SEO

SEO in 2021: 7 belangrijke punten om mee te scoren

0

Wat brengt 2021 voor Search en SEO? Met de aankondiging van de Core Web Vitals en de doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie, zet Google alvast de toon. Welke grote (en minder grote) veranderingen we komend jaar kunnen verwachten? Ik zet 7 belangrijke trends op een rij waarmee jouw website SEO-proof wordt en blijft.

SEO-proof in 2021

Vorig jaar schreef ik over de SEO-trends van 2020 en dat zet ik dit jaar weer voort. SEO is namelijk een vakgebied dat altijd in beweging is. Maar eerst de basis. Google indexeert het web en heeft het doel om zijn gebruikers de beste resultaten voor te schotelen als zij een zoekopdracht plaatsen. Naast de tekst die je schrijft gaat het daarbij ook om leesbaarheid, gebruikservaring, veiligheid en deskundigheid van de pagina of website. Zo wordt Google elk jaar slimmer en draait SEO steeds minder om trucjes en manieren om het algoritme te manipuleren.

Om hoog te (blijven) scoren in Google is het wel goed om in de gaten te houden waar het algoritme allemaal op let. De drie pijlers van SEO zijn nog altijd techniek, content en autoriteit. Binnen deze pijlers vinden elk jaar de nodige wijzigingen plaats om gebruikers nog betere resultaten voor te schotelen. Door in te spelen op deze trends, zorg je dat jouw website ook in 2021 SEO-proof blijft!

1. Core Web Vitals

Al in mei werd een nieuwe officiële rankingfactor aangekondigd voor 2021. Als Google al zo ver van te voren een update meldt, dan weet je dat het menens is! De zogenaamde Core Web Vitals zijn dan ook dé belangrijkste ontwikkeling voor 2021.

De Core Web Vitals zijn een verzameling van verschillende UX-standaarden waaraan een webpagina volgens Google moet voldoen om hoog te worden gepositioneerd in de zoekresultaten.

Naast kwaliteit en relevantie van de content op een pagina, gaat Google pagina’s nu dus ook op gebruikservaring beoordelen. Door een fijne UX te bieden, zullen je webpagina’s hoger scoren in de zoekresultaten.

Fijne gebruikservaring?

Maar wat is een fijne gebruikservaring en hoe meet Google dit? Dat doet het aan de hand van drie onderdelen:

  1. LCP (Largest Contentful Paint) – LCP gaat om laadsnelheid. Niet van de hele pagina, maar van de belangrijkste content. Als de tekst van een artikel bijvoorbeeld al geladen is, terwijl de afbeeldingen en video nog aan het laden zijn, kan de bezoeker alvast beginnen te lezen. Een goede LCP-meting is 2,5 seconden of sneller.
  2. FID (First Input Delay) – Dit meet de tijd die het kost voordat een webpagina interactief wordt. Een goede FID-meting is minder dan 100 ms.
  3. CLS (Cumulative Layout Shift) – Meet de hoeveelheid onverwachte lay-outverschuivingen van een webpagina. Bijvoorbeeld doordat advertenties of afbeeldingen pas laat geladen worden. Een goede CLS-meting is kleiner dan 0,1.

Core Web Vitals van Google.

Ga nu alvast aan de slag

Vanaf mei 2021 wordt de update in het algoritme doorgevoerd, maar je kunt nu al kijken hoe jouw website scoort op dit gebied. Zo heb je nog ruim de tijd om eventuele wijzigingen door te voeren.

Weten hoe jouw website ervoor staat? Dat kan op 2 manieren:

  1. Via de PageSpeed Insights Tool zie je precies hoe een pagina op de drie gebieden scoort.Core Web Vitals via Pagespeed.
  2. En in Google Search Console zie je onder het kopje ‘Site-vitaliteit’ een overzicht van de pagina’s met CLS-problemen.

Core web vitals via search console.

2. EAT-score

Het EAT-principe doet al langer de ronde in SEO-land, maar in 2021 verwacht ik dat het een nog belangrijkere rol gaat spelen. EAT staat voor expertise, authoritativeness, and trustworthiness. Dit zijn belangrijke pijlers om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de content op een pagina op te beoordelen.

Waarom Google de kwaliteit van een webpagina wil meten is begrijpelijk: iedereen kan content schrijven en dit online zetten. Of het nu waar is of niet. Maar in de zoekresultaten schotelt Google haar gebruikers natuurlijk liever betrouwbare informatie voor. Zeker door belangrijke gebeurtenissen in de wereld waarbij fake news en betrouwbare informatie een belangrijk ijkpunt zijn, wordt dit de komende jaren belangrijker dan ooit. Denk aan (de bestrijding van) het coronavirus en de problematiek rond de verkiezingen in de VS.

Om hoog te scoren op een bepaald zoekwoord, moet een pagina dus betrouwbaar zijn. En de schrijver moet een expert zijn op het gebied waar hij/zij over schrijft. Maar hoe toon je dat aan? Dat kan op verschillende manieren:

  • Gebruik betrouwbare bronnen om bepaalde claims te onderbouwen. Link bijvoorbeeld naar wetenschappelijke onderzoeken of webpagina’s van autoriteiten binnen je branche en niet naar schimmige websites.
  • Probeer betrouwbare domeinen naar jouw content te laten linken. Een link van een .edu of .gov-domein is bijvoorbeeld echt een stamp of approval voor Google.
  • Wees transparant over wie je bent. Deel je contactgegevens, maak en koppel een Google Mijn Bedrijf-profiel en maak duidelijk welke personen verantwoordelijk zijn voor de inhoud van de website.

Vooral voor websites die in de zogenaamde YMYL-categorie (‘Your money or your life’) vallen is EAT van bijzonder belang. Denk bij hierbij aan websites in de financiële sector of de gezondheidszorg.

3. Richt je op onderwerpen, niet op zoekwoorden

Een veelgebruikte SEO-strategie is nog altijd om één focus-zoekwoord te kiezen, een webpagina te maken over dit onderwerp en het te ‘optimaliseren’ op basis van dit zoekwoord. Optimaliseren bestaat dan vaak uit het zoekwoord gebruiken op strategische punten als de H1, in de url, als alt-tag, enzovoort.

Dit is tegenwoordig alleen behoorlijk achterhaald. Google wordt steeds slimmer en begrijpt dat de ene pagina niet per se beter is dan een andere omdat er toevallig een bepaald zoekwoord als alt-tag bij een afbeelding staat. Nee, een enkele webpagina kan tegenwoordig op tientallen zoekwoorden gevonden worden.

Dat heeft te maken met de zogenaamd ‘semantische zoekintentie’. Dat zit zo: mensen die bijvoorbeeld zoeken op ‘rode laarzen’ zijn waarschijnlijk met dezelfde resultaten geholpen als iemand die ‘laarzen rood’ intikt. Om die reden hoef je voor deze twee zoekwoorden niet twee verschillende webpagina’s aan te maken. Google begrijpt vanzelf dat het om dezelfde zoekintentie gaat.

Richt je daarom liever op onderwerpen dan op zoekwoorden. Een praktische tip is om als focus-zoekwoord het zoekwoord te kiezen met het hoogste volume, maar de aanvullende zoekwoorden die mensen (mogelijk) gebruiken wel terug te laten komen in de tekst op de webpagina.

4. Langere content scoort (vaak) beter

Lange content scoort over het algemeen beter. Uit onderzoek van SEMrush blijkt dat artikelen van meer dan 3000 woorden maar liefst 3 keer zoveel verkeer genereren. En ook nog eens gemiddeld 3,5 keer meer backlinks genereren ten opzichte van content tussen de 900 en 1200 woorden.

Moet je dan extra lange zinnen schrijven, zodat het stuk langer wordt? Nee, daar zijn gebruikers niet bij geholpen. Het betekent dat je meer relevante content en aanvullende informatie moet toevoegen.

Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over hoe je als beginner kunt leren vissen, deel dan niet alleen de basisstappen, maar wijd ook uit over verschillende soorten hengels, welke vissen door welk soort aas worden aangetrokken, enzovoort. Zorg dat jouw stuk het ‘meest compleet’ is en nóg meer informatie biedt ten opzichte van artikelen die nu hoog scoren op een bepaald zoekwoord.

Uiteraard geldt wel: maak je content niet onnodig lang! Als er echt niet meer te vertellen is dan een paar alinea’s, laat het daar dan bij en besteed je tijd en aandacht liever ergens anders aan.

5. Denk Mobile-First

Smartphone-gebruik neemt nog ieder jaar toe. Al sinds 2018 wordt in zoekmachines meer gezocht via mobiele devices dan via desktops. Omdat Google haar gebruikers graag het beste resultaat voorschotelt, rolde het in 2019 mobile-first indexering uit. Dit betekent dat de zoekmachine in eerste instantie kijkt naar de mobiele versie van een website en daarna pas de desktop versie beoordeelt. Belangrijker dan ooit dus om een responsieve website te hebben!

Maar alleen responsief is in de toekomst waarschijnlijk niet meer voldoende. Google maakt namelijk nu al onderscheid tussen de laadsnelheid en Core Web Vitals op mobiel versus desktop. En in Google Search Console vind je tegenwoordig zelfs een apart tabje om de mobiele gezondheid van een pagina te beoordelen.

Voorbeeld van mobiele bruikbaarheid.

Belangrijk dus om je website echt (in eerste instantie) te ontwerpen voor een mobiele gebruikservaring en niet slechts een responsieve versie voor mobiele gebruikers toe te voegen aan je ‘normale’ website.

Misschien gaan we in 2021 zelfs wel van mobile-first naar mobile-only, waarbij Google helemaal niet meer kijkt naar de desktopversie van een website om de ranking te bepalen. Het zou me niet verbazen!

6. Ontwikkelingen van artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) is al lang geen sci-fi term meer en wordt tegenwoordig in veel technologieën al volop toegepast. Zo ook op search!

Google Discover is één van de manieren waarop Google inzet om gebruikers content voor te schotelen waar zij mogelijk interesse in hebben. En door de kunstmatige intelligentie en data die erachter zit, wordt het hier steeds beter in.

En ook de mate van personalisatie in de SERP (zoekresultatenpagina) wordt steeds verfijnder. Zo krijgen verschillende gebruikers al lang niet meer dezelfde SERP te zien. Iemand die bijvoorbeeld vaak naar de Jumbo-website gaat, zal vaker Jumbo in de zoekresultaten tegenkomen dan iemand die liever naar de Albert Heijn gaat.

Maar de grootste aanwijzing kan worden gevonden worden in Google Analytics 4, wat onlangs is uitgerold. Het grootste verschil ten opzichte van oudere versies van Analytics is de manier waarop het de website meet. Namelijk niet meer op basis van hoe de gebruiker tussen pagina’s navigeert, maar hoe een gebruiker zich gedraagt op een webpagina. De data die hiermee verzameld wordt kan interessante voorspellingen opleveren.

Lees hier verder:

Ik verwacht dat de ontwikkelingen in AI de komende jaren verder worden uitgewerkt en een dominante positie in SEO gaan innemen.

7. Local Search

Op het gebied van SEO spreken we vaak over absolute getallen voor een heel land. In de Zoekwoordplanner zien we dat een bepaald zoekwoord een bepaald zoekvolume heeft in Nederland. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen uit Friesland en mensen uit Limburg. Terwijl zij mogelijk toch echt niet altijd naar hetzelfde op zoek zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze op zoek gaan zijn naar een restaurant om een hapje te eten.

Google search naar restaurants in de buurt.

Om deze reden verwacht ik een grotere nadruk op local search. We bedoelen hier de lokale resultaten mee die worden getoond door middel van een kaartje. Het afgelopen jaar was al te zien dat er steeds meer informatie aan de lokale resultaten wordt toegevoegd. We kunnen sinds kort bijvoorbeeld ook meteen zien welke restaurants aan afhalen en/of bezorging doen.

Kwaliteit van content is key

Er gaan weer spannende dingen gebeuren voor SEO in het komende jaar! Google gaat gebruikservaring proberen te standaardiseren met de Core Web Vitals en we kunnen nieuwe ontwikkelingen verwachten op het gebied van personalisatie en local search.

Maar een trend die al jaren onafgebroken belangrijk blijft, is de kwaliteit van de content. Ook hierin lijkt Google weer stappen te maken om gebruikers het allerbeste resultaat voor te blijven schotelen. Logisch ook: goede zoekresultaten zorgen voor blije gebruikers. En blije gebruikers blijven terugkomen. En zo behoudt Google het overweldigende marktaandeel ten opzichte van concurrenten. Ook in 2021 weer…