Inspiratie

Wat maakt selfiemarketing een succesvolle strategie?

0

De Dikke van Dale riep het woord ‘selfie’ in 2013 uit tot het woord van het jaar. Waar een selfie eerst geen commercieel doel had, heeft het nu zijn weg gevonden in de marketingwereld. Het kan een handige manier zijn om jouw event of brand te promoten. Wat maakt het gebruik van de selfie zo succesvol?

Behoefte aan social sharing

Allereerst is selfiemarketing een geslaagde strategie door de omvang van social media. Wist je dat Instagram in 2019 maandelijks ruim een miljard bezoekers trok? Maar misschien nog belangrijker: tweehonderd miljoen Instagrammers bekijken íedere dag het profiel van een merk. Dit laat Eventbrite weten in hun handboek voor eventmarketing.

If you’re not on Instagram, your event brand will be left behind. – Eventbrite

De groei van social media is echter indirect wat ervoor zorgt dat de selfie succesvol is. Er is een andere factor die zorgt voor de populariteit van de selfie, namelijk social sharing. Dit betreft de drang om jouw leven online te delen. De manier waarop consumenten zich uiten is meer social geworden. Neem als voorbeeld het bezoeken van een festival. Als je als eventbelever geen foto deelt, is het of je er niet bent geweest.

Maar door COVID-19 kunnen er geen live events plaatsvinden. Dit vergt creativiteit. Hoe kun je dan toch actief aan selfiemarketing doen? Neem als voorbeeld het online event Tomorrowland Around the World. De bezoekers deelden volop hun belevingen online. Als marketeer kun je hier op inspelen door actief naar foto’s van consumenten te vragen en deze te gebruiken in jouw campagne.

Ga met content de concurrentie voorbij

Selfies zijn bovendien een manier om jouw doelgroep te betrekken in het vormgeven en/of produceren van jouw campagne. De consument kan door het posten van selfies user generated content leveren. Dit omvat allerlei mediacontent die niet door het merk zelf is opgeleverd. Deze vorm van co-creatie schept interactie tussen merk en doelgroep. Het geeft consumenten de kans om onderdeel uit te maken van jouw merk. Denk aan de selfiecampagne van Victoria’s Secret uit 2015, waarbij ze haar bezoekers opriep om een foto te maken bij de speciale #VSTEASE spiegel. Met het tonen van deze foto kon de consument een verrassing ophalen in een van de winkels. Succesvol was het zeker, want binnen één week stonden er meer dan zesduizend selfies op Instagram.

Instagrampost van Victoria Secret die het startsein gaf voor de selfiecampagne.

 

Een recenter voorbeeld van user generated content is van Pets Place. Deze  dierenspeciaalzaak creëerde een doeltreffende campagne tijdens de lockdown in maart 2020. Ze vroeg aan de Nederlandse huisdiereneigenaren om de leukste foto’s te delen met de hashtag #thuisdieren. Dit ging van foto’s waarin samen gefitnest werd tot aan huisdieren die meehielpen met het thuiswerken. Op hun website ontworpen ze een speciale eregalerij voor de beste foto’s.

Instagrampost voor de user generated content-campagne van Pets Place

Overtuigingskracht

Tevens is er een tweede voordeel uit te halen. Zo blijkt, volgens Bright Answers, dat de geloofwaardigheid en het vertrouwen in het merk vergroot wordt met selfies. Een perfecte, professionele foto in een studio is minder overtuigend dan een onbewerkte consumentenfoto. Daarnaast speelt sociale bewijskracht een rol. “Omdat 95 procent van de mensen anderen imiteert en maar 5 procent op eigen initiatief handelt, laten mensen zich eerder overtuigen door de daden van anderen dan door welk ander bewijs dan ook”, aldus verkoop- en motivatieadviseur Cavett Robert als reactie op het boek Influence: The Psychology of Persuasion van Robert B. Cialdini.

#dekrachtvanhashtags

Wie selfie zegt, zegt hashtag. Deze twee zijn onlosmakelijk verbonden. Het is hierom van belang om daar aandacht aan te besteden. Door hashtags te koppelen aan een campagne, kan een merk zijn online vindbaarheid vergroten. Een eerste reden hiervoor is dat merken branded hashtags kunnen gebruiken op alle gewenste platformen. Een branded hashtag is simpelweg een tag met associatie naar jouw merk. Dit kan letterlijk de bedrijfsnaam zijn, maar ook een korte zin of woord die aansluit bij jouw merkidentiteit. Door deze op verscheidene social media te plaatsen, fungeert het als bindmiddel tussen de kanalen.

#ShareACoke

Een van de bekendste hashtags is #ShareACoke. Een Coca Cola-campagne uit 2011 gaat over het verbinden van consumenten. De community werd gevormd door het delen van selfies en andere content waarbij de branded hashtag gebruikt werd. Vandaag de dag gebruiken consumenten deze hashtag nog en is de campagne nog steeds actief.

Ook kun je met een hashtag een community creëren. Een community is niet meer dan een groep mensen die zich verenigt met, in dit geval, behulp van hashtags. Deze groep kan een hashtag trending maken, doordat de leden veel connecties hebben. Hoe vaker de hashtag gebruikt wordt, des te groter de community wordt. Hoe meer mensen de hashtag gebruiken, des te makkelijker het wordt om jouw merk online tegen te komen. Bekijk hier tien hashtag-campagnes die zeer succesvol geweest zijn.

Selfiemarketing: samenwerking tussen consument en merk

Selfiemarketing is een succesvolle marketingstrategie, omdat het bereik via social media enorm is. Het maken en posten van content is een alledaagse bezigheid. Daarnaast creëert het een mogelijkheid tot samenwerking tussen consument en merk. Bovendien kan het jouw merk online op de kaart zetten door gebruik te maken van communities en hashtags. Als eventmanager is het een goede manier om jouw event online te promoten. Ben jij al klaar voor deze manier van marketing?

Wat zijn jouw ervaringen met selfiemarketing? Of heb je vragen en/of opmerkingen? Laat het hieronder achter in de reacties.