Online advertising

Black Friday: zo maak je perfecte Google Ads-campagnes

0

Voor de consumenten duurt het nog een paar weken, maar voor jou als marketeer zijn de voorbereidingen voor Black Friday waarschijnlijk al begonnen. Black Friday is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Daar kun jij als marketeer natuurlijk perfect op inspelen met je Google Ads-campagnes. Maar hoe bereid je je Google Ads-campagnes nou zo goed mogelijk voor op deze dag?

Oriëntatiefase van consumenten begint een week eerder

Adverteren in zoekmachines is niet alleen heel belangrijk tijdens Black Friday, maar ook tijdens de oriëntatiefase. Een week voor Black Friday beginnen consumenten met de oriëntatie: wat wil ik kopen tijdens Black Friday? Waar ga ik het kopen en vooral: waar vind ik de beste deals?

Als je in deze periode al goed zichtbaar bent, trek je voorafgaand aan Black Friday al geïnteresseerde bezoekers naar je website. Zorg dat je een aparte doelgroeplijst aanmaakt en iedereen in de oriëntatiefase opslaat. Deze kun je op Black Friday retargeten, zodat ze hun gewenste producten in jouw webshop bestellen.

Als je pas gaat adverteren tijdens Black Friday, is het letterlijk opboksen tegen de grote jongens. En die grote jongens hebben vaak al wél geadverteerd tijdens de oriëntatiefase, waardoor het voor jou nog moeilijker wordt.  Afbeelding van Google Trends tijdens Black Friday.

Google doet elk jaar onderzoek naar het zoekgedrag rondom Black Friday. Zo is in bovenstaande grafiek te zien dat de piek in het organisch zoekverkeer naar Black Friday-gerelateerde zoekwoorden in de oriëntatiefase worden gebruikt. Dat is dus hét moment om aanwezig te zijn binnen zoekmachines met Google Ads-campagnes.

1. Optimaliseer je advertenties voor Black Friday

Een leuke manier om in te spelen op deze fase is door je advertenties in te richten met een countdown element, zoals ‘Black Friday bij .. begint al over 2 dagen!’. Dit kan met de countdown functie binnen advertentiebeheer.

Daarnaast is het belangrijk om toe te voegen waarom ze bij jou moeten zijn voor Black Friday-deals. Hoeveel procent korting geef je? Is er een beperkte voorraad (op=op)? Voeg ook ‘Black Friday’ toe aan je zoekwoorden. Verkoop je elektrische scooters en heb je een Black Friday-aanbieding? Dan loop je zonder het zoekwoord ‘Elektrische Scooter Black Friday’ misschien zoekers met een hoge koopintentie mis.

Screenshot van een zoekopdracht voor Black Friday op Google.

2. Voeg promotie-extensies toe aan je advertentie

De concurrentie wordt steeds groter, vooral tijdens Black Friday. Hoe zorg je er dan voor dat consumenten bij jouw webshop bestellen?

Voeg acties toe aan je advertenties, zoals ‘gratis verzending’ of ‘gratis ingepakt’, wat weer aansluit op de aankomende feestdagen. Deze extra trigger kan doorslaggevend zijn in de online zoektocht naar de beste deals.

Maar pas op: maak geen beloftes die je niet kunt waarmaken. Next day delivery zit er waarschijnlijk niet in, omdat postbezorgers de toenemende bestellingen vaak niet op tijd geleverd krijgen. Consumenten komen ook op jouw website voor de beste Black Friday deals, niet voor de snelste levering.

3. Besteed aandacht aan je (Smart) Shopping-campagnes

Google Smart Shopping-campagnes worden steeds populairder. Google zegt dat het overstappen van reguliere Shopping-campagnes naar Smart Shopping-campagnes voor gemiddeld 20 procent meer conversie zorgt. En dat is precies wat jij wil tijdens Black Friday.

Het klinkt als een open deur, maar we zeggen het voor de zekerheid toch nog even: zorg dat je de relevante producten aan je campagne hebt toegevoegd. Zijn er producten of productgroepen waar geen korting op gegeven wordt? Sluit deze dan uit in je Shopping-campagnes. Shoppers zijn tijdens Black Friday specifiek op zoek naar goede deals. Zorg daarom dat jij die producten met hoge kortingen in je Smart Shopping-campagnes hebt opgenomen.

4. Zorg voor voldoende budget

Een veelgemaakte fout tijdens Black Friday is dat marketeers hetzelfde budget aanhouden voor hun campagnes. Het zoekverkeer gaat tijdens Black Friday door het dak heen, wat betekent dat het budget voor jouw Google Ads-campagnes sneller op is dan je denkt.

Houd er rekening mee dat de populariteit van Black Friday elk jaar blijft stijgen. Om zo efficiënt mogelijk met je budget om te gaan, raden we je aan om minder presterende campagnes uit te sluiten (of te beperken) om zo meer budget over te houden voor goed presterende Black Friday-advertenties.

Screenshot van de stijgende interesse in Black Friday.

5. Geef je biedstrategie de ruimte voor piekmomenten

Zorg voor ruimte in je doel CPA/ROAS-biedstrategie zodat je voor, tijdens en na de piekperiode voldoende zichtbaar bent. Kijk naar het budget en resultaten van afgelopen jaar tijdens Black Friday. Is je conversiepercentage in deze periode hoger? Verhoog dan je CPA-doelstelling ofwel halveer je ROAS-doelstelling (bij een ROAS-biedstrategie), maar houd wel rekening met je winstmarges.

Tijdens de uitverkoop gaat het bij veel winkeliers om hoge volumes en nemen hierbij lagere marges vaak voor lief. Pas je doelstellingen hier dus op aan.

6. Besteed aandacht aan je landingspagina

Niet geheel onbelangrijk: op welke landingspagina laat je de bezoekers uitkomen? De content op je landingspagina is net zo belangrijk als je advertentie zelf. Veel webshops maken een speciale landingspagina aan waar alle Black Friday-deals te vinden zijn. Ook hier is het goed om met een countdown timer te werken. ‘Nog x minuten om de beste deals te scoren!’ sluit goed aan op het gevoel dat consumenten snel over moeten gaan tot de aankoop, voordat ze te laat zijn.

Bekijk je landingspagina op verschillende devices om te zien waar je qua design nog aan kunt werken. Zorg dat de mobiele versie gebruiksvriendelijk is. Google heeft niet voor niets mobile first als leidraad genomen. En uit onderzoek van Google werd maar liefst 63 procent van alle zoekopdrachten in de periode van Black Friday 2018 op een smartphone uitgevoerd. Je weet dus wat je moet doen!

Sluit je website vervolgens aan bij platformen zoals Black Friday Sale om potentiële shoppers op jouw acties te attenderen. Deze websites verzamelen de belangrijkste acties in Nederland. Zorg er dus ook voor dat bezoekers op je landingspagina direct de beste deals zien.

Vergeet ook niet om te kijken naar je server. Kan je website deze grote bezoekersaantallen aan? Zonde als je veel geld neerlegt voor een klik en je hier vervolgens geen klant uit kunt halen, omdat de website uit de lucht is. In het artikel ‘Klaar voor Black Friday’ van Jan Willem van Tilburg lees je meer over het vergroten van je database voor Black Friday.

7. Zet display advertising in op basis van retargeting

Wil je display advertising gaan inzetten? Dan komt de doelgroeplijst uit de oriëntatiefase goed van pas. Zo kun je jouw producten inclusief kortingen weergeven, waarmee je je verkoop een flinke boost kunt geven. Ook hier geldt: door de populariteit van Black Friday is je budget sneller op dan je denkt. Zorg dat je de tips die we hebben behandeld meeneemt als je je campagnes opzet.

Alle tips nog een keer op een rij

  • Wees al aanwezig in de oriëntatiefase, zodat je een mooie doelgroeplijst op kunt bouwen
  • Voeg een countdown-element toe aan je advertenties
  • Voeg ‘+ Black Friday’ toe aan je zoekwoorden
  • Voeg promotie-extensies toe aan je advertentie
  • Besteed aandacht aan je (Smart) Shopping-campagnes en sluit niet relevante campagnes uit (of beperk het budget)
  • Zorg voor voldoende budget en pas eventueel je biedstrategie aan
  • Besteed voldoende aandacht aan je landingspagina’s
  • Zet display advertising in om retargeting toe te passen

Succes!