Loopbaan

Het VINC-model: een eigentijds alternatief voor de 4 P’s

0

Product, prijs, plaats en promotie. De welbekende 4 P’s in marketing zijn ouderwets. Het is tijd voor een model dat mkb-bedrijven helpt om het hoofd boven water te houden in een snel veranderende omgeving: het VINC-model. Hoe pas je dit model op je eigen situatie toe om (digitaal) te groeien?

Digitaal groeien

In zijn boek ‘Word eens volwassen! – Next level online ondernemen’ (affiliate) bespreekt Slierendrecht wat ondernemers nodig hebben om digitaal te groeien. Digitaal groeien omschrijft hij als een spel. Dat spel bestaat uit drie werelden die onderling met elkaar verbonden zijn.

1. De mindsetwereld

We leven in een wereld waar veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Dat vraagt om een andere manier van denken: een andere mindset. We hebben een groeimindset nodig die ons in stimuleert om onszelf en ons bedrijf continu te blijven ontwikkelen.

2. De methodewereld

In deze wereld wordt het VINC-model besproken. Het model geeft houvast om op een gestructureerde manier vorm te geven aan je digitale marketingstrategie. Zo hou je overzicht, ontdek je wat je qua specialismes in huis hebt en wil houden of moet uitbesteden.

3. De gewoontewereld

Hoe zorg je dat je die groeimindset en nieuwe marketingroutines vast blijft houden? Het is belangrijk om te leren hoe je het momentum pakt en ritme inbouwt.

Waarom een marketingmodel?

Toen ik dit artikel aan het tikken was, heb ik even stilgestaan bij waarom ik uit het boek juist één model uit wilde lichten. Terwijl het boek volstaat met allerlei praktische tips. Dat komt, zoals ik al eerder noemde, omdat modellen houvast en overzicht geven. Zeker voor MKB-bedrijven, waar de marketingafdeling meestal niet heel groot is, is het goed om focus aan te brengen in je digitale marketingstrategie en je energie te steken in dat wat werkt.

Het wil niet zeggen dat je het VINC-model precies moet volgen. Zo simpel is marketing gelukkig niet. Maar het zorgt wel dat je je weer even bewust wordt van alle stappen die je kunt doorlopen om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Het VINC-model

Mag ik je voorstellen aan het VINC-model? Het bestaat uit vier fasen: idee, platform, traffic en conversie.

De enige manier om online marketing te omarmen als een duurzame ‘business driver’ is door uit te gaan van waardetoevoeging én continue ontwikkeling.

Dit is in essentie waar het VINC-model over gaat. Marketing draait om hoe je écht iets kunt betekenen voor potentiële klanten. Hoe je ze verder kunt helpen. Dat kun je alleen als je continue blijft ontwikkelen, meten en verbeteren. Ik bespreek iedere fase kort.

VINC model

Bron: Digitaalgroeien.nl

Idee

Alles start met een idee. Dat idee wil je snel kunnen toetsen op haalbaarheid en doorrekenen in een businesscase. Dat laatste hoeft niet altijd, maar het is goed om stil te staan bij wat jouw idee gaat opleveren. Of het nu gaat om een nieuwe website of het aanzetten van een nieuwe advertentie.

Vervolgens stel je buyer personas op. Eén die past bij je idee en doelgroep, want die heb je nodig voor het opstellen van een (korte) contentstrategie. Een tip die Slierendrecht geeft is om juist in deze fase al te beginnen met een zoekwoordenonderzoek. Dat is één van de middelen om erachter te komen of de markt wel zit te wachten op jouw idee.

Platform

De vorige fase zou je kunnen omschrijven als de strategiefase. Nu moet het idee vertaald worden naar een platform. Dat is in de meeste gevallen een website. Hier komen jouw idee en strategie tot leven. Als mkb-bedrijf zal je voor de ontwikkeling van jouw platform, of dat nu een website, app of socialmediakanaal is, vaak met externe partijen werken. Toch is het belangrijk om basiskennis te hebben van:

  • De websitestructuur en lay-out
  • Zoekmachineoptimalisatie

Dit zorgt dat je de gesprekken met externe partijen kunt volgen en waar nodig een kritische noot kunt plaatsen.

Traffic

Nu moet je natuurlijk zorgen dat relevante bezoekers jouw website (of ander platform) weten te vinden. In deze fase bepaal je welke kanalen je gaat inzetten. Slierendrecht benadrukt dat het verstandig is om niet in te gaan zetten op meerdere kanalen in één keer. Begin met het kanaal waarmee je denkt de grootste impact te maken. Test, leer en optimaliseer voor je naar een nieuw kanaal gaat.

Kanalen waar je aan kunt denken:

Conversie

Als het goed gaat trek je nu relevante bezoekers aan. Dit is het moment om data te gaan verzamelen. De verzamelde gegevens gebruik je om je platform en campagnes te optimaliseren om zo de conversieratio te verhogen. Je kunt er bijvoorbeeld achterkomen dat 80% van je websitebezoekers de website via hun smartphone bekijkt. Is je website écht mobile proof?

Belangrijke tip van Slierendrecht voor deze fase is dat je niet alleen duidelijke KPI’s moet opstellen, maar deze ook periodiek moet evalueren. Bouw dus een ritme voor jezelf in en hou je daar ook aan. Ik weet dat het niet altijd het leukste onderdeel is, maar als je het niet doet verspil je tijd én geld aan marketinginitiatieven die niks opleveren.

Gebruik dit model als houvast voor je eigen digitale marketingstrategie en kijk eens of het resultaat verbetert als je de cyclus van het VINC-model aanhoudt.

Over ‘Next level ondernemen’

Slierendrecht zoomt in zijn boek in op de middelen die je als ondernemer per fase kunt inzetten om uiteindelijk relevante bezoekers te converteren naar klanten. Wat mij betreft is dit boek echt een musthave voor ieder mkb-bedrijf dat nu nog niet zo online georiënteerd is en dat wel wil worden. Wat ik fijn vind is dat Slierendrecht niet vertelt hoe je marketing bedrijft, maar wel waar je kennis van moet hebben om kritisch mee te denken met het marketingteam, freelancers of een bureau.

Onthoud dat ondernemers binnen succesvolle digitale groeibedrijven:

  • Marketing zien als een cyclisch proces
  • Datagedreven werken in plaats van plangedreven
  • Een omgeving creëren waarin geëxperimenteerd kan worden
  • Inhoudelijk kunnen sparren met marketingspecialisten, zonder zelf specialist te zijn