Content

Lezersonderzoek 2020: dit is jullie mening over Frankwatching

0

Wat vind je goed gaan bij Frankwatching, wat kan er beter? En wat mis je nog in ons aanbod? We vroegen het aan onze lezers: dit zijn de belangrijkste insights uit het Lezersonderzoek 2020.

Allereerst, iedereen die heeft meegedaan aan het lezersonderzoek: bedankt! 629 mensen vulden het (lijvige) onderzoek helemaal in. En ook bedankt voor de vele complimenten en aanmoedigingen, en voor jullie kritische opmerkingen!

In dit artikel noem ik de belangrijkste resultaten en inzichten, en geef ik een klein inkijkje in onze vervolgacties (want we gaan natuurlijk wel iets doen met jullie suggesties!).

Eerst, enkele quotes uit het lezersonderzoek:

  • Voor mij zo een prima bron
  • Jullie zijn (zo goed als) marktleider en autoriteit
  • Minder overload aan content
  • Probeer iets meer te personaliseren op vakgebied

Yes, een mooie NPS!

Met deze uitkomst van het lezersonderzoek zijn we erg blij: respondenten bevelen de content van Frankwatching graag aan. 42% geeft hierbij een 9 of een 10, en 49,4% een 7 of 8. En een kleine groep van 6,6% geeft een 5 of een 6. In 2017 was die laatste groep nog 18%. De NPS-score is uiteindelijk +35. Ten opzichte van 2017 twee puntjes minder, maar nog steeds een heel goede score.

Hoe zou jij Frankwatching beschrijven aan een collega of vriend?

Een greep uit de reacties:

Het kennisplatform waar mensen uit het marketing- en communicatievak hun kennis delen. Biedt interessante inzichten en geeft je de gelegenheid om bij te blijven in nieuwe ontwikkelingen

Een betrouwbare bron van inspiratie op het gebied van marketing en online trends

Ik heb jullie recent nog aanbevolen, om aanpassingen door te voeren in onze communicatie, want wat we nu doen, gaat in tegen hoe het zou moeten gebeuren

Wat hopen mensen te vinden op Frankwatching?

Een hoog percentage (86%) komt vooral om iets te leren, 81% wil op de hoogte blijven van vakinformatie. 71% zoekt inspiratie, en 31% zoekt cases en argumenten om de strategie te kunnen bepalen.

Grafiek informatiebehoefte Frankwatching

Welke vormen van content zoeken jullie graag op?

Dat zijn vooral (net als in 2017, toen we het jullie ook vroegen) met name: praktische artikelen, trendartikelen, onderzoek en nieuwsberichten. Je kon meerdere antwoorden geven op deze vraag en deze vervolgens ranken op volgorde van belangrijkheid. Praktische artikelen werden in het lezersonderzoek het meest genoemd en ook het vaakst op nummer 1 gezet.

Uitkomsten lezersonderzoek Frankwatching

Qua inhoudelijke waardering zijn jullie zeer tevreden met de mate van actualiteit, taalgebruik, onderwerpkeuze en kwaliteit.

Wat betreft de website: deze wordt vooral op snelheid het meest met een ‘goed’ gewaardeerd (60%) of zelfs met ‘heel goed’ (22%). Ook de gebruiksvriendelijkheid krijgt vaak een ‘goed’ (53%) of een ‘heel goed’ (17%). Over de look & feel zijn jullie vaker neutraal.

Nog praktischer graag!

Jullie konden ook aangeven waar nog meer behoefte aan is qua content. Wat betreft formats is er opvallend veel vraag naar nog meer ‘praktisch’: voorbeelden en cases, hulp in de vorm van stappenplannen, how-to’s, tips, en tools om te downloaden. Ook willen jullie meer onderzoek: ten eerste verwerkt in de artikelen (feiten ter onderbouwing), maar ook eigen onderzoek.

“Meer diepgang” is ook een wens die we veel terugzien in de reacties, zoals deze:

Ik vind de informatie up-to-date maar soms vluchtig en snel vergankelijk. De ene waarheid wordt met de andere waarheid overtroffen waardoor ik soms de draad kwijt raak”

Missen de lezers nog onderwerpen op Frankwatching?

Deze vraag gaf een duidelijk inzicht: veel mensen missen content voor hun specifieke situatie. Daarnaast zouden de lezers nog meer content willen zien over tech- en innovatie-onderwerpen, design en nog meer social media. Een greep uit de reacties:

Wat ik mis, zijn vooral de technische weetjes. SEO wise en/of voor social

Ik heb behoefte aan informatie over het beheren en opschonen van content, opbouw van een goede redactiestructuur/-rollen/-verantwoordelijkheden

Het snijvlak tussen design en tekst en microtekst schrijven/schrijven voor funnels

Insights lezersonderzoek: minder content-overload, en persoonlijker

Naar aanleiding van de suggesties en verbeteringen in 2017 heeft Frankwatching – onder andere – een aantal zaken op de site (zoals de vormgeving) en aan de nieuwsbrieven verbeterd.

Daarnaast lieten jullie drie jaar geleden de wens horen om (meer) gratis en laagdrempelige informatie aan te bieden, in de vorm van whitepapers, webinars en online cursussen. Voor een deel van de lezers was ons aanbod van trainingen financieel namelijk nog een brug te ver.

Voor deze groep hebben we vanaf 2018 nieuwe, ‘laaggeprijsde’ en deels gratis online cursussen ontwikkeld, soms aangevuld met mails met relevante content. De online cursussen zijn inmiddels al meer dan 10.000 keer bekeken.

Het aanbod is de afgelopen jaren dus flink uitgebreid, met opleidingen, trainingen, cursussen, webinars, whitepapers en events. Die hoeveelheid wordt soms ervaren als overweldigend.

Een respondent zegt:

Een deel van het succes is dat het moeilijk kiezen is uit het aanbod vs beschikbare tijd. Niet altijd tijd om dagelijkse nieuwsbrief te lezen. De website heeft bij mij hetzelfde effect – er is (te) veel beschikbaar voor iemand met een brede interesse. Niet altijd tijd om in onder te dompelen

Misschien dat dit gevoel wordt beïnvloed door ons webdesign. Jullie hebben dit jaar dan ook veel ideeën over een redesign (waarvoor dank!). Er wordt vooral gevraagd om meer overzicht en structuur, en meer rust. Een quote:

Ik vind de site onoverzichtelijk. Vooral de homepage. Ik zou deze clean houden met 3 tot max 6 hoofdtaken

Goed om te weten: een van de projecten waar we nu met voorrang mee aan de slag zijn, is het redesign van de homepage.

Insight: blijf jezelf

Veel lezers bezoeken ons al jaren en zijn tevreden. Maar we mogen ook best wat meer uitstralen wie we zijn en wat we allemaal doen. Dat proberen we de laatste tijd zeker, zo hebben onze nieuwsbrieven een persoonlijkere touch gekregen, net als de nieuw geïntroduceerde Weekly. Dit wordt soms ook opgemerkt:

De laatste (2?) jaar vind ik de toon veel leuker geworden. Persoonlijker, kwetsbaarder en nieuwsgieriger. Dat past bij de tijd en vind ik zowel heel leuk als betrouwbaar

Maar het mag allemaal nog wel wat duidelijker:

Meer laten zien wat Frankwatching is. Ik vind het bijvoorbeeld heel tof dat er verschillende professionals naast hun vak ook artikelen voor jullie schrijven, dat is zo sterk…

Kortom, werk aan de winkel!

We zijn heel blij met de mooie resultaten uit dit onderzoek én jullie waardevolle feedback. Bedankt daarvoor! Doen we er ook iets mee? Jazeker, inmiddels hebben we de uitkomsten van het onderzoek gebruikt voor brainstorms met de verschillende Frankwatching-teams, waarbij we op zoek gingen naar oplossingen voor de belangrijkste inzichten.

Brainstorm-sessie van de redactie van Frankwatching naar aanleiding van het lezersonderzoek

Daar zijn hele inspirerende concepten uit voortgekomen. Bijvoorbeeld op het gebied van content, segmentatie, design en diensten & producten. Zo hebben we op het vlak van personalisatie al meerdere projecten in gang gezet, waarmee we over niet al te lange tijd live kunnen.

In progress: marketing automation en webdesign

We zijn inmiddels een flink eind op weg met onze marketing automation, waardoor we binnenkort content kunnen gaan aanbieden die nog relevanter is voor jouw specifieke situatie. Daarnaast het design van de site: ik noemde eerder al het nieuwe ontwerp voor de homepage. En we gaan de komende tijd hard aan de slag om ook op andere fronten omgevingen te creëren waarin de content en ons overige aanbod nog beter tot zijn recht komt.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog aanvullende ideeën en wensen hebben, laat het ons gerust weten. Door hieronder in de reacties te reageren of ‘gewoon’ via de mailbox (redactie@frankwatching.com).

Veel dank ook aan marktonderzoeker Karianne Vermaas van WAU?!, die voor ons het onderzoek uitvoerde en mede analyseerde!

Winnaars online cursus

Last but not least: onder de deelnemers van het lezersonderzoek hebben we 10 online cursussen verloot. We hebben inmiddels al contact opgenomen met de gelukkige winnaars, voor de volledigheid deel ik ze ook hier:

A. Werner, S. van de Wetering, H. Hellemons, C. Anseeuw, D. Laane, I. Sweres, K. Naipal, M. de Jonge, M. Noorlander, Y. Brada