Social media

Instagram-update: prominente positie Shopping, Reels & Guides. What’s next?

0

Heb jij ‘m al, de nieuwe Instagram-update? Wennen hè? Zelfs ik, als zogeheten ‘Instagram expert’, moet er nog even mijn weg in vinden. Want: niet alleen de lay-out is veranderd, ook is er weer een nieuwe functie bijgekomen, Instagram Guides. In dit artikel lees je alles over deze nieuwe update, waarmee shopping en video nóg centraler komen te staan binnen de app. Wat is er nieuw? Wat is er veranderd? En: wat betekent dit voor de toekomst van Instagram?

De nieuwe Instagram lay-out – november 2020

Instagram-update: what’s new & different?

Als trouwe Instagram-gebruiker is het je vast niet ontgaan: er zijn weer een aantal zaken veranderd in de app. In het kort de veranderingen op een rijtje:

  1. De notificatiebutton is verruild voor de shopbutton. Waar je back in the days je notificaties via het hartjessymbool in onderste navigatiebalk bekeek, vind je nu op diezelfde plek de shopbutton. En wil je de notificaties bekijken? Dan moet je vanaf nu eerst naar de home-button (huisjessymbool). Daar vind je de notificatiebutton vanaf nu in het bovenste navigatiemenu, rechts bovenin, naast je DM’s.
  2. De postbutton is verruild voor de Instagram Reels-button. Wil je nieuwe content posten? Dan kan dat tegenwoordig niet meer via het plusjessymbool in het midden van de onderste navigatiebalk. Ook hier vond een wisseltruc plaats. De postbutton werd namelijk verruild voor de Reels-button, waarmee je binnen no time ‘down the Reels rabbithole’ verdwijnt. Het plusjessymbool staat tegenwoordig naast (surprise) de notificatiebutton. Via home, in het navigatiemenu rechtsbovenin.
  3. Instagram Guides. Nieuw voor alle gebruikers is Instagram Guides. De blogfunctie binnen Instagram, die herkenbaar is aan het ‘magazine-symbool’. Guides was al een tijdje beschikbaar voor enkele grote bèta-accounts, maar vanaf nu kunnen we allemaal ermee aan de slag. Guides maken het mogelijk om een soort mini-blog te creëren rondom één onderwerp met tekst, beeld en eventuele shopable producten. Denk aan een Instagram gids met de ‘De leukste slaapplekjes van Nederland’ of een ‘Small Bizzz Gift Guide (Interior)’. Maar ook bijvoorbeeld Instagram Guides rondom serieuze onderwerpen zoals ‘Coping during COVID-19’. Je vindt Guides op iemands profiel, in de balk nét boven de feed. Zodra iemand zijn of haar eerste Guide gemaakt heeft, wordt het magazine-symbool aan deze balk toegevoegd.

Instagram-update: tell me more

Check, nu weten we dus dat de lay-out veranderd is en dat Guides erbij zijn gekomen. Maar welke (nieuwe) mogelijkheden neemt elke functionaliteit eigenlijk met zich mee? En voor wie is het interessant?

1. De shopbutton

We hadden al zo’n vermoeden dat shopping een steeds groter podium krijgt op Instagram. Maar nu Instagram de shopbutton op een van de topposities binnen de lay-out gezet heeft, is dat vermoeden bevestigd. Want, toegegeven, een beetje sneaky is deze wisseltruc wel. Eerst hebben de makers van Instagram ons verslaafd gemaakt aan de notificatiebutton, die jarenlang op dezelfde plek in de app stond. En nu we compleet gewend zijn aan die knop op die positie, vervangen ze ‘m door een shopbutton. Gevalletje: The Social Dilemma, eat your heart out.

Instagram Shopping in nieuwe Instagram lay-out – november 2020

Maar sneaky business aside: ik ervaar de shopbutton als een mooie verrijking van de app. Vooral voor retailers (want: meer mogelijkheden om je product aan de man te brengen), maar ook voor de Instagramgebruiker die graag zo nu en dan shopt via de app. Onder de shopbutton vind je namelijk in één overzicht producten van alle merken die je volgt. Maar dat niet alleen: ook zie je hier producten die je ooit opgeslagen hebt (onder ‘Doorgaan met shoppen’) en kun je hier bijvoorbeeld de ‘Keuze van de redactie’ bekijken, ‘Collecties shoppen’ of ‘Gidsen verkennen’.

2. Instagram Reels

Instagram Reels werden in augustus dit jaar geïntroduceerd. Het zijn korte, snappy en veelal entertaining video’s van maximaal 15 seconden, die perfect inspelen op de korte spanningsboog van de huidige socialmedia-gebruiker. Reels bestaan vaak uit meerdere opnames, die zijn verrijkt met audio, effecten en filters. Daarmee is Instagram Reels een één-op-één doorvertaling van TikTok te noemen.

Instagram Reels in nieuwe Instagram lay-out – november 2020

Voor wie Reels interessant zijn? Voor iedereen die al een fijne fanbase op Instagram opgebouwd heeft en deze relatie (op een fun manier) wil verdiepen. Instagram Reels zijn zeker niet alleen voor creators, ook voor merken is het een manier om nog meer te verbinden met hun publiek. Maar dat niet alleen: ook zijn Reels interessant voor iedereen die zijn of haar zichtbaarheid en groei wil vergroten. Het is de afgelopen maanden namelijk gebleken dat Reels je een hele fijne groeiboost geven. De moeite waard om mee te experimenteren dus!

Tip: wil je je wagen aan Reels, maar heb je geen idee waar te beginnen en hoe het werkt? De ‘Creating Reels’ how-to van Instagram zelf helpt je een handje.

3. Instagram Guides

Miste jij altijd de mogelijkheid tot het maken van long-form content op Instagram? Instagram Guides zijn het antwoord! Deze nieuwe feature geeft ons namelijk de mogelijkheid om mini-blogs te maken óp Instagram. Met Instagram Guides kun je als gebruiker gemakkelijk handige aanbevelingen en tips bundelen en delen met je volgers – of consumeren natuurlijk.

Nieuw: Instagram Guides – november 2020

Dit maakt Instagram Guides zowel interessant voor merken als voor creators. Om je te inspireren, hier zomaar een paar voorbeelden van hoe je Guides in kunt zetten:

  • Webshop (bijvoorbeeld Søstrene Grene of Sissy-Boy): 10x de mooiste kerstdecoratie
  • Magazine (bijvoorbeeld vtwonen): 3x kerstboominspiratie
  • Creator (bijvoorbeeld fotograaf): portfolio
  • Creator (bijvoorbeeld beauty-influencer): de 3 mooiste rode lipsticks

Wil je weten hoe je zelf Guides maakt? Volg het Instagram Guides-stappenplan van Frankwatching-auteur Christeny Martis.

Instagram-update: what’s next?

Voilà! Je weet nu wat er veranderd is, maar ook wat je ermee kunt en voor wie het interessant is. Rest ons nog één laatste vraag, namelijk: what’s next? Nou, dit, als je het mij vraagt:

Instagram Shopping

Mijn verwachting is dat het nieuwe, net geïntegreerde shoppingmenu in de toekomst steeds meer ‘to the point’ wordt. Nu lijkt het nog enigszins op een magazine/catalogus en moet je Instagram verlaten om een item aan te schaffen. Maar ik voorzie dat Instagram ooit echt een ‘webshop’ wordt waarin je in de app zelf je slag slaat. Klinkt misschien eng, want: zo wordt de tijd die we op Instagram spenderen alleen maar langer (precies wat de makers willen natuurlijk).

Maar look on the bright side: dat zou ook betekenen dat we een op maat gemaakte ‘webshop’ krijgen, bestaande uit items van merken die we volgen en merken die we misschien leuk zou vinden. En dat allemaal in één app die we toch al veel gebruiken.

Benieuwd naar de belangrijkste Instagram trends van 2020 en 2021? Lees hier een artikel waarin ik er 4 uitlicht.

Instagram Reels

Dat video de toekomst is en Instagram Reels daarom een slimme zet, dat is duidelijk. De grote vraag is alleen: gaat Instagram Reels ooit TikTok verslaan? Mwah, dat zou ik niet zeggen. Dat het een geduchte tegenstander is, dat wel. Ik ben ervan overtuigd dat Reels en TikTok prima naast elkaar kunnen (blijven) bestaan.

In dubio of je voor Instagram of voor TikTok moet kiezen? Maak een keuze op basis van je doelgroep. Is je doelgroep relatief jong? Dus: 25 jaar en jonger? Dan is TikTok the way to go. Is je doelgroep 25 jaar of ouder én heb je al een grote Instagram following opgebouwd? Verken dan de mogelijkheden van Instagram Reels. Maar wacht daar niet te lang mee, want juist nu geeft Instagram gebruikers die Reels inzetten een boost. Die wil je!

Instagram Guides

Met Guides voegt Instagram wéér een nieuwe contentvorm toe aan Instagram. Wat ik opvallend vind, is dat dit een long-form contentvorm is, in een wereld van snappy content. Zou de blog dan toch zijn comeback maken, maar dan op Instagram? We’ll see.

In ieder geval ervaar ik Guides als een kans voor merken om thema’s echt uit te diepen en content te bundelen. Vooralsnog maken vooral influencers er al gretig gebruik van. Het is een kwestie van tijd om te ontdekken of ook het grote publiek fan is.

Wat vind jij van de veranderingen op Instagram? En vooral van Instagram Reels en Instagram Guides? Zie je er mogelijkheden in voor je eigen merk of bedrijf? En ga je ermee aan de slag?