Content

Hoe integreer je ChatGPT in je contentproces?

0

Zucht, weer een artikel over ChatGPT? Ja, maar deze keer met een andere insteek. Het gaat vaak over wat je met ChatGPT kan, maar nog niet vaak genoeg over: hoe maak je het onderdeel van je contentproces?

Van losse tool naar onderdeel van je contentproces

We beginnen steeds beter door te krijgen wat je met ChatGPT kan. Het kan je goed op weg helpen, je content verbeteren en transformeren naar andere vormen. Ik merk in de praktijk wel dat het nog vaak als losse tool gebruikt wordt. Zo kan je er niet optimaal van profiteren, omdat je iedere keer opnieuw moet onderzoeken welke context ChatGPT nodig heeft. En zelfs als jij nu denkt ‘dat weet ik wel’: niet al je collega’s weten dat ook. Verschillende werkwijzen voor dezelfde taak zijn lang niet altijd efficiënt én doen vaak de kwaliteit van je content niet goed. Hoe integreer je ChatGPT in je contentproces? Dat begint met inzicht in dat proces.

Om dat inzicht te krijgen is het belangrijk dat je alle stappen uitwerkt. Stel dat we het over een blog hebben, dan wil je een passend onderwerp bedenken, de tekst moet gemaakt worden, deze moet gecontroleerd worden, gepubliceerd en gepromoot op de verschillende kanalen. Dat proces kun je op een voor jou handige manier helemaal in kaart brengen. Maak het vooral niet al te ingewikkeld. Zelf vind ik het handig om de hoofdstappen uit te werken (onderwerp bedenken, schrijven, publiceren en promoten) en daaronder per stap alle onderdelen ervan te zetten.

onderdelen van contentproces.

Vervolgens kies je één stap om te onderzoeken of je ChatGPT kan inzetten. Hoe je die stap kiest? Bespreek met je collega’s bijvoorbeeld waar jullie vastlopen. Is dat met het bedenken van nieuwe onderwerpen? Of laten jullie kansen liggen in de promotie van jullie content? Je kunt ook naar repetitieve taken kijken. Waar ben jij of is één van je collega’s (onnodig) lang mee bezig? Dat je ChatGPT voor je contentproces gaat inzetten wil trouwens niet zeggen dat je sneller door dat proces heen kunt. Vaak wel dat je binnen dezelfde tijd meer stappen kunt doorlopen.

Denk groot, begin klein

Eén van de eerste dingen die je kan onderzoeken is hoe ChatGPT je kan ontlasten bij het maken van socialmedia-berichten. Wat voor context moet je meegeven in een prompt om het bericht eruit te krijgen wat past bij je organisatie én belangrijker: wat je doelgroep raakt?

Waar moeten jouw socialmedia-berichten aan voldoen? Probeer dat te verwoorden in een prompt. Hieronder zie je wat van mijn probeersels.

Let op: het toevoegen van een link kan momenteel alleen in de betaalde versie van ChatGPT. Gebruik je de gratis variant? Dan zul je het artikel waar het over gaat erbij moeten plakken.

Prompt in ChatGPT.

Contentvoorstel vanuit ChatGPT.

Zoals je hier ziet kan deze prompt aangescherpt worden met meer informatie over de schrijfstijl. Ik vind dat er veel bijvoeglijk naamwoorden in staan en het is iets te jolig naar mijn smaak. Maar het is een basis waarop je verder kunt borduren. Je kunt trouwens ook voorbeelden van teksten waar je erg tevreden over bent of een link naar je account meegeven. Dat helpt ChatGPT om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de schrijfstijl van jouw organisatie. Zo kun je experimenteren totdat je tevreden bent.

Nieuwe prompt in ChatGPT.

Als je eenmaal de juiste schrijfstijl hebt gevonden, dan kan je prompts samenvoegen totdat je één überprompt hebt die alle output geeft voor bijvoorbeeld de promotie van een blog op social media. Dan krijg je iets in de stijl van:

Schrijfstijl ChatGPt aanpassen.

Er is geen goed of fout, dat vind ik het mooie aan ChatGPT. Je kunt het inzetten op een manier waar jij iets aan hebt. Dat zal per proces, per team verschillen. Belangrijk blijft wel: gebruik je gezonde verstand. Jij blijft de baas over je content. ChatGPT doet suggesties.

Ben je erachter welke prompt je kunt invoeren om de output te krijgen waar je blij van wordt en waar je wat aan hebt? Dan is het tijd om dat vast te gaan leggen.

Prompt-richtlijnen

Leg met je collega’s vast welke context ChatGPT nodig heeft om output in de stijl van de organisatie te maken. Dat kun je op verschillende manieren doen.

We hebben het in dit voorbeeld over socialmedia-berichten, dus je kan denken aan een extra hoofdstuk in je socialmedia-strategie. Belangrijk is dat iedereen er makkelijk bij kan en dat de richtlijnen en voorbeelden behapbaar zijn. Jij vindt het misschien leuk om met ChatGPT te werken, maar net zoals bij de implementatie van iedere andere tool, heb je collega’s die er anders over denken of simpelweg moeite hebben om het onder de knie te krijgen. Hou het dus niet bij een document en ga dan weer door.

Iemand die prompts aan het schrijven is voor ChatGPt.

Shutter.Ness / Shutterstock.com

Start bijvoorbeeld met een workshop, zodat je zeker weet dat alle collega’s de richtlijnen begrijpen en jullie op één lijn zitten over waar je het wel en niet voor gebruikt. Zorg dat ChatGPT daarnaast op de agenda staat van overleggen en check regelmatig bij elkaar hoe het gaat.

Pas op het moment dat deze stap is omarmd, ga je door naar een volgende stap. Ga weer terug naar je contentproces en beslis met elkaar wat het volgende onderdeel wordt waar je ChatGPT voor wil inzetten. Zo integreer je ChatGPT langzamerhand in je contentproces. Realiseer je ook goed dat je het echt niet voor iedere stap hoeft in te zetten. ChatGPT is simpelweg (nog) niet goed in alles. Net als dat iedere collega zijn of haar eigen talenten heeft, heeft ChatGPT dat ook. Blijf dus kritisch waar je het wel en niet voor inzet.

Ik ben heel benieuwd of jij vindt dat ChatGPT al écht onderdeel van je contentproces is of gebruik je het nog meer als losse tool?

Header-afbeelding: Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com