How to

Beeld op social media: wat werkt écht? [5 voorbeelden]

0

Een bericht op social zonder beeld is iets dat niet meer vaak voorbij komt. Een visual trekt de aandacht, dat is algemeen bekend. Maar hoe maak je visuele content die mensen laat stoppen met scrollen? Welk beeldgebruik vergroot de kans op conversie? Kirsten Jassies verdiept zich al jaren in visuele content op onder andere Instagram, YouTube, Facebook en Pinterest. Zij deelde haar tips voor beeldgebruik op social media met mij. Ik zocht er een aantal pareltjes bij ter inspiratie. 

1. But first: let me take a selfie

“He, die ken ik!” Hoe vaak heb jij die reactie wanneer je aan het scrollen bent door je socialmedia-feed en een bekend gezicht voorbij ziet komen? Herkenbaarheid valt op en laat gebruikers stoppen met scrollen. Een selfie zorgt zelfs voor meer interactie: wanneer je iemand ziet, praat je makkelijker met diegene.

Alleen bruikbaar voor influencers? Zeker niet! Mensen maken je merk menselijk (duh). Wat te denken van IC-arts Diederik Gommers die in 3 dagen op Instagram 150.000 volgers aantikte. Hij gebruikt zijn account om Nederlanders te laten zien hoe het eraan toegaat op de intensive care in tijden van corona.

Accepteer cookies

2. Not sure if meme or effective marketing

Je hoeft natuurlijk niet volledig af te stappen van tekst in je socialmedia-berichten. Tekst en beeld kunnen elkaar juist versterken. Wel eens gedacht aan het gebruik van memes op je social media? Een meme laat mensen lachen. Dat berichten die emotie oproepen eerder blijven hangen, hoef ik je vast niet te vertellen.

Natuurlijk, het moet bij je merk (of jou) passen. En meme-humor is een vak apart. Maar zeker in webcare-communicatie is een reactie in de vorm van een meme prima geaccepteerd. Een prima gelegenheid om het daar eens uit te testen. Smaak te pakken? Met de Meme-generator kun je heel makkelijk zelf memes maken.

beeld social media: meme.

3. TikTok of Insta Reels

TikTok is hard op weg om wereldwijd net zoveel gebruikers als Instagram binnen te hengelen. Wat je ermee kunt als merk? Naast dat je kunt adverteren op TikTok, kun je bijvoorbeeld ook inspelen op hashtag-challenges. Deze video’s krijgen veel views. Check deze voorbeelden (PS: we bieden ook een online cursus aan die je antwoord geeft op deze vraag).

Accepteer cookies
@hema.amsterdam

Als je je helemaal 1 voelt met de 12 tompoucen die je net naar binnen hebt gewerkt ????? #freezeframe #hema #tompouce

? sonido original – ericgalinski

Accepteer cookies

 

Gaat TikTok je nog iets te ver, omdat het platform nog onbekend voor je is? Misschien zijn Instagram Reels dan meer iets voor jou.

4. Gifjes

Wat er nog beter is dan beeld? Bewegend beeld. Denk gifjes, denk boomerangs: bewegend beeld trekt de aandacht. Gifjes zijn overal op het internet te vinden, zoals hier. Met de app GIF Maker kun je zelf gifjes maken. Dat is wat KLM deed met piloot Richard. Er waren nog niet veel luchtvaart-gifjes, dus de plaatjes van Richard namen een vlucht (sorry).

KLM-piloot Richard

5. #nofilter

De selfies met hartjesogen of konijnenoren kennen we inmiddels wel. Maar wist je dat je als merk ook je eigen filter kunt lanceren? Oké, het is misschien een beetje een pro-tip en niet voor iedereen weggelegd, maar ik wilde jullie deze coole voorbeelden toch niet onthouden.

Zo maakte HEMA bijvoorbeeld een filter om hun nieuwe vegan make-uplijn B.E.A. te lanceren. Met deze filter kun je de kleurpaletten uit de lijn zelf proberen. En Ace & Tate heeft een filter waarmee je een aantal van hun brillen kunt passen. Welke filter kun jij bedenken voor jouw merk?

beeld: branded filter

There you have it: 5 vormen om met beeld de aandacht te trekken van de eindeloze scroller op social media. Durf jij je tekstgerichte aanpak los te laten en jezelf (en je merk) te laten zien? Kom maar op met die gifs, memes, selfies, TikToks en filters!