How to

Black Friday: last-minute marketingstrategieën voor succes

0

We zien dat bij ‘het nieuwe normaal’ veranderende retailcijfers komen kijken. Waar vroeger ongeveer 85% van de inkomsten uit traditionele retail kwamen, zien veel merken een toename van soms wel 100% van inkomsten uit e-commerce. Volgens cijfers van het CBS was de omzet van pure webwinkels in het eerste kwartaal van 2020 ruim 18% hoger dan een jaar eerder. Voor multi-channelers gold zelfs een toename van meer dan 22% ten opzichte van het voorgaande jaar. De verwachting is dan ook dat deze trend zal doorzetten gedurende het piekseizoen.

We willen ons in dit artikel vooral focussen op marketingstrategieën die door veel webwinkeliers nog niet (volledig) toegepast worden. Geen standaard Ads-campagnes, want daar heb je waarschijnlijk zelf ook al aan gedacht. Mocht je dat nog niet hebben gedaan: we schreven vorig jaar een artikel over Ads-campagnes voor Black Friday. In dit artikel leggen we juist de focus op strategieën waarmee je met weinig kosten toch een mooi laatste kwartaal kunt neerzetten.

Black Friday sale op een bord.

Foto door Max Fischer bij Pexels

De Instagram Shop-strategie

Toegegeven, Instagram lijkt veel te voor de hand liggend om in dit artikel uitgebreid te bespreken. Veel webwinkels gebruik Instagram al als onderdeel van hun contentstrategie. De waarheid is echter dat Instagram Shops door nog veel te weinig webwinkels gebruikt wordt. Dit is op zich niet zo gek. Het platform is pas in de zomer van 2020 gelanceerd om het voor bedrijven makkelijker te maken om omzet te genereren in de coronacrisis. Via Instagram Shops kunnen gebruikers een aankoop doen zonder Instagram te verlaten.

Succesvol zijn tijdens Black Friday met Instagram Shops hoeft niet moeilijk te zijn, maar vergt wel wat voorbereiding. Zo is het belangrijk om te zorgen voor een uitgebreide, maar passende catalogus in je shop. Daarnaast is het belangrijk dat collecties logisch samengesteld zijn om potentiële klanten aan te spreken. Houd er verder rekening mee dat je jouw Instagram Shop op tijd opzet. Het duurt namelijk een paar dagen om geaccepteerd te worden door het platform.

Sanne Bekkema neemt je in haar artikel over Instagram Shops mee de diepte in. Hier lees je stap voor stap hoe je jouw Instagram Shop opzet.

De e-mailstrategie

Iedereen die ietwat onderlegd is in online marketing erkent de effectiviteit van e-mailmarketing om verkopen te stimuleren tijdens belangrijke dagen als Black Friday. Het is belangrijk om een goed gesegmenteerde e-maillijst te hebben om specifiek de mensen te kunnen targeten die geïnteresseerd zijn in Black Friday-deals.

Zo kun je nu nog pop-ups op je website tonen. Geef in deze pop-up duidelijk aan wat bezoekers kunnen verwachten als zij zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Krijgen abonnees early Black Friday-deals waar ze anders geen toegang tot zouden krijgen? Of kunnen ze rekenen op 10% extra korting? Zorg ervoor dat jouw bezoekers er niet meer omheen kunnen. De mensen die zich hebben aangemeld, hebben al interesse getoond in de deals en zijn daarom een stuk makkelijker te converteren in betalende klanten.

De beloningsstrategie

Aansluitend op de suggestie om kortingen aan te bieden om nieuwsbriefaanmeldingen te stimuleren, is het goed om ook na te denken over het weggeven van andere dingen bij iedere bestelling. Black Friday draait in de gedachten van de consument hoofdzakelijk om hoge kortingen. Maar het is ook een mooi moment om klanten op andere manieren te belonen.

Beloningen zijn onder andere gratis verzending (en retourzending) en freebies, afhankelijk van het totaal bestede bedrag door de klant. Het combineren van Black Friday met bestaande loyalty-programma’s is daarnaast een mogelijkheid om vooral bestaande klanten extra te belonen voor hun aankoopgedrag. Zo kunnen klanten bijvoorbeeld extra punten sparen door een aankoop te doen op Black Friday of door een actie te liken/delen op social media.

Black Friday sale naast klein boodschappenkarretje.

Foto door Karolina Grabowska bij Pexels

De Gift Guide-strategie

Gift guides zijn een mooie manier om klanten tijdens Black Friday bij de hand te nemen in het aankoopproces. Dit piekseizoen draait voor veel mensen hoofdzakelijk om het geven. De kans bestaat dat er mensen in je webwinkel verschijnen die zelf niet per se de doelgroep zijn, maar wel op zoek zijn naar cadeaus voor jouw doelgroep. Deze mensen weten vaak wel dat hun vriend, vriendin, man, vrouw, etc. graag bij jouw webwinkel shopt, maar daar blijft het dan ook bij. Vandaar dat het geen kwaad kan om deze mensen wat ondersteuning te bieden in het vinden van de juiste producten via gift guides.

Een goed begin is om gift guides te maken voor de meest overkoepelende klantsegmenten, zoals man, vrouw en kind. Daarna kan er gekeken worden of er binnen deze segmenten nog verder gespecificeerd kan worden, door bijvoorbeeld verschillende soorten klanten te identificeren. Denk aan ‘de sportieve’, ‘de boekenwurm’, ‘het feestbeest’ of ‘de gadgetliefhebber’. Maak voor elk segment een aparte pagina, waar je niet alleen de producten maar ook content kunt plaatsen. Zo weet de websitebezoeker direct meer over de producten, om vervolgens makkelijker de beste keuze voor de ontvanger van het cadeau te kunnen maken. Voeg extra waarde toe aan de bezoekers door een filter toe te passen. Denk hierbij aan filteren op ontvanger, prijs, interesse of collecties. Bol.com doet dit bijvoorbeeld erg goed.

Foto door Karolina Grabowska bij Pexels

Deze tips mag je ook niet vergeten

Naast de bovengenoemde strategieën is het goed om ook de volgende tips en tricks mee te nemen in de algehele marketingstrategie voor Black Friday. Denk bijvoorbeeld naast Black Friday ook aan Cyber Monday, waar klanten alsnog hun slag kunnen slaan. Deze potentiële klanten moeten zich hier echter wel bewust van zijn, dus betrek ook Cyber Monday ruim van tevoren in jouw promoties. Vergeet ook andere feestdagen zoals Sinterklaas en kerst niet te teasen. Het zou zonde zijn om al die aandacht voor jouw webwinkel alleen te gebruiken voor Black Friday. Zorg er daarom ook voor dat alle retargeting-pixels aanwezig en correct ingesteld zijn voordat de hoeveelheid websiteverkeer toeneemt.

Profiteren van het bereik van grotere Black Friday-platforms kan natuurlijk ook. Daar kun je prima op meeliften als je je aanmeldt. Samen met de strategieën die we in dit artikel hebben gedeeld, heb je maximaal bereik.

Daarnaast is het een idee om het principe van ‘de schuldvrije aankoop’ in gedachten te houden, door bijvoorbeeld een vriend ook korting te geven als er een aankoop wordt gedaan, of door (duidelijk vermeld) een goed doel te steunen. Zorg verder voor échte hoge kortingen (neem de websitebezoeker niet in de maling) en constante geheugensteuntjes voor potentiële klanten in verband met Black Friday via je socialmediastrategie. Implementeer hierbij voldoende relevante hashtags in je posts om ook de aandacht van nieuwe gebruikers te trekken.

Veel succes!