Online marketing

Zo ben je met je webshop voorbereid op Black Friday & Cyber Monday

0

Van oorsprong een Amerikaans fenomeen, maar inmiddels zijn het wereldwijd razendpopulaire dagen onder online shoppers, Black Friday en Cyber Monday. Voor webshops winstgevende dagen, maar ook uitdagend, zeker in deze roerige tijd. De hoge inflatie en de verstoring van supply chains, vragen om flink wat extra inspanningen om tegemoet te kunnen komen aan de behoeften van online kopers. In dit artikel 7 tips (en een bonustip) om je webshop goed voor te bereiden op deze winkeldagen.

Black Friday (vrijdag 25 november) is voor webshops niet zomaar een dag. Naast Cyber Monday (maandag 28 november) is het de grootste verkoopdag in de VS. Ook in Nederland genieten de dagen inmiddels veel populariteit, getuige de miljoenen Nederlanders die tijdens de vorige editie tot middernacht opbleven om als eerste hun slag te slaan. In totaal was er gedurende deze periode in 2021 een stijging van 23% in het aantal bestedingen ten opzichte van 2020. Met de hoge inflatie (een gemiddelde stijging van productprijzen met 14,5%) en de verstoring van supply chains, zullen webshops dit jaar een tandje bij moeten zetten. Hoe doe je dat?

1. Zorg voor een goede basis

Het is een open deur, maar ook bij het klaarstomen van je webshop voor mega-evenementen als Black Friday en Cyber Monday is een goede voorbereiding het halve werk. Zorg ervoor dat je kortingsplan op tijd gereed is, al je acties tijdig (zeker een paar weken van tevoren) ingericht zijn en dat landingspagina’s klaar staan om live te zetten.

Check ook of alle onderdelen van je webshop foutloos en optimaal werken. Dit betekent onder meer dat je er zeker van moet zijn dat:

  • Alle knoppen zichtbaar zijn en functioneren,
  • De weergegeven voorraadniveaus kloppen,
  • De weergegeven levertijd juist is,
  • De veiligheid van je webshop op orde is en dat je privacy- en cookiebeleid up-to-date is,
  • Je contactgegevens kloppen.

Tot slot: reserveer intern tijd om als klant de volledige buyer journey af te leggen. De reis om tot de koop van een product te komen, of het afnemen van een dienst, moet voor de klant vlekkeloos verlopen. Indien je gepersonaliseerd met verschillende segmenten of personas werkt, test het dan voor iedere doelgroep.

2. Bepaal op welke producten je korting geeft

Sommige verkopers bieden op Black Friday en Cyber Monday korting aan op bijna hun hele assortiment. In plaats daarvan kun je ook gerichte kortingen lanceren. Denk bijvoorbeeld aan korting op:

  • Alleen op een specifieke productcategorie (wellicht een hogere) of een bepaald product.
  • Je best verkochte producten
  • Lastig te verkopen producten die normaal niet als warme broodjes over de toonbank gaan.
  • Producten specifiek gericht aan klanten die normaal niet vaak bij jou shoppen.

3. Maak geoptimaliseerde landingspagina’s

Bezoekers aantrekken? Dan zijn goede landingspagina’s van grote waarde. Een goed voorbeeld zijn speciale productpagina’s waar alleen deals voor Black Friday of Cyber Monday op staan. Zorg voor een aantrekkelijke vormgeving en maak bestellen zo makkelijk mogelijk.

Black Friday is ook een goed moment om je productpagina’s nog eens kritisch te bekijken. Hebben ze een beschrijving die sterk conversiegericht is? Is er voldoende voorraad? En staan de actieprijzen goed ingesteld? Ook een belangrijk actiepunt: stimuleer mogelijkheden voor cross-selling of promoot alternatieve producten. Zo ontstaan extra mogelijkheden om de omzet te verhogen.

4. Stel productbundels samen

Het bundelen van producten houdt in dat je meerdere producten of diensten tegen een gereduceerde prijs aanbiedt in één pakket. Het is een goede en snelle manier om problemen in de supply chain op te lossen of van onverkoopbare voorraden af te komen.

Je kunt deze strategie zelfs naar het volgende niveau tillen door gepersonaliseerde productbundels aan te bieden die klanten in staat stellen om (gedeeltelijk) zelf een pakket samen te stellen. De verkoopgeschiedenis of het zoekgedrag gebruik je voor het segmenteren van klanten en het samenstellen van gepersonaliseerde bundels. Gepersonaliseerde e-mails en speciale pagina’s in je webshop zijn goede manieren om productbundels gericht onder de aandacht te brengen.

5. Zorg voor accurate en actuele informatie

Black Friday en Cyber Monday zijn ook prima momenten om je meest populaire artikelen in je webshop aan te vullen en speciale aanbiedingen te plannen die minder goed verkopende producten uit de schappen halen. Op Black Friday kun je namelijk een toestroom van nieuwe klanten verwachten.

Zorg daarom voor heldere en volledige productpagina’s die alle belangrijke specificaties van een product bevatten. Denk aan afmetingen, gewicht, materialen en eventuele technische specificaties. Voorzie daarnaast ieder product van afbeeldingen en video’s in hoge kwaliteit. Ook productreviews zijn zeer waardevol. De bezoeker bepaalt hiermee of jouw product of dienst betrouwbaar en van goede kwaliteit is. Google gebruikt dit ook als ranking-factor in de zoekresultaten.

6. Omarm sociale media

De sociale media zijn je beste vrienden op Black Friday en Cyber Monday. Door content van hoge kwaliteit aan te bieden op sociale media, kom je in contact met potentiële nieuwe klanten en kun je jouw merk- en naamsbekendheid een flinke boost geven. Hoewel nuttige content belangrijk is, is het ook belangrijk om een gevoel van urgentie te creëren. Probeer mensen duidelijk te maken waarom ze jouw product(en) nodig hebben en juist nu hun kans moeten grijpen!

Potentiële kopers oriënteren zich in de weken vóór Black Friday en Cyber Monday al op producten die zij overwegen te kopen. Het is daarom zeer interessant om te investeren in retargeting campagnes die gericht zijn op webshopbezoekers van de afgelopen 30 dagen.

7. Ga achter verlaten winkelwagens aan

Statistieken van dit jaar laten zien dat het gemiddelde aantal verlaten winkelwagens bij webshops tussen de 59,2% en 79,8% ligt. Dit zijn veel te veel potentiële inkomsten om te laten liggen. Het inzetten van automatisch gegenereerde, gepersonaliseerde e-mails voor klanten die hun winkelwagen verlaten, is een bewezen strategie voor het verhogen van de conversie.

Bied de klant bijvoorbeeld een extra beloning aan voor het alsnog afrekenen van een verlaten winkelwagen. Sommige bezoekers veranderen van gedachten over bepaalde producten. Je kunt hen alternatieven aanbieden op basis van hun bestelgeschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan een vergelijkbaar product in een iets andere stijl of van een ander merk. Of bied ondersteunende accessoires aan binnen de categorie waarin ze winkelden.

Missen we er dan niet nog één?

De uit Amerika overgewaaide winkeldagen zijn hier inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Singles’ Day is echter nog niet zo bekend in Nederland. Deze dag is ontstaan in China en valt elk jaar op 11-11. De vier enen staan voor het vrijgezellenbestaan. Deze dag is uitgegroeid tot de grootste off- en online winkeldag ter wereld. In 2017 haalde het grootste online handelsbedrijf van China, Alibaba, alleen al op deze ene dag 25 miljoen dollar binnen. Singles’ Day heeft Black Friday en Cyber Monday hiermee ver overtroffen. De verwachting voor 2022 is dan ook dat Singles’ Day in Nederland steeds bekender wordt en interessante nieuwe verkoopkansen biedt.