Social media

Threads: de nieuwe messaging-app van Instagram

0

Van ‘zo veel mogelijk Instagrammers proberen te bereiken met hashtags’ naar ‘een privé-messaging-app’: Instagram gooit het roer om. In de nieuwe Threads-app gaat het niet om zo veel mogelijk bereik, engagement en saves, maar om persoonlijke connecties, snelheid en gemak.

Via Instagram kun je je volgers natuurlijk op de hoogte houden van je alledaagse bezigheden. Je kunt foto’s posten, Stories plaatsen en (visuele) chatberichten naar specifieke volgers sturen. Maar niet al je volgers zijn je beste vrienden. Misschien wil je niet alles met iedereen delen?

Instagram ving de wens van gebruikers op om via het delen van video’s en foto’s de hele dag ‘connected’ te kunnen blijven met je beste vrienden. Daarom roepen ze een nieuwe standalone-app in het leven. Threads: een speciaal privéplekje voor jou en je besties.

A new camera-first messaging app that helps you stay connected to your close friends.

Screenshots van de nieuwe app Threads van Instagram.

De drie belangrijkste pijlers van deze nieuwe app zijn: close connections, snelheid en gemak.

Close connections

Vorig jaar november kwam Instagram natuurlijk al met de ‘close friends’-update. Door deze update kun je in Instagram aangeven wie je ‘beste vrienden’ zijn, zodat je bijvoorbeeld je Stories alleen naar deze lijst kunt sturen.

Share with Your Close Friends on Instagram Stories

Starting today, you can make a close friends list and share stories with just the people you've added. Learn more about this update here: https://instagram-press.com/blog/2018/11/30/share-with-your-close-friends-on-instagram-stories/

Geplaatst door Instagram op Donderdag 29 november 2018

Accepteer cookies

Alleen de personen die je in Instagram hebt bestempeld als ‘beste vriend’, zijn je contactpersonen in Threads. Hierdoor zijn je algemene updates echt gescheiden van je privé-updates. Heb je deze vriendenlijst nog niet? Dan kun je deze direct aanmaken zodra je de app installeert.

Alleen jij kunt zien wie er in je vriendenlijst zitten en connecties kunnen niet ‘vragen’ of ze in je vriendenlijst mogen. Verwijder je iemand van je lijst? Dan krijgt deze persoon hier ook geen update van. Het is dus echt een lijst voor jou alleen.

Screenshot van het maken van je vriendenlijst in de app Threads.

Snel en makkelijk

De app Threads is gebouwd met als doel het zo makkelijk mogelijk te maken om direct foto’s en video’s met je vrienden te delen. Als je de app opent, opent ook direct je camera zodat je direct kunt vastleggen wat je aan het doen bent. Ook kun je in de app shortcuts toevoegen, zodat je in slechts twee keer klikken iets kunt delen.

Wat de snelheid van het gebruik ook bevordert, is dat je geen filters of andere creatieve lagen aan je foto’s en video’s kunt toevoegen. Daarnaast heb je maar keuze uit één lettertype. Geen tijd voor keuzestress dus.

Een foto of video gemaakt? Dan komen kleine fotootjes van je vrienden in beeld. Klik je op de foto, dan wordt je bericht direct naar deze persoon verstuurt.

Privacy issue?

Om je beste vrienden de hele dag op de hoogte te houden van wat je aan het doen bent (zonder elke keer een update te moeten plaatsen), kun je in Threads je ‘status’ toevoegen. Dit doet mij meteen denken aan MSN, throwback! Bijvoorbeeld, een van de voorgeprogrammeerde keuzes, 📚 aan het studeren, of je eigen verzonnen status. Daarnaast heb je de ‘Auto Status’. Hiermee worden je vrienden automatisch op de hoogte gehouden van wat je aan het doen bent.

Screenshot van het instellen van je 'auto status' in de app.

Als je je locatiegegevens met de app deelt, komt er bijvoorbeeld te staan ‘🏖 op het strand’, ‘🚗 onderweg’,  ‘🏠 thuis’ of ‘☕ in een café’. Creepy? Een beetje wel. Instagram komt op deze manier namelijk heel veel over jou te weten. Waar je woont, waar je werkt, wanneer je niet thuis bent…

Je status bevat gelukkig geen adres of exacte locatie. Maar op deze manier zijn je vrienden (én Instagram) dus wel altijd op de hoogte van wat je aan het doen bent.

De Threads-app: nodig of overbodig?

Heel leuk, die nieuwe app, maar ik hoor je denken: ‘je kunt je beste vrienden toch ook gewoon een direct message sturen via Instagram?’ Ja dat klopt. Je moet de app Threads zien als een exclusieve inbox voor je persoonlijke connecties. Je wordt niet meer afgeleid door berichten van ‘minder interessante’ personen en blijft niet meer oneindig scrollen in de tijdlijn: de focus ligt op je dierbare vrienden.

Robby Stein, Instagram’s director of product: “We asked ourselves when designing this: Why is it that if I have your cell phone number, I can text you and bother you whenever I want? What would it mean to have an experience around communication where you fully control who can reach you with this product?”

De app is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland, maar daar komt waarschijnlijk snel verandering in. De app wordt globaal uitgerold. Oh ja, nog een leuk feitje: je kunt zelf de kleur van de app-icoon en notifications bepalen 🙂