Contentmarketing

Recycle je content in 5 stappen

0

Repareren, aanpassen, recyclen. Duurzaamheid is allang geen trend meer, maar een blijvend thema dat op steeds meer gebieden wordt toegepast. Ook in contentmarketing sijpelt dit duurzame gedachtegoed door. Steeds meer bedrijven ontdekken dat het loont om met hun bestaande content aan de slag te gaan. In dit artikel laat ik je daarom zien hoe je dit kunt doen.

Als je als bedrijf een jaar of tien geleden begonnen bent met contentmarketing, zul je je vast nog herinneren waar een goede SEO-tekst aan moest voldoen. Dat waren eisen als ‘350-450 woorden’ en ‘gebruik de belangrijkste keywords in de H1’. Ook hadden we het over de keyword density en moesten we de synoniemen een x aantal keren terug laten komen in de alinea’s. Met deze instructies sloegen we massaal aan het bloggen.

Om het kaf van het digitale koren te kunnen scheiden, besloot Google op een gegeven moment dat het tijd werd om kwalitatief goede content te gaan belonen met hoge posities. Simpele trucjes werden niet meer gewaardeerd. De vakgebieden contentmarketing en SEO maakten daarmee een enorme ontwikkeling door om aan de verwachtingen van Google en de gebruiker te kunnen voldoen.

Waarschijnlijk bevat ook jouw website een archief aan oude blogposts die nog steeds lekker ranken, maar eigenlijk niet meer voldoen aan de kwaliteitseisen van nu. En misschien investeer je voornamelijk in het creëren van nieuwe content. Maar het recyclen en updaten van je huidige content is een snellere en goedkopere manier om je vindbaarheid te verbeteren. En je oude artikelen worden daarmee ook meteen weer relevant voor je doelgroep.

Je bestaande content updaten

Om beter te ranken, moet een blogartikel de juiste body en actuelere/betere informatie bevatten. Dit is afhankelijk van een analyse op de SERPs (zoekresultatenpagina’s). Welke content scoort hoog en waarom? Bij het updaten van bestaande content kun je denken aan:

  • Title en meta aanpassen (bijvoorbeeld met een nieuw jaartal)
  • Het actualiseren van de informatie zodat deze klopt met de huidige stand van zaken
  • Het aanvullen van het artikel met extra informatie
  • Het aanpassen van de structuur van het artikel
  • Het voorzien van nieuwe interne en externe links
  • Het vervangen van de afbeeldingen met nieuwe afbeeldingen en andere media.

Als je al enkele jaren bezig bent met contentmarketing, is het doorspitten van je archief een flinke klus. Raadpleeg daarom Google Search Console om te zien welke artikelen al prima presteren, maar ook de potentie hebben om het nog beter te doen. Waarschijnlijk heb je bij het lezen al snel door wat je aan moet pakken om het artikel te verbeteren.

Continue groei in traffic door content merging

Een voorbeeld: Fingerspitz.nl publiceert geregeld blogartikelen. Deze zijn soms wel 5 jaar oud. Maar de hogere posities worden meestal ingenomen door ‘jongere’ artikelen. Deze artikelen voldoen namelijk aan de huidige kwaliteitseisen. Ook zullen ze inhoudelijk beter afgestemd zijn op de actuele stand van zaken. De bezoeker wordt dus beter bediend door deze artikelen, waardoor deze op hogere posities staan.

Door deze content opnieuw te gebruiken lukt het om continu te blijven groeien. Jaar op jaar is er een flinke groei te bespeuren. Waarom laat onderstaande grafiek meer zien dan het heden? Ik heb een open-source forecasting model in Python toepast om te onderzoeken wat we mogelijk in de toekomst nog mogen verwachten. Alhoewel dit uiteraard nooit met zekerheid vast te stellen is.

Grafiek van organische sessies

Mooie cijfers! Hoe hebben we dit voor elkaar gekregen?

Oude content krijgt een nieuwe bestemming. Vanaf 2017 worden artikelen die op elkaar lijken of in hetzelfde thema passen, samengevoegd tot één geheel. Vervolgens krijgt de content nog een update. De oude artikelen worden opgeheven en geredirect naar een nieuwe locatie. Zodat alle SEO-waarde vloeit naar het nieuwe meesterwerk.

Content repurposing

Dit noemen we dan ‘content repurposing’ of ‘content recycling’. Dit is het transformeren van bestaande content in een nieuw format. Je pakt bijvoorbeeld een paar oude blogs en maakt daar een skyscraper van. Of je maakt van een blogartikel een leuke video.

Accepteer cookies

Het voordeel van content repurposing is dat je je nieuwe content niet helemaal from scratch hoeft op te stellen. Dit scheelt je behoorlijk wat tijd. Daarnaast kun je de inhoud bijvoorbeeld tweaken, zodat het ineens interessant wordt voor een andere doelgroep. Uiteraard zul je ook bij content repurposing de inhoud moeten checken en zonodig aanpassen aan de hand van actuele informatie.

content hergebruiken

Ga bij content repurposing als volgt te werk:

1. Check welke content geschikt is voor repurposing

Ga op zoek naar je ‘evergreens’: artikelen die niet trendgebonden zijn, maar waarvan de inhoud voor het grootste gedeelte nog steeds klopt en interessant is. Tip: bekijk in analytics welke oude blogartikelen en landingspagina’s gretig worden gelezen.

2. Pas de inhoud aan aan het nieuwe format

Het oplezen van een oud blogartikel voor een camera zal niet zorgen voor een sterke video. Bedenk dus goed in wat voor structuur je de content wilt gieten, zodat het past bij de nieuwe vorm. Houd daarbij ook in je achterhoofd via welk kanaal en voor welke doelgroep de content wordt verspreid. Pas hier de stijl en tone-of-voice op aan.

3. Hak het in kleine stukjes

Is een artikel of whitepaper te lang en te ingewikkeld voor een video? Je zou er ook een videoserie van kunnen maken. Of transformeer een whitepaper juist in een leuke blogserie waarmee je je doelgroep enkele weken achter elkaar geboeid houdt. Op deze manier kun je er ook voor kiezen om wat meer de diepte in te gaan en in elk deel van de serie in te gaan op interessante details en achtergrondinformatie.

4. Maak het visueel

Vroeger schreven we voornamelijk veel, nu hebben we meer behoefte aan visuele content. Transformeer die oude teksten dus in aansprekende infographics, animaties en andere visuele content.

5. Hergebruik content voor gastblogs

Als je een autoriteit bent in een bepaald vakgebied, kun je jouw bestaande content gerust hergebruiken voor gastblogs. Je kunt bestaande content heel goed herschrijven en aanvullen met andere voorbeelden om toch tot een interessant artikel te komen. Tip: verdiep je in de doelgroep van het betreffende medium en pas je stijl en tone-of-voice hierop aan.

Content recyclen: ga jij aan het verduurzamen?

Stof die oude parels nog eens af en bedenk wat je ermee kunt doen. Herschrijven en aanvullen? Transformeren tot een mooie videoreeks? Of visualiseren in een aansprekende infographic? Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om met een andere blik naar je oude werk te kijken.