How to

Verkopen op marktplaatsen: zo haal je het meeste uit je advertenties

0

Marktplaatsen hebben online verkopers gezegend met een wereldwijd bereik. En makkelijke toegang tot een enorm publiek van potentiële kopers. Maar dit betekent ook dat verkopers niet alleen te maken hebben met lokale competitie. Wereldwijde concurrentie zorgt dat er meer druk op online verkopers ligt om een effectieve marketingstrategie te ontwikkelen, zodat ze als meest relevante aanbieder naar voren komen. Denk hierbij aan populaire marktplaatsen zoals eBay, Amazon, Bol of Google Shopping.

(On)betaalde advertenties of gepromote aanbiedingen zorgen ervoor dat je producten sneller gevonden en gekocht kunnen worden. In dit artikel geef ik je een overzicht van populaire marktplaatsen met handige tips over hoe je het beste kunt beginnen met betaalde advertenties en gepromote aanbiedingen. En hoe je de resultaten van je campagnes kunt maximaliseren.

Online shopping

Hoe begin je met adverteren?

Of je in aanmerking komt voor betaalde advertenties op marktplaatsen is afhankelijk van twee factoren. Het soort advertenties en de marktplaats zelf. De opzet is doorgaans erg makkelijk.

Betaalde advertenties

eBay betaalde advertenties

Om betaalde advertenties op eBay te plaatsen, heb je eerst een account nodig. Daarna ga je naar de eBay-businesstool, of selecteer je ‘verkopen’ bovenaan de pagina. Voer je informatie in zoals je altijd doet, maar kies bij format voor ‘rubrieksadvertentie’. Je kunt dan een tijdvak kiezen voor je advertentie. De advertentiekosten voor eBay zijn afhankelijk van wat je verkoopt en hoe lang je wil adverteren.

Amazon betaalde advertenties

Om te beginnen met betaalde advertenties op Amazon, moet je eerst het land kiezen waar je wil verkopen. Vervolgens moet je inloggen (of een account aanmaken) op het verkopersplatform. Daarna moet je direct contact opnemen met Amazon via dit formulier. Amazon zal zorgen voor een advertentie-deskundige, die jou kan helpen met je advertentiecampagne.

Bol betaalde advertenties

Om te beginnen met betaalde advertenties op bol.com moet je direct contact met ze opnemen, via het formulier dat je hier vindt. Je hebt ook een account nodig om te adverteren.

Google Shopping betaalde advertenties

Om een campagne met betaalde advertenties te maken voor Google Shopping, moet je eerst inloggen op jouw Google Ads-account. Ga vervolgens naar het gedeelte ‘campagnes’ en selecteer ‘nieuwe campagne’. Kies bij soort campagne voor ‘shopping’ en klik vervolgens op ‘volgende’. Selecteer daarna je budget, bieding en nog veel meer. Klik vervolgens op opslaan en kies tussen een product shopping-advertentie en een showcase shopping-advertentie. Je moet daarna een advertentiegroep aanmaken voor je weer kunt opslaan.

Gepromote aanbiedingen

eBay gepromote aanbiedingen

Gepromote aanbiedingen kunnen op 3 manieren vormgegeven worden. Allereerst kun je op zoek gaan naar de knop ‘sneller verkopen’ op het platform. Je kunt daarnaast ook gebruikmaken van de campagnemanager in het gedeelte gepromote aanbiedingen.

Selecteer de aanbiedingen die je wil promoten, selecteer je advertentie-tarief en lanceer je campagne. Je kunt ook verschillende advertenties tegelijk promoten, met een .csv-file. Hiervoor moet je eerst een .csv-bestand downloaden voor je beschikbare aanbiedingen. Je kunt dit bestand vervolgens bewerken, weer uploaden en je campagne lanceren.

Amazon gepromote aanbiedingen

Gepromote aanbiedingen (of gesponsorde producten, zoals ze op Amazon heten) zijn aanbiedingen die gericht zijn op bepaalde keywords en werken met een biedingssysteem. Je kunt een campagne voor een gesponsord product aanmaken door het product dat je wil verkopen te selecteren, en vervolgens de keywords te kiezen. Je moet ook een bieding doen voor iedere klik, voor je de campagne kunt starten.

Om een campagne voor een gesponsord product te beginnen, moet je eerst het land selecteren waar je wil verkopen. Vervolgens moet je inloggen (of een account aanmaken) op het verkopersplatform. Ga vervolgens naar de tab voor adverteren, selecteer de campagnemanager en klik op ‘een campagne aanmaken’. Vervolgens kun je een perfecte campagne voor een gesponsord product aanmaken.

Bol gepromote aanbiedingen

Net als Amazon, noemt bol.com gepromote aanbiedingen ook gesponsorde producten. Je moet hier ook naar het gedeelte gesponsorde producten van jouw Bol-account gaan om je campagne aan te maken. Vervolgens kies je welke producten je wil aanbieden, en hoe lang. Bol heeft zelfs een handige video om je te helpen.

Hoe optimaliseer je advertentiecampagnes?

Zorg voor structuur in je content

Een goede structuur van de content zorgt dat er zoveel mogelijk potentiële klanten worden aangetrokken door de advertenties. Als een advertentie belangrijke zoekwoorden mist, krijgen klanten deze misschien niet te zien. Als de titel te lang is, kan de advertentie door klanten genegeerd worden, omdat deze irrelevant lijkt.

Het kan ook voorkomen dat de content aangepast moet worden op basis van de marktplaats. Het is ook belangrijk om niet te vergeten dat marktplaatsen vaak updates ondergaan. Houd alle veranderingen goed bij, voor het geval de eisen voor de structuur van de content veranderen. Anders worden jouw advertenties misschien minder effectief.

De structuur van de content kan op iedere marktplaats handmatig worden aangepast. Maar de methode hiervoor kan verschillen per marktplaats, dus je kunt tijd besparen door het gebruiken van een externe tool.

Je productfeed optimaliseren

Een geoptimaliseerde productfeed brengt veel voordelen voor jouw advertenties. Van betere zichtbaarheid tot een hoger conversiepercentage door meer relevantie van je advertenties. Door iedere marktplaats te verschaffen met zoveel mogelijk data zorg je dat jouw producten worden getoond in de meest relevante zoekcategorieën.

Iedere marktplaats stelt andere eisen aan de productfeed.

Amazon

Bij Amazon moet je een producttitel, omschrijving, categorieën en prijs vermelden, maar ook de verzendkosten en de unieke identifier van Amazon, ASIN.

eBay

eBay vereist de meest algemene aspecten voor de productfeed. Namelijk de titel, omschrijving, prijs, product identifiers en categorie. Daarnaast vereist eBay de vermelding over de staat van de producten en de verzendkosten. Deze laatste twee eisen zijn van vitaal belang, omdat er op eBay veel onafhankelijke kleine verkopers actief zijn, die hier regelmatig aanpassingen in moeten aanbrengen, afhankelijk van wat ze verkopen.

Bol

Als je wil verkopen op Bol moet je net als bij de vorige twee marktplaatsen een producttitel, omschrijving en de verzendkosten vermelden. Daarnaast zijn productcategorie, prijs en verzendkosten ook nodig om aan de minimumeisen te voldoen.

Google Shopping

Op Google Shopping moeten producttitel en omschrijving vermeld worden, en de prijs en verzendkosten. Daarnaast zijn de productcategorie en naam van de verkoper verplicht.

 

Categoriseren productfeed

Gebruik categorisering in je voordeel

Correcte product-categorisering is van groot belang voor het succesvol adverteren op marktplaatsen. Als je zorgt dat jouw productadvertenties altijd in de juiste categorie terechtkomen, bereik je pas echt je doelgroep. Door incorrecte categorisering zullen advertenties niet goed presteren, omdat je advertenties getoond worden aan een publiek dat minder relevant is. Daarnaast verschillen de kosten van advertenties ook per categorisering. Dus als je jouw advertentie verkeerd plaatst, moet je misschien zelfs meer betalen.

Maar het is niet altijd makkelijk om te zorgen dat je advertentie in de juiste categorie terecht komt. In veel gevallen overschrijden producten de grenzen van categorieën en kunnen ze in meer dan één categorie passen. Het kan zelfs voorkomen dat producten anders gecategoriseerd worden op basis van de marktplaats zelf. In dit soort gevallen moet je onderzoek doen naar de oorzaak. Zoek per marktplaats naar vergelijkbare producten en kijk in welke categorieën deze advertenties staan. Zo kom je erachter wat de meest effectieve categorie is voor jouw productadvertentie. Je kunt dit al doen voor je de eerste statistieken van je advertentie ziet.

Als je geen tijd hebt om hier zelf onderzoek naar te doen, kun je gebruik maken van een externe tool. Je kunt deze tools zelfs gebruiken om automatisch de juiste categorie te vinden, zelfs bij veranderingen in de marktplaats.

Waar vind je categorieën als je jouw product op marktplaatsen wil aanbieden?

Amazon, eBay, Bol werken met verschillende categorieën, die je kunt zien in het campagnegedeelte van je advertentie. Voor je jouw advertentiecampagne kunt starten, moet je een categorie kiezen. Dit kan een specifieke categorie zijn, zoals laptops. Of een algemene categorie, zoals elektronica.

Google Shopping heeft ook verschillende opties voor categorieën en subcategorieën en wijst automatisch een categorie toe aan je product. Je kunt er ook voor kiezen om de categorie zelf in te stellen of een externe tool te gebruiken om de juiste te vinden.

Zorg voor meer zichtbaarheid

Zichtbaarheid is één van de belangrijkste aspecten van adverteren. Dit geldt ook voor marktplaatsen. Een zichtbare advertentie zal zorgen voor meer sales, als andere aspecten van de advertentie toereikend zijn.

Er zijn verschillende manieren om je advertentie beter zichtbaar te maken. Voorbeelden hiervan zijn betaalde advertenties, gepromote aanbiedingen of methodes om organisch verkeer te krijgen, zoals effectieve SEO.

Met gepromote aanbiedingen krijg je meer zichtbaarheid, door te zorgen dat je productadvertentie altijd op een zichtbare plaats op de pagina staat. Bij organische methodes zoals SEO worden keywords gebruikt voor een zo hoog mogelijke positie in de zoekresultaten. Maar deze resultaten staan altijd onder gepromote aanbiedingen. Gepromote aanbiedingen staan altijd boven organische resultaten, maar hebben ook de juiste keywords nodig. Zo komen ze in de juiste zoekresultaten terecht en staan ze boven andere advertenties. Anders is het verspilde promotie.

Betaalde advertenties maken ook gebruik van keywords en organische methodes om te zorgen dat ze terecht komen bij het juiste doelpubliek. Maar ze komen eerder op meer algemene pagina’s terecht, tussen producten die zoekers niet per se zoeken.

Haal het beste uit promoties

Promoties gebruiken voor advertenties kan heel effectief zijn. Zo valt je product meer op en blijf je de concurrenten voor. Maar hoe kun je concurrenten met een hoger budget bijhouden?

Het grootste voordeel van promotie op marktplaatsen is dat je niet hetzelfde budget nodig hebt als je concurrenten. Het is goed mogelijk dat een andere adverteerder drie keer zoveel uitgeeft als jij, en een veel slechtere respons krijgt. Want bij adverteren gaat het niet alleen om wat je uitgeeft. Het gaat ook om de kwaliteit van je advertentie, de timing en de keywords. Je hoeft ook maar net genoeg uit te geven om je naaste concurrent te verslaan. Dus waarom €0,17 per klik betalen als €0,12 genoeg is.

Hier zijn een paar van de beste manieren om alles uit jouw advertentie promotie te halen:

 • Kijk op welke momenten van de dag je doelpubliek het meest actief is en richt je op deze tijd.
 • Kijk op welke dagen van de week je doelpubliek het meest actief is en gericht geld uitgeeft.
 • Stel je bieding in om automatisch te veranderen op deze momenten. Zo verspil je geen tijd en geld aan het adverteren van werk-laptops om 4 uur ‘s ochtends op dinsdag.
 • Gebruik een beheertool voor je feed om te zorgen dat je geen reclame maakt voor producten niet meer op voorraad zijn, of producten waarvan veel versies niet meer op voorraad zijn.
 • Gebruik negatieve zoekwoorden om te verfijnen wie jouw advertenties ziet.

Kies afbeeldingen van goede kwaliteit

Potentiële klanten kijken eerst naar de afbeeldingen. Dit is omdat ze meer indruk maken en aantrekkelijker zijn dan alleen geschreven content. Afbeeldingen trekken vaak de aandacht van potentiële klanten, dus het is belangrijk om te zorgen dat je afbeeldingen van goede kwaliteit gebruikt. Maar hoe zie je het verschil tussen een goede en slechte afbeelding?

Het klinkt misschien simpel, maar goede afbeeldingen laten het product altijd duidelijk zien. Mensen die jouw advertentie zien moeten weten wat het product is, en als de foto te druk is kunnen ze dit niet goed zien. Werk daarom niet met watermerken, of andere dingen die het product minder goed zichtbaar maken. Hieronder zie je een voorbeeld van een goede en slechte kwaliteit afbeelding.goede en slechte afbeeldingen

Het is ook aanbevolen om te zorgen voor een strakke foto. Zorg dat het product prominent en duidelijk is, tegen een witte achtergrond. Veel marktplaatsen (inclusief Google Shopping en eBay) kunnen dit voor je regelen. Dit zorgt voor consistentie in hun foto’s. Als de tool van de marktplaats de foto en achtergrond niet duidelijker kan maken, kan je foto geweigerd worden door de marktplaats.

Eisen voor afbeeldingen

Belangrijkste eisen voor afbeeldingen per marktplaats:

Amazon:

 • Voor boeken, DVD’s etc. heeft Amazon een afbeelding voor de voorkant nodig. Deze moet 100% van het frame vullen.
 • Voor andere producten moet 80% van het frame gevuld zijn.
 • Afbeeldingen mogen geen extra tekst, afbeeldingen of illustraties bevatten.
 • De afbeelding moet in focus, goed verlicht en realistisch zijn.
 • Deze mag geen andere producten laten zien, waardoor de koper verward kan raken.
 • De afbeelding moet een foto zijn, en geen tekening.

eBay:

 • Afbeeldingen mogen geen auteursrechten, logo’s of watermerken bevatten.
 • De afbeeldingen moeten duidelijk zijn en mogen geen reflecties laten zien.
 • Het product moet het enige zijn wat te zien is op de afbeelding.
 • Er mag geen promotietekst gebruikt worden.
 • De afbeelding moet een waarheidsgetrouwe vertegenwoordiging van het product zijn.
 • De achtergrond van de afbeelding moet wit zijn (eBay verandert dit nu automatisch).

Google Shopping:

 • Afbeeldingen mogen geen tekst of watermerken bevatten.
 • De afbeelding moet duidelijk zijn.
 • Het product moet het enige zijn wat te zien is op de afbeelding.
 • De achtergrond van de afbeelding moet wit zijn (Google zorgt hier automatisch voor).
 • De afbeelding moet een product of lifestyle afbeelding zijn.

Bol:

 • Afbeeldingen moeten het product duidelijk laten zien.
 • Afbeeldingen mogen geen watermerken, auteursrechten of logo’s bevatten.
 • Het product moet het enige zijn dat te zien is op de afbeelding.

Het is ook belangrijk om te weten dat er voor bepaalde producten commerciële afbeeldingen nodig zijn, terwijl er voor andere producten lifestyle-afbeeldingen nodig zijn. Potentiële kopers van kleding hebben bijvoorbeeld meestal een voorkeur voor advertenties met lifestyle-afbeeldingen. Hierdoor kunnen ze zich beter voorstellen hoe het product hen zou staan, omdat het product op de foto’s ook gebruikt wordt. Voor elektronica-producten is het beter om commerciële afbeeldingen te gebruiken. Als de producten in gebruik zijn, zien ze er hetzelfde uit, daarom bieden lifestyle-afbeeldingen hier geen voordeel.

Zorg voor een effectieve feed

Adverteren op de diverse marktplaatsen brengt vele voordelen. Maar je moet wel op de juiste manier adverteren. Het is belangrijk om je tijd te nemen voor het aanmaken van een effectieve productfeed en goed na te denken over je content. Als een effectieve feed gebruikt wordt met slimme, goed doordachte promotie, kan adverteren op marktplaatsen veel vruchten afwerpen.

Maar vergeet niet om de strategie van adverteren aan te passen aan de marktplaats en het doelpubliek. Zo krijg je de zichtbaarheid die je wil en haal je het beste uit je advertentiebudget.