Innovatie

Van Black Friday naar Black FridAI: de AI-mogelijkheden

0

Langzaam maar zeker worden de winkels gevuld met producten voor de koopjesjagers die op zoek zijn naar de beste deals van het jaar. Black Friday. Deze jaarlijkse winkelgekte is de start van het feestdagenseizoen en brengt een golf van consumenten met zich mee die voor alle aanbiedingen komen. Hoe kan deze dag voor zowel consumenten als retailers soepel verlopen? Het antwoord ligt in de kracht van kunstmatige intelligentie, oftewel AI.

De AI-ontwikkelingen razen maar door en kunnen ook tijdens Black Friday een gouden assistent zijn. In dit artikel duik ik dieper in op een aantal innovatieve manieren waarop AI de Black Friday-ervaring transformeert. Van het optimaliseren van jouw socialmedia-advertising tot het optimaliseren van de klantenservice en fraudepreventie.

De Black Friday-reis

We starten bij de weg die wordt afgelegd richting dit jaarlijkse evenement. Als je het aan mij vraagt gaat de ‘Black Friday-reis’ voor consumenten als volgt:

Consumenten & Black Friday

 1. Op je social media zie je allerlei advertenties voorbij komen die linken aan de gigantische Black Friday-kortingen. Er wordt hier zeker gebruikgemaakt van het bewust opwekken van het FOMO-gevoel (Fear Of Missing Out) en er wordt op allerlei manieren ingespeeld op je koopjesgevoeligheid.
 2. Ben je geïnteresseerd in bepaalde merken en producten? Dan zal je deze onbewust overal voorbij zien komen. Je gaat wat meer op onderzoek uit.
 3. Je zit op websites van merken die jij interessant vindt en houdt deze merken en hun producten in de gaten.
 4. Black Friday breekt aan en je weet wat je wil. Heb je nog vragen? Dan wil de klantenservice van het desbetreffende merk je uiteraard zo goed mogelijk helpen.
 5. Je hebt alle informatie die je nodig hebt. Pinpas gereed? Kopen maar.

Retailers & Black Friday

Voor retailers is deze reis eigenlijk hetzelfde, maar dan beleven zij het vanaf de andere kant:

 1. Je wil al op tijd beginnen met het plaatsen van opvallende en passende advertenties die inspelen op de Black Friday-behoeften. Aan het plaatsen van deze advertenties zal een creatief proces vooraf gaan. Hierin wordt gebrainstormd over aansprekende advertenties en waar deze geplaatst moeten worden.
 2. Je zorgt ervoor dat je frequent in het zicht blijft van jouw doelgroep.
 3. Je onderhoudt je website goed en alle producten en kortingen zijn up-to-date.
 4. Terwijl Black Friday eraan komt probeer je mogelijke klanten zo goed mogelijk te helpen. Je wil hen een persoonlijk gevoel meegeven en hen overtuigen van jouw producten.
 5. Tegelijkertijd probeer je jezelf ook te beschermen tegen mogelijke cybercriminelen.
 6. Het moment is daar. Verkopen maar.

Aan de hand van deze reis komen er een aantal onderwerpen naar voren die van groot belang zijn tijdens de aankomende Black Friday. Inspiratie opdoen voor advertenties, het gebruik maken van socialmedia-advertising en fraudepreventie. Combineer deze te ondernemen acties eens met AI!

1) Inspiratie, inspiratie en nog eens inspiratie

Aan de start van een marketingcampagne, zoals voor Black Friday in dit geval, gaat er veel tijd zitten in verschillende brainstormsessies. De brainstormsessies gaan vaak over de inhoud van advertenties, socialmedia-posts en andere marketinguitingen.

Het menselijke brein is helaas niet altijd in staat om op elk moment van de dag creatieve ideeën te bedenken. Ze kunnen dan wel creatief zijn, maar zijn ze ook passend bij het merk, bij de doelgroep en sterk genoeg om goed te presteren op de verschillende kanalen? Ook daar kan AI ondersteunen.

Waarschijnlijk ben je hier al meer dan bekend mee, maar ChatGPT staat wel altijd aan. Vraag ChatGPT om inspiratie voor bijvoorbeeld socialmedia-advertising passend bij jouw producten, doelgroep, het doel wat je voor ogen hebt en het kanaal waar de posts op komen. Dan heb je voordat je het weet een rijtje van 10 inspirerende ideeën die jij zelf kan toepassen.

ChatGPT en Google Bard

De gratis versie van ChatGPT haalt data op tot en met 2021. Wil je meer up-to-date informatie ontvangen voor inspiratie? Dan kan je nu ook Google Bard gebruiken of de betaalde versie van ChatGPT. Die is wel up-to-date, geeft je meerdere concepten en het kan fungeren, net als ChatGPT, als jouw persoonlijke sparringpartner.

Maak dus gebruik van deze geoptimaliseerde zoekmachines aan de start van je marketingcampagne. Ze kunnen je enorm helpen als jouw eigen inspiratiebron even op is. De antwoorden brengen je weer op nieuwe ideeën en zo kan je verder.

Prompt Bard

Screenshot van een prompt voorbeeld in Google Bard

2) Socialmedia-advertising

Een groot deel van waarom AI zo populair is, is tijdbesparing. Het helpt je om meer en betere content te creëren. Voor specifiek socialmedia-advertising kan AI worden ingezet om inhoud te schrijven, video-inhoud te creëren, te plannen, te analyseren etc.

Begin bij het begin

Dit herken je vast:

 • Het maken van posts voor social media kost enorm veel tijd
 • De interactie met jou en je volgers staat niet in de top 3
 • Er wordt vaak beperkt gebruikgemaakt van al goede bestaande content

Mee eens?

Dan ben je vast ook bekend met deze uitdagingen:

 • Betrokkenheid van je volgers laten groeien en vasthouden
 • Consistent content plaatsen van goede kwaliteit
 • De alsmaar stijgende advertentiekosten
 • Spontaan op nieuwe en boeiende ideeën komen
 • Post-interacties
 • Origineel zijn qua advertising
 • Creatieve vrijheid vinden
 • Merkconsistentie op alle socialmedia-platforms
 • Het kiezen van de juiste kanalen voor jouw content in combinatie met de doelgroep
 • Opvallen
 • ROI meten
 • Resultaten goed bijhouden

Een hele hoop uitdagingen dus… AI kan marketeers ondersteunen in deze uitdagingen (en zal echt niet zomaar je baan stelen).

Handige AI-tools die je kunt gebruiken om je socialmedia-advertising te optimaliseren zijn AdCreative.ai, GumGum, Funnel en de lijst wordt alsmaar langer. Deze tools zijn er om je te helpen bij het maken van creatieve advertenties, ze in te zetten op het juiste platform gericht op de passende doelgroep en om data geoptimaliseerd op te halen en te verwerken.

3) Fraudepreventie

Rond Black Friday is het aannemelijk dat het aantal valse intenties toeneemt. Cybercriminelen weten maar al te goed dat mensen op zoek zijn naar grote kortingen en meer gefocust zijn op het binnenhalen van deals. Daar maken de cybercriminelen graag gebruik van. Uit een interview van het AD met Tanya Wijngaarde van de fraudehelpdesk, komt dat de piek altijd in november en december ligt als mensen bestellen voor Black Friday, Sinterklaas en kerst.

Traditioneel gezien is fraudedetectie het doorspitten van grote hoeveelheden data waarin je op zoek gaat naar patronen en afwijkingen die fraude aangeven. Dit proces kost veel tijd en is vaak ineffectief, omdat fraudeurs steeds beter worden in fraudepleging. De komst en ontwikkeling van AI heeft dit veranderd, doordat AI patronen van mogelijke fraude kan identificeren en dit kan helpen te voorkomen door ongeautoriseerde transacties te blokkeren.

Fraudepreventie hoge prioriteit?

Uit onderzoek van Experian blijkt dat 73% van de respondenten fraudepreventie op dit moment als belangrijkste prioriteit ziet. En al helemaal wanneer de bedrijven hun omzet gaan verhogen tijdens een groot evenement als Black Friday. Dit is vooral relevant voor de afdelingen binnen bedrijven die zich bezig houden met fraude. Het is lastig om dan de balans te vinden tussen deze toenemende omzet en het verminderen van fraude.

Fraude wordt steeds complexer met alle technologische ontwikkelingen en daarom richten veel bedrijven zich nu op AI. Met name richting machine learning-technologie. AI helpt hen om nauwkeuriger te worden in het opsporen van fraude, maar ook om betere keuzes te maken.

Fraude

AI als hulp?

Een voorbeeld van een AI-tool die vanuit het eerder genoemde onderzoek van Experian is gelanceerd, is de tool Aidrian. Dit is een cloud-gebaseerde fraudeoplossing aangedreven door machine learning. Aidrian maakt gebruik van een computersysteem dan zichzelf traint met nieuwe inkomende data. Dit is slechts een voorbeeld van een AI-tool die je kan helpen met fraudebeheer. Je hebt er nog veel meer.

De focus ligt nu op de detectie van fraude in plaats van de preventie ervan. Het helpt al enorm wanneer je weet dat je fraude meer in het vizier moet houden tijdens een groot verkoopfestijn als Black Friday.

4) AI-klantenservice

AI kan klantenservice naar een nieuw niveau brengen. Vooral tijdens Black Friday is een goede klantenservice van groot belang. Er zullen veel consumenten zijn met verschillende vragen en dit is een belangrijke ervaring voor consumenten die hen kan overtuigen om voor jouw producten te gaan.

Chatbots en virtuele assistenten kunnen retailers helpen omgaan met een toename van klantvragen en ondersteuning bieden bij het voltooien van aankopen. Reken er maar op dat tijdens Black Friday de klantvragen zullen toenemen en dat AI aangedreven ondersteuning dan erg fijn kan zijn. Dit vermindert de wachttijden en zorgt voor een algehele betere klantervaring.

Hoe kan AI tijdens Black Friday gebruikt worden in jouw klantenservice?

Processen automatiseren

AI kan worden gebruikt om processen automatisch te laten verlopen. Denk aan het begeleiden van medewerkers die bepaalde stappen moeten doorlopen of die een volledig proces moeten afhandelen. AI kan al deze activiteiten in een logboek bijhouden. Op die manier is alles eenvoudig terug te vinden en creëer je een duidelijk overzicht voor jou en je medewerkers.

Chatbots

AI-gedreven chatbots kunnen zeker voor klantenservice worden ingezet. Dit is computersoftware die gesprekken tijdens chats met klanten nabootst om zo het contact makkelijker te laten verlopen. Een chatbot kan veel betekenen voor een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan websitebezoekers trekken, leads genereren, veelgestelde vragen beantwoorden en de hele klantervaring verbeteren.

Natuurlijke taalverwerking

Veel klantenserviceteams maken gebruik van natuurlijke taalverwerking. Je kunt dit inzetten voor chatbots, telefoongesprekken, spraakberichten, e-mails etc. Eigenlijk overal waar je wil dat mensen iets schrijven of zeggen. Natural Language Processing (NLP) transcribeert teksten voor verschillende kanalen en analyseert deze gegevens. Zo komen organisaties te weten waar hun klanten over praten, wat ze fijn en minder fijn vinden en tegen welke problemen ze aanlopen. Hier kan de organisatie dan op inspelen en zo de klantervaring verbeteren.

Een aantal voorbeelden van NLP-tools zijn: SpaCy, IBM Watson en Natural Language Toolkit (NLT). En zo zijn er nog veel meer tools die je hierbij kunnen ondersteunen.

AI-training

AI binnen klantenservice helpt niet alleen klanten, maar kan ook de samenwerking tussen medewerkers verbeteren. Deze samenwerking mag ook absoluut niet onderschat worden tijdens Black Friday. De medewerkers kunnen gebruikmaken van AI-training om hun klantenservicevaardigheden verder te ontwikkelen.

AI kan een expert worden in het trainen van medewerkers door allerlei verschillende situaties na te bootsen. Daardoor leren werknemers beter communiceren met potentiële klanten en leren ze vragen en problemen te beoordelen en op de best mogelijke manier op te lossen.

Black FridAI?

Kortom, AI kan een cruciale rol spelen tijdens Black Friday voor consumenten en voor retailers. Retailers kunnen worden geholpen bij het aanbieden van gepersonaliseerde marketing-uitingen, het verbeteren van de klantenservice, grotere bescherming van hun organisatie en het optimaliseren van hun eigen werkzaamheden.

Dit zal uiteindelijk kunnen leiden tot een betere winkelervaring voor consumenten en dus een hogere omzet voor retailers. Wat consumenten betreft, zal AI een grote rol kunnen spelen in de algehele winkelervaring binnen de hectiek van een evenement als Black Friday.

Dus, hoe ga jij AI een rol laten spelen tijdens de grootste shopping spree van het jaar? Laat het ons weten!