Online advertising

Belangrijke update Google Ads: einde Broad Match Modified

0

Google Ads heeft recent een update gekregen die effect heeft op je campagnes en de structuur hiervan. De mogelijkheid om ‘Broad Match Modified’ te adverteren verdwijnt namelijk. Iedere adverteerder zal hiermee te maken krijgen. Ben je benieuwd naar de impact van deze verandering voor jou als ondernemer of adverteerder? En wil je weten hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw campagnes klaar zijn voor deze update? Lees dan snel verder!

Hoe zit dat ook alweer met die zoekwoordtypen van Google?

Als je adverteert in het zoeknetwerk van Google, doe je dit vanzelfsprekend op basis van zoekwoorden. Als je in Google Ads een campagne opzet, dan heb je de mogelijkheid om zoekwoorden toe te voegen op basis van verschillende zoekwoordtypen. Zo kun je ervoor kiezen of je zoekwoord alleen getriggerd wordt zodra dit exact wordt ingetypt (Exact Match). Maar je kunt er ook voor kiezen om een zoekwoord te laten triggeren als er een bredere versie wordt gegoogeld. Dit noemen we Broad Match Modified (BMM). Simpelweg betekent dit dat als je adverteert op het zoekwoord ‘Schoenen Kopen’ je advertenties ook worden vertoond als iemand zoekt op ‘Online Schoenen Kopen Maat 44’.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor Phrase Match, dat eigenlijk staat voor zoekwoordgroepen. Dit houdt in dat als je adverteert op de woordgroep ‘tennisschoenen’, je advertenties niet alleen getoond kunnen worden zodra iemand zoekt op ‘rode tennisschoenen’, maar ook op ‘comfortabele tennissneakers’. Alles wat dus eigenlijk te maken heeft met tennisschoenen valt onder dit zoekwoordtype. In onderstaande afbeelding staan alle zoekwoordtypen nogmaals uitgelegd:

Wat verandert er eigenlijk concreet?

In de onderwerpregel van de verstuurde mail van Google stond het volgende: BMM zal in juli vervangen worden. Daarnaast zullen bestaande BMM-varianten vanaf 18 februari alleen nog overeenkomen met zoekopdrachten gelijk aan het zoekwoord. Je zult BMM nog wel kunnen toevoegen of gebruiken, maar het effect is eigenlijk weg omdat je niet meer breed gevonden zult worden op deze zoekwoorden.

Dit verkeer ben je niet direct kwijt, maar zal worden gematcht met Phrase Match. Iedere adverteerder in Google Ads zal hiermee te maken krijgen. In onderstaande afbeelding heeft Google de effecten van de update visueel gemaakt:

Search Queries

Zorg er dan dus ook voor dat je gebruik maakt van Phrase Match in je account, zodat je potentiële zoekopdrachten niet misloopt! Daarnaast bestaat de kans dat het verkeer in je campagne afneemt als je enkel met BMM werkt en niet met zoekwoordgroepen. De volledige update van Google lees je hier.

Google wil zoekwoordtypen vereenvoudigen!

Was deze update van Google te verwachten? Als je Google’s updates de laatste jaren volgt, dan had je deze update kunnen voorzien, volgens gerenommeerd PPC-expert Liam Wade:

Zo heeft Google in 2018 Exact Match al een stuk minder exact gemaakt en ook in de geadviseerde campagnestructuur werd er veel vaker afgeweken van de SKAG-methode (Single Keyword Ad Groups).

Google wil de zoekwoordtypen zoveel mogelijk consolideren. Kijk dan ook niet raar op als er in de toekomst nog maar slechts een algemene mogelijkheid is om zoekwoorden toe te voegen in je campagnes. Toch zijn er ook PPC’ers zoals Kirk Williams (staat al sinds 2016 achtereenvolgens in de PPC top 25) die verwachten dat de impact van de update wel mee zal vallen:

Wat de impact ook zal zijn, Google geeft aan dat het met deze update zoekwoordtypen wil vereenvoudigen en het dus makkelijker wordt om een succesvolle campagne op te zetten.

Hoe maak ik mijn campagnes klaar voor een BMM-loze wereld?

Google geeft aan dat je geen directe stappen hoeft te zetten. Vanaf april zal Google het eenvoudig mogelijk maken om BMM om te zetten naar zoekwoordgroepen. Omdat de update effect heeft op zowel Phrase Match als BMM, zal dit volgens Google voornamelijk het verkeer verschuiven van het ene zoekwoordtype naar het andere.

Wel zul je brede zoekwoorden voortaan als ‘zoekwoordgroep’ moeten toevoegen in je campagnes en dus niet meer als BMM. Dit houdt concreet in dat je zoekwoordgroepen duidt met aanhalingstekens als je deze toevoegt aan je campagne:

Op deze manier ben je voorbereid op de toekomst. Dit geldt zeker voor adverteerders die eigenlijk nog geen gebruik maken van Phrase Match. Daarnaast is het goed om de verschillen in verkeer op zoekwoordniveau goed te monitoren en uiteraard updates vanuit Google goed in de gaten te houden.

Hoe bereid jij je voor op deze update? Drop het hieronder in de comments!