Content

Trending topics gebruiken voor content? Stel jezelf deze 3 vragen

0

Wanneer haak je in op een trending topic? Content rondom zo’n onderwerp kan zorgen voor meer views, shares en engagement. Of gewoon zonde van je tijd zijn. Stel jezelf deze drie vragen voor je aan de slag gaat met een trending topic.

1. Hoeveel tijd heb je?

Je hebt tijd nodig om de content te maken, te promoten en om van het hoger aantal views en shares te profiteren. Dit moet allemaal gebeuren in de tijd dat het onderwerp waar je over wil schrijven nog trending is.

Hoe lang dat is weet je natuurlijk nooit precies, want het hangt van te veel factoren af. Mocht je echt op een trending topic willen inhaken, dan moet je als je het mij vraagt dezelfde dag de content daarover publiceren. Dat betekent dat je alles uit je handen moet laten vallen, en schrijven maar. Hoe eerder je bent, hoe groter de kans dat het je opvalt en het wordt opgepikt.

Daarom is het van belang dat je in ieder geval inzichtelijk hebt hoe lang jij nodig hebt om content te creëren en te promoten. Zo kun je goed inschatten of iets haalbaar is. Verder is het handig om in je contentplanning ruimte te laten om af en toe met een trending topic aan te slag te gaan.

Maak een duidelijke contentplanning.

2. Heb je iets nieuws om toe te voegen?

De naam zegt het al: een trending topic is populair en jij bent dan ook niet de enige die er content over wil maken. Heb jij echt iets nieuws toe te voegen? Er zijn twee manieren om die kans te vergroten.

Maak content voor jouw ambassadeurs

Vaak is het doel van content rondom een trending topic om nieuwe mensen te bereiken. Aangezien de meeste partijen voor die insteek zullen kiezen, kies jij natuurlijk iets anders.

Jouw ambassadeurs vertrouwen meer op jouw content dan op andere bronnen. Dus spreek hen aan in het verhaal. Wat wil deze doelgroep lezen over het onderwerp? Als je dat goed aanpakt, zullen zij jouw content delen en bereik je alsnog dat nieuwe publiek. Maar dan wel met een verhaal wat bij je past.

Deel nieuwe inzichten

Wat bijna altijd werkt is content met nieuwe inzichten. Kun je een onderzoek(je) doen? Die inzichten kun je verwerken in je content. Dat is vernieuwend, waardoor je toegevoegde waarde biedt. Een heel klein voorbeeld van hoe ik dit zelf in de praktijk bracht: ik maakte een Twitterpoll met de vraag of bloggen nog relevant is? De uitkomst verbaasde me, waardoor ik mijn blog anders instak dan ik zonder dat inzicht had gedaan.

Je kunt het zo groot aanpakken als je wil, kijk bijvoorbeeld maar eens naar Frankwatching.

Frankwatching als voorbeeld.

Uiteraard is het altijd belangrijk dat je eerst even checkt welke content er al is rondom een bepaald trending topic. Meestal Google ik gewoon. Het is toch lullig als jij denkt dat je iets unieks hebt, er veel tijd in stopt en er vervolgens achterkomt dat iemand je al voor was. Dat doet geen goed voor de waarde van je content.

3. Kun je het trending topic gebruiken ter inspiratie voor een tijdloos verhaal?

Dit is eigenlijk het beste scenario: kijk of je het trending topic kunt verwerken in tijdloze content. Wil je bijvoorbeeld iets schrijven over thuiswerken, omdat dat nu trending topic is vanwege COVID-19? Dan kun je het artikel dus schrijven over thuiswerken in coronatijd…

Google voor een tijdloos verhaal.

Of interview die éne collega die de business nu runt.

Hoe Omroep Zeeland inspeelt op trending topics.

Of laat de directeur vertellen wat hij vond van thuiswerken en hoe dat is veranderd, nu hij heeft ervaren dat de business echt wel doorgaat. Dat is tijdloze content, kun je eenvoudig hergebruiken en het is ook nog eens een heel persoonlijk verhaal (#storytelling).

Veel duurzamer als je het mij vraagt, waardoor je er meer mee bereikt dan met een kort piekmoment. En je blijft dichterbij je eigen merk. Uiteraard kun je dan wel in de promotie van je content inhaken op het trending topic.

Oké, nog één voorbeeld dan… Als je kijkt naar onderstaande titel, dan weet je gezien de datum wel dat het onderwerp thuiswerken wordt gelinkt aan Corona, maar het is een tijdloos ‘probleem’ en kan dus later ook nog hergebruikt worden en de insteek is vernieuwend.

RTL nieuws schrijft over een trending topic.

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen hoe je het trending topic kunt gebruiken ter inspiratie voor tijdloze content:

  • Waarom is het populair? Op welke behoefte speelt het in?
  • Zijn er vergelijkbare onderwerpen populair, zo ja, hoe passen ze bij elkaar?
  • Hoe is dit onderwerp geëvolueerd en waar zal het naartoe gaan?
  • Is dit onderwerp onderdeel van een groter idee?

Een dikke maar…

Dus: is het het waard om op trending topics in te spelen? Dat kan in sommige gevallen zo zijn. Het laat aan de ene kant je publiek zien dat je bezig bent met onderwerpen die zij op dat moment belangrijk vinden en spelen in hun leven. Dat je als merk toegevoegde waarde kunt bieden. Een unieke eigen mening hebt. Het is de kans om een nieuw en grotere publiek met jouw merk te laten kennismaken. MAAR…

Er schuilt een groot gevaar in het te snel inhaken op trending topics. Gebruik ze niet om dan maar content rondom een bepaald onderwerp te maken. Daarom is het echt heel belangrijk dat je stilstaat bij bovenstaande vragen. Als je twijfelt of je iets nieuws kan toevoegen aan het onderwerp. Doe het dan niet. Ga dan in hemelsnaam voor unieke en tijdloze content die je merkverhaal versterkt en waar je (potentiële) klanten echt iets aan hebben.