: zo pak je dat aan

Werkt ’s avonds actief zijn ook voor jouw organisatie? Doe een experiment en ervaar wat kantoortijden loslaten voor jouw socialmedia-kanalen kan doen. Plan je bericht aan het begin van de avond en wees dan ook zelf actief. Hoe pak je dat aan?

Redactie in de avond

 • Ontdek de tijd dat je volgers het actiefst zijn. Dit is afhankelijk van wanneer jouw doelgroep online is. Check daarvoor de statistieken van je socialmedia-kanalen. Dit kan bij Facebook en Instagram:
  • Op Facebook vind je deze via de link ‘statistieken’ bovenin je scherm. Vervolgens klik je op ‘berichten’.
  • Op Instagram klik je op het hamburgermenu rechtsboven en vervolgens op ‘statistieken’. Klik op ‘doelgroep om een overzicht te zien van de momenten dat je volgers online zijn’.
 • Vergelijk je gevonden informatie met dat van Coosto dat 10 miljoen openbare berichten onder de loep nam. Coosto geeft aan dat gemiddeld gezien het om deze tijden gaat:
  • Facebook: meeste interactie om 18:00 uur, beste tijd om te posten: 15.00 uur.
  • Instagram: meeste interactie om 17:00 uur, beste tijd om te posten: 21:00 uur.
  • Twitter: meeste interactie: 21:00 uur, beste tijd om te posten: 21:00 uur.
  • LinkedIn, de vreemde eend in de bijt: 9:00 uur (maar let ook op de tweede piek om 20:00 uur), beste tijd om te posten: 13.00 uur.
 • Vaak gaat het dus om een piek rond lunch of avondeten én een piek ’s avonds. Kies op basis van je eigen gegevens en de informatie van Coosto jouw moment om te posten. Het beste moment om te posten is vaak een tijdje voor een van deze pieken.
 • Test met andere tijdstippen door zo nu en dan te experimenteren en meet dan de mate van interactie om te beoordelen of dit een betere tijd is.
 • Bonustip: stimuleer interactie door een vraag te stellen in je bericht. Goede interactie begint namelijk bij de redactie.

Webcare in de avond

 • Het is belangrijk om minimaal een keer per dagdeel te kijken of er reacties zijn. Zo hoeft niemand lang te wachten op jouw antwoord op een vraag, en kun je het gesprek indien nodig sturen.
 • Kijk vaker tussen het moment dat het bericht is geplaatst en 21:00 uur ‘s avonds. Veruit de meeste van de reacties worden in dit tijdslot geplaatst.
 • Reageer niet alleen op vragen, maar laat ook zien dat je het met een reactie eens bent, bedank mensen en bied een luisterend oor of een oplossing op reacties waar geen vraag wordt gesteld.
 • Je kunt negatieve reacties snel in de kiem smoren en je voorkomt daarmee relletjes, of zelfs een crisis waarmee jouw organisatie negatief in het nieuws komt. In plaats daarvan kun je positieve reacties uitvergroten door erop te reageren. Het bericht waar jij op reageert, komt bovenaan de lijst met reacties te staan. Zo stuur je het sentiment.
 • Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. Verdeel de dagdelen tussen collega’s of besteed webcare in de avond en in het weekend uit.