Online advertising

Google Ads gaat door met automatiseren: Auto Applied Recommendations

0

Google automatiseert steeds meer taken van SEA-specialisten. Zo zijn er inmiddels Smart Display-campagnes, Smart Shopping-campagnes, het zoektermenrapport wordt uitgekleed en de mogelijkheid om Broad Match Modified te adverteren verdwijnt. Nu is er weer een nieuwe feature die impact heeft op het werk van een SEA-specialist, namelijk: Auto Applied Recommendations (ofwel AAR). In het Nederlands: Automatisch Doorgevoerde Aanbevelingen.

In dit artikel leg ik graag uit wat Auto Applied Recommendations zijn, bespreek ik de voordelen en de nadelen. Een kleine disclaimer voor de SEA-specialisten onder ons: dit gaat veel verder dan alleen dat vinkje in je accountinstellingen waar je toestemming geeft om automatische advertentiesuggesties toe te passen.

Screenshot van het schuifje voor Auto Applied Recommendations in Google.

Wat zijn Auto Applied Recommendations?

Auto Applied Recommendations zijn simpel gezegd automatisch doorgevoerde aanbevelingen. Zoals de naam al zegt, worden op maat gemaakte aanbevelingen voor een specifiek account automatisch doorgevoerd zonder dat de SEA-specialist zelf aan de knoppen hoeft te draaien. In deze nieuwe feature kunnen SEA-specialisten ervoor kiezen dat het systeem bepaalde aanbevelingen gelijk doorvoert zonder daar expliciet toestemming voor te vragen.

Keuze uit drie standaard pakketten

In principe heb je drie standaard pakketten maar je kunt de mogelijkheden van elk pakket benutten door je eigen samenstelling te kiezen.

Optie 1: Basis Pakket

Hiermee geef je Google toestemming om basis handelingen door te voeren, zoals het:

  • pauzeren van zoekwoorden met een laag zoekvolume.
  • verwijderen van conflicterende negatieve zoekwoorden.
  • automatisch overschakelen naar data-driven attribution.

Optie 2: Middelste Pakket

Hiermee geef je Google toestemming om iets meer tactische handelingen automatisch uit te voeren. Denk aan het:

  • doorvoeren van bepaalde automatische biedstrategieën.
  • toevoegen van extensies.
  • toevoegen van nieuwe zoekwoorden.

Optie 3: Meest Geavanceerde Pakket

Dit is het meest strategische pakket en geeft Google de meeste ruimte om aanbevelingen automatisch door te voeren. Met dit pakket geef je Google toestemming om:

  • nieuwe creatives toe te voegen.
  • dynamische zoekadvertenties toe te voegen.
  • responsieve zoekadvertenties toe te voegen.

Kun jij je voorstellen dat je geen advertenties meer hoeft te maken als SEA-specialist?

De verschillende pakketten voor Auto Applied Recommendations waarvoor je kunt kiezen.

14 dagen bedenktijd

Belangrijk om te weten is dat wat voor pakket je ook kiest, je altijd zicht hebt op de wijzigingen die Google automatisch heeft doorgevoerd. Je kunt zelfs de wijzigingen binnen 14 dagen ongedaan maken als je het er bijvoorbeeld helemaal niet mee eens bent. Daarnaast kun je ook de wijzigingen checken voordat ze live gaan. Bijvoorbeeld als er een creative is veranderd, kun je binnen 14 dagen ook akkoord geven op deze wijziging. Binnenkort zal de AAR-feature beschikbaar worden binnen elke Google Ads-account zodat zelfs de zelfstandige ondernemer die zijn eigen Google Ads-account beheert hier gebruik van kan maken.

Beschikbaar in Nederland?

Het is ook goed om te weten dat in Nederland de meest geavanceerde functies nog niet beschikbaar zijn, zoals het toevoegen van een nieuwe advertentie. Heb je campagnes in het buitenland? Dan heb je wel kans dat deze functies al beschikbaar zijn. De talen die nu ondersteund worden zijn onder andere Engels, Frans en Japans.

Een verandering in werkwijze voor de SEA-specialist

Hoe is dit anders dan de huidige manier van aanbevelingen accepteren? En hoeveel verandert onze werkwijze als SEA-specialist? Ik leg het graag uit in een voorbeeld.

Stel, als SEA-specialist ben je op zoek naar nieuwe zoekwoorden die je kunt toevoegen in jouw account. Google geeft je daar nu al aanbevelingen voor in jouw Google Ads-account onder het tabje ‘Aanbevelingen’. Meestal bekijk je de aanbeveling en vraag je jezelf af of dit wel relevant is en bijdraagt aan de kwaliteit van het account.

Met AAR bepaalt Google het voor jou. Google Ads geeft namelijk deze aanbeveling omdat het systeem kansen ziet om de kwaliteit van jouw account te verbeteren en zal het dan ook automatisch doorvoeren. Als SEA-specialist hoef je dan niet meer op het knopje ‘Toepassen’ te klikken en je hoeft je ook niet meer af te vragen of het wel goed is of niet. Dat bepaalt Google voor je aan de hand van het algoritme. Fijn toch? Of toch niet?

Het draait allemaal om het verbeteren van de kwaliteit van het Google Ads-account.

Waarom kwaliteit zo belangrijk is

De kwaliteit van het Google Ads-account bepaalt hoe goed de campagnes zullen presteren. Deze kwaliteit wordt inzichtelijk gemaakt door de Optiscore of Optimalisatiescore. Tegenwoordig kun je de Optiscore duidelijk zien als percentage onder het tabje ‘Aanbevelingen’ in je Google Ads-account. Hoe hoger het cijfer, hoe meer je uit je Google Ads-account kunt halen. Dit cijfer wordt hoger nadat je de op maat gemaakte aanbevelingen van Google doorvoert. Deze aanbevelingen staan tevens allemaal onder het tabje ‘Aanbevelingen’.

Screenshot van de optimalisatiescore in Google Ads.

Door gebruik te maken van AAR kun je deze op maat gemaakte aanbevelingen allemaal toepassen zonder daar extra tijd aan kwijt te zijn. Als gevolg daarvan zal de Optiscore stijgen. Des de hoger de Optiscore, des de meer kans op conversies! Klinkt simpel toch?

Toch ben ik van mening dat we als SEA-specialisten kritisch moeten zijn over Optiscore en de aanbevelingen. Niet alle aanbevelingen hebben betrekking op jouw account en als je vervolgens kiest om ze niet door te voeren, is de prestatie van het hele account minder. Dat is natuurlijk wel een forse conclusie van Google.

Niettemin blijft Optiscore een belangrijk statistiek voor Google Ads en zal AAR hiervan afhangen. Uiteraard zijn er voordelen en nadelen waar je rekening mee kunt houden voordat je volledig overgaat op AAR.

4 voordelen van AAR

Natuurlijk zal Google deze feature niet lanceren als er geen voordelen waren. Een paar voordelen van AAR op een rij:

1. Minder werktijd voor SEA-specialist

Doordat Google in feite een aantal taken van jou overneemt, ben je minder tijd kwijt aan de basis-optimalisaties in het account.

2. Meer bezig houden met strategie

Je houdt in feite tijd over als je niet dagelijks bezig bent met bijvoorbeeld zoektermen uitsluiten. Deze tijd kun je goed besteden aan de SEA-strategie. De klacht bij SEA-specialisten is dat ze daar vaak geen tijd voor hebben omdat ze veel tijd kwijt zijn aan basis-optimalisaties.

3. Meer conversies

Door de snelle schakeling van Google zal het account sneller leren en beter worden. Dit is goed voor je Optiscore waardoor je uiteindelijk meer conversies kunt behalen.

4. Best Practices worden standaard

Met AAR voer je standaard de best practices van Google door. Daar zijn in ieder geval geen twijfels meer over.

3 nadelen van AAR

1. Je geeft controle uit handen

Stel je zit in een complexe markt en je wil niet op elk zoekopdracht zichtbaar zijn, dan wil je waarschijnlijk meer controle hebben en zelf aan de knoppen draaien. Als je voor AAR kiest, heb je minder controle.

2. Je bent het niet eens met de aanbevelingen

Voordat je begint met de SEA-campagnes heb je een bepaalde strategie bedacht. Het kan zo zijn dat de aanbevelingen die doorgevoerd worden helemaal niet aansluiten op de strategie. Dat zou zonde zijn als de campagnes later geëvalueerd worden en daarop afgerekend worden.

3. Extra controle nodig om aanbevelingen te controleren

Je kunt binnen 14 dagen de automatische wijzigingen ongedaan maken. Echter kost het natuurlijk extra tijd om deze aanbevelingen nogmaals te checken. Dan had je het net zo goed zelf kunnen doen, toch?

Is AAR een mooie toevoeging of niet?

Zoals je leest zijn er voor- en nadelen aan AAR. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen blij is met deze nieuwste oplossing van Google. Ook al zal het je tijd schelen en zal je uiteindelijk meer conversies behalen, nemen dit soort digitaliseringen de taak van een SEA-specialist uit handen. Aan de andere kant is het juist leuk om je bezig te houden met de strategie dan dat je de hele dag in de Google Ads interface en Google Ads Editor zit te stoeien en de dagelijkse optimalisaties doorvoert.

Ik ben zelf voorstander van het testen, maar dan begin ik wel met het Basis Pakket. Zo kan ik langzaam opschalen en evalueren hoe veel makkelijker (of stressvoller) mijn werkuren worden met Auto Applied Recommendations. Ik ben vooral benieuwd naar de standpunt van andere SEA-specialisten. Zien jullie AAR zitten of ben je er fel tegen?