Social media

Ongewenste berichtverzoeken, Stories ondertitelen & de herstelfunctie [Insta-tips]

0

Ontvang jij laatste tijd ook steeds vaker ongewenste berichtverzoeken op Instagram voor groepsgesprekken? Je bent niet de enige. In dit artikel vertel ik je waarom je deze verzoeken ontvangt en hoe je er vanaf komt. Daarna licht ik een coole nieuwe sticker uit die Instagram momenteel aan het ontwikkelen is: de captions-sticker, voor de automatische ondertiteling van je Stories. En ik vertel over een nieuwe functie: de prullenbak.

Af van de ongewenste groepsgesprekken

Zelf merk ik het zowel op mijn persoonlijke (niet openbare) Instagram-account als op het bedrijfsaccount van Frankwatching. En ook in mijn omgeving hoor ik er steeds meer ergernissen over: we worden met z’n alle steeds vaker uitgenodigd voor random groepsgesprekken. Merk jij dat ook?

Cyber-security expert Sanne Maasakkers legt aan RTL Nieuws uit dat deze groepen worden aangemaakt door computerprogramma’s (bots) die taken kunnen uitvoeren die normaal door mensen worden uitgevoerd. Sanne Maasakkers:

Die pakken bijvoorbeeld een bekend persoon, kopiëren de lijst volgers, en voegen die allemaal toe aan zo’n groepchat.

Hoe meer grote accounts je volgt, hoe groter de kans dus is dat je in een groepschat belandt.

Het enige grote account dat ik momenteel met mijn privé-account volg, is dat van Bas Smit. Dit is dus duidelijk een van de accounts die hiervoor wordt gebruikt. Volg jij Bas ook? Dan herken je dit probleem waarschijnlijk.

In de groepschat proberen ze je te laten klikken op een link. Die link leidt bijvoorbeeld naar reclame of de vraag om te betalen om bepaalde content te zien. De (personen achter de) bots ontvangen hiervoor vervolgens een bedrag op basis van het aantal kliks dat ze hebben gerealiseerd.

Irritant! Hoe kom je er vanaf?

Hoera, er is een manier om deze berichtverzoeken voor groepschats uit te zetten. In ieder geval: voor bedrijfsaccounts. Op je persoonlijke account is het alleen mogelijk om de meldingen van deze groepsverzoeken uit te zetten. Hoe je dat doet?

Instellingen persoonlijk account

Ga in de Instagram-app naar ‘Instellingen’, klik vervolgens op ‘Meldingen’ en daarna op ‘Privéberichten’. Als je daarna een beetje naar beneden scrolt zie je de optie ‘Groepsverzoeken’ verschijnen. Hier kun je het bolletje aanvinken bij ‘Uit’.

In het screenshot zie je ook een voorbeeld van de berichten die je vanaf dat moment niet meer zult ontvangen. Het voorbeeld hierbij is ‘johnappleseed wil janeappleseed toevoegen aan je groep’. Het is wel jammer dat het dus alleen gaat om de meldingen en je je niet kunt afmelden voor ongewenste groepsgesprekken. Ongewenste groepsgesprekken zullen dus, ook na deze instelling, nog gewoon verschijnen als ‘berichtverzoek’ in je DM-box.

Instagram instellingen in je persoonlijke account.

Instellingen bedrijfsaccount

Voor bedrijfsaccounts biedt Instagram gelukkig nog een extra optie. Ga in de Instagram-app naar ‘instellingen’, klik vervolgens op ‘Privacy’ en dan op ‘Chatberichten’. Vervolgens kun je bij ‘Anderen toestaan om je toe te voegen aan groepen’ het bolletje aanvinken bij ‘Alleen mensen die je volgt’.

Instagram instellingen in je bedrijfsaccount.

Hopelijk neemt deze instelling de irritatie ook bij jou weg. 🙂

Captions-sticker: automatisch Stories ondertitelen

Instagram is een nieuwe Story-sticker aan het testen: de Captions-sticker. Een superhandige sticker die je Stories in een floep en een zucht ondertitelt.

We weten inmiddels allemaal dat het handig is om je video’s te ondertitelen. Dat geldt niet alleen voor je Stories op Instagram, maar voor alle video’s op alle socialmediakanalen. Dit vergroot de toegankelijkheid van je video’s enorm. Daarnaast kunnen je video’s dan ook worden bekeken zonder dat de gebruiker het geluid aan hoeft te zetten.

Tot nu toe was het ondertitelen van je Stories een tijdrovende klus. Al zijn er veel handige tools en websites die je hierbij kunnen helpen. Maar het gebruik van een externe tool is natuurlijk ook weer een extra stap.

Instagram test deze sticker momenteel met vier verschillende stijlen, zoals je kunt zien in deze video:

Accepteer cookies

Threads, Facebook & IGTV

Weet je nog, toen Instagram eind 2019 de messaging-app Threads introduceerde? Een deel van de populariteit van deze nieuwe app bleek te komen door de ondertitelfunctie die Threads aanbood. Gebruikers ondertitelden hun video’s in Threads om ze vervolgens via TikTok verder te verspreiden (ouch). De functie was dus al ontwikkeld door Instagram.

De ondertitelfunctie bestaat al een tijdje op Facebook. En ook sinds september vorig jaar is het al mogelijk om je IGTV-video’s automatisch te ondertitelen in Instagram (zie afbeelding hieronder). Het is dus een logische stap om het nu als sticker toe te voegen aan Stories.

Bron: SocialMediaToday. Zo ondertitel je IGTV-video’s.

Enthousiast als ik was, wilde ik meteen een Story maken en ondertitelen met deze sticker om met jullie te kunnen delen. Maar helaas hebben nog niet alle accounts toegang tot deze sticker. De accounts die hier al wel toegang toe hebben, kunnen de sticker alleen laden, bekijken, maar vervolgens niet plaatsen. Zoals je ook kunt zien in de video hierboven. De sticker zit dus (nog) echt in de testfase.

Wanneer de functie voor alle accounts beschikbaar wordt is nog niet duidelijk. Maar de verwachting is dat dit niet lang op zich zal laten wachten. Zie jij de sticker al verschijnen in je account als je zoekt op ‘Captions’?

De herstelfunctie voor verwijderde berichten

Hoe populairder Instagram wordt, hoe interessanter het wordt voor hackers om accounts met veel volgers te hacken. Kassa plaatste hier recent een interessant item over. Als je account is gehackt, worden je foto’s en video’s vaak van je profiel verwijderd door de hacker. Lukt het je om je account weer terug te claimen? Dan ben je deze foto’s en video’s kwijt. Dubbel vervelend dus.

Maar nu heeft Instagram de prullenbak-functie geïntroduceerd. Foto’s en video’s die je hebt verwijderd kun je nog 30 dagen lang ‘terugzetten’ of definitief verwijderen. Ze noemen deze functie zelf ‘Recently Deleted’. Als je een foto of video wil terugzetten of definitief wil verwijderen uit deze bewaarmap, moet je je eerst per e-mail of SMS verifiëren.

Waar kun je deze geheime prullenbak vinden? Ga in de Instagram-app naar ‘Instellingen’, vervolgens klik je op ‘Account’ en daarna op ‘Recent verwijderd’.

Instellingen om je recent verwijderde foto's en video's terug te halen.

Heb je per ongeluk een foto of video verwijderd, of heb je spijt van een verwijderd item? Dan is deze functie natuurlijk ook handig. Maar in eerste instantie heeft Instagram deze functie in het leven geroepen om het hack-leed te verlichten.

Je verwijderde bestanden worden dertig dagen bewaard. Behalve de niet-gearchiveerde verwijderde stories. Die blijven 24 uur in de prullenbak.

Aanvullingen? Laat het vooral hieronder weten!