Verdieping

Past verkopen via bol.com bij mijn bedrijf?

0

Verkoopplatformen worden binnen e-commerce steeds belangrijker. Iedere (web)winkelier kan bijvoorbeeld als externe verkoper via bol.com producten verkopen. Het lijkt een mooie kans op extra omzet, maar verkopen via platformen als bol.com heeft niet alleen voordelen. Er zijn ook diverse nadelen te benoemen. Of de voordelen of nadelen zwaarder wegen hangt af van jouw bedrijf en hoe verkopen via een externe verkoper bij je strategie past.

In dit artikel zet ik zowel de belangrijkste voordelen als nadelen op een rij en laat ik zien wanneer verkopen via bol.com wel bij je bedrijf past en wanneer niet.

De voordelen van verkopen via bol.com

Ondernemers zijn overwegend positieve mensen die overal kansen zien. Laten we dus positief starten met de voordelen.

✓ Verkopen via bol.com is eenvoudig

Tegenwoordig is het verkopen van je producten via bol.com eenvoudig. Er zijn allerlei partijen die kant-en-klare oplossingen aanbieden om je webwinkel met bol.com te koppelen. In sommige gevallen hoef je niet eens een eigen webshop te hebben. Het merendeel van het werk wordt op deze manier voor je gedaan.

✓ Groot bereik

Bol.com is de grootste webwinkel van Nederland. Veel consumenten weten deze webshop dan ook te vinden. Je kunt via deze partij dus relatief eenvoudig een grote groep mensen bereiken.

✓ Je weet wat een order kost

Om gebruik te maken van het verkoopplatform, draag je natuurlijk wel een percentage van je omzet aan bol.com af. In de regel bestaan die kosten uit een vast bedrag en een percentage van het orderbedrag. Je betaalt per verkoop. Dit neemt een hap uit je marge, maar via andere kanalen adverteren of verkopen kost ook geld. Via bijvoorbeeld Facebook of Google Ads kun je zomaar veel geld uitgeven aan advertenties, zonder er ooit een euro omzet voor terug te zien. Bij bol.com zijn de kosten vooraf duidelijk. Je weet dus als ondernemer waar je aan toe bent.

✓ Doe jij het niet, dan doet je concurrent het wel

Verkoop jij jouw producten niet via bol.com? Dan is de kans groot dat je concurrent het wel doet. En je kunt natuurlijk beter met jezelf concurreren dan met de concurrent. Mocht je als ondernemer met een kleine(re) naamsbekendheid de keuze maken om niet via bol.com te verkopen, kan het maar zo zijn dat de consument niet verder kijkt dan de gepresenteerde keuzes binnen bol.com of Google.

✓ Bol biedt ook mogelijkheden tot klantenbinding

Een veel genoemd nadeel (spoiler alert!) van verkopen via een platform is dat je geen eigen terugkerende klantenkring opbouwt. De klanten zijn primair klant bij bol.com, niet bij jouw bedrijf. Toch zijn er wel manieren om klanten via bol.com aan jouw eigen bedrijf te binden. Bijvoorbeeld door een kortingsbon voor de volgende bestelling bij jouw webshop bij de bestelling te doen. Daarmee zorg je voor een potentiële klantenkring buiten het platform om.

Foto van een Bol.com-pakketje.

De nadelen van verkopen via bol.com

Extra omzet zonder veel moeite: waarom verkoopt niet iedereen via bol.com? Toch heeft het ook nadelen, op zowel de korte als lange termijn.

☓ Veel retouren

Een bekende klacht van verkopers is dat het retourpercentage van bestellingen via bol.com veel hoger ligt dan van bestellingen via de eigen webwinkel. Als aanleiding wordt vaak benoemd dat consumenten 30 dagen de tijd hebben om te retourneren. Een langere retourtermijn zou echter juist moeten leiden tot minder retouren. Een andere verklaring voor het aantal retouren, is de anonimiteit en combinatie met een wel heel erg ruimhartig retourbeleid. Zo was in de Volkskrant te lezen dat zelfs producten die echt gebruikt en smerig retour komen, toch gewoon geaccepteerd worden. Zo’n beleid heeft mogelijk een aanzuigende werking.

☓ Maak bol.com niet wijzer

Door jouw producten te verkopen via bol.com, geef je het platform de mogelijkheid om waardevolle data te verzamelen. Het geeft hen bijvoorbeeld inzicht in wat de ‘hardlopers’ zijn. Gezien het platform zelf ook producten verkoopt, is het een koud kunstje om jouw leverancier te achterhalen en de producten zelf voordeliger aan te bieden. Dit hoeft natuurlijk niet te gebeuren, maar het geeft hen wel een kans om deze data tegen je te gebruiken.

☓ Concurreren met jezelf

Een grote en bekende partij als bol.com scoort goed in Google. Wanneer ze (een deel van) jouw producten nog niet verkopen, is er een kans dat je op bepaalde zoektermen met jezelf gaat concurreren. Ook in Google Ads is bol.com een partij met de nodige ervaring en massa. Er is daarmee kans op ‘kanaal kannibalisme’.

☓ De klantgegevens blijven bij bol.com

Hoewel jij je producten zelf levert bij de klant, blijven de meeste klantgegevens achter bij bol.com. Het e-mailadres van de klant is bijvoorbeeld niet voor de verkoper beschikbaar. Ook reviews komen op het platform van bol.com terecht. Zo bouw je geen waardevolle databank van reviews op voor je eigen webshop. Wat juist zo van belang is om de bezoeker van je online shop over de streep te halen.

☓ Verkopen via bol.com is duur

Verkopen via bol.com kan duur zijn. Je betaalt niet alleen een bemiddelingsbijdrage die bestaat uit een vast bedrag plus een percentage van de verkoopprijs. Je moet ook rekening houden met de kosten voor gratis retour én gratis verzending. Natuurlijk kun je die kosten verwerken in je verkoopprijs, maar wanneer je te duur bent voor de consument zul je uiteindelijk niks verkopen. Tevens bestaat er een kans, bij een te hoge verkoopprijs, dat bol.com je product niet eens toont.

☓ Je wordt hard afgerekend op cijfers

Bijna iedereen kan verkopen via bol.com. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen rekent bol.com verkopers af op bepaalde zaken. Zo kijken ze naar het aantal annuleringen, of je op tijd levert en of je goed bereikbaar bent. Klinkt goed: het kaf wordt zo van het koren gescheiden. Toch gaat er ook wel eens wat mis.

Zo ken ik ervaringen van het Webwinkelcommunity forum waarbij de koppeling met bol.com problemen had. Het resultaat hiervan was dat producten wel werden geleverd, maar het platform deze status niet verwerkte. Deze bestellingen werden daarom door bol.com geannuleerd. Natuurlijk vervelend, omdat je als verkoper kunt fluiten naar je geld. Maar nog vervelender: door de vele annuleringen in het systeem, resulteerde deze ‘problemen’ in een penalty. Zelfs met toelichting van de verkopers kon hier niets aan worden veranderd.

Vanzelfsprekend is dit een uitschieter geweest. Alleen werden ook weer in de decembermaanden verkopers op de vingers getikt, doordat de normale levertijd niet gehaald werd. Weinig aan te doen, gezien pakketdiensten zelf problemen hadden om alle pakketjes op tijd te kunnen verwerken.

Wanneer wel en wanneer niet verkopen via bol.com?

Genoeg redenen om juist wel of niet te verkopen via bol.com. Of de balans in het voor- of nadeel uitvalt, hangt denk ik geheel af van jouw bedrijf. Het moet passen bij jouw strategie. Ik demonstreer dit graag aan de hand van drie voorbeelden.

Jacqueline’s modemerk

Jacqueline heeft haar eigen modemerk opgebouwd. Ze verkoopt primair via haar eigen webwinkel en bereikt daarmee een mooie klantengroep. Daarnaast heeft Jacqueline ook onlangs een offline winkel geopend. Ze wil haar modemerk echter een impuls geven en een grote doelgroep bereiken.

Voor Jacqueline kan verkopen via bol.com een mooie manier zijn om extra bekendheid te krijgen. Ze voegt zelf waarde toe met haar eigen producten en hoeft niet met anderen op prijs te concurreren. Er is natuurlijk het risico dat klanten via bol.com bestellen in plaats van via haar eigen webwinkel, maar dat risico is te overzien. In het ergste geval kan ze de samenwerking met bol.com weer verbreken.

Karels koffiemachines

Karel houdt van lekkere koffie en heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken. Met zijn baristawinkel verkoopt hij koffiemachines van hoge kwaliteit aan de echte koffieliefhebber. Klanten komen bij hem voor advies en persoonlijke aandacht. Hij is niet de goedkoopste, maar staat wel bekend als een echte vakidioot. Via zijn webwinkel bereikt hij zowel regionaal als landelijk een niche van koffieliefhebbers. Na een goed advies kopen klanten graag een koffiemachine bij Karel.

Waarschijnlijk zal het voor Karel niet verstandig zijn om te verkopen via bol.com. Hij heeft geen uniek product en concurreert niet puur op prijs. De kans is groot dat andere aanbieders zijn machines veel goedkoper kunnen verkopen. Natuurlijk kan hij op bol.com met die prijs mee gaan, maar dan zullen zijn vaste klanten vragen gaan stellen. Voor een aantal duurdere machines is er nog geen aanbieder op bol.com, maar dit zijn ook de machines waarvoor klanten Karel al zelf goed weten te vinden.

Ferry’s fietsenoutlet

Ferry is een echte handelaar. Door jarenlange ervaring in de fietsenhandel koopt hij massaal en grootschalig rechtstreeks bij de fietsenfabriek in tegen een scherpe prijs. Daarnaast heeft hij ook een ‘huismerk fiets’ die alleen bij hem te koop is.

Voor Ferry kan verkopen via bol.com voor extra omzet zorgen. Hij verkoopt al voor scherpe prijzen en heeft al redelijk wat massa. Door via bol.com extra te verkopen draait hij alleen maar meer omzet en kan hij nog voordeliger inkopen. Met zijn eigen fietsenmerk is er bovendien minder concurrentie.

Toch zijn er voor Ferry ook wat afwegingen te maken. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat bol.com ontdekt dat een eigen huismerk fiets ook voor hun zelf interessant is? Of misschien komen er veel fietsen beschadigd retour? Een afweging die Ferry als kenner van de markt het beste zelf kan maken.

Kies voor een toekomstbestendige strategie

Zoals je kunt lezen zijn er best wat goede redenen om wel of juist niet te verkopen via bol.com. Ik vind het vooral belangrijk dat je nadenkt over een strategie. Platformen als bol.com en Amazon worden steeds belangrijker en groter. Als ondernemer is het zaak om waarde te blijven toevoegen en je te onderscheiden. Doe je dit niet, dan verlies je je bestaansrecht.

Voor sommige webwinkels kan deelname aan een platform het begin van het einde betekenen. Langzaam worden ze steeds meer afhankelijk van verkopen via het platform, zonder dat het platform afhankelijk van hen is. Dat is geen toekomstbestendige strategie. Deze webwinkels moeten nadenken over hun bestaansrecht en een strategie inzetten die voor hen duurzaam is. Voor weer andere webwinkels past verkopen via platformen uitstekend binnen de strategie en is het een mooie manier om hun bedrijf verder uit te bouwen.

Zorg dat je webshop onderscheidend blijft en dat je relevant blijft voor je doelgroep. Ik wens je in ieder geval veel succes!